Isolation maison quoi isoler en premier

De isolatie van je woning: wat isoleer je het eerst?

De isolatie van je woning: wat isoleer je het eerst?

Met welke isolatiewerken begin je het best? Je kunt de muren, het dak en de vloer waarschijnlijk niet allemaal tegelijk isoleren. Wat krijgt dan de prioriteit wanneer je je woning energiezuiniger wilt maken? Wikipower boog zich over deze vraag.

De beste energie is de energie die je niet gebruikt. Betekent dat dan dat je in de winter in een skipak moet rondlopen en in de zomer een sauna moet maken van je leefruimten? Grappig zou het wel zijn. Maar waarschijnlijk kies je toch liever voor een meer comfortabele en duurzame oplossing. Wat dat betreft, is thermische isolatie de eerste belangrijke stap in een verlaging van je energieverbruik. Een goede isolatie betekent immers een lager energieverlies, wat zich vertaalt in een lichtere factuur en minder CO2-uitstoot. Kortom, een investering die al je aandacht verdient!

En dan stelt zich de volgende vraag: welke isolatie kies je als eerste? Kies je het eerst voor de isolatie van je dak, je muren of je vloer? Ze verliezen alle drie warmte op verschillende niveaus. Maar het is niet altijd mogelijk om ze allemaal tegelijk te verbeteren. Als je je op slechts één deel van je woning moet concentreren, isoleer dan in de eerste plaats je dak als dat mogelijk is. Zodra dat is gebeurd, is het de beurt aan je muren en ramen. Voor meer comfort kun je tot slot warmteverlies via je vloeren voorkomen.

We buigen ons nu meer in detail over ieder type van isolatie.

Dakisolatie, een absolute prioriteit

Als je fysicalessen nog niet te ver weg zitten, dan herinner je je waarschijnlijk nog dat warmte stijgt. Je kunt dus veel warmte verliezen via een slecht geïsoleerd dak. Onder zo’n dak kan het in de zomer, onder invloed van genadeloze zonnestralen, bovendien verstikkend warm worden. Dat is uiteraard niet ideaal, tenzij je wel houdt van een natuurlijke sauna.

Deze elementen maken dat de isolatie van je zolder of dak je eerste prioriteit moet zijn. Die werken kunnen het warmteverlies met wel 30% verminderen en zullen dus ook de EPC-waarde van je woning drastisch kunnen verbeteren.

Er bestaan diverse isolatiematerialen voor je dak, gaande van mineraal isolatiemateriaal zoals glaswol tot synthetisch isolatiemateriaal zoals polystyreen, maar ook ecologische materialen (vlas, kurk, houtwol enz.). Je daktype (hellend, plat, te vernieuwen, met of zonder ingerichte zolder) bepaalt welk materiaal het meest is aangewezen. Lees er meer over in onze gids voor de keuze van de ideale dakisolatie.

De prijs van de werken kan enorm verschillen naargelang de omvang van de werken, het daktype en het gebruikte materiaal. Bijvoorbeeld: voor een dakisolatie over een oppervlakte van 100 m² ligt het gemiddelde budget rond de 3000 euro. Voor de isolatie van een plat dak met dezelfde oppervlakte reken je eerder 9000 euro. Pak het dus voorzichtig aan en plan je werken met een prijzencalculator.

1. De zolder - Is je zolder niet ingericht? Isoleer de zoldervloer. | 2. . Het dak aan de binnenkant - Wil je je zolder inrichten en je kosten beperken? | 3. Het dak aan de buitenkant - Ideaal als je dak de komende jaren vernieuwd moet worden. | 4. Plat dak - Geen ruimteverlies. | 5. Spouwmuren - Een eenvoudige, voordelige en onzichtbare oplossing. | 6. Muren aan de binnenkant - Kan op elk moment van het jaar gedaan worden. | 7. Muren aan de buitenkant - Geen volumeverlies in het huis. | 8. Kelder / geventileerde kruipkelder - Geen impact op de woonoppervlakte. | 9. Ramen - Bescherm je tegen tocht. | 10. Vocht - Behandel je muren tegen schadelijk vocht.

Bereken je isolatiebudget

Gebruik onze webtool om de prijs van de isolatiewerken aan je dak te schatten.

De isolatie van de muren en ramen, om het energierendement van je woning te maximaliseren.

Ook het energieverlies via de muren is niet te onderschatten. Tot 25% van het warmteverlies is te wijten aan een slechte isolatie van de muren. Om te weten of dat bij jou het geval is, kun je je beroepen op de akoestische isolatie. Over het algemeen geldt dat als die slecht is, de kans groot is dat je thermische isolatie dat ook is.

Je hebt spouwmuren

Isoleer je muren dan goed, vooral als het spouwmuren zijn. Dit type van muur bestaat uit twee lagen (buitenkant en binnenkant) die van elkaar zijn gescheiden door een holte. Om ze thermisch te isoleren, moet die holte dus worden opgevuld met isolatiemateriaal zoals piepschuimballetjes, glaswol of polyurethaanschuim.

Het voordeel van deze oplossing is dat ze voordelig (gemiddeld € 20/m²), eenvoudig en onzichtbaar is. De werken duren maar één dag en je hebt geen stedenbouwkundige vergunning nodig.

Je hebt geen spouwmuren

Als je geen spouwmuren hebt, is een isolatie via de buitenkant het eenvoudigst. Weet wel dat dit het uitzicht van je huis verandert. Je hebt dan ook een stedenbouwkundige vergunning nodig. Dit is de ideale oplossing als je een beschadigde gevel hebt die een opknapbeurt nodig heeft. De kostprijs is echter hoger dan die van de isolatie van spouwmuren, met een gemiddelde van € 65/m².

Je wil of kunt het uitzicht van je gevel niet veranderen

Als je om wat voor reden dan ook niet via de buitenkant kunt isoleren, kun je enkel nog isoleren via de binnenkant. De keerzijde is dan wel dat je een beetje inboet aan binnenruimte, omdat je een isolatielaag moet plaatsen. In sommige gevallen moet ook het elektriciteitsplan worden herzien. De prijs is ongeveer dezelfde als die van de buitenisolatie.

Vervang je ramen en deuren

Als je dan toch de thermische isolatie van je muren aanpakt, kun je hetzelfde doen voor je ramen. Dat geldt vooral bij enkele beglazing. Het warmteverlies door oude ramen en deuren kan immers tot 15% van het totale warmteverlies bedragen.

Voor ramen is dubbele beglazing een must. En het materiaal? Kies voor hout, pvc of aluminium.

Weet wel dat als je van plan bent alle ramen van je huis te vervangen, het kostenplaatje snel fors kan oplopen. De prijs van een nieuw raam schommelt tussen 80 en 350 euro, en voor de plaatsing betaal je rond de 500 euro. Vermenigvuldig dat met het aantal ramen dat je hebt, en je hebt al snel een idee van het spaarpotje dat je hiervoor moet voorzien.

Vloerisolatie is geen prioriteit, maar …

Je woning verliest weinig warmte via de vloer. Maar dat verlies, hoe miniem ook, is toch goed voor 10% van het totale warmteverlies. Het kan dus nuttig zijn om de kelder of geventileerde kruipkelder van je huis (een ruimte van ongeveer 70 tot 80 cm onder je gelijkvloerse verdieping) te isoleren. Die investering vermindert ook het koudegevoel en zal ook doeltreffend zijn tegen vochtproblemen. Je voeten genieten dan van een vloer met een aangename temperatuur.

De prijs? Reken ongeveer € 20/m² te isoleren oppervlakte.

Hulp nodig bij je eerste isolatiewerken?

Nu je weet welke isolatiewerken je het eerst moet uitvoeren, moet je alleen nog de juiste aannemer vinden. Hoewel er veel databases van aannemers in jouw regio bestaan, is het niet altijd gemakkelijk om daarin je weg te vinden. Een betrouwbare en betaalbare aannemer vinden, kan dan ook een frustrerende zoektocht worden.

Daarom stellen we je voor dit deel voor onze rekening te nemen. Via de groepsaankopen voor isolatie van Wikipower spelen we aannemers tegen elkaar uit en kiezen we voor jou de beste offerte, met naleving van een hele reeks strenge kwaliteitscriteria. Niet overtuigd? Geen probleem. Je inschrijving voor de groepsaankoop is 100% gratis en vrijblijvend. Komaan, waar wacht je nog op?

Schrijf je in voor de groepsaankoop voor isolatie en krijg een offerte voor je werken. Tot 20% korting!

Advies nodig? Vragen?? Ons team van experts beantwoordt ze graag! Bel ons gratis op 0800 37 447, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !