Panneaux photovoltaïques en hiver

5 vooroordelen over de opbrengst van zonnepanelen in de winter

5 vooroordelen over de opbrengst van zonnepanelen in de winter

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
We horen vaak hetzelfde liedje als het over het gebruik van fotovoltaïsche panelen in de winter gaat: "Ze zijn niet rendabel genoeg", "Het is te koud", "De panelen raken beschadigd in slecht weer" … Maar is dat wel zo?

De opbrengst van zonnepanelen in de winter blijkt een heikel thema. Veel gezinnen durven de stap naar zonnepanelen niet te zetten, omdat ze (ten onrechte) denken dat de zon in België niet genoeg schijnt.

Uiteraard is het Belgisch weer niet altijd om over naar huis te schrijven… maar dat heeft een minder drastische impact op het rendement van je zonnepanelen dan je misschien zou denken. Wij zetten voor je 5 courante vooroordelen over de opbrengst van zonnepanelen in de winter op een rijtje… en gaan na of ze ook effectief kloppen.

Je blijft graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bespaarmogelijkheden op de energiemarkt? Abonneer je op onze nieuwsbrief en het belangrijkste nieuws belandt direct in je inbox.

1. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is laag omdat de zon niet genoeg schijnt

De zon schijnt natuurlijk elke dag, ook in de winter – anders zou het als je ’s winters naar buiten gaat pikdonker zijn! Het klopt dat we in de winter van minder zonuren kunnen genieten, en dat het zonlicht heel wat minder intens is dan in de zomer. Maar ook in de koude maanden is er dus wel degelijk zonlicht, en dat zullen ook je zonnepanelen opvangen en omzetten in energie.

2. Vanwege de vele wolken in de winter kunnen de zonnepanelen geen licht opvangen

Hoewel de wolken een deel van het licht blokkeren, valt hun impact op het rendement van je zonnepanelen redelijk goed mee. Want zelfs bij bewolkt weer vangen de panelen het licht op dat gedeeltelijk achter de wolken zit verborgen. De fotovoltaïsche cellen vangen niet alleen directe zonnestralen op, maar ook diffuse of weerkaatste stralen.

Met andere woorden: zolang er licht is, wordt er energie opgewekt. De opbrengst zal inderdaad minder hoog zijn dan in de zomer, maar toch ver van nul. Het geheim is de helling van je dak. Daarom moet je dak geschikt zijn voor een zonne-installatie (zie verder).

3. Het is in de winter te koud voor zonnepanelen

Niets is minder waar. Het is net grote hitte (temperaturen boven 25 °C) die een negatieve impact heeft op de opbrengst van fotovoltaïsche panelen. In temperaturen onder 0 °C blijven ze daarentegen even goed werken. Zonnepanelen werken bovendien niet op thermische energie maar wel op lichtenergie. De opbrengst van je zonnepanelen in de winter is dus niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

4. Neerslag (sneeuw, regen) beschadigt de panelen

Neerslag heeft zelden een negatieve impact op zonnepanelen. Regen is zelfs goed voor de panelen, omdat ze stof, zand en ander vuil op de panelen wegspoelt.

In het geval van sneeuw moeten we vooral opletten met dikke lagen die de panelen kunnen verstoppen en de opname van zonnestralen verhinderen. Gelukkig hebben we in België doorgaans weinig last van sneeuwbuien, waardoor bovenstaand scenario zeldzaam is.

Voor dunnere sneeuwlagen moeten we geen schrik hebben. Omdat de panelen glad zijn, zal sneeuw er waarschijnlijk vanzelf afglijden of smelten. Bovendien speelt de sneeuw voor spiegel door de zonnestralen te weerkaatsen. De panelen vangen dus meer licht en blijven zo ook bij sneeuw opmerkelijk productief.

5. De opbrengst van zonnepanelen in winter of zomer is nooit optimaal: ze produceren altijd te veel of te weinig energie

Omdat er ’s zomers meer en intenser zonlicht schijnt, ligt het rendement van je zonnepanelen in de warme maanden inderdaad hoger dan in de winter. Net om deze situatie te compenseren, werd het systeem van de terugdraaiende teller in het leven geroepen, dat eigenaars van zonnepanelen tot eind 2024 mogen behouden. De werking is eenvoudig. In de zomer produceer je meer energie dan je gebruikt. Het teveel aan energie wordt dus in het net geïnjecteerd. Je teller vertraagt en draait terug. In de winter is dit omgekeerd. Naast de energie die je zelf produceert, verbruik je elektriciteit van het net om in je verbruik te voorzien. De teller draait sneller en compenseert voor het overschot van de zomer. Uiteindelijk kun je zo het hele jaar door tot een mooi verbruiksevenwicht komen.

Let wel op met het prosumententarief als je nog een terugdraaiende meter hebt. Dit tarief wordt vaak gezien als een belasting, maar het is eerder een bijdrage. De bedoeling is het gebruik van het net te factureren wanneer het teveel aan energie dat je produceert in dat net wordt geïnjecteerd. Toch plaatst netbeheerder Fluvius sinds 2019 alleen digitale meters bij nieuwe fotovoltaïsche installaties, waar het systeem van injectietarief mee wordt toegepast. Als je zonnepanelen van voor 2021 dateren mag je je terugdraaiende meter tot eind 2024 behouden onder enkele voorwaarden. Voor meer informatie kun je de website van de VREG of Fluvius raadplegen.

Praktische tips

Vergeet bovendien niet dat de factoren die de grootste invloed hebben op de productiviteit van de fotovoltaïsche panelen hun hellingsgraad en oriëntatie zijn. Voor een ideaal rendement moeten de panelen een helling van 35-45° hebben en volledig op het zuiden zijn gericht. Voorkom dus zeker een installatie met een te grote helling of een oriëntatie op het noorden als je alles uit je energieproductie wilt halen!

Weet tot slot dat als je fotovoltaïsche panelen wilt installeren, je dat het best in de herfst of winter doet. Omdat de vraag in die periode het kleinst is, vermijd je de lange wachttijden voor de installatie die in de lente of zomer doorgaans de regel zijn. Door de energiecrisis van 2022 is het toch mogelijk dat je langer moet wachten dan gewoon. Maar het blijft zeker de moeite waard!

Je merkt het – zonnepanelen kunnen een fantastische manier zijn om je energiefactuur tijdens de winter in de perken te houden. Laat onze Belgische winter je transitie naar groene energie dus niet in de weg staan!

Doe besparingen!

10% korting op je fotovoltaïsche panelen dankzij de groepsaankopen van Wikipower!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
 1. Etienne

  21/12/2022

  Vind dat jullie uitleg getuigt van weinig realisme.
  In de winter zijn er dagen van 0 watt opbrengst, dus ook al schijnt de zon altijd die brengt niet altijd op. Diffuse of weerkaatste stralen heb je niet, of amper, bij gewone zonnepanelen.
  Wat die terug draaiende teller betreft is ook al niet echt correct, eens die nieuwe er staat kan je er naar fluiten en niet iedereen heeft de kans gehad om deze te weigeren tot eind 24.
  De dagen zijn ook heel veel korter in de winter en dus ook de eventuele lichtinval.

  Zou het meer appreciëren mocht de informatie die jullie hier verspreiden realistischer was, op deze manier krijg ik alleen maar meer twijfels of er wel iets klopt, of het enkel een reclamestunt is om zonnepanelen te verkopen?

  • Robin Heuschen

   27/12/2022

   Beste Etienne,

   Het artikel dient er vooral toe te verklaren dat de zonnepanelen in de winter wel functioneren, maar je hebt gelijk: de opbrengst is inderdaad minder hoog. Volgens een studie van Engie produceren zonnepanelen tussen januari en februari 3% van hun jaarlijkse elektriciteit, en tussen november en februari 10%. Hier ook hangt de opbrengst van de panelen af van verschillende factoren, zoals bv. de helling van je dak en, zoals je goed merkte, het weer.
   Wat de terugdraaiende meter betreft, gaat het artikel natuurlijk niet in de details. Er zijn wel voorwaarden en uitzonderingen voor het behouden van het terugdraaiende systeem, die men op de website van de VREG of van Fluvius kan vinden. Aangezien het injectietarief de norm wordt voor steeds meer eigenaars van zonnepanelen zullen we ons artikel zeker aan die realiteit aanpassen in de nabije toekomst. 🙂

   Mvg,
   Het Wikipower Team

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !