comment réduire votre facture de chauffage

5 manieren om uw verwarmingsfactuur te verlagen

5 manieren om uw verwarmingsfactuur te verlagen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Verwarmt u elektrisch, met gas of stookolie? We staan in de winter hoe dan ook altijd voor dezelfde uitdaging: ons energieverbruik verlagen zonder in te boeten aan comfort. Er bestaan talloze oplossingen. Maar het is niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos te zien of die keuzes te maken die het best zijn afgestemd op uw woning. Daarom scheppen wij voor u een overzicht om u te helpen uw verwarmingsfactuur stapje voor stapje te verlagen. Volg de gids!

Verwarmingskosten wegen zwaar door in het budget van de Belgische huishoudens. Ze nemen het leeuwendeel van de jaarlijkse energiefactuur in beslag, meer nog dan de kosten voor sanitair warm water of elektriciteit. Met andere woorden: wie zijn verwarmingskosten kan drukken, bespaart heel wat geld! Lijkt dat u gemakkelijker gezegd dan gedaan? Niets is minder waar! Als u de volgende tips volgt, komt u beslist als winnaar uit de strijd tegen de hoge energiefactuur.

1. Investeer in thermische isolatie

Isolation d'un logement afin de limiter les pertes de chaleur

Thermische isolatie: dit is een belangrijk element om uw verwarmingsfactuur drastisch te verlagen. Nochtans zijn veel woningen onvoldoende geïsoleerd. De oorzaak is de leeftijd van de gebouwen en de slechte kwaliteit van hun bouwmaterialen.

Om warmteverlies te beperken, isoleert u het best uw verwarmingsbuizen, de vloer, de muren en het dak.

Isoleer uw leidingen

Om te beginnen kunt u bijvoorbeeld de warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes zoals de garage, de kelder of de berging beschermen. Dankzij die essentiële stap verliest het warme water zo weinig mogelijk calorieën en kunnen consumenten dus mooie besparingen verwezenlijken.

In de praktijk maakt u deze leidingen dus schoon en plaatst u de isolatie van uw keuze:

 • zelfklevende isolerende strips;
 • schuimrubberen omhulsels die zich doorgaans met klittenband rond de leidingen sluiten;
 • minerale wol, glaswol of steenwol.

Isoleer uw huis, van dak tot grond

Ook voor de isolatie van de muren en het dak bestaan er verschillende technieken. Wat moet eerst worden geïsoleerd? Begin met het isoleren van uw dak, want daar is het warmteverlies niet het grootst. Isoleer vervolgens uw muren en vervang indien nodig uw kozijnen. Overweeg tot slot om uw vloer te isoleren.

Controleer de staat van de zolder, de deuren en ramen om eventuele barsten of losgekomen voegen te dichten. Hebt u geen dubbele beglazing? Dit is het overwegen waard, want deze oplossing vermindert warmteverlies aanzienlijk. De boodschap is dus duidelijk: hou een klopjacht op ieder zuchtje tocht!

>> Lees ook: 6 prioriteiten om de thermische isolatie van uw woning te verbeteren

Vergeet de ventilatie niet

Pak uw isolatie wel slim aan, want een woning moet kunnen ademen. Zonder ventilatie kan het vocht dat de bewoners voortbrengen niet worden afgevoerd, wat leidt tot schimmels, een ongezonde binnenlucht en de beschadiging van bepaalde materialen. Bovendien is droge lucht veel gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.

Financiële ondersteuning voor uw isolatiewerkzaamheden

Weet tot slot dat de Gewesten een systeem voor energiepremies uitdokterden. Ze worden onder bepaalde voorwaarden aan burgers toegekend om ze de kans te geven de energieprestatie van hun woning te verbeteren. Ga na of ook u ervan kunt genieten!

Geniet van onze groepsaankopen voor isolatie

Tot 20% korting op uw werken!

2. Verwarm wanneer nodig en aan de juiste temperatuur

Ook als uw woning correct werd geïsoleerd, volstaat dit niet om te genieten van een maximaal comfort en maximale besparingen. U zult ook uw verwarming slimmer moeten gebruiken!

Regel uw kamerthermostaat

Er bestaan twee types. Het eerste type regelt de verwarming op basis van de temperatuur in de kamer waarin hij staat. Zijn plaats is dus belangrijk. U plaatst hem dan ook het best op voldoende afstand van een warmtebron of tocht. Het tweede type is gekoppeld aan een klimaatregelaar met een externe sensor die de temperatuur van de verwarmingsketel regelt op basis van de buitentemperatuur. Handig om te anticiperen op een afkoeling van het huis! Het gebruik van de thermostaat is relatief eenvoudig. U programmeert het toestel immers op basis van de gewenste temperatuur op ieder moment van de dag. ’s Nachts of wanneer er niemand is, volstaat 16 of 17 °C bijvoorbeeld al. Wanneer u er wel bent, is dat 20 °C.

Rust uw radiatoren uit met een thermostatische kraan.

Uw thermostaat, die meestal in de woonkamer staat, bestuurt de centrale verwarming. Als u de temperatuur in iedere kamer nauwkeurig wilt regelen, zult u dus thermostatische kranen op de radiatoren moeten plaatsen. Zo’n kraan heeft een sensor en kan dus de temperatuur in de kamer meten. Als hij vaststelt dat de gewenste temperatuur niet werd bereikt, zal hij de warmwaterstroom in de radiator verhogen. Ter informatie: positie 3/5 komt overeen met ongeveer 20 °C. Draai de thermostatische kranen van de radiatoren in dezelfde ruimte als de thermostaat wel volledig open omdat de thermostaat de temperatuur daar regelt.

Aarzel niet om de temperatuur wat te verlagen

Door de thermostaat één of twee graden lager in te stellen, kunt u al mooie besparingen doen zonder aan comfort in te boeten. Misschien zult u dan wel een trui moeten aantrekken … Maar u zou uw verwarmingsfactuur daarmee ook met wel 8% kunnen verlagen!

Geniet van de zon

Denk eraan uw gordijnen en rolluiken bij mooi weer ’s morgens al te openen om uw woning op natuurlijke wijze te verwarmen. Sluit ze na zonsondergang weer om de koude buiten te houden. Let wel op dat uw gordijnen niet voor de radiatoren hangen en dat uw meubels er niet te dicht tegen staan. Anders kan de warmte niet goed circuleren.

3. Onderhoud uw gas- of stookolieketel en andere installaties

De keuze voor een ketel op stookolie of aardgas gebeurt op basis van verschillende criteria, zoals de prijs van het toestel en zijn energieprestaties. Als die energieprestaties niet hoog genoeg zijn, dreigt de installatie een slecht rendement op te leveren en zal ze meer energie verbruiken dan een beter model om dezelfde warmte te produceren.

Een efficiënte gas- of stookolieketel kopen volstaat echter niet. Het is namelijk belangrijk dat u in de loop der jaren laat controleren of hij nog optimaal werkt. Concreet betekent dat dus een regelmatig onderhoud en de eventuele vervanging van onderdelen van het verwarmingssysteem.

 • Neem voor het onderhoud van uw ketel contact op met een verwarmingstechnicus. In Wallonië en Brussel bent u verplicht om uw gasketel om de drie jaar een onderhoudsbeurt te geven. Voor een hout- of stookolieketel is dat jaarlijks. In Vlaanderen geldt dezelfde regel voor stookolieketels. Gasketels moeten er wel iets vaker worden gecontroleerd (om de twee jaar). Zo’n onderhoud garandeert uw veiligheid en beperkt de risico’s op een te hoog verbruik.
 • Ontlucht uw radiatoren. Radiatoren die lucht bevatten, zijn minder efficiënt. Dat is meestal het geval wanneer ze fluiten of tikken.
 • Stof uw radiatoren of convectoren af. Als u vóór de winter even de moeite neemt om ze schoon te maken, voorkomt u dat stof ze minder efficiënt maakt.
 • Vervang uw oude stookolie- of gasketel. Sinds september 2015 zijn condensatieketels, die bekendstaan om hun hoog energierendement, verplicht wanneer u uw verwarmingsketel vervangt. Als uw ketel ouder is dan 15 of 20 jaar is ze misschien minder efficiënt. Waarom zou u dan niet van de nieuwste technologieën profiteren? Bovendien kunt u er premies en subsidies voor krijgen.

Verwarmt u met aardgas? Betaal minder door deel te nemen aan de groepsaankoop voor aardgas!

4. Verdiep u in energiezuinige verwarmingssystemen

Se chauffer aux pellets de bois pour économiser

Stookolie en aardgas zijn de meest gebruikte brandstoffen. Toch bestaan er nog andere. U kunt immers ook verwarmen met hout en zonne-energie. Wat u nodig hebt, is een pelletkachel (houtkorrels) of houtketel, een schoorsteen, een kachel of thermische zonnepanelen. Met die oplossingen kunt u uw verwarmingsfactuur ook fors verlagen. Want houtblokken en -korrels zijn doorgaans minder duur dan stookolie en aardgas, wat blijkt uit het observatorium van de prijzen van APERe, de organisatie voor de bevordering van hernieuwbare energie.

En dan zijn er nog thermostatische boilers, die ongeveer drie keer minder energie verbruiken dan een klassieke elektrische boiler. Ze zijn bovendien milieuvriendelijker omdat ze de energie uit een hernieuwbare bron halen: de lucht.

Wist u dit al? Water wordt doorgaans aan een te hoge temperatuur verwarmd. Een temperatuur van meer dan 60-65 °C is meestal al genoeg. Controleer dus de instellingen van uw boiler of verwarmingsketel om zoveel mogelijk energie te besparen.

5. Vergelijk de prijzen van energieleveranciers

Voor aardgas en elektriciteit zijn er veel leveranciers sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 in Vlaanderen. Terwijl Engie vroeger over een monopolie beschikte, kunnen consumenten nu tussen verschillende energieleveranciers kiezen. U doet er dus goed aan om hun prijzen te vergelijken om de voordeligste oplossing voor uw woning te vinden.

Ook voor de andere brandstoffen vergelijkt u het best verschillende leveranciers om vervolgens op het beste moment te bestellen. Midden in de winter stookolie kopen, is financieel niet interessant. Kunt u niet anders omdat uw stookolietank leeg is? Geen paniek. Om van betere prijzen te genieten, hoeft u gewoon maar in te tekenen op een groepsaankoop voor energie.

U bent nu helemaal klaar om deze winter te besparen op uw verwarmingsfactuur! Zit u toch nog met vragen of wenst u meer advies? Neem dan zeker contact op met ons team. U kunt ons gratis bellen op 0800 37 533 of mailen naar info@wikipower.be. Wij adviseren u met veel plezier!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
 1. Myriam Temmerman

  16/10/2020

  Wij vervangen binnen twee weken onze ketel en boiler door een erkend installateur. Waar en van welke premies kunnen wij genieten?
  Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

  • Anna De Smet

   06/11/2020

   Beste mevrouw Temmerman,

   Bedankt voor uw reactie. Of en voor welke renovatiepremie u in aanmerking komt hangt af van een aantal factoren, waaronder de leeftijd van uw woning, het type werken, uw huishoudelijk inkomen etc. In dit document vindt u alle voorwaarden terug. U dient uw aanvraag in door dit formulier in te vullen en op te sturen naar de decentrale dienst van het agentschap Wonen-Vlaanderen in uw provincie.

   Houd voor de meest recente informatie zeker de website van Wonen-Vlaanderen in de gaten.

   Veel succes!

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

chauffage écologique

De 8 beste types duurzame verwarming

Uw ecologische voetafdruk verlagen is een werk van lange adem – en onze klassieke verwarmingssystemen maken dit nog moeilijker. Het ontginnen en verbranden van mazout

wedstrijd oali

Wedstrijd: win een cadeaupakket van Oali

Als kerstcadeautje organiseren we bij Wikipower een wedstrijd om een cadeaupakket van Oali te winnen, vol heerlijke bioproducten – ethisch en lokaal. De winnaar krijgt

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !