facture d'énergie en télétravail

Thuiswerken – wat met mijn energiefactuur?

Thuiswerken – wat met mijn energiefactuur?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Je werkt nu al een tijdje van thuis uit, maar heb je al eens nagedacht over de impact daarvan op je energiefactuur? Wij maakten de som en geven tips!

Bij wanhopige tijden horen drastische maatregelen. Uit angst voor COVID-19 stuurden veel bedrijven hun werknemers vorig jaar massaal in thuiswerk. Wellicht werk ook jij intussen al een tijdje van thuis uit.

Een beslissing die niet zomaar genomen werd, en in ons dagelijks leven dan ook ingrijpende gevolgen heeft. Niet alleen je professioneel en persoonlijk leven, ook ons energiebudget moesten we het afgelopen jaar herbekijken. Wie thuis werkt, verbruikt thuis ook meer gas en elektriciteit – en dat weegt op je energiefactuur. Met de vriestemperaturen die we achter de rug hebben, was dat verschil dit jaar nog meer uitgesproken.

Hoe hoog is dit verschil? En hoe kan je jouw verbruik beperken? Heb je recht op een financiële compensatie van je werkgever? Wikipower nam al je vragen onder de loep.

Jouw energiefactuur verandert continu – mis onze expertise niet. Onze nieuwsbrief houdt je het hele jaar door op de hoogte van alle nieuwtjes uit de energiewereld!

Maandelijks tussen 11 en 20 euro meer

facture énergie

Veel Vlamingen vragen zich af hoeveel elektriciteit en gas ze bij het thuiswerken verbruiken en vooral, wat de impact van dat verbruik is op hun energierekening.

Voor onze schatting brachten wij drie factoren in rekening:

  • de werkplek, in dit geval de gemiddelde laptop;
  • de verlichting, gebruik van 3 LED-lampen;
  • de verwarming, waarvoor je de chauffage in één ruimte 3°C hoger zou zetten, of 10% van de woning zou verwarmen.

Voor iemand die 8 uur per dag werkt en 20 dagen per maand, komen we uit bij een gemiddeld verbruik van:

  • laptop: 40kWh/maand;
  • verlichting: 3,2 kWh/maand;
  • verwarming: 30kWh/maand.

Dit verbruik hebben we vermenigvuldigd met de gemiddelde gas- en elektriciteitsprijzen in januari 2021 om zo uit te komen bij de extra kost voor het thuiswerken.

Stroomverbruik en verwarming

Vlaanderen: 19 €/maand

Brussel: 17 €/maand

Wallonië : 20 €/maand

Stroomverbruik+gasverwarming

Vlaanderen: 12 €/maand

Brussel: 11 €/maand

Wallonië: 13 €/maand

Woon je in Vlaanderen, dan ben je aan het thuiswerken maandelijks zo’n 19 euro kwijt als je je elektrisch verwarmt, en 12 euro als je je met gas verwarmt.

Inwoners van het bruisende Brussel hebben het op vlak van thuiswerkkosten iets minder goed. Zij betalen maandelijks zo’n 17 euro voor een elektrische verwarming en 11 euro voor een gasverwarming.

Woon je in Wallonië ten slotte, dan ben je aan een elektrische verwarming ongeveer 20 euro per maand kwijt. Dat bedrag zakt naar 13 euro per maand als je een gasverwarming hebt.

Verlaag je factuur door voor een goedkoper energiecontract te kiezen! Een groepsaankoop kan helpen.

 

Zal deze situatie blijven duren?

Een kleine twintig euro extra per maand, gigantisch lijkt het niet. Toch moet je deze extra kost niet zomaar onder de mat vergen.

Zelfs zonder de coronacrisis, neigen wergevers steeds meer naar digitalisering en decentralisatie. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben dat proces nog eens versneld. Zelfs wanneer we terug naar ‘normaal’ gaan, is het dus goed mogelijk dat je gedeeeltelijk van thuis uit blijft werken. Of je voltijds terugkeert naar kantoor of niet zal afhangen van je werkgever.

Het is dus aan te raden je voorzorgen te nemen om je elektriciteit- en verwarmingsverbruik te beperken. Hoe?

Hoe je energieverbruik verlagen bij het thuiswerken?

Goede gewoontes houden jouw factuur binnen de perken. Des te belangrijker is dat bij het naderen van de winter, wanneer we vanwege de kou en het donker veel meer energie verbruiken dan tijdens de zomer.

Wat verwarming betreft, bijvoorbeeld, is het belangrijk je woning ’s ochtends goed te verluchten, zodat de lucht niet te vochtig wordt. Warmte verspreidt zich moeilijker in een vochtige omgeving. Om energieverlies te beperken, open je de ramen een kwartiertje voor je begint te werken.

Draai gerust ook de thermostaat overdag een paar graden lager (bijvoorbeeld tot 17°C). Vind je dat toch wat te fris, trek dan wat extra laagjes aan of kruip gezellige onder een dekentje.

Probeer ook zo goed mogelijk van het zonlicht gebruik te maken, door bijvoorbeeld je bureau bij een raam te plaatsen en de gordijnen te openen wanneer ze schijnt. Zo heb je misschien een bureaulamp of brandende radiator minder nodig.

Om energieverspilling te vermijden, trek je tot slot de stekkers van alle apparaten uit die je niet nodig hebt. Dat kunnen er veel zijn: een vergeten oplader die nog niet het stopcontact steekt, een keukenrobot die nog aan staat, de televisie die je enkel ’s avonds gebruikt etc…

Je wilt graag meer tips? Energie-Vergelijker.be schreef een artikel vol niet te missen tips:  8 tips om je energieverbruik als thuiswerker te beperken.

Je huis energie-efficiënter maken, een strategie voor de lange termijn

Nog een efficiënte manier om je energie- en verwarmingfactuur laag te houden, is investeren in energierenovatie werken. Daar kan je al op korte termijn geld mee beginnen verdienen. Je kan bijvoorbeeld de thermische isolatie van je woning verbeteren of zonnepanelen installeren om zo enkel elektriciteit te verbruiken die je zelf hebt opgewekt. Een energetische renovatie is niet alleen een goede manier om de kosten voor het thuiswerken te verlagen, maar geeft jou ook een gunstiger EPC-attest. Dat zal dan de vraagprijs bij een eventuele verkoop kunnen verhogen en jou ook op die manier indirect geld opleveren.


Isolatiewerken of zonnepanelen installeren ?

 Wikipower begeleidt je in elke stap van het proces ! Profiteer van persoonlijke begeleiding en een korting van -10% op je offerte!

Heb je recht op een vergoeding?

Thuiswerken als gevolg van de coronacrisis is een tijdelijke, geen structurele toestand. Je werkgever is dus niet verplicht een vergoeding uit te betalen. De energie die je verbruikt tijdens je werkuren is dus in principe op eigen rekening.

Het is mogelijk dat je werkgever desondanks beslist de onkosten te vergoeden, of tenminste een deel ervan. Sommige bedrijven vergoeden bijvoorbeeld het gebruik van een PC en een internetabonnement.

Wat er ook van zij, in het kader van de huidige pandemie bestaat er momenteel geen legaal kader dat specifiek de energie-kosten voor het telewerken dekt.

Kortom

Een extra kost van 11 à 20 euro per maand is niet niks, vooral als het thuiswerken aanhoudt na de coronacrisis. Je werkgever is bovendien niet verplicht die onkost te dekken. Dat extra verbruik van stroom en verwarming zal je dus gewoon moeten aanvaarden. Nu de winter nadert is dat natuurlijk ver van ideaal.

De oplossing? Vermijd energieverspilling zoveel mogelijk en verbeter de energie-efficiëntie van je woning.

Op Wikipower kan je rekenen tijdens elke stap van dat proces. Wij bieden verschillende soorten groepsaankopen energie aan, om je het leven zo aangenaam mogelijk te maken én je factuur te verlagen. Ontdek ze en bespaar significant op je factuur dankzij de kracht van de groep!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

meter-zonnepanelen-header

Welk type meter moet je installeren in combinatie met zonnepanelen?

Welke meter voor je zonnepanelen? Heb je net fotovoltaïsche panelen laten installeren? Dan is het niet altijd eenvoudig om de juiste elektriciteitsmeter te kiezen. Daarom zetten we de verschillende meters en hun compatibiliteit met je zonnepanelen op een rijtje.

Je energiefactuur controleren

4 initiatieven om weer baas te worden over je energiefactuur

Hoe verlaag je je energiefactuur? Het is een vraag die duizenden Belgische huishoudens zich stellen. Maar een antwoord blijft vaak uit. Toch kan je – of het nu gaat om verlichting of verwarming – met enkele eenvoudige gewoonten weer controle krijgen over je energiebudget. Wij bundelden 4 tips die je helpen een verlichte consument te worden.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !