zonnepanelen-reinigen

Zonnepanelen reinigen… is het nu echt nodig?

Zonnepanelen reinigen… is het nu echt nodig?

Je zonnepanelen reinigen is een stom klusje... is het echt nodig? Ja, want het beïnvloedt je rendement. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Is het nodig om je zonnepanelen te reinigen?

Dat hangt volledig af van waar je woning staat. Woon je in de buurt van een drukke straat of een boom die veel blaadjes verliest, dan zijn je zonnepanelen binnenkort waarschijnlijk ook met vuil bedekt. Een jaarlijks onderhoud is dan zinvol.

Maar ook wie niet in de buurt van een vervuilend element woont heeft er baat bij zijn zonnepanelen regelmatig schoon te maken. Eén keer om de vijf jaar is waarschijnlijk voldoende: zonnepanelen hebben namelijk een beschermende zelfreinigende laag.

Oh en trouwens: regen maakt je panelen niet schoon! Denk aan de ramen van je woning of auto: ook daarop bouwt zich op lange termijn een laagje vuil op, ondanks de serieuze regenbuien waar wij in België mee te kampen heben.

Je bent van plan om van leverancier te veranderen? Doe mee aan een groepsaankoop en geniet van exclusieve promoties!

Waarom zou jij je zonnepanelen kuisen?

Waarom zou jij je zonnepanelen kuisen? Makkelijk: stof en vuil beïnvloeden het rendement van je zonnepanelen. Om het rendement van je zonnepanelen zo goed mogelijk te houden, want stof en vuil kunnen de kracht van je panelen beïnvloeden. Geen paniek, het gaat niet om een gigantisch verlies aan rendement. Een vuil paneel verliest over een periode van 3 à 4 jaar gemiddeld maar 1% van haar totale rendement.

Kan jij je zonnepanelen zelf reinigen?

Zie jij het niet zitten om budget uit te trekken voor een technisch bezoek van een competente technicus, dan kan je het kleine onderhoud en de reiniging van je panelen inderdaad zelf doen. We raden daarvoor wel een telescoopsteel aan, zodat je de moeilijke plekjes van je panelen met gemak bereikt.

Reinig je panelen met water en een doek

Dure onderhoudsproducten zijn niet per se beter. Zonnepanelen hebben maar weinig nodig en kunnen zelfs beschadigd raken door te schurende materialen. Schoon, lauw water volstaat dus perfect voor het onderhoud van je panelen.

Ook schuursponzen en harde borstels zijn dus uit den boze, aangezien er een risico op krasjes bestaat.

Een hogedrukreiniger (bijvoorbeeld een Kärcher) is ook af te raden: de kracht van de straal kan de panelen breken.

Wrijf niet te hard op je panelen

En dat zelfs niet met een zachte borstel. Door te wrijven of veel druk te zetten op de panelen riskeer je de voegen te beschadigen en zo de hele installatie.

Geen zout om sneeuw te doen smelten

Zout doet sneeuw smelten, dat wist je misschien al. Zout is echter ook een schurende stof die, net als schuursponzen, je panelen kan beschadigen. Wil je de sneeuw van je panelen verwijderen, doe dat dan met een zachte borstel.

Liggen je panelen vol brokken bevroren sneeuw? Probeer ze niet zelf te verwijderen met een scherp object, je gaat je installatie alleen maar beschadigen. Je zal dus moeten afwachten tot de sneeuw vanzelf smelt. Dit zou geen al te zware impact moeten hebben op het rendement van je panelen, die in de winter sowieso al minder productief waren.

>>Thuisbatterijen zijn de beste manier om stroom te verbruiken die je tijdens de zomer opwekte

Je zonnepanelen hebben een hoek van min of meer 40 graden? Geen paniek, de sneeuw zal er dan waarschijnlijk vanzelf afglijden.

zonnepaneel-sneeuw

Wandel niet over je panelen bij het reinigen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar we vermelden het toch nog even: zonnepanelen bestaan uit glas. Als je erpo stapt bij het reinigern, dan riskeer je dus ze te barsten of zelfs te breken, ondanks hun stevigheid. En zeker als je geen professional bent dan kan het best gevaarlijk zijn om op een dak te klimmen zonder gepaste bescherming. Je investeert dus best in een ladder en telescoopsteel.

>>Ook lezen: Zonnepanelen: check deze 6 dingen voor je er op je dak plaatst

Een professionele dienst inschakelen voor het reinigen van je zonnepanelen?

Ben je geen geboren knutselaar, heb je hoogtevrees of heb je niet het geschikte materiaal, dan kan een externe partij handig zijn voor de grotere reinigingswerken. Zo ben je er zeker van dat het werk helemaal correct uitgevoerd wordt en neem je geen enkel risico wat betreft veiligheid of eventuele schade aan je panelen.

Professionele zonnepaneelreinigers gebruiken niet meer of minder product dan als je het zelf zou doen, maar het groot verschil zit hem in het water dat je gebruikt. Zij gebruiken gedemineraliseerd water, d.w.z. puur water dat driedubbel gefilterd werd. Zo worden zonnepanelen nog beter gereinigd wat hun rendement met 7% kan verhogen. 

Naast het schoonmaken kan een technicus ook nagaan hoe goed je panelen nog functioneren en of er eventuele problemen zijn met de werking van je panelen. In het ergste geval is de impact van het vuil en de krassen op je panelen zo erg dat je de zonnepanelen moet vervangen i.p.v. te kuisen.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

kaart-locatie-groepsaankoop-in-je-buurt-wikipower

Vind een groepsaankoop in je buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je graag! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in
de verste hoeken van West-Vlaanderen of in de heuvels van Luxemburg woont. Er is altijd wel een groepsaankoop in je buurt. Ontdek onze acties in jouw gemeente!

familie - groepsaankoop energie - header

De vier redenen om mee te doen aan een groepsaankoop energie

Hoe kun je je energiefactuur makkelijk verlagen? Het antwoord ligt waarschijnlijk in de groepsaankopen energie. Deze solidaire initiatieven maken het leven van duizenden Belgische huishoudens eenvoudiger en staan hen in staat hun elektriciteis- en gasfacturen fors te verlagen. Ontdek in dit artikel de vier belangrijkste voordelen van groepsaankopen en waarom je eraan zou moeten deelnemen.

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 is de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 700 gestegen. De oorzaak? De sterke stijging van de energieprijzen op de groothandelsmarkten, als gevolg van het economische herstel na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne. Hoe zit dat in 2022? Is België steeds het land waar de elektriciteitsfactuur het duurst is t.o.v. de buurlanden? Kun je iets doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !