Hoe je verwarmingsfactuur verlagen?

5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen

5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen

Verwarm je elektrisch, met gas of stookolie? We staan in de winter hoe dan ook altijd voor dezelfde uitdaging: ons energieverbruik verlagen zonder in te boeten aan comfort. Er bestaan talloze oplossingen. Maar het is niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos te zien of die keuzes te maken die het best zijn afgestemd op je woning. Daarom scheppen wij voor jou een overzicht om te helpen jouw verwarmingsfactuur stapje voor stapje te verlagen. Samen besparen we!

Verwarmingskosten wegen zwaar door in het budget van de Belgische huishoudens. Tegen alle verwachtingen in was afgelopen winter vrij hard, met weken sneeuw en temperaturen diep onder het vriespunt. Veel mensen waren dan ook onaangenaam verrast door hun energieverbruik deze winter.

De verwarmingsfactuur neemt dit jaar dus een extra grote hap uit je energiebudget, meer nog dan de kosten voor sanitair warm water of elektriciteit. Met andere woorden: wie zijn verwarmingskosten kan drukken, bespaart heel wat geld! Lijkt dat je gemakkelijker gezegd dan gedaan? Niets is minder waar! Als je de volgende tips volgt, word je die te hoge verwarmingsfactuur zo de baas.

1. Investeer in thermische isolatie

Isolation d'un logement afin de limiter les pertes de chaleur

Thermische isolatie: dit is een belangrijk element om je verwarmingsfactuur drastisch te verlagen. Nochtans zijn veel woningen onvoldoende geïsoleerd. De oorzaak is de leeftijd van de gebouwen en de slechte kwaliteit van hun bouwmaterialen.

Om warmteverlies te beperken, isoleer je het best je verwarmingsbuizen, de vloer, de muren en het dak.

Isoleer je leidingen

Om te beginnen kan je bijvoorbeeld de warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes zoals de garage, de kelder of de berging beschermen. Dankzij die essentiële stap verliest het warme water zo weinig mogelijk calorieën en kunnen consumenten dus mooie besparingen verwezenlijken.

In de praktijk maak je deze leidingen dus schoon en plaats je de isolatie van jouw keuze:

  • zelfklevende isolerende strips;
  • schuimrubberen omhulsels die zich doorgaans met klittenband rond de leidingen sluiten;
  • minerale wol, glaswol of steenwol.

Isoleer je huis, van vloer tot dak

Ook voor de isolatie van de muren en het dak bestaan er verschillende technieken. Wat moet eerst worden geïsoleerd? Begin met het isoleren van je dak, want daar is het warmteverlies niet het grootst. Isoleer vervolgens je muren en vervang indien nodig je kozijnen. Overweeg tot slot om je vloer te isoleren.

Controleer de staat van de zolder, de deuren en ramen om eventuele barsten of losgekomen voegen te dichten. Heb je geen dubbele beglazing? Dit is het overwegen waard, want deze oplossing vermindert warmteverlies aanzienlijk. De boodschap is dus duidelijk: hou een klopjacht op ieder zuchtje tocht!

>> Lees ook: 6 prioriteiten om de thermische isolatie van je woning te verbeteren

Vergeet de ventilatie niet

Pak je isolatie wel slim aan, want een woning moet kunnen ademen. Zonder ventilatie kan het vocht dat de bewoners voortbrengen niet worden afgevoerd, wat leidt tot schimmels, een ongezonde binnenlucht en de beschadiging van bepaalde materialen. Bovendien is droge lucht veel gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.

Financiële ondersteuning voor je isolatiewerkzaamheden

Weet tot slot dat de Gewesten een systeem voor energiepremies uitdokterden. Ze worden onder bepaalde voorwaarden aan burgers toegekend om ze de kans te geven de energieprestatie van hun woning te verbeteren. Ga na of ook jij ervan kunt genieten!

Geniet van onze groepsaankopen voor isolatie

Tot 20% korting op je werken!

2. Verwarm wanneer nodig en aan de juiste temperatuur

Ook als je woning correct werd geïsoleerd, volstaat dit niet om te genieten van een maximaal comfort en maximale besparingen. Je zult ook je verwarming slimmer moeten gebruiken!

Regel je kamerthermostaat

Er bestaan twee types. Het eerste type regelt de verwarming op basis van de temperatuur in de kamer waarin hij staat. Zijn locatie is dus belangrijk. Je plaatst hem dan ook het best op voldoende afstand van een warmtebron of tocht. Het tweede type is gekoppeld aan een klimaatregelaar met een externe sensor die de temperatuur van de verwarmingsketel regelt op basis van de buitentemperatuur. Handig om te anticiperen op een afkoeling van het huis! Het gebruik van de thermostaat is relatief eenvoudig. Je programmeert het toestel immers op basis van de gewenste temperatuur op ieder moment van de dag. ’s Nachts of wanneer er niemand is, volstaat 16 of 17 °C bijvoorbeeld al. Wanneer je er wel bent, is dat 20 °C.

Rust je radiatoren uit met een thermostatische kraan

Je thermostaat, die meestal in de woonkamer staat, bestuurt de centrale verwarming. Als je de temperatuur in iedere kamer nauwkeurig wilt regelen, zul je dus thermostatische kranen op de radiatoren moeten plaatsen. Zo’n kraan heeft een sensor en kan dus de temperatuur in de kamer meten. Als hij vaststelt dat de gewenste temperatuur niet werd bereikt, zal hij de warmwaterstroom in de radiator verhogen. Ter informatie: positie 3/5 komt overeen met ongeveer 20 °C. Draai de thermostatische kranen van de radiatoren in dezelfde ruimte als de thermostaat wel volledig open omdat de thermostaat de temperatuur daar regelt.

Aarzel niet om de temperatuur wat te verlagen

Door de thermostaat één of twee graden lager in te stellen, kun je al mooie besparingen doen zonder aan comfort in te boeten. Misschien zul je dan wel een trui moeten aantrekken … Maar je zou je verwarmingsfactuur daarmee ook met wel 8% kunnen verlagen!

Geniet van de zon

Denk eraan je gordijnen en rolluiken bij mooi weer ’s morgens al te openen om je woning op natuurlijke wijze te verwarmen. Sluit ze na zonsondergang weer om de koude buiten te houden. Let wel op dat je gordijnen niet voor de radiatoren hangen en dat je meubels er niet te dicht tegen staan. Anders kan de warmte niet goed circuleren.

3. Onderhoud je gas- of stookolieketel en andere installaties

De keuze voor een ketel op stookolie of aardgas gebeurt op basis van verschillende criteria, zoals de prijs van het toestel en zijn energieprestaties. Als die energieprestaties niet hoog genoeg zijn, dreigt de installatie een slecht rendement op te leveren en zal ze meer energie verbruiken dan een beter model om dezelfde warmte te produceren.

Een efficiënte gas- of stookolieketel kopen volstaat echter niet. Het is namelijk belangrijk dat je in de loop der jaren laat controleren of hij nog optimaal werkt. Concreet betekent dat dus een regelmatig onderhoud en de eventuele vervanging van onderdelen van het verwarmingssysteem.

  • Neem voor het onderhoud van je ketel contact op met een verwarmingstechnicus. In Vlaanderen moet je centrale stooktoestellen op gas tweejaarlijks laten controleren. Centrale stooktoestellen op stookolie of vaste brandstof laat je jaarlijks controleren. In Wallonië en Brussel ben je verplicht om je gasketel om de drie jaar een onderhoudsbeurt te geven. Voor een hout- of stookolieketel is dat jaarlijks. Zo’n onderhoud garandeert je veiligheid en beperkt de risico’s op een te hoog verbruik.
  • Ontlucht je radiatoren. Radiatoren die lucht bevatten, zijn minder efficiënt. Dat is meestal het geval wanneer ze fluiten of tikken.
  • Stof je radiatoren of convectoren af. Als jr vóór de winter even de moeite neemt om ze schoon te maken, voorkom je dat stof ze minder efficiënt maakt.
  • Vervang je oude stookolie- of gasketel. Sinds september 2015 zijn condensatieketels, die bekendstaan om hun hoog energierendement, verplicht wanneer je je verwarmingsketel vervangt. Als je ketel ouder is dan 15 of 20 jaar is ze misschien minder efficiënt. Waarom zou je dan niet van de nieuwste technologieën profiteren? Bovendien kun je er premies en subsidies voor krijgen.

Verwarm je met aardgas? Betaal minder door deel te nemen aan de groepsaankoop voor aardgas!

4. Verdiep je in energiezuinige verwarmingssystemen

Se chauffer aux pellets de bois pour économiser

Stookolie en aardgas zijn de meest gebruikte brandstoffen. Toch bestaan er nog andere. Je kunt immers ook verwarmen met hout en zonne-energie. Wat je nodig hebt, is een pelletkachel (houtkorrels) of houtketel, een schoorsteen, een kachel of thermische zonnepanelen. Ook met die oplossingen kun je je verwarmingsfactuur fors verlagen. Want houtblokken en -korrels zijn doorgaans minder duur dan stookolie en aardgas, wat blijkt uit het observatorium van de prijzen van APERe, de organisatie voor de bevordering van hernieuwbare energie.

En dan zijn er nog thermostatische boilers, die ongeveer drie keer minder energie verbruiken dan een klassieke elektrische boiler. Ze zijn bovendien milieuvriendelijker omdat ze de energie uit een hernieuwbare bron halen: de lucht.

Wist je dit al? Water wordt doorgaans aan een te hoge temperatuur verwarmd. Een temperatuur van meer dan 60-65 °C is meestal al genoeg. Controleer dus de instellingen van je boiler of verwarmingsketel om zoveel mogelijk energie te besparen.

5. Vergelijk de prijzen van energieleveranciers

Voor aardgas en elektriciteit zijn er veel leveranciers sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 in Vlaanderen. Terwijl Engie vroeger over een monopolie beschikte, kunnen consumenten nu tussen verschillende energieleveranciers kiezen. Je doet er dus goed aan om hun prijzen te vergelijken om de voordeligste oplossing voor jouw woning te vinden.

Ook voor de andere brandstoffen vergelijk je het best verschillende leveranciers om vervolgens op het beste moment te bestellen. Midden in de winter stookolie kopen, is financieel niet interessant. Is je stookolietank leeg en kun je niet anders? Geen paniek. Om van betere prijzen te genieten, schrijf je je in voor een groepsaankoop van energie.

Je bent nu helemaal klaar om deze winter te besparen op je verwarmingsfactuur! Zit je toch nog met vragen of wil je meer advies? Neem dan zeker contact op met ons teamdoor een mailtje te sturen naar info@wikipower.be. Wij adviseren je met veel plezier!

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !