Waarom je best meteen van energiecontract verandert

Waarom je best meteen van energiecontract verandert

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
De prijzen voor gas en elektriciteit staan nog steeds bijzonder laag - maar stijgen wel weer. Verander nog snel van contract!

Ben je van plan om een nieuw energiecontract af te sluiten? Daar wacht je maar beter niet te lang mee! De elektriciteits- en gasprijzen stonden in 2020 bijzonder laag, maar zijn in 2021 weer beginnen stijgen. Je beschermt je maar beter tegen toekomstige prijsstijgingen – een contractverandering is daar een prima hulpmiddel voor.

De coronacrisis heeft heel wat leed veroorzaakt, maar op vlak van energieprijzen zorgde ze voor een lichtpuntje. Energie was tijdens de eerste lockdown goedkoper dan ooit. Energieleveranciers nemen namelijk een groot deel van hun energie (stroom en gas) op het wholesaleniveau af. Als de prijzen van energieproducenten dalen, dalen ook de prijzen van de leveranciers. En daar had jij, de consument, groot profijt van.

Maar die daling was niet van lange duur. De energieprijzen zitten intussen weer op hun niveau van voor de crisis. 

Impact op de facturen van particulieren

Bij Wikipower houden wij je gas- en elektriciteitsfactuur nauwlettend in de gaten. Hoe staan de prijzen, en hoe evolueren ze in de loop der jaren en maanden? De coronacrisis liet ook op onze facturen haar sporen achter. Wie nu van leverancier of contract verandert, bespaart bijna 236 euro! Maar hoe evolueert de gas- en elektriciteitsprijs in de toekomst? Dat weten we niet. Misschien dalen de prijzen weer, zoals tijdens de eerste lockdown. Maar ook een serieuze stijging behoort zeker tot de mogelijkheden.

Je bent van plan om van leverancier te veranderen? Neem deel aan een groepsaankoop en geniet van exclusieve promoties!

Evolutie van de gasprijs - grafiek in EUR

De evolutie van de gasprijs in 2020 was indrukwekkend. De  I.v.m. 2020 bespaar je jaarlijks meer dan 236 euro. Een groot verschil, zeker als je er rekening mee houdt dat de prijsdaling vooral te maken heeft met de kost van de gasmolecule zelf, de prijs voor heffingen en transport zijn nauwelijks veranderd. 

Wikipower raadt je aan om z.s.m. van leverancier of contract te veranderen. Consumenten die een variabel tarief betalen, genieten al van deze prijsdaling. Toch kiezen ze nu best voor een vast tarief om 3 jaren lang deze historisch lage prijs te bevriezen.

Evolutie van de prijs van elektriciteit - grafiek in EUR

Naast de gasprijzen kennen ook de elektriciteitsprijzen een dalende trend.

Bekijkt u de evolutie van de prijs voor elektriciteit, dan merkt u sinds begin 2019 een sterke daling op. I.v.m. januari 2019 betaalt u 105 euro minder. Tijdens de eerste lockdown was dat verschil nog meer uitgesproken, in de zomer is de prijs voor elektriciteit weer wat beginnen stijgen. Naast de coronacrisis hebben ook de zachte winters de prijs voor elektriciteit beïnvloed.

Die kalmte op de markt zijn een kans om te grijpen, want de gemiddelde prijs voor elektriciteit is met 61,59% gestegen tussen 2007 en 2018. Het is dus heel goed mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat die prijs in de toekomst ook weer gaat stijgen.

Vergelijk geen appelen met peren - en geen vast met een variabel tarief

Als u nu een variabel contract hebt, is het begrijpelijk dat u uw mogelijke winst wilt berekenen voordat u op een vast contract overschakelt. Maar wees voorzichtig: twee verschillende types tarieven met elkaar vergelijken is niet zonder gevaar. We leggen uit waarom.

Wat zijn vaste en variabele tarieven nu ook alweer?

Zoals de naam al doet vermoeden, verandert de prijs van een vast contract niet. Uw leverancier deelt u bij het ingaan van het contract het te betalen tarief mee, dat gedurende de duur van uw contract onveranderd blijft. Of de prijzen nu laag of hoog staan, u betaalt steeds dezelfde vaste prijs. Bij een variabel tarief daarentegen bent u meer afhankelijk van de markt, omdat uw tarief geïndexeerd wordt met een specifieke index. Die kan verschillen per maand of per drie maanden. Staan de prijzen laag, dan geniet u daar van. Staan de prijzen daarentegen hoog, dan is het ook mogelijk dat u duurder uit komt. Voor aardgas gebruiken de meeste leveranciers een geïndexeerde variabele formule volgens de TTF103-index (driemaandelijks referentie-index voor aardgas in België). Deze formule bestaat meestal uit:

TTF103 + X c€

Waarbij:
  • TTF103 de waarde van de index is die driemaandelijks wordt aangepast, uitgedrukt in c€/kWh;
  • X de marge is van de leverancier, uitgedrukt in c€/kWh.

Moeilijk om verschillende tarieftypes te vergelijken

We stipten daarnet al aan dat het een slecht idee is om een vast met een variabel tarief te vergelijken. Daar zijn twee redenen voor.

Ten eerste zou de vergelijking te veel afhangen van de datum waarop we vergelijken. Voor de variabele formules wordt immers elk kwartaal een nieuw tarief berekend. De historiek van de noteringen (elke maand gepubliceerd door de CREG) laat ons zien dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de winterse (K1 en K4) en de zomerse kwartalen (K2 en K3). Het tarief dat we te zien krijgen, hangt dus sterk af van de dag waarop we de tarieven raadplegen.

Laten we bijvoorbeeld aannemen dat een leverancier de volgende variabele formule (excl. btw) gebruikt: TTF103 + 0.5 c€. Hij laat derhalve een variabele prijs zien van 2,897 c€/kWh voor het 1ste kwartaal van 2019 (nvdr: deze prijs is de optelsom van TTF103 in K1 2019, 2,397 c€/kWh, en van 0,5 c€/kWh marge in ons voorbeeld). In het tweede kwartaal wordt dit tarief 2,079 c€/kWh en 1,656 in het derde. En uiteindelijk – u hebt het begrepen – zal deze 2,095 bedragen in het laatste kwartaal van 2019.

Het wordt dus snel duidelijk dat het resultaat van een vergelijking tussen een vast tarief en een variabel tarief verschilt naargelang het kwartaal. Er bestaat dus een groot risico op onderwaardering (of overwaardering) van een mogelijke besparing.

Laten we ook niet vergeten dat het gasverbruik niet het hele jaar door constant blijft. Het is niet meer dan logisch dat dat gedurende de wintermaanden heel wat hoger ligt. Als u een vaste prijs met een variabele prijs in de zomer en in de winter vergelijkt, krijgt u heel verschillende resultaten.

grafiek van het typische profiel van gasverbruik

De tweede reden dat we een vast maar beter niet met een variabel tarief vergelijken, is dat de we onmogelijk kunnen voorspellen hoe hoog de referentie-index in de toekomst precies zal zijn. Talloze economische en/of politieke factoren beïnvloeden de energiebeurzen. Die factoren kunnen we natuurlijk niet allemaal voorspellen op het moment dat we het contract afsluiten. Bekijk bijvoorbeeld de het verschil in de TTF103-index van de afgelopen vier jaar:

Q4 2016 : 14,280 €/MWh

Q4 2017 : 17,538 €/MWh

Q4 2018 : 28,181 €/MWh

Q4 2019 : 15,953 €/MWh

Om deze twee redenen – de datum van vergelijken en de evolutie van de referentie-index – kwamen we bij Wikipower tot de conclusie dat we maar beter steeds hetzelfde tarieftype met elkaar vergelijken (vast vs vast).

 

Profiteer nu van de voordelige omstandigheden

De marktomstandigheden zijn momenteel dus perfect om veel te besparen. Maar opgepast, want de prijzen zullen in de toekomst waarschijnlijk weer stijgen. Met gemiddeld 341 EUR besparing t.o.v. januari 2019 heeft u nog steeds heel wat marge, maar het veranderen van leverancier of van contract stelt u maar beter niet uit! Bedenk u dat het onmogelijk te voorspellen is hoe de energieprijzen er over enkele maanden of jaren zullen uitzien. Helaas is het dus goed mogelijk dat de voordelen op (middel) lange termijn minder groot zullen zijn.

Wat doen? Nu handelen en van contract veranderen! Zo blokkeert u de huidige tarieven, die zo laag zijn vanwege de coronacrisis, op lange termijn. Een mooie manier om aan de coronacrisis toch nog iets goeds over te houden. Nergens is het makkelijker om van contract te veranderen dan bij Wikipower – uw EAN-code en verbruiksgegevens doorgeven, de rest doen wij voor u.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
  1. Rouffart Liliane

    21/05/2020

    Ik heb mij al eens ingeschreven maar dat is misschien fout gegaan ?

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

groepsaankoop-contract-herzien

De groepsaankoop: een uitnodiging om je energiecontract te herzien

Een groepsaankoop is een benadering waarmee burgers dankzij de gebundelde kracht kunnen besparen op een aantal gebieden die soms al eens doorwegen in de Belgische portemonnee. Dankzij de expertise van zijn team kan Wikipower met elektriciteits- en gasleveranciers onderhandelen over hun beste tarieven, alsook over uitzonderlijke kortingen voor je fotovoltaïsche installaties en isolatiewerkzaamheden.

misvattingen-groepsaankoop-energie

10 misvattingen over de groepsaankoop energie!

1- De geleverde energie is van mindere kwaliteit Het afsluiten van een nieuw energiecontract via een groepsaankoop verandert niets aan de kwaliteit van jouw elektriciteit

locatie van alle groepsaankopen van wikipower

Vind een groepsaankoop in jouw buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je met veel plezier! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel woont. Er is er altijd wel eentje in jouw buurt. Ontdek op onze interactieve kaart of wij al actief zijn geweest in jouw gemeente!

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !