Waarom u best meteen van energiecontract verandert

Waarom u best meteen van energiecontract verandert

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
De energieprijzen lagen nog nooit zo laag! Ontdek hoe u er vanaf vandaag van kunt genieten voor ze weer beginnen te stijgen.

Bent u van plan om een nieuw energiecontract af te sluiten? Wacht niet langer! Op dit ogenblik zijn de elektriciteits- en gasprijzen immers al jaren niet zo laag geweest op de energiemarkten sinds januari 2019.

Deze gunstige trend heeft een rechtstreekse invloed op uw factuur. Waarom? Omdat energieleveranciers een groot deel van hun energie (stroom en gas) op het wholesaleniveau afnemen. Als de prijzen van energieproducenten dalen, dalen bijgevolg ook de prijzen van de leveranciers. En dit is helemaal in het voordeel van de consumenten.

ICE Endex Dutch TTF Gas Base Load Futures – Cal 21
ICE Endex Dutch TTF Gas Base Load Futures – Cal 21

Impact op de facturen van particulieren

Bij Wikipower volgen we sinds meer dan één jaar de evolutie van het jaarlijkse bedrag dat een gemiddelde consument moet betalen voor zijn elektriciteits- en gasfactuur. Het verschil is enorm: een gezin dat in mei 2020 van leverancier verandert, kan op één jaar tijd maar liefst € 400 besparen in vergelijking met de tarieven van januari 2019.

U bent van plan om van leverancier te veranderen? Neem deel aan een groepsaankoop en geniet van exclusieve promoties!

Evolutie van de jaarlijkse kost van de gasfactuur (in EUR)

Vaste gasprijs bij MEGA Easy Fix – 17.500 kWh aan gas – postcode 4000

Wat de gasprijzen betreft, is de daling sinds begin 2019 ook aanzienlijk. De winst op de jaarlijkse gasfactuur bedraagt € 285. Ter verduidelijking, dit financiële voordeel is uitsluitend te danken aan de daling van de gasprijs op de energiemarkten – de andere onderdelen van de factuur (transport, distributie, heffingen) zijn maar weinig veranderd.

Wikipower raadt consumenten aan om voor juli 2020 van leveringscontract te veranderen. Consumenten die een variabel tarief betalen, genieten al van deze prijsdaling. Toch kiezen ze nu best voor een vast tarief om 3 jaren lang deze historisch lage prijs te bevriezen.

Evolutie van de jaarlijkse kost van de elektriciteitsfactuur (in EUR).

Vaste elektriciteitsprijs bij MEGA Easy Fix – 3500 kWh met een enkelvoudige meter – postcode 4000

Naast de gasprijzen kennen ook de elektriciteitsprijzen een dalende trend.

Als we de evolutiecurve bekijken, zien we een sterke daling sinds het einde van 2019. Als we enkel op het energieonderdeel van de factuur focussen, zien we een daling van bijna € 125 sinds januari 2019. Door rekening te houden met alle onderdelen van de factuur, daalt het jaarlijkse bedrag met € 135 tussen januari 2019 en april 2020 dankzij een daling ook van de distributiekosten. Deze dalende trend dateert al van meer dan 15 maanden.

De dalende trend is nooit gezien en veroorzaakt door de zachte winter en de coronacrisis. Deze kalmte op de markt laat u het beste niet aan u voorbijgaan, als we weten dat de gemiddelde elektriciteitsprijs met 61,59% is toegenomen tussen 2007 en 2018.

Vergelijken wat valt te vergelijken, of waarom vaste met variabele prijzen vergelijken een slecht idee is

Als u nu een variabel contract hebt, is het begrijpelijk dat u uw mogelijke winst wilt berekenen voordat u op een vast contract overschakelt. Maar wees voorzichtig: twee verschillende types tarieven met elkaar vergelijken is niet zonder gevaar. We leggen uit waarom.

Herinnering: concepten vaste en variabele prijzen

Om wat volgt te begrijpen, dienen we eerst nog eens te zeggen wat de formules met vaste prijzen en met variabele prijzen betekenen. Hun benamingen zijn glashelder. Een vaste prijs blijft constant tijdens de hele duur van het contract. Een variabele prijs daarentegen wordt geïndexeerd met een specifieke index. Die laatste kan elke maand of elke drie maanden verschillen.

Voor aardgas gebruiken de meeste leveranciers een geïndexeerde variabele formule volgens de TTF103-index (driemaandelijks referentie-index voor aardgas in België). Deze formule bestaat meestal uit:

TTF103 + X c€

Waarbij:

  • TTF103 de waarde van de index is die driemaandelijks wordt aangepast, uitgedrukt in c€/kWh;
  • X de marge is van de leverancier, uitgedrukt in c€/kWh.

Moeilijk om verschillende principes te vergelijken

Twee redenen om de vergelijking tussen vaste en variabele contracten te vermijden.

Ten eerste, de vergelijking zou te veel afhangen van de datum waarop er wordt vergeleken. Voor de variabele formules wordt immers elk kwartaal een nieuw tarief berekend. De historiek van de noteringen (elke maand gepubliceerd door de CREG) laat ons zien dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de winterse (K1 en K4) en de zomerse kwartalen (K2 en K3). Het moment van het jaar waarop de vergelijking wordt uitgevoerd, zal dus een enorme invloed hebben op het vermelde tarief.

Bijvoorbeeld: laten we aannemen dat een leverancier de volgende variabele formule (excl. btw) gebruikt: TTF103 + 0.5 c€. Hij laat derhalve een variabele prijs zien van 2,897 c€/kWh voor het 1ste kwartaal van 2019 (nvdr: deze prijs is de optelsom van TTF103 in K1 2019, 2,397 c€/kWh, en van 0,5 c€/kWh marge in ons voorbeeld). In het tweede kwartaal wordt dit tarief 2,079 c€/kWh en 1,656 in het derde. En uiteindelijk – u hebt het begrepen – zal deze 2,095 bedragen in het laatste kwartaal van 2019.

Het wordt dus snel duidelijk dat het resultaat van een vergelijking tussen een vast tarief en een variabel tarief heel anders wordt naargelang het kwartaal. Er bestaat dus een groot risico op onderwaardering (of overwaardering) van een mogelijke besparing.

Laten we ook niet vergeten dat het gasverbruik niet het hele jaar door constant blijft. Dit hangt immers van de seizoenen af, logisch. Als u een vaste prijs met een variabele prijs in de zomer en in de winter vergelijkt, krijgt u heel verschillende resultaten.

grafiek van het typische profiel van gasverbruik

Ten tweede is de exacte toekomstige waarde van de referentie-index voor de volgende kwartalen onvoorspelbaar. Talloze economische en/of politieke factoren kunnen een impact hebben op de energiebeurzen. Deze zijn natuurlijk niet te voorzien op het moment dat het contract wordt afgesloten. Getuige de waardeverschillen van de TTF103-index die we de laatste jaren in het laatste kwartaal hebben gezien:

Q4 2016 : 14,280 €/MWh

Q4 2017 : 17,538 €/MWh

Q4 2018 : 28,181 €/MWh

Q4 2019 : 15,953 €/MWh

Deze redenering bracht Wikipower ertoe zijn werkwijze aan te passen en enkel soortgelijke prijsformules met elkaar te vergelijken (vast vs vast).

Geniet nu van de voordelige omstandigheden

De cijfers spreken vanzelf. Met maar liefst EUR 400 besparing in vergelijking met januari 2019, genieten we vandaag van een momentum die we best niet aan ons laten voorbijgaan. Laten we immers herhalen dat de prijsevolutie op middellange termijn helemaal onvoorspelbaar is. Het staat er dus dik in dat deze prijzen binnenkort opnieuw stijgen.

Daarom moet u nu reageren en van energiecontract veranderen. Onze raad? Kies voor vaste prijzen om verder te genieten van de huidige lage prijzen. Daarvoor hoeft u gewoon voor onze groepsaankoop met vaste prijs te kiezen. Aarzel niet langer!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
  1. Rouffart Liliane

    21/05/2020

    Ik heb mij al eens ingeschreven maar dat is misschien fout gegaan ?

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

panneaux photovoltaiques

Fotovoltaïsche panelen: types, technologieën en ontwikkeling

De meeste panelen die we rondom ons zien en die op uw dak zullen worden geplaatst, bestaan uit cellen van monokristallijn of polykristallijn silicium. Maar er bestaan ook andere types van cellen, gemaakt van andere halfgeleidende materialen die toepasbaar zijn op soepele ondergronden.

prix de l'isolation toiture

Alles over de prijs van dakisolatie in 2020

Wie zijn dak isoleert, zet een eerste stap in de richting van een energiezuinige woning. Maar was is de kostprijs per m² voor zulke isolatiewerken? Welk budget moet je in totaal voorzien? We zoeken samen met jou een antwoord op deze vragen.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !