facture d'énergie en télétravail

Thuiswerken – wat met mijn energiefactuur?

Thuiswerken – wat met mijn energiefactuur?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Je werkt nu al een tijdje van thuis uit, maar heb je al eens nagedacht over de impact daarvan op je energiefactuur? Wij maakten de som en geven tips!

Bij wanhopige tijden horen drastische maatregelen. Uit angst voor COVID-19 hadden veel bedrijven hun werknemers massaal in thuiswerk gestuurd, als het mogelijk was. Veel werkenemers zijn hier toch aan gewend geraakt en werken nu bijgevolg nog een of meerdere dagen per week van thuis uit.

Een beslissing die niet zomaar genomen wordt, en in je dagelijks leven dan ook ingrijpende gevolgen heeft. Niet alleen je professioneel en persoonlijk leven, ook je energiebudget moet je dan herbekijken. 

Wie thuis werkt, verbruikt thuis inderdaad meer gas en elektriciteit – en dat weegt op je energiefactuur. Dit is in het bijzonder het geval in de winter, wanneer we vaak vriestemperaturen doormaken.

Hoe hoog is dit verschil? En hoe kan je jouw verbruik beperken? Heb je recht op een financiële compensatie van je werkgever? Wikipower nam al je vragen onder de loep.

Jouw energiefactuur verandert continu – mis onze expertise niet. Onze nieuwsbrief houdt je het hele jaar door op de hoogte van alle nieuwtjes uit de energiewereld!

Maandelijks tussen 42 en 57 euro meer in Vlaanderen

facture énergie

Veel Vlamingen vragen zich af hoeveel elektriciteit en gas ze bij het thuiswerken verbruiken en vooral, wat de impact van dat verbruik is op hun energierekening.

Voor onze schatting brachten wij drie factoren in rekening:

 • de werkplek, in dit geval de gemiddelde laptop;
 • de verlichting, gebruik van 3 LED-lampen;
 • de verwarming, waarvoor je de chauffage in één ruimte 3°C hoger zou zetten, of 10% van de woning zou verwarmen.

Voor iemand die 8 uur per dag werkt en 20 dagen per maand, komen we uit bij een gemiddeld verbruik van:

 • computer: 40 kWh/maand;
 • verlichting: 3,2 kWh/maand;
 • verwarming: 30 kWh/maand.

Die verbruikscijfers hebben we vermenigvuldigd met de gas- en elektriciteitstarieven van een concurrerend contract (in oktober 2022) om zo uit te komen bij de extra kost voor het thuiswerken.

Stroomverbruik en verwarming

Vlaanderen: 57 €/maand

Brussel: 56 €/maand

Wallonië : 59 €/maand

Stroomverbruik + gasverwarming

Vlaanderen: 42 €/maand

Brussel: 41 €/maand

Wallonië: 43 €/maand

Woon je in Vlaanderen, dan kost het extraverbruik minder dan in Wallonië maar een beetje meer dan in Brussel, ook al is het verschil marginaal. Zo ben je aan het thuiswerken maandelijks zo’n 57 euro kwijt als je je elektrisch verwarmt, en 42 euro als je je met gas verwarmt. Ten opzichte van de prijzen in januari 2021 is dat een verhoging van 200% en 250% met gas. De bedragen werden berekend op basis van de tariefkaart van oktober 2022 van ENGIE Easy Variabel.

Inwoners van het bruisende Brussel hebben het op vlak van thuiswerkkosten iets beter. Een Brusselse thuiswerker betaalt maandelijks zo’n 56 euro voor een elektrische verwarming en 41 euro voor een gasverwarming, wat resp. een stijging met 229 % en 273 % betekent ten opzichte van januari 2021. De tariefkaart waar rekening mee gehouden werd voor de berekening is deze van ENGIE Easy Variabel van oktober 2022.

Woon je in Wallonië ten slotte, dan ben je aan een elektrische verwarming ongeveer 59 euro per maand kwijt, d.w.z. een stijging met 195% in vergelijking met de prijzen van januari 2021. Dat bedrag zakt naar 43 euro per maand als je een gasverwarming hebt, te weten een stijging met 231%. Voor Wallonië werden de berekeningen aan de hand van de tariefkaart van oktober 2022 van ENGIE Easy Variabel uitgevoerd.

Merk op dat de btw op energie sinds 1 maart 2022 voor elektriciteit en sinds 1 april 2022 voor gas tot 6% werd verlaagd tot en met 31 maart 2023, wat natuurlijk een impact heeft op de schatting.

>> Lees ook: Centrale verwarming: welke energiebron is in België het voordeligst? 

Let op: afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen verschillende factoren hier een invloed op hebben en de economische impact van telewerk groter of kleiner maken op je facturen en op je budget in het algemeen. Deze omvatten:

 • minder reizen. Als je werkgever je niet vergoedt voor de reizen heen en weer tussen je woning en je werkplek, kan de prijs van benzine telewerk min of meer voordelig maken voor jou;
 • hoeveel mensen van thuis uit werken. Als meerdere mensen tegelijk werken op dezelfde plek, betekent dat een groter elektriciteitsverbruik voor de extra computer, en mogelijk ook de verlichting en verwarming van een extra kamer;
 • de inertie van warmte. Aangezien je je woning overdag verwarmt tijdens je thuiwerk zal je minder energie moeten verbruiken dan na een gewone werkdag op kantoor om ze ’s avonds te verwarmen;
 • de energieprestaties van je woning. Naargelang je woning als “passief” of als “energiezeef” kan worden gekenmerkt, zal het thuiswerken een verschillende impact hebben;
 • Het vereiste materiaal. Er moet ook rekening worden gehouden met het gebruik van een extra monitor, printer of ander energieverbruikend apparaat. We zouden ons bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat een grafisch ontwerper of een industrieel ingenieur thuis meer verbruikt dan mensen met andere beroepen.

Verlaag je factuur door voor een goedkoper energiecontract te kiezen! Een groepsaankoop kan helpen.

 

Blijft die situatie duren?

Een kleine veertig of vijftiig euro extra per maand, gigantisch lijkt het niet. Toch moet je deze extra kost niet zomaar onder de mat vegen; het telt trouwens snel op.

Zelfs zonder de coronacrisis, neigen werkgevers steeds meer naar digitalisering en decentralisatie. De gebeurtenissen van de afgelopen jaren hebben dat proces nog eens versneld. In de toekomst is het dus goed mogelijk dat je meer van thuis uit werkt.

Het is dus aan te raden je voorzorgen te nemen om je elektriciteit- en verwarmingsverbruik te beperken. Hoe?

Hoe je energieverbruik verlagen bij het thuiswerken?

Goede gewoontes houden jouw factuur binnen de perken. Des te belangrijker is dat bij het naderen van de winter, wanneer we vanwege de kou en het donker veel meer energie verbruiken dan tijdens de zomer.

Wat verwarming betreft, bijvoorbeeld, is het belangrijk je woning ’s ochtends goed te verluchten, zodat de lucht niet te vochtig wordt. Warmte verspreidt zich moeilijker in een vochtige omgeving. Om energieverlies te beperken, open je de ramen een kwartiertje voor je begint te werken.

Draai gerust ook de thermostaat overdag een paar graden lager (bijvoorbeeld tot 17°C). Vind je dat toch wat te fris, trek dan wat extra laagjes aan of kruip gezellig onder een dekentje.

Probeer ook zo goed mogelijk van het zonlicht gebruik te maken, door bijvoorbeeld je bureau bij een raam te plaatsen en de gordijnen te openen wanneer ze schijnt. Zo heb je misschien een bureaulamp of brandende radiator minder nodig.

Om energieverspilling te vermijden, trek je tot slot de stekkers van alle apparaten uit die je niet nodig hebt. Dat kunnen er veel zijn: een vergeten oplader die nog niet het stopcontact steekt, een keukenrobot die nog aan staat, de televisie die je enkel ’s avonds gebruikt etc…

Je wilt graag meer tips? Energie-Vergelijker.be schreef een artikel vol niet te missen tips:  8 tips om je energieverbruik als thuiswerker te beperken.

Je huis energie-efficiënter maken, een strategie voor de lange termijn

Nog een efficiënte manier om je energie- en verwarmingfactuur laag te houden, is investeren in energierenovatie werken. Daar kan je al op korte termijn geld mee beginnen verdienen. Je kan bijvoorbeeld de thermische isolatie van je woning verbeteren of zonnepanelen installeren om zo enkel elektriciteit te verbruiken die je zelf hebt opgewekt. Een energetische renovatie is niet alleen een goede manier om de kosten voor het thuiswerken te verlagen, maar geeft jou ook een gunstiger EPC-attest. Dat zal dan de vraagprijs bij een eventuele verkoop kunnen verhogen en jou ook op die manier indirect geld opleveren.

Isolatiewerken of zonnepanelen installeren ?

 Wikipower begeleidt je in elke stap van het proces ! Profiteer van persoonlijke begeleiding en een korting van -10% op je offerte!

Heb je recht op een vergoeding?

Hoewel thuiswerken niet meer verplicht is zoals het tijdens de coronacrisis was, is het dus goed mogelijk dat je toch een of meerdere dagen per week van thuis uit werkt of zal werken in de toekomst. Als je op regelmatige en structurele basis vanop afstand werkt, is je werkgever verplicht de nodige apparatuur beschikbaar te stellen, te installeren en te onderhouden. Bovendien moet hij ook de kosten van communicatie en verbinding betalen die hiermee gepaard gaan.

In de praktijk kan de werkgever een forfaitaire kantoorvergoeding toekennen van maximaal 140,15 euro per maand. Deze dekt de verschillende kosten die thuiswerk met zich meebrengt zoals het computermateriaal, de kantoorbenodigdheden, energie- en watervoorziening enz.

Daarenboven kan de werkgever ook een bijkomende forfaitaire vergoeding aan de werknemer betalen van 20 euro per maand om het gebruik van het eigen abonnement en de eigen internetverbinding voor professionele doeleinden te dekken; van 20 euro per maand om het gebruik van een privé-computer met randapparatuur voor professionele doeleinden te compenseren ; en van 10 euro per maand als vergoeding voor het professionele gebruik van je tweede scherm of printer/scanner.

Kortom

Een extra kost van 42 à 57 euro per maand (in Vlaanderen), van 41 à 56 euro per maand (in Brussel) of van 43 à 59 euro per maand (in Wallonië) is niet niks. Ook al kan je werkgever bovendien je een vergoeding betalen, hij is niet verplicht die onkosten te dekken in alle gevallen. Het kan dus dat je dat extra verbruik van stroom en verwarming gewoon zal moeten aanvaarden. Als de winter nadert is dat natuurlijk ver van ideaal.

De oplossing? Vermijd energieverspilling zoveel mogelijk en verbeter de energie-efficiëntie van je woning.

Op Wikipower kan je rekenen tijdens elke stap van dat proces. Wij bieden verschillende soorten groepsaankopen energie aan, om je het leven zo aangenaam mogelijk te maken én je factuur te verlagen. Ontdek ze en bespaar significant op je factuur dankzij de kracht van de groep!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
 1. Pat

  03/09/2022

  De kost aan 30kWh per maand voor verwarming is zeer optimistisch gezien.
  Niet ieder heeft een super geïsoleerde woning. Niet thuis is thermostaat op 16° . Wel thuis is 21°. Temperatuurverschil is 5graden x 7% meer verbruik per graad is 35% meer verbruik bij buitentemperatuur onder 8 graden . Voorwaarde : niet de moeite doen om twee maal ter dag bijna al je radiator kranen te openen en sluiten . Besluit : doe geen thuiswerk bij lage buitentemperatuur. Of doe thuiswerk in de firmawagen op de oprit met motor aan.

  • Robin Heuschen

   16/09/2022

   Beste,

   Bedankt voor je bericht.

   Natuurlijk is dit artikel theoretisch. De situatie is niet voor iedereen hetzelfde en veel factoren kunnen hier een invloed op hebben: de isolatie van de woning, zonlicht, het materiaal dat nodig is om te kunnen werken, de temperatuur waarbij je je comfortabel voel, enz.

   Mvg,
   Het Wikipower Team

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Groepsaankoop concept - Wikipower - header

Zo bespaar je met een groepsaankoop

Eendracht maakt macht … en verlaagt ook je facturen! Op dat samenwerkingsprincipe zijn de groepsaankopen gestoeld. Of het nu gaat om elektriciteit, gas, isolatie, zonnepanelen of telefoon- en internetabonnementen … Je kan veel interessantere prijzen verkrijgen door deel te nemen aan een groepsaankoop! Maar hoe gaat dit in zijn werk? Dat leggen wij je uit.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !