chauffage écologique

De 8 beste types duurzame verwarming

De 8 beste types duurzame verwarming

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Uw ecologische voetafdruk verlagen is een werk van lange adem – en onze klassieke verwarmingssystemen maken dit nog moeilijker. Het ontginnen en verbranden van mazout (of stookolie) en aardgas geven een grote hoeveelheid CO2 vrij in de atmosfeer.

Ecologisch verwarmen is niet alleen een ecologische, maar ook financiële kwestie. In talrijke Belgische huishoudens staan verwarmingsketels van meer dan 25 jaar oud. Die zijn qua energieverbruik natuurlijk volledig verouderd. Ze verhogen dus onnodig uw verwarmingsfactuur.

>> Ook lezen : 5 manieren om uw verwarmingsfactuur te verlagen

Dat is jammer, want wie zich ecologisch wilt verwarmen heeft daar tegenwoordig een brede waaier aan opties voor. Wij stellen ze u met plezier voor!

Sommaire

1. Houtverwarming, de tijdloze klassieker gaat mee met zijn tijd

Houtverwarming is even oud als de mensheid zelf. In de loop van de tijd zijn we overgestapt van het kampvuur op de klassieke schoorteen, en uiteindelijk op verwarmingsketels en houtkachels, vaak bijzonder energie-efficiënt. Zeker voor pellets is dat het geval, want dat is een biobrandstof die gemaakt wordt van houtrestjes en zaagsel. Pellets zijn bovendien goedkoop en prijsstabiel. Ook voor wie zijn verwarmingsfactuur wil verlagen, zijn pellets dus een geschikte optie.

Het laatste grote voordeel van hout is zijn neutrale koolstofvoetafdruk. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die “nieuwe” koolstofdioxide aan de atmosfeer afgeeft, geeft hout CO2 af die het eerst zelf uit de atmosfeer opzoog. De “netto” hoeveelheid CO2 in de lucht neemt dus niet toe bij houtverbranding. Daardoor is hout dé duurzame verwarming bij uitstek.

2. De warmtepomp, warmte van buiten naar binnen brengen

Er is natuurlijk geen milieuvriendelijkere verwarming dan een type dat brandstoffen volledig achterwege te laten. Dat doet u met een warmtepomp

Een warmtepomp werkt niet met verbrandring, maar met warmteoverdracht (net als een koelkast of de airconditioning). “Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof. Bij deze overdracht van warmte wordt gebruik gemaakt van natuurlijk (sic) bronnen van warmte, zoals de buitenlucht, de aarde of een waterbron.” (bron:klimaatexpert.com)Die warmteoverdracht kan oneindig toegepast worden, zoals we ook in de volgende toepassingen zullen zien.

Bedenk u wel dat een warmtepomp op elektriciteit werkt. Het kan dus interessant zijn om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen om zo autonoom mogelijk energie te blijven consumeren.

3. De condensatieketel, een klassieke ketel maar dan beter

U heeft de tijd of middelen niet om een pelletkachel of warmtepomp te installeren? Dan kan u simpelweg uw klassieke mazout- of gasketel moderniseren, zeker als die al een tijdje meegaat. Het energieverbruik van de meeste modellen heeft zich intussen sterk verbeterd. En dat is ook voor de condensatieketels het geval. Zoals zijn  naam al doet vermoeden produceert een condensatieketel tijdens de verbranding heel wat waterdamp. De warmte van die waterdamp kan gerecupereerd worden om het rendement van uw ketel te verhogen. Daarmee kan u uiteindelijk uw gas- en mazoutconsumptie sterk verlagen.

4. Duurzame verwarming op zonne-energie voor meer comfort

Het is ook mogelijk om voor een duurzame verwarming op zonne-energie te kiezen. Het gaat om een systeem dat zonnestralen gebruikt om water te verwarmen, met speciale sensoren die u op de zonnepanelen plaatst. Die sensoren kunnen licht absorberen en het omzetten in warmte via een vloeibaar koelmiddel. Het grootste voordeel van duurzame verwarming blijft de onbeperkte toegang tot een onuitputtelijke energiebron: de zon.

Dat gezegd zijnde genieten we in België nog niet van genoeg zonne-uren om aan al uw verwarmingsbehoeften te voldoen. Kiest u voor dit systeem, dan zult u dus een extra chauffage moeten bijplaatsen om steeds verwarmd genoeg te blijven.

energie solaire thermique

5. Een serrehuis, de ultieme autonome woning

Van een autonome woning hebt u vast al eens gehoord. Spreekt het idee u ook aan? Het is nog geen realiteit, maar wel al een mogelijkheid! Dat bewees Koen Vandewalle wel. Deze Belgische architect bouwde in het West-Vlaamse Rekkem de eerste Belgische kaswoning, niet aangesloten op een elektrisch netwerk. Een kaswoning staat onder een serre en creëert zo het hele jaar door haar eigen microklimaat rond de woning. Wordt het ’s winters echt koud, dan is een warmtepomp aan te bevelen. Zo’n pomp wordt aangestuurd door zonnepanelen die in de serre ingebouwd zitten.

Het nadeel van deze oplossing is dat er voldoende terrein en materialen beschikbaar moeten zijn om zo’n ecologisch pareltje te kunnen bouwen. De investering is echter de moeite waard: voor milieubewuste consumenten dus een goede reden om toch aan zo’n project te beginnen.

6. Riothermie, omdat zelfs uw riool potentieel heeft

En… wat als we gebouwen zouden ecologisch verwarmen met de riool? Het idee is niet zo absurd als het misschien klinkt. Want de redenering is logisch: we spoelen elke dag heel wat warm water weg via de riolering (badwater, de wasmachine etc.) In plaats van die warmte verloren te laten gaan, kunnen we ze opvangen en zo energieverspilling tegen te gaan.

Die innovatie noemen we riothermie en is afgeleid van de warmtepomp. Het idee is om de temperatuur van het water te gebruiken – heet of net heel koud – om de temperatuur van een gebouw aan te passen. Zo koos de gemeente Ukkel voor dit type verwarming om haar toekomstige gemeentehuis te verwarmen.

Source : Tauw

7. De verbrandingsoven, twee vliegen in één klap

De stad Brussel creëerde een oplossing om in één keer meerdere oplossingen rondom afvalverwerking en energieconsumptie. Een afvalverbrander maakt elektriciteit en warmte aan, de warmte daarvan wordt omgezet in waterdamp. Die wordt gedeeltelijk gerecupereerd om meerdere gebouwen te verwarmen. Met de verbrander van Brussel kunnen al meerdere gebouwen van energie voorzien worden, zoals het shoppingcenter Docks. Het koninklijk domein van Laeken zou in de loop van 2021 van dezelfde verwarming moeten kunnen profiteren.

8. De metro, meer dan een transportmiddel

In Parijs kunnen de woningen van het 4e arrondissement verwarmd worden met… de lichaamswarmte van lijn 11 van het Parijse metronetwerk. Het verkeer in de metro genereert een bepaalde warmte die tot voor kort verloren ging. Maar door een speciaal filtersysteem kan die warme lucht nu gerecepureerd worden en via een warmtepomp voor de kelders van de woningen gebruikt worden. Nog een ingenieus systeem van warmterecuperatie.

Momenteel genereert deze milieuvriendelijke verwarming nog niet voldoende energie om alle warmtebehoeften van de woningen in kwestie te dekken. Maar het is een uitzonderlijk origineel initiatief, en we zullen de technologie in de toekomst ongetwijfeld nog op punt kunnen zetten. Misschien binnenkort ook in België?

Bonus: vergeet isolatie en gewestelijke hulp niet!

Voor milieuvriendelijke verwarming kiezen is natuurlijk goed; dat zonder energieverspilling doen nog beter. Wilt u zich ecologisch verwarmen, dan raden wij u in eerste instantie aan de isolatie van uw woning te checken. Het zou natuurlijk spijtig zijn om geld te investeren in een ecologische verwarming, en dat uw woning dan constant warmte verliest. Hebben al uw ramen dubbele beglazing? Uw dak en muren? Zijn uw waterleidingen afgedekt? Een goede warmte-isolatie is een essentieel onderdeel van eendert welke milieuvriendelijke verwarming.

Om uw woning aan een zacht prijsje te isoleren, doet u mee aan de groepsaankoop van Wikipower! U geniet van -12,5% op uw offerte!

Tot slot herinneren we u eraan dat u gebruik kan maken van gewestelijke subsidies die de energietoestand van uw woning kunnen verbeteren. In Vlaanderen komen veel mensen in aanmerking voor de premie voor dakisolatie. In Brussel is er de premie voor de renovatie van het woonmilieu. Informeer u goed over de premies waar u recht op hebt, want het kan een gigantisch verschil maken voor uw portemonnee!

Welke slimme manieren hebt u al bedacht om zich duurzaam te verwarmen? Laat het ons weten in de comments!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 zal de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 450 stijgen. De oorzaak? De sterke stijging van de prijzen op de groothandelsmarkten houdt verband met het hervatten van de economische activiteiten na de lockdown. Bovendien is België een van de landen waar de elektriciteitsfactuur het hoogst oploopt, in vergelijking met de gemiddelden van onze buurlanden. Maar hoe valt dit fenomeen te verklaren en wat kun je doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

isolation

Verplichte isolatie van woningen vanaf 2030?

De Europese Commissie wil energierenovatiewerken voor alle lidstaten verplicht maken tegen 2030. Dat betekent dat tegen het einde van dit decennium meer dan 35 miljoen woningen gerenoveerd moeten worden. De nadruk wordt daarbij gelegd op isolatiewerkzaamheden om zo de energieprestaties van alle private en publieke eigendommen te verhogen, maar ook om de doelstelling om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn te bereiken.

Trends Gazellen 2020: Wikipower is nationale Gazelle!

Wikipower werd in 2019 al genomineerd en werdgekroond tot Gazelle van Luik en nationale Gazelle door Trends Gazellen 2020, in de categorie ‘Kleine bedrijven’. Deze erkenning onderstreept de aanzienlijke groei die in 2016 begon, en het enthousiasme van de Belgen om hun energiefactuur te verlagen. Deze groei heeft zich intussen doorgezet, waardoor het bedrijf opnieuw genomineerd werd voor de Trends Gazelle 2022, in de categorie ‘Middelgrote bedrijven’.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !