isolation

Verplichte isolatie van woningen vanaf 2030?

Verplichte isolatie van woningen vanaf 2030?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
De Europese Commissie wil energierenovatiewerken voor alle lidstaten verplicht maken tegen 2030. Dat betekent dat tegen het einde van dit decennium meer dan 35 miljoen woningen gerenoveerd moeten worden. De nadruk wordt daarbij gelegd op isolatiewerkzaamheden om zo de energieprestaties van alle private en publieke eigendommen te verhogen, maar ook om de doelstelling om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn te bereiken.

Verplichte isolatie, een Europese uitdaging

De Europese Commissie heeft op woensdag 5 januari een uitvoeringsplan voorgesteld om de isolatie van openbare gebouwen te verplichten vanaf 2027 en die van privéwoningen tegen 2030. Bovendien moeten alle nieuw gebouwde gebouwen koolstofneutraal zijn vanaf 2030.

Om dat doel te bereiken, heeft de Commissie een actieplan opgesteld om in alle lidstaten 35 miljoen gebouwen te renoveren tegen het einde van dit decennium. Wordt die doelstelling gehaald, dan betekent dat dat het aandeel renovatiewerken zou stijgen van 1 naar 2% per jaar tussen 2026 en 2029.

Pour ce faire, la Commission a mis en place un plan d’action consistant à rénover, dans les Etats membres, 35 millions de bâtiments d’ici la fin de cette décennie. Si cet objectif est respecté, cela signifie que les travaux de rénovation passerait d’1 % par an à 2 % entre 2026 et 2029.

Doelstelling koolstofneutraal tegen 2050

Deze mogelijke verplichtingen werden ingevoerd om Europa te helpen om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

De transportsector is de voornaamste bron van uitstoot van broeikasgassen, zowel in België als in Europa. Toch is ook de gebouwensector verantwoordelijk voor 36% van de totale uitstoot. Om tegen 2050 koolstofneutraal te kunnen zijn, moet de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% worden verlaagd. Door gebouwen en andere woningen te isoleren, kan dat doel sneller en gemakkelijker worden bereikt.

Het Parlement bevestigt overigens dat “de Europese Unie de uitstoot van haar gebouwen met 60% zou moeten verlagen, het uiteindelijke energieverbruik van die gebouwen met 14% en hun energieverbruik voor verwarming en koeling met 18%”.

>> Energieprijzen: met welke energie verwarm je het best?

Nieuwe maatregelen rond het EPB-certificaat

Wie aan isolatiewerken denkt, denkt uiteraard ook meteen aan het EBP-certificaat. Ter herinnering: de energieprestatie van gebouwen (EPB) is in België verplicht bij elke verkoop of verhuur van onroerend goed, ongeacht het type. Hiermee kan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van een woning worden gemeten.

Op het EPB-certificaat wordt het gebouw geclassificeerd met een letter van A tot G. A is daarbij de meest energiezuinige categorie en G de meest energieverslindende en dus ook de minst ecologische.

certificat-peb

>>  Meer weten over het EPB-certificaat

Het voorstel dat de Europese Commissie op 5 januari publiceerde, bepaalt dan ook dat residentiële gebouwen moeten evolueren van klasse G naar klasse F tegen 2030, goed voor 15% van de Europese gebouwen. Meer nog, tegen 2033 moeten ze zelfs de overstap maken van klasse F naar klasse E. Openbare en niet-residentiële gebouwen hebben tot 2027 de tijd om naar klasse F te evolueren en tot 2030 om naar klasse E te gaan.

Wordt deze maatregel goedgekeurd, dan betekent dat dat de klassen F en G zullen verdwijnen en dat de labels van het EPB-certificaat beperkt zullen zijn van A tot E.

Welke andere renovatiewerken?

Naast de toekomstige verplichting om je woning te isoleren, kun je op het vlak van energiebesparing en ecologie ook nog verschillende andere renovatiewerken uitvoeren.

Wist je dit al? De drie Gewesten van ons land hebben een systeem voor energiepremies ingevoerd voor iedereen die met renovatiewerkzaamheden wil starten. Wil je meer weten over de toekenningsvoorwaarden van de premies en de premiebedragen? Lees dan zeker ons artikel over dit thema: Welke renovatiepremies zijn er in België en hoe werken ze?

Alleen al op het vlak van isolatie kun je de volgende werken uitvoeren:

  • Dakisolatie;
  • Vloerisolatie;
  • Isolatie van de gemeenschappelijke muren of binnenmuren van je woning.

Wie zijn woning goed isoleert, kan tot 30% besparen op zijn jaarlijkse verwarmingsfactuur.

Heb je onlangs een te renoveren woning gekocht? Vervang dan eerst de oude ramen door dubbelglas. Net als bij isolatie zijn oude ramen of ramen met enkelglas een van de voornaamste oorzaken van warmteverlies in je woning.

Om de energieprestaties van je woning te verbeteren, is het tot slot sterk aan te raden om een ecologisch en dus minder energieverslindend verwarmingssysteem te installeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een warmtepomp of voor een gascondensatieketel of lagetemperatuurketel.

Is je woning uitgerust met een stookolieketel? Weet dan dat de verkoop van deze ketels binnenkort verboden zal zijn in heel het land (tussen 2021 en 2025 in Vlaanderen, in 2030 in Wallonië en in 2025 in Brussel). Bovendien mogen de lidstaten van de Europese Unie vanaf 2027 geen premies en andere financiële steun meer geven voor de installatie van nieuwe verwarmingsketels die werken op fossiele brandstoffen.

>> Is het binnenkort gedaan met mazoutketels in België?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 zal de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 450 stijgen. De oorzaak? De sterke stijging van de prijzen op de groothandelsmarkten houdt verband met het hervatten van de economische activiteiten na de lockdown. Bovendien is België een van de landen waar de elektriciteitsfactuur het hoogst oploopt, in vergelijking met de gemiddelden van onze buurlanden. Maar hoe valt dit fenomeen te verklaren en wat kun je doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

Trends Gazellen 2020: Wikipower is nationale Gazelle!

Wikipower werd in 2019 al genomineerd en werdgekroond tot Gazelle van Luik en nationale Gazelle door Trends Gazellen 2020, in de categorie ‘Kleine bedrijven’. Deze erkenning onderstreept de aanzienlijke groei die in 2016 begon, en het enthousiasme van de Belgen om hun energiefactuur te verlagen. Deze groei heeft zich intussen doorgezet, waardoor het bedrijf opnieuw genomineerd werd voor de Trends Gazelle 2022, in de categorie ‘Middelgrote bedrijven’.

concept d'achat groupé

Zo bespaar je met een groepsaankoop

Eendracht maakt macht … en verlaagt ook je facturen! Op dat samenwerkingsprincipe zijn de groepsaankopen gestoeld. Of het nu gaat om elektriciteit, gas, isolatie, zonnepanelen of telefoon- en internetabonnementen … Je kan veel interessantere prijzen verkrijgen als je deelneemt aan een groepsaankoop! Maar hoe gaat dit in zijn werk? Dat leggen wij je uit.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !