démarchage abusif fournisseur d'énergie

Wat kunt u doen tegen de wanpraktijken van een energieverkoper?

Wat kunt u doen tegen de wanpraktijken van een energieverkoper?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
In 2019 steeg het aantal klachten over de verkooptechnieken van energieleveranciers met 66% in vergelijking met 2018. Dat is wat de laatste cijfers van de Ombudsdienst voor Energie onthulden. En dat mag niet verbazen, want sommige leveranciers gebruiken steeds meer verkooptechnieken die flirten met de wet. Wat zijn die technieken? Hoe herkent en vermijdt u ze? Hoe kunnen groepsaankopen u daarbij helpen?

U hebt vóór de feestdagen misschien al gemerkt dat veel energieleveranciers intensief aan klantenwerving doen. Verkopers met een grote glimlach houden de wacht aan de uitgang van grote winkels of in de gangen van winkelcentra. Ze spreken u aan over uw energieverbruik en als ze beethebben, gaan ze nog een stapje verder. Maar net daar wringt het schoentje, want deze techniek kan u duur komen te staan.

Zo worden mensen plots klant bij een bepaalde leverancier terwijl ze gewoon een eenvoudige prijssimulatie vroegen. Ze ontdekken dan enkele dagen later dat ze een nieuw energiecontract hebben dat ze nooit hebben ondertekend.

Het is door dit soort situaties dat de Ombudsdienst voor Energie in 2019 een recordaantal klachten over oneerlijke handelspraktijken van leveranciers van elektriciteit en gas optekende. Hoewel de dienst in 2014 nog maar 174 klachten binnenkreeg, klom dat cijfer naar 483 in 2018 en zelfs naar 804 in 2019 (dat is +362% in 6 jaar tijd en +66% sinds vorig jaar). Dit vertegenwoordigt meer dan 20% van het totale aantal klachten dat de Ombudsman ontvangt.

Geen vertrouwen in de verkooppraatjes van energieleveranciers?

Wikipower voorkomt dat u naar twijfelachtige argumenten moet luisteren door in uw plaats de beste prijzen te onderhandelen.

Een verkoop tot elke prijs

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2007 is de concurrentie in België bikkelhard. Met meer dan vijftien leveranciers van elektriciteit of gas voor zo’n klein landje mag het niet verbazen dat ze elkaar met agressieve promoties de loef proberen af te steken of zich van hardnekkige verkooptechnieken bedienen (een activiteit die voornamelijk wordt uitbesteed aan externe dienstverleners).

Maar wat met de consument in dit verhaal? Hij komt midden in een marktaandelenoorlog terecht en wordt daarbij soms het slachtoffer van twijfelachtige en zelfs frauduleuze handelspraktijken. Telefonisch, op straat, thuis of in een winkel … Verkopers hebben maar één doel voor ogen: u een ander elektriciteits- of gascontract aansmeren, ook al is daar een gewiekst, dubbelzinnig verkooppraatje voor nodig.

Om dat te doen, trekken ze eerst de aandacht van de klant via een omwegje: een aankoopbon, een prijssimulatie, een controle van de teller (bij verkoop aan huis) enz. Hoewel die eerste benadering perfect wettig is, is het pas wanneer er meer informatie wordt gevraagd dat het misgaat.

Hoe doorprikken we bedrieglijke handelspraktijken?

Om een prijssimulatie te kunnen doen, heeft een energieleverancier enkel het volgende nodig:

  • uw postcode;
  • uw jaarlijks verbruik;
  • het type van uw teller;
  • of u al dan niet zonnepanelen gebruikt.

Vraagt de verkoper naar andere informatie, zoals uw contactgegevens of bankrekeningnummer? Wees dan op uw hoede! Met die informatie kunnen sommige verkopers een contractwijziging ‘forceren’. Zoals u al vermoedt, is deze praktijk illegaal. Maar dat lijkt bepaalde verkopers niet tegen te houden. Blijf dus alert en reageer zo snel mogelijk indien dit met u gebeurt.

Maar we moeten ook relativeren. Niet alle verkopers zijn oneerlijk. U kunt uw naam en telefoonnummer gerust achterlaten als u echt geïnteresseerd bent in het aanbod. Aarzel echter niet om ook naar de gegevens van de verkoper te vragen, zodat u kunt nagaan of hij wel bevoegd is.

Blijf wel kritisch ten aanzien van de aanlokkelijke beloften waarmee praatgrage vertegenwoordigers soms afkomen. In het verleden kregen Belgische consumenten aanbiedingen waarmee hen een sociaal tarief werd beloofd. Dit was uiteraard een bedrieglijk voorstel, aangezien het sociaal tarief enkel wordt toegekend aan beschermde klanten die aan heel specifieke voorwaarden voldoen.

Laat u tot slot niet uit het lood slaan door loze bedreigingen. Als u met uw huidig energiecontract in orde bent met uw betalingen, riskeert u geen afsluiting van uw elektriciteit door bij dezelfde leverancier voor elektriciteit en gas te blijven. Het is daarentegen goed mogelijk dat uw tarieven niet langer de voordeligste zijn, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Hoe dan ook, onderteken bij twijfel geen enkel document en deel niet meer informatie dan noodzakelijk.

Wat als ik een conflict heb met een leverancier?

Als u ondanks alles in een conflict terechtkomt, neemt u het best onmiddellijk contact op met de klantendienst van de energieleverancier in kwestie. Dit kan uw probleem in veel gevallen oplossen.

Als u ondanks alles geen bevredigend antwoord van de leverancier krijgt, kunt u een klacht indienen bij de Ombudsdienst. Deze dienst beschermt consumenten tegen bedrieglijke praktijken en helpt u een oplossing te vinden voor uw conflict.

Slaap op beide oren dankzij een groepsaankoop

Eerst willen we herhalen dat agressieve verkooptechnieken vaak het idee van de verkopers in onderaanneming zijn, en niet van de energieleveranciers zelf. Die laatsten veroordelen trouwens iedere vorm van twijfelachtige prospectie en willen dat vast graag weten.

Dit verhindert echter niet dat deze methodes steeds vaker worden gehanteerd en dat er moeilijk aan is te ontkomen. Aangezien er een verwoede concurrentiestrijd tussen de leveranciers woedt, is het weinig waarschijnlijk dat dit verbetert, tenzij wetgevers een nieuwe richtlijn uitvaardigen om deze praktijken tegen te gaan.

Welke andere mogelijkheden hebt u in afwachting hiervan?

1. Vergelijk zelf de prijzen

Neem geen overhaaste beslissingen wanneer een verkoper u vastklampt met een verleidelijk aanbod. Neem liever de tijd om zelf uw voorwaarden te analyseren. En dat kan met prijzenvergelijkers zoals Energie-Vergelijker.be. Zo kunt u gemakkelijk nagaan of het aangeboden contract echt voordeliger is dan uw huidig contract. Zo blijft u de baas over uw geld en kunt u een weloverwogen keuze maken, rekening houdend met alle factoren.

2. Laat het over aan een vertrouwenspersoon via een groepsaankoop

Hebt u geen vertrouwen in al deze verkooppraatjes? Wilt u dat een professional de marktprijzen voor u uitpluist en u in alle veiligheid en transparantie een aanbod doet? Schrijf u dan in voor een groepsaankoop voor energie en slaap op beide oren.

Het principe berust op de kracht van een groep: de organisator van de groepsaankoop brengt een groot aantal geïnteresseerden samen en kan de verschillende energieleveranciers zo tegen elkaar uitspelen om de beste prijzen te verkrijgen.

Sinds 2011 organiseert Wikipower met veel succes dit type van groepsaankopen voor elektriciteit en gas, maar ook voor brandstoffen (stookolie en pellets), installaties voor het huis (zonnepanelen en isolatie) en telecomdiensten.

De voordelen zijn talrijk:

  • Dankzij deze methode geniet u van voordelige promoties volgens voorwaarden die vooraf werden bepaald. De leveranciers kunnen hun aanbod dus niet meer wijzigen zodra het werd uitgegeven;
  • Gedaan met mooie maar loze beloftes! U moet niet zelf gaan onderhandelen, want Wikipower voert die gesprekken voor u;
  • De inschrijving voor deze groepsaankoop is volledig gratis en vrijblijvend. Zodra de onderhandelingen zijn afgerond, krijgt u het winnende aanbod en beslist u volledig zelf of u erop ingaat of niet. Zonder uitdrukkelijke toestemming van uw kant wordt er nooit van contract veranderd;
  • Er wordt nooit een contractwijziging doorgevoerd zonder uw uitdrukkelijke toestemming.

Graag meer weten? Hebt u nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze energieadviseurs. We staan telefonisch voor u klaar op 0800 37 533, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur. Voor meer informatie kunt u ook terecht in onze FAQ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

chauffage écologique

De 8 beste types duurzame verwarming

Uw ecologische voetafdruk verlagen is een werk van lange adem – en onze klassieke verwarmingssystemen maken dit nog moeilijker. Het ontginnen en verbranden van mazout

wedstrijd oali

Wedstrijd: win een cadeaupakket van Oali

Als kerstcadeautje organiseren we bij Wikipower een wedstrijd om een cadeaupakket van Oali te winnen, vol heerlijke bioproducten – ethisch en lokaal. De winnaar krijgt

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !