prix d'un panneau solaire

Zonnepanelen: de prijs in 2023 – hoeveel kost dat in België?

Zonnepanelen: de prijs in 2023 – hoeveel kost dat in België?

Hoeveel kosten fotovoltaïsche zonnepanelen? Is de investering rendabel? Wikipower helpt je om te bepalen of zonnepanelen plaatsen een goed idee is.

Overweeg je, net zoals veel Belgen, het plaatsen van zonnepanelen? Dan heb je je vast al eens afgevraagd hoeveel zo’n panneel eigenlijk kost. Zijn zonnepanelen hun prijs wel waard? En heb je misschien recht op subsidies om de kosten van de pannelen te dekken? Is het installeren van zonnepanelen eigenlijk nog wel interessant nu de terugdraaiende teller teniet gedaan werd?

In deze gids beantwoordt Wikipower al je vragen over de prijs van een zonnepaneel.

Overzicht

Wil je een kostenraming voor een fotovoltaïsche installatie?

Vraag deze aan door ons formulier in te vullen

Zonnepanelen: prijs hangt af van type en kracht

Veel mensen vragen zich af hoeveel een zonnepaneel kost. Maar de prijs per zonnepaneel is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je plaatst. Daarom is het beter de kostprijs voor de hele installatie in rekening te brengen, en niet per individueel panneel. 

De uiteindelijke factuur voor een installatie kan dan fluctueren tussen de 5000 en 15.000 euro (incl. BTW). Hoe hoog dit bedrag precies is, hangt af van een aantal factoren:

  • De kost van de fotovoltaïsche panelen zelf, die afhangen van:
  • De installatiekosten, die variëren al naargelang de gekozen installateur en de duur van de werken.
  • Eventueel bijkomende werken, mochten er bijvoorbeeld bepaalde aanpassingen nodig zijn aan het dak, je terrein of het huis (aanpassing van het elektrisch circuit bijvoorbeeld)
  • De mogelijke opties zoals batterijen en vermogensoptimalisatoren.

 

Je merkt het, vanwege de vele keuzes die gemaakt moeten worden kan er voor zonnepanelen geen “standaard” prijs vastgelegd worden. 

Maar om de vergelijkingen te vereenvoudigen, gebruiken we als referentiepunt in dit artikel het standaard verbruik van 3.500 kWh per jaar – dat is het gemiddeld verbruik van een huishouden volgens de CREG (de federale regulator voor gas en elektriciteit).

Om dat verbruik te dekken met zonnepanelen, voorzie je gemiddeld een budget van zo’n 6.000 à 7.000 euro voor je installatie.

Hoeveel kost je installatie? Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Wat is de gemiddelde prijs van zonnepanelen per kilowattpiek ?

Nog een courante manier om de prijs van zonnepanelen te berekenen in termen van kracht, is de kost per kilowattpiek. Dat is de maximale kracht van je installatie in ideale omstandigheden.

Om het gemiddelde verbruik van 3.500 kWh te dekken, wordt doorgaans aangeraden voor een installatie 4,5 kWp te betalen, rekening houdend de oriëntatie en de helling van het dak. Zo schommelen de prijzen op de markt tussen de 1.450 en 1.700 € per KWp.

Wat is de gemiddelde prijs van zonnepanelen per m²?

Sommige mensen vinden het handiger hun verbruik af te meten in vierkante meter (m²).  Dat kan praktisch zijn indien je het aantal te plaatsen zonnepanelen wilt berekenen in functie van hoeveel plek je hebt op je dak.

De afmetingen van je zonnepanelen hangen af van het gekozen merk, al zijn de verschillen niet al te groot. De oppervlakte is meestal dus hetzelfde, gemiddeld tussen 1,8 en 1,9 m². Zo zouden we de oppervlakte van een gemiddeld zonnepaneel dus kunnen inschatten. Met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh voorzie je gemiddeld dus iets meer dan 20 m² op je dak om 11 à 13 fotovoltaïsche panelen te kunnen plaatsen.

Gaan we ervan uit dat je installatie je in totaal 6.000 euro kost, dan is de prijs per vierkante meter 300 euro.

De kosten voor een omvormer

De omvormer is de hoeksteen van je zonne-installatie. Terecht, want met de omvormer zet je gelijkspanning om in wisselspanning. Anders zou de opgewekte elektriciteit de apparaten in je huishouden niet van energie kunnen voorzien.

Normaal gezien zal de installateur de prijs van de omvormer in zijn offerte opnemen. Het is dus niet nodig om daar extra budget voor te voorzien.

Houd er wel rekening mee dat je de omvormer na ongeveer 15 jaar zult moeten vervangen (dat is de gemiddelde levensduur van een omvormer). Bedenk dat, mocht dat nodig zijn, de kosten daarvoor tussen 1.500 en 2.000 euro zullen bedragen. Alles hangt af van de kracht van het apparaat en de firma die de installatie doet.

Al bij aankoop een omvormer van kwaliteit kopen is dus essentieel, zodat je hem niet te snel moet vervangen – of de vervanging ten minste zo lang mogelijk uitstelt.

>> Meer lezen: Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?

Prijsevolutie: de installaties worden steeds betaalbaarder

Sinds juni 2021 zijn de prijzen van zonnepanelen helaas flink toegenomen. De prijs van de grondstoffen is met 15 à 20% gestegen en die van de panelen met ongeveer 10%.

Die inflatie van de prijzen heeft te maken met de stijging van de vraag en de prijzen van de grondstoffen. Maar potentiële kopers van zonnepanelen kunnen gerust zijn: onze installateurs hebben hun prijzen nog niet verhoogd!

Voorzie geld voor onderhoud en schoonmaak

Vuile zonnepanelen verliezen tot 15% van hun rendement! Het onderhoud van je installatie kost je gelukkig maar een klein beetje tijd en onderhoud

De neerslag én de helling van je dak maken je het leven een pak makkelijker, doordat dode blaadjes en ander stof of vuil vanzelf van de pannelen glijden.

Dat volstaat natuurlijk niet, daarom wordt aangeraden de zonnepanelen één keer per jaar zelf schoon te maken.

Je installatie zelf onderhouden

Wil je dat zelf doen, houd dan rekening met volgende tips om het beste resultaat te bekomen zonder de pannelen te beschadigen:

  • Gebruik bij voorkeur lauw water en een zachte doek of een niet te ruwe spons.
  • Ook abrasieve schoonmaakmiddelen en hogedrukreinigers zijn te vermijden.
  • Heb je hard water (met veel kalk), dan is gedemineraliseerd water wellicht een optie.
  • Krab niet te hard op de pannelen.
  • Stap niet op je pannelen.
  • Gebruik eventueel een speciaal schoonmaakproduct voor zonnepanelen. Echt noodzakelijk zijn die echter niet.

Een professional inschakelen

Wie liever geen enkel risico neemt, kan de hulp van een professional inschakelen voor het reinigen van de zonnepanelen (wat we trouwens sowieso aanraden). Er zijn genoeg gespecialiseerde bedrijven voor elk budget, die je met plezier een persoonlijke offerte zullen doen.

Om te vermijden dat je de verschillende tarieven lang moet vergelijken, kun je simpelweg contact opnemen met je installateur. Hij biedt bovendien een installatieservice aan. Vaak bieden zij een onderhoudsservvice aan. Dat geeft je natuurlijk een zekere gemoedsrust. Als het goed is heb je met je installateur al een vertrouwensrelatie opgebouwd, hij kent het type en de kwaliteit van je zonnepanelen en weet dus ook hoe hij ze het best schoonmaakt.

Wat met de afschaffing van de terugdraaiende teller?

Het nieuws sloeg in als een bom: het Grondwettelijk Hof besliste op 14 januari 2021 dat het systeem van de terugdraaiende teller afgeschaft wordt. Een beslissing die bij eigenaars van zonnepanelen op veel onbegrip kon rekenen. Bij wie vroeger meer energie produceerde dan hij verbruikte, ging de teller terugdraaien. Maar na een klacht van de VREG werd dat systeem dus afgevoerd. De Vlaamse energieregulator was tegen de terugdraaiende teller omdat hij het voordeel van de digitale meter teniet deed – de digitale meters moesten er voor zorgen dat mensen energie gingen verbruiken op het moment dat ze energie produceren. De digitale meter is sinds 2021 verplicht en wordt nu geleidelijk aan geplaatst in alle Vlaamse woningen. Heb je een mechanisch terugdraaiende teller én zonnepanelen, dan kun je nog tot 2025 van het terugdraaiende systeem genieten als je installatie van voor 2021 dateert en niet ouder is dan 15 jaar.

Deze beslissing zette dus kwaad bloed bij heel wat eigenaars van zonnepanelen. De stroom die zij afgeven aan het net wordt nu door de leveranciers gekocht via een terugleveringscontract, maar aan het injectietarief. Dat bedrag ligt heel wat lager dan wat je betaalt om een kWh af te nemen en zij zijn dus minder voordelig uit dan voordien, toen ze voor elke afgegeven kWh een kWh geschonken kregen.

De Vlaamse regering blijft niet bij de pakken neerzitten: het staat intussen redelijk vast dat eigenaars van zonnepanelen op een éénmalige compensatie zullen kunnen rekenen. Of je zonnepanelen in aanmerking komen, hangt af van wanneer je ze geplaatst heeft. Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir liet via de website van haar partij weten te willen “financieel compenseren, maar niet oversubsidiëren“.

Het afschaffen van de terugdraaiende teller zorgt ervoor dat je opgewekte energie die je niet zelf verbruikt, afgeeft aan het net.  Een goede reden dus om zoveel mogelijk aan zelfconsumptie te doen. Wie aan voldoende zelfconsumptie doet kan zelfs goedkoper uit zijn dan met terugdraaiende teller, omdat ook het prosumententarief wordt afgeschaft. Een andere oplossing is de thuisbatterij. Ook met zonnedelen zou jij het rendement van je zonnepanelen in de toekomst kunnen optimaliseren.

Desondanks  betekent deze beslissing van het Grondwettelijk Hof hogere energiekosten voor heel wat mensen.

Het prosumententarief

Het prosumententarief is in de toekomst dus nog enkel belangrijk voor mensen met een terugdraaiende teller. Het prosumententarief baarde al heel wat Vlaamse en Waalse consumenten zorgen. Ter herinnering, het prosumententarief zorgt voor een eerlijkere verdeling van de netwerkkosten over alle gebruikers. 

Inderdaad een extra kost voor wie zelf zonne-energie produceert, maar dat wilt niet zeggen dat je zonnepanelen niet meer rendabel zijn. Integendeel: wij rekenden het uit, en zonnepanelen hebben nog steeds een goed rentabiliteit.

Zal het prosumententarief je aangerekend worden? Dat hangt af van het tarieftype dat je uitkiest. Hoeveel je kwijt zal zijn hangt met name af van het vermogen van je installatie.

In Vlaanderen is nu enkel het proportioneel tarief (afname/injectie) van toepassing. Zoals gezegd kunnen zonnepaneleneigenaars het toch tot 2025 weigeren als hun installatie van voor 2021 dateert en niet ouder is dan 15 jaar. In Wallonië heb je de keuze tussen het prosumententarief, ook forfaitair tarief genoemd, (afhankelijk van de kracht van je installatie) en het proportioneel tarief. Het wordt toch geplafonneerd op hoeveel het prosumententarief zou bedragen in deze situatie.

>> De tarieven in Vlaanderen raadplegen

>> De Waalse tarieven raadplegen (Frans)

Financieringsmogelijkheden in België

Maak je je toch zorgen over het prosumententarief, bedenk dan dat het niet één en al kommer en kwel is. Er zijn heel wat manieren om van de staat hulp te krijgen voor je investering in zonnepanelen. Of je nu een kleine installatie van 5.000 euro of een grotere van 7.000 euro overweegt, heb je meerdere financiële opties:

  • Sociale leningen van 0% : onder bepaalde voorwaarden kun je voor je energiewerken een lening aangaan aan 0%. De precieze voorwaarden zijn afhankelijk van het gewest – check hiervoor het artikel dat we schreven over de financiering van zonnepanelen.
  • Banklening : krijg je van je gewest geen lening, dan kun je een banklening aangaan. Steeds meer banken bieden leningen specifiek voor het verbeteren van de energietoestand van je woning, de voorwaarden zijn vaak voordelig.
  • Gemeentelijke premies : bepaalde gemeentes reiken premies uit aan inwoners die energierenovatiewerken laten doen. Kijk zeker eens op de website van je gemeente om te zien of dat ook voor jou het geval is.
  • Groepsaankoop : om de kostprijs van zonnepanelen te verlagen, kun je meedoen aan een groepsaankoop met andere huishoudens die een gelijkaardig project als jou plannen. Door de aankopen samen te brengen, gaat de installatiekost per huishouden naar beneden. Met een samenaankoop van zonnepanelen via Wikipower kun je zo 10% op je factuur besparen!

Premies voor zonnepanelen in 2023

Om de energietransitie te stimuleren, hebben de gewesten verschillende steunmaatregelen en premies ingevoerd om de Belgen aan te moedigen om onder meer te investeren in een fotovoltaïsche installatie:

  • Het Vlaams Gewest heeft een premie ingevoerd voor zonnepaneleninstallaties van vóór 2014 waarvan de omvormers een vermogen hebben van maximaal 10 kVa. Wie nu bouwt of een woning renoveert komt echter niet meer in aanmerking voor de premie. Wil je gebruikmaken van de premie? Neem dan contact op met je netbeheerder Fluvius;
  • Brussel is het enige gewest van ons land dat nog steeds werkt met het systeem van groenestroomcertificaten waarbij prosumenten hun elektriciteitsproductie kunnen compenseren door ze door te verkopen aan leveranciers. Sinds 2017 kunnen de Brusselaars ook een beroep doen op een Groene Lening voor nieuwe installaties van zonnepanelen. Tot slot geeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest je een compensatie voor de elektriciteit die je produceert maar niet verbruikt als je een installatie hebt met een vermogen lager dan 5 kWp;
  • Wallonië voerde het prosumententarief in sinds oktober 2020. Nog dit jaar als compenseert de Waalse regering 54,27% van het prosumententarief via diezelfde premie. Vanaf 2024 zal er geen premie meer worden toegekend.

Extra : is een thuisbatterij de moeite?

Om je autoconsumptie te optimaliseren, zou je ook kunnen investeren in een thuisbatterij. Die slaat de groene energie van je pannelen op die je niet meteen verbruikte. Zo ben je minder afhankelijk van het elektrische net, en doe je je zonne-installatie sneller meer opleveren.

Een interessant principe, maar momenteel lijkt het nog te duur om goed te renderen. Een thuisbatterij kost momenteel tussen de 5.000 en 10.000 euro, exclusief installatiekosten. Je wacht best nog een paar jaar tot de technologie beter ontwikkeld is en je zeker weet dat je straks je investering terugverdient. Gezien de forse stijging van de energieprijzen in 2021 en 2022, schijnt de trend nu echter te keren.

>> Om meer te weten, lees ook : Is investeren in een thuisbatterij interessant?

Kortom: hoe rendabel zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen plaatsen is niet alleen een pak goedkoper geworden, je kunt ook beroep doen op allerlei interessante subsidies en andere financiële hulpmiddelen. Ondanks het prosumententarief blijven de besparingen op je energiefactuur bovendien bijzonder interessant

Geen wonder dus dat we op steeds meer Belgische daken zonnepanelen zien liggen: het is een goede manier om te besparen, én je draagt je steentje bij aan de hernieuwbare energietransitie. Benieuwd geworden, maar toch nog twijfels? Vraag dan gratis en volledig vrijblijvend je offerte aan.

Begin met een gerust hart aan de installatie ! Wikipower begeleidt je.

Vraag vandaag nog gratis en volledig vrijblijvend een offerte aan en profiteer van -10% korting op de totale kost van je installatie.

Nog vragen? Twijfel niet om contact op te nemen met een adviseur om al je vragen te stellen. Je bereikt ons gratis op het nummer 0800 37 533 of per mail via info@wikipower.be.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !