warmtenet

Zijn warmtenetten de toekomst van verwarming? Vijf dingen die je moet weten over warmtenetten!

Zijn warmtenetten de toekomst van verwarming? Vijf dingen die je moet weten over warmtenetten!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Antwerpenaars zijn wellicht bekend met hun warmtetoren en ook vanuit politieke hoek kwam er al heel wat interesse voor warmtenetten. Ze zouden dus wel eens de sleutel kunnen zijn tot een hernieuwbare toekomst. Wat is er mis met de centrale verwarming in jouw woning, en zijn we in de toekomst allemaal aangesloten op zo’n warmtenet?

Wat zijn warmtenetten eigenlijk?

Een warmtenet is  “een netwerk van geïsoleerde (ondergrondse) leidingen dat warmte, van een plaats naar een ander brengt”. Het gaat om restwarmte van bijvoorbeeld een koelinstallatie of afvalverwerkingsbedrijf. In plaats van die opgewekte warmte verloren te laten gaan, wordt ze via een leidingsysteem met anderen gedeeld: een bedrijf, zwembad of gezin bijvoorbeeld. We hebben momenteel al meer dan 50 warmtenetten in Vlaanderen. Ook in Wallonië wordt er momenteel aan warmtenetten gebouwd. Het warmtenetwerk Vlaanderen wil tegen 2050 meer dan de helft van onze warmte uit warmtenetten halen. Wij geven jou alvast vijf weetjes mee over deze vooruitstrevende technologie!

1. Dankzij een warmtenet blijven we van de CV-ketel bespaard

De meeste mensen die zich nu verwarmen doen dat met een centraal verwarmingssysteem. Dat kan een mazout- of aardgasketel of warmtepomp zijn. Elk gezin heeft een eigen CV-systeem in huis. Een warmtenet maakt komaf met dit systeem, omdat je aangesloten wordt op het warmtenet dat aanwezig is in je huis.

Dat wil zeggen dat je naar je warmte geen omkijken meer hebt: onderhoud en reiniging van de ketel zijn vanaf nu verleden tijd!

Reiniging en onderhoud waren overigens niet de enige nadelen van de gasketel, koolmonoxidevergiftiging was er nog één. Het risico daarvan moet zeker niet geminimaliseerd worden: koolstofmonoxidevergiftiging doodt jaarlijks meer Europeanen dan HIV en huidkanker. (bron)

2. Warmtenetten hebben geopolitieke voordelen

Zoals veel andere voorzieningen (denk aan eten of kleding) kan België voor aardgas niet in haar eigen behoeften voorzien. 

Dit is in onze geglobaliseerde samenleving niet meteen een uitzondering, al zijn grote internationale transportnetwerken niet erg milieuvriendelijk. 

We halen ons aardgas namelijk niet alleen uit bijvoorbeeld Nederland of Noorwegen maar ook o.a. uit Rusland. Er ontstonden in het verleden al politieke spanningen met Rusland, zoals de sancties die de E.U. Rusland oplegde n.a.v. de vergiftigingen van journalist Navalny. Het is niet ondenkbaar dat die spanningen in de toekomst weer zullen opduiken, en misschien zelfs escaleren. De Europese afhankelijkheid van het Russisch gas verzwakt haar politieke slagkracht. Warmtenetten daarentegen verhogen de geopolitieke autonomie van de Europese deelstaten.

   Wist-je-dat er ook koudenetten bestaan? 

3. Warmtenetten doen het milieu een plezier

Warmtenetten zijn natuurlijk super milieuvriendelijk. Warmte die normaal verloren zou gaan, wordt nu opnieuw gebruikt. Wanneer mensen warmte zoeken, hoeven ze niet op zoek te gaan naar andere warmtebronnen zoals mazout, gas of elektriciteit.

Hier moeten we echter wel een kleine nuancering aanbrengen: warmtenetten impliceren warmteverlies. In tegenstelling tot je centrale verwarming, waar de ‘verloren’ warmte in de eigen ruimte blijft, verliest het net zijn warmte ondergronds, d.w.z. dat verloren warmte ook definitief verloren gaat.

ecologisch warmtenet

4. Warmtenetten zijn minder geschikt voor afgelegen gebieden

Dit klinkt allemaal positief en simpel. Maar de vraag is natuurlijk: wat met mensen die niet in de buurt van een warmtenet wonen? Wat als er geen fabriek of afvalverwerkingsbedrijf bij jou in de buurt ligt? Een warmtenet lijkt dan heel wat minder interessant. Wellicht is dit de reden dat Wallonië, waar de bevolkingsdichtheid heel wat lager ligt dan in Vlaanderen (487 inwoners/km² vs. 216 inwoners/km²), voorlopig minder potentieel ziet in warmtenetten dan Vlaanderen.

En dat valt meteen ook op wanneer we de bestaande en geplande warmtenetten op de warmtekaart van Vlaanderen raadplegen.

5. Met een warmtenet kan je niet veranderen van leverancier

Je merkt het, warmtenetten hebben heel wat voordelen. Niets of niemand is perfect en ook warmtenetten hebben een aantal nadelen. 

Zo is het niet mogelijk om bij een warmtenet van leverancier te veranderen. Wie nu een gewone gasketel heeft, kiest zelf zijn leverancier. Je bent niet meer tevreden over je leverancier (bijvoorbeeld over de prijs die hij biedt)? Dan kan je gewoon veranderen. Ben je van een warmtenet afhankelijk, dan heb je die keuze echter niet: net als voor je watervoorziening hang je volledig vast aan één leverancier. Stijgen de prijzen plots? Daar is dan niets aan te doen, je bent verplicht het gevraagde bedrag op te hoesten.

Je merkt het kortom, warmtenetten hebben een pak voordelen. Goed nieuws dus dat er een mooie kans is dat jij tegen 2050 ook aangesloten bent op zo’n warmtenet! Die kans is nog groter voor mensen die in een dichtbevolkt gebied wonen.

Maar heb je nu al interesse in solidaire vormen van energievoorziening, dan is een groepsaankoop elektriciteit of gas misschien wel iets voor jou. Bij een groepsaankoop leg jij samen met duizenden andere Belgische huishoudens die er net als jij genoeg van hebben te veel te betalen voor energie. Zij stappen samen naar een organisator van groepsaankopen zoals wij, die hen in contact brengt met de energieleveranciers en er de goedkoopste offerte laat uitkiezen. Ook interesse? Neem dan gerust contact met ons op. De aanvraag en ontvangst van een offerte zijn helemaal gratis en volledig vrijblijvend!

Je bent van plan om van leverancier te veranderen? Doe mee aan een groepsaankoop en geniet van exclusieve promoties!

Bronnen:

https://www.anec.eu/images/Publications/anec-leaflets/ANEC-CSI-CO-leaflet_booklet_rev.pdf

http://stratego-project.eu/wp-content/uploads/2014/09/Stratego_Final_Report_download.pdf

https://warmtenet.ode.be/nl/hoewerkthet

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !