zonnedelen

Is zonnedelen de toekomst van een hernieuwbaar België?

Is zonnedelen de toekomst van een hernieuwbaar België?

Het rendement van zonnepanelen verbeteren door samen met een bedrijf, buurtbewoners of familieleden zonnepanelen te plaatsen. Dat is zonnedelen in een notendop. Een sympathiek en solidair idee dat ook op politiek niveau al steun kreeg, maar in de praktijk nog maar in beperkte mate doorgevoerd wordt. Daar zou in de toekomst verandering in kunnen komen. Wij zetten de belangrijkste info over zonnedelen op een rij en waarom zonnedelen wel eens de hernieuwbare toekomst van ons land zou kunnen zijn.

zonnedelen

Zonnedelen – de toekomst van hernieuwbare energie

De term ‘zonnedelen’ wordt vaak gebruikt, maar heeft eigenlijk  niet maar één definitie. Verschillende initiatieven horen onder de noemer ‘zonnedelen’ thuis.

 

Het kan gewoon gaan om bewoners in een appartementcomplex die samenleggen om op het dak van een gebouw zonnepanelen te plaatsen en de opgewekte zonne-energie over de verschillende woningen te verdelen.

 

Zonnedelen kan ook zeggen dat zonnepaneeleigenaars hun energie doorsturen naar buren, familieleden of vrienden. Dit is voorlopig nog geen mogelijkheid in België, maar transmissienetbeheerder Elia heeft wel al interesse aangegeven in dit idee.

 

Ten slotte zijn er ook initiatieven waarbij zonnepanelen op een ander dak gelegd worden, en anderen in die installatie investeren. Een voorbeeld daarvan is de Stella Artois-brouwerij in Leuven. Zij plaatste 2117 zonnepanelen op haar dak op de brouwerij in Leuven, goed voor een besparing van 139 ton CO2 per jaar! Plaatselijke bewoners kunnen er in investeren door een soort aandeel te kopen bij mozzeno, de plaatser van de panelen, en krijgen elk jaar dan wat geld terug voor hun investering.

Zonnedelen heeft heel wat voordelen

Er zijn veel mensen die interesse hebben in zonnepanelen, maar hier om één of andere reden niet aan kunnen meedoen. Ze hebben bijvoorbeeld niet het nodige budget, hun dak is niet groot genoeg of staat niet in de juiste richting. Dankzij zonnedelen kunnen zij genieten van plaatselijk opgewekte zonne-energie, zonder zelf kostelijke zonnepanelen te moeten kopen. Naast de initiële kostprijs kunnen zonnepanelen ook na de aankoop nog wat kosten, bijvoorbeeld omdat ze gereinigd of vervangen moeten worden.

Zonnedelen is erg milieuvriendelijk. Niet alleen omdat zonne-energie een hernieuwbaar energietype is, maar ook omdat door de middelen samen te leggen, overbodige investeringen vermeden worden.

Ten slotte is zonnedelen goed voor het samenhorigheidsgevoel in plaatselijke gemeenschappen.

zonnedelen

Hoe jij ook aan zonnedelen kan doen

Er zijn momenteel meerdere manieren om mee te doen aan zonnedelen. 

Neem ten eerste eens een kijkje op de website van je energieleverancier en kijk of hij al aan zonnedelen doet. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Ecopower. Zij zetten in Antwerpen-Zuid een project op poten waarmee meerdere aaneensluitende huizen zonnepanelen kunnen (laten) plaatsen. Meer info daarover lees je hier

Er zijn ook gemeentes die aan zonnedelen begonnen, zoals de gemeente Kortrijk. Inwoners van deze West-Vlaamse gemeente kunnen voor 250 euro per stuk een aandeel van een zonnepaneel kopen. Het rendement bedraagt ongeveer 3 tot 5 procent per jaar, afhankelijk van hoe sterk de zon in dat jaar schijnt. Meer info over zonnedelen vind je op de site van Kortrijk

Zelf zonnepanelen plaatsen of zonnedelen?

 

Is zonnedelen iets voor jou? Of plaats je toch beter je eigen panelen? Niets weerhoudt je ervan de beide te doen.

Mensen met een groot budget en voldoende plek zullen waarschijnlijk sneller voor een eigen zonne-installatie kiezen. Zij houden best transmissienetbeheerder Elia goed in de gaten, in afwachting van nieuws over zonnedelen.

Zonnedelen blijft dan sowieso een goede optie voor mensen die:

  • geen groot energiebudget hebben;
  • niet veel plek hebben voor zonnepanelen;
  • belang hechten aan hernieuwbare energie;
  • zich graag engageren in hun plaatselijke gemeenschap.

De toekomst van zonnedelen

Met het afschaffen van de terugdraaiende teller wordt het rendement van zonnepanelen wel eens in vraag gesteld. Of de heisa rond het afschaffen van de terugdraaiende teller nu terecht is of niet, het zou wél kunnen zorgen voor een boom van het zonnedelen. Misnoegde zonnepaneeleigenaars die zich met een onvoordelig injectietarief niet tevreden stellen, zouden in de toekomst hun overtollige energie dan kunnen afgeven aan vrienden, familie of kennissen.

Is zonnedelen voor jou geen optie, dan zijn er gelukkig andere goede manieren om over te schakelen op zonne-energie. Want iedereen kan overschakelen op een groenere leverancier, bijvoorbeeld via een groepsaankoop. Schrijf je meteen in om binnenkort nog een offerte ontvangen. Wij geven je 10% korting op je installatiekosten!

Je bent van plan om van leverancier te veranderen? Doe mee aan een groepsaankoop en geniet van exclusieve promoties!

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

kaart-locatie-groepsaankoop-in-je-buurt-wikipower

Vind een groepsaankoop in je buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je graag! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in
de verste hoeken van West-Vlaanderen of in de heuvels van Luxemburg woont. Er is altijd wel een groepsaankoop in je buurt. Ontdek onze acties in jouw gemeente!

familie - groepsaankoop energie - header

De vier redenen om mee te doen aan een groepsaankoop energie

Hoe kun je je energiefactuur makkelijk verlagen? Het antwoord ligt waarschijnlijk in de groepsaankopen energie. Deze solidaire initiatieven maken het leven van duizenden Belgische huishoudens eenvoudiger en staan hen in staat hun elektriciteis- en gasfacturen fors te verlagen. Ontdek in dit artikel de vier belangrijkste voordelen van groepsaankopen en waarom je eraan zou moeten deelnemen.

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 is de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 700 gestegen. De oorzaak? De sterke stijging van de energieprijzen op de groothandelsmarkten, als gevolg van het economische herstel na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne. Hoe zit dat in 2022? Is België steeds het land waar de elektriciteitsfactuur het duurst is t.o.v. de buurlanden? Kun je iets doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !