vragen over zonnepanelen

De 7 vragen over zonnepanelen – beantwoord!

De 7 vragen over zonnepanelen – beantwoord!

In dit artikel lees je antwoorden op de vragen die we het meest horen over zonnepanelen.

Misschien overweeg ook jij, net als duizenden Belgen, zonnepanelen te plaatsen. En toch heb je de stap nog niet gewaagd. Zonnepanelen zijn een serieus project waar je niet zomaar aan begint – logisch dus dat je heel wat vragen hebt voor je tot aankoop overgaat! Hoeveel kost zo’n installatie eigenlijk? Vanaf wanneer begint ze te renderen? En kan ik überhaupt rendement verwachten in ons bewolkte landje? Wikipower zet de 7 meestgestelde vragen over zonnepanelen op een rijtje – en ging voor jou op zoek naar een antwoord!

Table of Contents

Overweeg een groepsaankoop voor betaalbare zonnepanelen!

Tot -10 % korting op je offerte.

1. Welk type zonnepanelen kies ik ?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, en talrijke merken. Een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft natuurlijk prioriteit. Slimme consumenten vermijden een miskoop door op voorhand de juiste vragen te stellen.

Monokristallijne vs polykristallijne panelen

panneaux monocristallins vs polycristallins

Wie googelt naar zonnepanelen, ontdekt al snel dat er twee grote types zonnepanelen zijn: monokristallijne (die uit een enkel siliciumkristal bestaan) en polykristallijne (die uit meerdere siliciumkristallen bestaan). Dat verschil kun je zien: een monokristallijn paneel heeft een uniforme grijs-zwarte kleur, terwijl polykristallijne panelen uit schakeringen blauw bestaan.

Om zoveel mogelijk direct zonlicht op te vangen, kies je monokristallijne zonnepanelen. Dankzij hun donkere kleur vangen ze meer zonlicht op. Toch hebben ook polykristallijne panelen hun voordelen, ze presteren namelijk beter onder indirect zonlicht dankzij hun waaierstructuur.

Het juiste vermogen kiezen

Het is niet nodig om de meest krachtige installatie te kiezen. Het is vooral belangrijk dat ze je stroombehoeften dekt. Vanwege het capaciteitstarief voor prosumenten kan je in Wallonië zelfs gestraft worden voor een installatie die te krachtig is voor je behoeften! Heb je geen thuisbatterij, dan zul je overtollige elektriciteit aan het netwerk afgeven.

Gewone pannelen van 60 cellen met een vermogen van 330 Wc (kilowatt-piek) volstaan voor de behoeften van de meeste huishoudens.

Merken die zichzelf hebben bewezen

Sunpower, JA Solar, Axitec, etc. zijn bekende merken die hun diensten hebben bewezen.

Maar wie zijn ecologische impact wil beperken, doet er goed aan de evoluties op de Europese markt continu in de gaten te houden. Daarnaast komen er in Azië en Amerika ook regelmatig interessante opties uit. De markt goed in de gaten houden blijft cruciaal!

De omvormer mag niet ontbrekken

Zonnepanelen alleen gaan je nog niet helpen om de opgewekte zonne-energie te verbruiken. Daar heb je een omvormer voor nodig. Met zo’n apparaat zet je gelijkstroom om in wisselstroom. Enkel zo kan je met de opgewekte stroom je woning verlichten, je kleding strijken of koken. Kies je omvormer er dus goed uit. Je installateur geeft je hier meer info over.

Meer weten over zonnepanelen? Neem contact op met één van onze adviseurs over welke panelen je laat plaatsen.

2. Hoeveel kosten zonnepanelen?

panneaux photovoltaiques

Je kan je wel voorstellen dat op die vraag geen eenduidig antwoord te geven is. De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van meerdere factoren:

  • het aantal panelen dat je wilt plaatsen;
  • hun kwaliteit (type, model, technologie, etc.);
  • het vermogen van de omvormer;
  • de installatiekosten;
  • overige (bijvoorbeeld inrichtingswerken).

Al naargelang welke zonnepanelen je er uitkiest voor je behoeften zal de prijs van de panelen dus variëren (vanaf 5.000 euro voor een kleine installatie tot 15.000 euro voor de grootste). Over het algemeen kun je je aan zo’n 6.000 à 7.000 euro verwachten. Met zo’n installatie dek je het gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar.

De productietechnieken worden overigens steeds beter, waardoor ook de prijs van de panelen sterk daalde in de loop der jaren. Vergeet niet dat een gemiddelde installatie in 2008 nog tussen 20.000 en 30.000 euro kostte!

Financiële hulp

In België bieden de gewesten steeds minder financiële hulp voor de installatie van zonnepanelen. Dat is niet per se slecht nieuws. Het is het bewijs van een sector die zich sterk ontwikkeld heeft en steeds betaalbaarder geworden is. Gewestelijke subsidies zijn steeds minder nodig.

Maar wees gerust, want de gewesten komen hun inwoners nog steeds financieel tegemoet voor het plaatsen van zonnepanelen. Gewestelijke leningen bieden interessante voorwaarden (een interest van 0% in bepaalde omstandigheden), bankleningen etc. Ook een groepsaankoop kan een slimme manier zijn om de kostprijs van je panelen te drukken.  Het volledige overzicht voor het financieren van zonnepanelen vind je in dit artikel.

Wikipower helpt je met het plaatsen van zonnepanelen!

Geniet van 10 % korting op je offerte dankzij de samenaankoop van Wikipower !

3. Wanneer beginnen mijn zonnepanelen te renderen?

Het antwoord hangt af van volgende factoren:

  • de totale prijs van je installatie:
  • hoe productief ze is;
  • je stroomverbruik;
  • het tarief van je leverancier.

Over het algemeen begint je investering te renderen na 6 à 10 jaar. Een zonne-installatie gaat doorgaans 25 jaar mee, wat van zonnepanelen dus een extreem renderende investering maakt.

Anderzijds verbeterde de technologie van zonnepanelen de afgelopen jaren erg sterk:

  • De kwaliteit is beter en het rendement per vierkante meter groter;
  • De prijs-kwaliteitsverhouding is bij de meeste erkende merken uitstekend;
  • De levensduur van panelen verlengt continu.

Vergeet ten slotte niet om oude, veel energie verbruikende apparaten te vervangen door meer efficiënte versies. Je rendement zal je dankbaar zijn!

De terugdraaiende teller in Vlaanderen

Het nieuws over de terugdraaiende teller zorgde voor enorme ophef in Vlaanderen. Het systeem van de terugdraaiende teller zorgde er vroeger voor dat eigenaars van zonnepanelen voor elke kWh die ze afgaven aan het net, er gegarandeerd één terugkregen. In januari 2021 oordeelde het Grondwettelijk Hof echter dat dit systeem de netwerkkosten niet eerlijk over alle gebruikers verdeelt en dus ongrondwettelijk is. Dit zorgde voor een grote verontwaardiging bij veel eigenaars van zonnepanelen, omdat zij voor hun overtollige energie nu maar een gering bedrag kunnen krijgen via het injectietarief. Meer info over de terugdraaiende teller lees je in ons artikel over de prijs van zonnepanelen.

De verontwaardiging was niet onterecht, want het zal voor veel mensen langer duren om de kostprijs van de panelen terug te verdienen. Ondanks de afschaffing van de terugdraaiende teller blijven zonnepanelen gelukkig nog steeds een milieuvriendelijke en rendabele investering.

4. Moet ik met mijn zonnepanelen ook een digitale meter plaatsen?

linky-3

De slimme teller is nog niet overal in België verplicht, maar in Vlaanderen wel. Heb je nog een analoge teller, dan zal die binnnekort of in de komende jaren verplicht vervangen worden door een digitale meter.

De slimme teller wil precies meten hoeveel stroom van het net genomen wordt, en hoeveel je terug injecteert wanneer je elektriciteit over hebt. Voordelen zijn dat de netwerkkosten berekend kunnen worden o.b.v. wat ook effectief van het net genomen wordt. Hij kan je bovendien helpen je autoconsumptie te optimaliseren. Daarnaast zal hij in Vlaanderen ook helpen bij het capaciteitstarief, doordat het je helpt om je huishoudtoestellen te gebruiken wanneer het distributienet weinig gebruikt wordt.

Tegen de digitale meter is ook wat tegenstand gekomen. Sommigen zien de digitale meter als een inbreuk op hun privacy, anderen vrezen voor de kostprijs of de uitrol van de meters.

 

 

Wil je toch je analoge teller behouden, dan kan dat in Wallonië nog tot 2023. De Waalse regering is van plan premies te voorzien om de overstap op de slimme teller te stimuleren.

5. Is het echt interessant om in België zonnepanelen te plaatsen ?

climat belgique

Een terechte vraag… ons regenachtige klimaat stemt cynisch. Maar eigenlijk moet je je niet veel zorgen maken. Hoewel zonnepanelen in zonnige landen natuurlijk nog beter zullen renderen, blijft het rendement ook in België uitstekend

Jaarlijks genieten we in België van gemiddeld 1.500 zonuren, een degelijk gemiddelde. Het spreekt voor zich dat we meer elektriciteit produceren in de zomer dan in de winter. Zonnepanelen produceren bij ons gemiddeld twee derde van hun energie tussen april en september en een derde van oktober tot maart.

Dat wil niet zeggen dat zonnepanelen in de winter niet renderen. Ze vangen inderdaad minder licht op, maar dat wil niet zeggen dat de productie stopt.

>> Meer lezen: 5 vooroordelen over het rendement van zonnepanelen in de winter

De helling van je dak telt!

Zelfs bij bewolkt weer kunnen je zonnepanelen een degelijke hoeveelheid zonlicht opvangen. Let daarbij wel op de helling en richting van je dak. Voor een optimale productiviteit wordt aangeraden om je zonnepanelen richting Zuiden te plaatsen, met een hellingsgraad van tussen de 30° en 35°.  Maak ook de omgeving rond je woning zo vrij mogelijk, opdat er zo weinig mogelijk schaduw op het dak valt.

Het zuiden is de beste richting voor je dak, maar de meeste andere richtingen (oosten, westen, zuid-westen of zuid-westen) zijn ook oké voor je panelen. Het noorden vermijd je best, en de hellingsgraad mag nooit groter zijn dan 50°.

6. Wat met het onderhoud van mijn zonnepanelen ?

Regelmatig onderhoud

Een vuil paneel verliest zo’n 15% van haar rendement. Onderhoud is gelukkig minimaal en vraagt eigenlijk maar weinig tijd of moeite. De helling van je dak en de regen doen het meeste werk voor je – zij zorgen ervoor dat dode bladeren en stof zo van je paneel glijden.

Dat wil niet zeggen dat je ze nooit moet schoonmaken. Afhankelijk van de omstandigheden wordt aangeraden de panelen één keer per jaar te reinigen. Enkele tips:

  • Gebruik bij voorkeur warm water en een zachte doek of spons;
  • Gebruik een schoonmaakmiddel dat specifiek voor zonnepanelen bedoeld is;
  • Vermijd schuursponzen, schurende schoonmaakmiddelen en hogedrukreinigers;
  • Krab niet te veel aan het glas om krassen te vermijden.

Ben je toch bang om iets fout te doen, dan kan je de reiniging uitbesteden aan een gespecialiseerde firma. Dat is de beste manier om alle mogelijke schade te vermijden.

Bijzonder onderhoud en reparatiekosten

Het is mogelijk dat je omvormer of één van de panelen tijdelijk buiten dienst is. Dat komt gelukkig maar zelden voor. Hebben je zonnepanelen een garantie van 25 jaar, dan ben je er tenslotte ook van gegarandeerd dat ze tegen slecht weer beschermd zijn. In de loop van die 25 jaar zul je waarschijnlijk wel de omvormer moeten vervangen. De levensduur van een omvormer is doorgaans korter, zo’n 12 jaar.

7. Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen nu eigenlijk echt (productie, recyclage, etc.) ?

Productie, transport, installatie en recyclage hebben inderdaad hun impact op onze planeet. Die blijft gelukkig relatief beperkt en wordt gecompenseerd door de groene energie die ze opwekken. Over het algemeen wordt aangenomen dat zonnepanelen hun koolstofimpact na 5 jaar compenseren.

Zonnepanelen zijn bovendien zo goed als 100% recycleerbaar en het productieproces wordt steeds milieuvriendelijker. Op lange termijn zullen zonnepanelen hun positief steentje bijdragen aan het opschonen van onze aardbol. Wist je dat zonne-energie 20 keer minder CO2 uitstoten dan koolenergie?

Zonnepanelen zijn inderdaad niet volledig koolstofcentraal, maar dus toch een fantastische verbetering op de energiebronnen waar we nu nog voornamelijk afhankelijk van zijn.

De recyclage van zonnepanelen

Zonnepanelen worden tegenwoordig volledig gerecycleerd. Terecht, want ze zijn voor het grootste deel gemaakt van glas en silicium, twee materialen die natuurlijk perfect herbruikt kunnen worden.

Toch nog vragen ?

Wil je graag extra info over het prosumententarief, hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen of welke aanbieder je kiest? Twijfel niet om ons in de comments je vragen te stellen of stuur ons een mailtje! Onze experts bieden graag meer steun.

In België produceren al honderden duizenden huishoudens hun eigen groene energie. Draag jij je steentje bij aan die groene transitie?

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

kaart-locatie-groepsaankoop-in-je-buurt-wikipower

Vind een groepsaankoop in je buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je graag! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in
de verste hoeken van West-Vlaanderen of in de heuvels van Luxemburg woont. Er is altijd wel een groepsaankoop in je buurt. Ontdek onze acties in jouw gemeente!

familie - groepsaankoop energie - header

De vier redenen om mee te doen aan een groepsaankoop energie

Hoe kun je je energiefactuur makkelijk verlagen? Het antwoord ligt waarschijnlijk in de groepsaankopen energie. Deze solidaire initiatieven maken het leven van duizenden Belgische huishoudens eenvoudiger en staan hen in staat hun elektriciteis- en gasfacturen fors te verlagen. Ontdek in dit artikel de vier belangrijkste voordelen van groepsaankopen en waarom je eraan zou moeten deelnemen.

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 is de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 700 gestegen. De oorzaak? De sterke stijging van de energieprijzen op de groothandelsmarkten, als gevolg van het economische herstel na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne. Hoe zit dat in 2022? Is België steeds het land waar de elektriciteitsfactuur het duurst is t.o.v. de buurlanden? Kun je iets doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !