démarchage abusif fournisseur d'énergie

Wat kun je doen tegen de wanpraktijken van een energieverkoper?

Wat kun je doen tegen de wanpraktijken van een energieverkoper?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
In 2020 kwamen er 6% minder klachten binnen over energieleveranciers dan het jaar ervoor. Dat meldt de Ombudsdienst voor Energie. Ondanks die lichte daling gaat het nog steeds om 6.639 klachten. En dat mag niet verbazen, want sommige leveranciers gebruiken steeds meer verkooptechnieken die flirten met de wet. Wat zijn die technieken? Hoe herken en vermijd je ze? Hoe kunnen groepsaankopen je daarbij helpen?

Je hebt misschien al gemerkt dat veel energieleveranciers intensief aan klantenwerving doen. Verkopers met een grote glimlach houden de wacht aan de uitgang van grote winkels of in de gangen van winkelcentra. Niet alleen offline, ook online zetten veel energieleveranciers alles in het werk om nieuwe klanten te winnen, bijvoorbeeld via advertenties op Google of YouTube.

Ze spreken je aan over je energieverbruik en als ze beethebben, gaan ze nog een stapje verder. Maar net daar wringt het schoentje, want deze techniek kan je duur komen te staan.

Zo worden mensen plots klant bij een bepaalde leverancier terwijl ze gewoon een eenvoudige prijssimulatie vroegen. Ze ontdekken dan enkele dagen later dat ze een nieuw energiecontract hebben dat ze nooit hebben ondertekend.

Het is over dit soort situaties dat in 2020 de Ombudsdienst voor Energie 6.639 klachten ontving.

Geen vertrouwen in de verkooppraatjes van energieleveranciers?

Wikipower voorkomt dat je naar twijfelachtige argumenten moet luisteren door in jouw plaats de beste prijzen te onderhandelen.

Een verkoop tot elke prijs

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2007 is de concurrentie in België bikkelhard. Met meer dan vijftien leveranciers van elektriciteit of gas voor zo’n klein landje mag het niet verbazen dat ze elkaar met agressieve promoties de loef proberen af te steken of zich van hardnekkige verkooptechnieken bedienen (een activiteit die voornamelijk wordt uitbesteed aan externe dienstverleners).

Maar wat met de consument in dit verhaal? Hij komt midden in een marktaandelenoorlog terecht en wordt daarbij soms het slachtoffer van twijfelachtige en zelfs frauduleuze handelspraktijken. Telefonisch, op straat, thuis of in een winkel … Verkopers hebben maar één doel voor ogen: jou een ander elektriciteits- of gascontract aansmeren, ook al is daar een gewiekst, dubbelzinnig verkooppraatje voor nodig.

Om dat te doen, trekken ze eerst de aandacht van de klant via een omwegje: een aankoopbon, een prijssimulatie, een controle van de teller (bij verkoop aan huis) enz. Hoewel die eerste benadering perfect wettig is, is het pas wanneer er meer informatie wordt gevraagd dat het misgaat.

Hoe doorprikken we bedrieglijke handelspraktijken?

Om een prijssimulatie te kunnen doen, heeft een energieleverancier enkel het volgende nodig:

  • je postcode;
  • je jaarlijks verbruik;
  • het type van je teller;
  • of je al dan niet zonnepanelen gebruikt.

Vraagt de verkoper naar andere informatie, zoals je contactgegevens of bankrekeningnummer? Wees dan op je hoede! Met die informatie kunnen sommige verkopers een contractwijziging ‘forceren’. Zoals je al vermoedt, is deze praktijk illegaal. Maar dat lijkt bepaalde verkopers niet tegen te houden. Blijf dus alert en reageer zo snel mogelijk indien dit jou overkomt.

Maar we moeten ook relativeren. Niet alle verkopers zijn oneerlijk. Je kunt je naam en telefoonnummer gerust achterlaten als je echt geïnteresseerd bent in het aanbod. Aarzel echter niet om ook naar de gegevens van de verkoper te vragen, zodat je kunt nagaan of hij wel bevoegd is.

Blijf wel kritisch ten aanzien van de aanlokkelijke beloften waarmee praatgrage vertegenwoordigers soms afkomen. In het verleden kregen Belgische consumenten aanbiedingen waarmee hen een sociaal tarief werd beloofd. Dit was uiteraard een bedrieglijk voorstel, aangezien het sociaal tarief enkel wordt toegekend aan beschermde klanten die aan heel specifieke voorwaarden voldoen.

Online moet je net zo goed op je hoede zijn.

Laat je tot slot niet uit het lood slaan door loze bedreigingen. Als je met je huidig energiecontract in orde bent met je betalingen, riskeer je geen afsluiting van je elektriciteit door bij dezelfde leverancier voor elektriciteit en gas te blijven. Het is daarentegen goed mogelijk dat je tarieven niet langer de voordeligste zijn, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Hoe dan ook, onderteken bij twijfel geen enkel document en deel niet meer informatie dan noodzakelijk.

Wat als ik een conflict heb met een leverancier?

Als je ondanks alles in een conflict terechtkomt, neem je het best onmiddellijk contact op met de klantendienst van de energieleverancier in kwestie. Dit kan je probleem in veel gevallen oplossen.

Als je ondanks alles geen bevredigend antwoord van de leverancier krijgt, kun je een klacht indienen bij de Ombudsdienst. Deze dienst beschermt consumenten tegen bedrieglijke praktijken en helpt je een oplossing te vinden voor uw conflict.

Slaap op beide oren dankzij een groepsaankoop

Eerst willen we herhalen dat agressieve verkooptechnieken vaak het idee van de verkopers in onderaanneming zijn, en niet van de energieleveranciers zelf. Die laatsten veroordelen trouwens iedere vorm van twijfelachtige prospectie en willen dat vast graag weten.

Dit verhindert echter niet dat deze methodes steeds vaker worden gehanteerd en dat er moeilijk aan is te ontkomen. Aangezien er een verwoede concurrentiestrijd tussen de leveranciers woedt, is het weinig waarschijnlijk dat dit verbetert, tenzij wetgevers een nieuwe richtlijn uitvaardigen om deze praktijken tegen te gaan.

Welke andere mogelijkheden heb je in afwachting hiervan?

1. Vergelijk zelf de prijzen

Neem geen overhaaste beslissingen wanneer een verkoper je vastklampt met een verleidelijk aanbod. Neem liever de tijd om zelf je voorwaarden te analyseren. En dat kan met prijzenvergelijkers zoals Energie-Vergelijker.be. Zo kun je gemakkelijk nagaan of het aangeboden contract echt voordeliger is dan je huidig contract. Zo blijf je de baas over je geld en kan je een weloverwogen keuze maken, rekening houdend met alle factoren.

2. Laat het over aan een vertrouwenspersoon via een groepsaankoop

Heb je geen vertrouwen in al deze verkooppraatjes? Wil je dat een professional de marktprijzen voor jou uitpluist en je in alle veiligheid en transparantie een aanbod doet? Schrijf je dan in voor een groepsaankoop voor energie en slaap op beide oren.

Het principe berust op de kracht van een groep: de organisator van de groepsaankoop brengt een groot aantal geïnteresseerden samen en kan de verschillende energieleveranciers zo tegen elkaar uitspelen om de beste prijzen te verkrijgen.

Sinds 2011 organiseert Wikipower met veel succes dit type van groepsaankopen voor elektriciteit en gas, maar ook voor brandstoffen (stookolie en pellets), installaties voor het huis (zonnepanelen en isolatie) en telecomdiensten.

De voordelen zijn talrijk:

  • Dankzij deze methode geniet je van voordelige promoties volgens voorwaarden die vooraf werden bepaald. De leveranciers kunnen hun aanbod dus niet meer wijzigen zodra het werd uitgegeven;
  • Gedaan met mooie maar loze beloftes! Je moet niet zelf gaan onderhandelen, want Wikipower voert die gesprekken voor jou;
  • De inschrijving voor deze groepsaankoop is volledig gratis en vrijblijvend. Zodra de onderhandelingen zijn afgerond, krijg jij het winnende aanbod en beslis je volledig zelf of je erop ingaat of niet. Zonder uitdrukkelijke toestemming van jouw kant wordt er nooit van contract veranderd;
  • Er wordt nooit een contractwijziging doorgevoerd zonder jouw uitdrukkelijke toestemming.

Graag meer weten? Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze energieadviseurs. We staan telefonisch voor je klaar op 0800 37 533, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur. Voor meer informatie kun je ook terecht in onze FAQ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !