renovaties-huis

Welke energiebesparende renovaties kan je doen aan je woning?

Welke energiebesparende renovaties kan je doen aan je woning?

Met de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen probeert iedereen zijn verbruik te verminderen, hopend dat de energiefactuur eenzelfde beweging zal maken. Energiebesparende renovaties zijn waarschijnlijk de beste manier om je verbruik te laten dalen. Welke energiebesparende investeringen kan je doen aan je woning? En hoe kan je deze financieren? Ontdek er alles over in deze blog!

Waarom duurzame renovaties uitvoeren?

Investeren in een duurzame woning levert verschillende voordelen op:

  • Een lagere energiefactuur omdat jouw woning beter is geïsoleerd en je verwarmt op een energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier.
  • Een hoger wooncomfort omdat in een goed geïsoleerde woning de warmte langer binnen blijft in de winter (of langer buiten blijft in de zomer), er minder tocht en vocht is, en je minder last zal hebben van omgevingslawaai.
  • Een milieuvriendelijke levensstijl omdat je minder energie zal moeten verbruiken en dus minder co2 en brandstof uitstoot.
  • Een woning met hogere waarde omdat ze voldoet aan de strengere energienormen.

Welke energiebesparende renovaties bestaan er?

We zetten de meest voorkomende energiebesparende renovaties op een rij.

Dakisolatie

Warme lucht stijgt, dus het is niet echt een verrassing als we zeggen dat de meeste warmte via het dak verloren gaat. Een goede dakisolatie is daarom belangrijk en kan je helpen om tot wel 25 à 30% te besparen op je energiefactuur.

Je kan een plat of hellend dak isoleren, of je kan er voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren als je de zolder enkel als opslagruimte gebruikt en deze dus eigenlijk niet verwarmt. De kostprijs van dakisolatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dak, de oppervlakte, het isolatiemateriaal, en de keuze voor een vakman. Gemiddeld schommelt de prijs tussen € 20 en € 100 per m²

Muurisolatie

Niet alleen via het dak, maar ook via de muren gaat veel warmte verloren. Gemiddeld zo’n 20% om precies te zijn. Ook muurisolatie helpt dus om de temperatuur in huis te optimaliseren en om de kans op vochtproblemen te verkleinen.

Je kan kiezen voor een spouwmuurisolatie, waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt opgevuld. Daarbij schommelt de prijs tussen de € 15 en € 30 per m². Je kan ook de buitenmuur laten isoleren, langs buiten ofwel langs binnen. Dat laatste is minder interessant omdat je dan ruimte in jouw woning verliest. Voor een isolatie langs buiten betaal je gemiddeld tussen de € 100 en € 150 per m², voor een langs binnen gemiddeld tussen de € 65 en € 90 per m².

Vloerisolatie

Wil je blootvoets in huis kunnen lopen op een warme vloer? Met vloerisolatie is het mogelijk en kan je in het hele huis een aangenamere temperatuur bewaren. Bovendien kan je jouw energiefactuur verlagen met 10 à 15%.

De prijs van vloerisolatie varieert tussen de € 30 en € 65 per m², maar is opnieuw afhankelijk van onder andere de oppervlakte, het isolatiemateriaal en de methode.

Raamisolatie

Woon je in een oudere woning met nog enkele of dubbele beglazing? Dan is het hoog tijd om je slecht geïsoleerde ramen te vervangen door hoogrendementsglas (HR++) of, nog beter, driedubbel glas (HR+++). Door een goede raamisolatie kan je gemakkelijk enkele honderden euro’s besparen op je energierekening en vermijd je dat er zo’n 40% aan warmte in je huis verloren gaat.

Voor nieuwe ramen moet je rekenen op een prijs van € 85 à € 95 per m² voor HR++ glas en € 150 à € 180 per m² voor HR+++ glas.

Tot 10% korting op je isolatiewerken!

Schrijf je nu in op onze groepsaankoop voor isolatiewerken

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je jouw eigen groene elektriciteit op. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door de huidige lage prijzen voor zonnepanelen en de subsidies van de overheid heb je jouw investering meestal op enkele jaren terugverdiend. De terugverdientijd van zonnepanelen is wel erg afhankelijk van waar je woont en schommelt vaak tussen de 6 en 12 jaar. Toch gaan zonnepanelen gemiddeld 25 à 30 jaar mee, waardoor je voor het grootste aantal jaren kan genieten van gratis energie. Alleen maar winst dus!

De prijs van zonnepanelen is erg afhankelijk van het type en de kracht. Reken voor de hele installatie op een bedrag tussen de € 5.000 en € 15.000.

Zonneboiler

Een zonneboiler zet het licht van de zon om in energie om sanitair water te verwarmen. Daarmee kan je bijvoorbeeld douchen of wassen, maar in sommige gevallen ook een zwembad of de vloer verwarmen. Afhankelijk van de prijs van de installatie en de werkelijke jaarlijkse energiebesparing moet je rekening houden met een terugverdientijd tussen de 8 en 20 jaar, en een levensduur van 25 à 30 jaar. De terugverdientijd kan in sommige gevallen dus groter zijn dan die van zonnepanelen, maar het rendement bij een zonneboiler ligt wel hoger. Het is immers 3 à 4 keer efficiënter om licht om te zetten naar warmte dan licht om te zetten naar elektriciteit. Met een zonneboiler kan je jaarlijks gemiddeld 60% besparen op je energiekosten voor warm water, ofwel zo’n 15 à 20% op je totale energiefactuur.

Met een kostprijs die varieert tussen de € 2.500 en € 7.000 spreken we natuurlijk wel van een grote investering. De exacte prijs hangt vooral af van de capaciteit van de zonneboiler en het aantal zonnecollectoren.

Nieuw verwarmingssysteem (condensatieketel of warmtepomp)

Bij oudere verwarmingsinstallaties wordt de warmte van de verbrandingsgassen afgevoerd via de schoorsteen. Maar waarom deze warmte verloren laten gaan? Een gascondensatieketel hergebruikt deze warmte in de rookgassen om het verwarmingswater op te warmen. Daarmee kan je tot wel 35 à 40% besparen op je energiefactuur.

Mag het nog efficiënter? Dan kan je kiezen voor een warmtepomp, een van de meest milieuvriendelijke warmtesystemen. Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen, zoals de lucht, het grondwater of de bodem, om daarmee je woning te verwarmen of te koelen en om sanitair warm water te produceren. Een voorwaarde voor een optimaal gebruik is wel dat je woning al goed geïsoleerd is. Ook een combinatie met zonnepanelen is aangeraden omdat een warmtepomp op elektriciteit werkt.

De kostprijs van een gascondensatieketel schommelt tussen de € 2.000 en € 7.500. Die van een warmtepomp tussen de € 1.000 en € 15.000.

Slimme thermostaat met thermostatische kranen

Veel verbouwers kiezen ervoor om hun klassieke thermostaat door een slimmer model te veranderen. Een slimme thermostaat regelt en optimaliseert de warmte in je huis. Deze modellen werken op internet, waardoor ze op afstand kunnen bediend worden en ze kunnen waarnemen of je thuis bent of niet. Ze krijgen inzicht in je energieverbruik waardoor ze na een tijdje zichzelf kunnen afstemmen op jouw gewoontes. Met thermostatische kranen kan ten slotte de temperatuur per kamer geregeld worden waardoor je nog minder verbruikt. Met een slimme thermostaat kan je tot wel 30% in jouw verbruik besparen.

Afhankelijk van het model betaal je tussen de € 150 en € 500 voor een slimme thermostaat.

Financiering energiebesparende renovaties

Er zijn verschillende manieren om energiebesparende renovaties te financieren.

Energielening of groene lening bij de bank

Een energielening of groene lening is een krediet op afbetaling dat speciaal bedoeld is om energiebesparende werken aan je woning te financieren. Het is een variant op de renovatielening en persoonlijke lening, maar bij een energielening ligt de rentevoet een stuk lager tussen de 1,3% en 2,5%. Banken willen immers milieuvriendelijke initiatieven ondersteunen. Om dit krediet te kunnen aanvragen, moet vaak een bepaald percentage van het geleende bedrag gebruikt worden voor duurzame renovaties. De voorwaarden zijn echter afhankelijk van bank tot bank. 

Vlaanderen: renteloze Energielening Brussels Hoofdstedelijk Gewest: ECORENO-krediet Wallonië: Rénopack
In Vlaanderen kan je sinds 2021 het renovatiekrediet met rentesubsidie genieten. Je kan tot 60.000 € lenen en moet dat bedrag binnen de 20 jaar terugbetalen. In werkelijkheid is de rente voor rekening van de VEKA, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Je komt in aanmerking voor deze lening als je je woning hebt gekocht in 2021 en als je het EPC-label hiervan verbetert binnen de 5 jaar.
In onze hoofdstad kan je onder voorwaarden het Brusselse ECORENO-krediet aanvragen. Afhankelijk van jouw inkomsten is de rentevoet voor een consumentenkrediet 0% of 1% en is de looptijd maximaal 10 jaar. Deze financiering kan tot € 25.000 bedragen. Bij een hypothecair krediet zit de rentevoet tussen 0% en 2% en is de looptijd maximaal 30 jaar. Meer info op https://fonds.brussels/nl.
In Wallonië kan je Rénopack aanvragen, een renteloze lening om energiebesparende renovatiewerken te financieren. Onder voorwaarden kan je tussen de € 1.000 en € 60.000 tegen een rentevoet van 0%. De looptijd is maximaal 30 jaar. Je kan deze lening aanvragen bij de Société wallonne du crédit social (SWCS).

Renovaties: premies en subsidies van de overheid

In België worden inwoners zoveel mogelijk gestimuleerd om energiebesparende renovaties uit te voeren. Daarom biedt elk gewest ook nog premies en subsidies aan voor verschillende duurzame werken. Bij elke lokale overheid in Vlaanderen, Brussel en Wallonië kan je bijvoorbeeld premies aanvragen om te isoleren of je verwarming te vervangen. De premies en voorwaarden verschillen per gewest, dus vraag dit zeker na. Het voordeel? Dankzij deze overheidssteun zijn je investeringen sneller terugbetaald. 

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !