facture d'énergie en télétravail

Thuiswerken – wat met mijn energiefactuur?

Thuiswerken – wat met mijn energiefactuur?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
U werkt nu al een tijdje van thuis uit, maar heeft u al eens nagedacht over de impact daarvan op uw energiefactuur? Wij maakten de som en geven tips!

Bij wanhopige tijden horen drastische maatregelen. Uit angst voor COVID-19 hebben veel bedrijven hun werknemers waar mogelijk massaal in thuiswerk gestuurd. Wellicht werkt ook u intussen van thuis uit.

Een beslissing die niet zomaar genomen werd, en in ons dagelijks leven dan ook ingrijpende gevolgen heeft. Niet alleen uw professioneel en uw persoonlijk leven, ook uw energiebudget moet u in deze periode herbekijken. Wie thuis werkt, verbruikt thuis ook meer gas en elektriciteit – en dat weegt op uw energiefactuur. Nu de winter voor de deur staat en ook de koude langzaam terugkomt, is dat prijsverschil nog meer uitgesproken.

Hoe hoog is dit verschil? En hoe kan u uw verbruik beperken? Hebt u recht op een financiële compensatie van uw werkgever? Wikipower nam al uw vragen onder de loep.

 

Uw energiefactuur verandert continu – mis onze expertise niet. Onze nieuwsbrief houdt u het hele jaar door op de hoogte van alle nieuwtjes uit de energiewereld!

Maandelijks tussen 12 en 18 euro meer

facture énergie

Veel Vlamingen vragen zich af hoeveel elektriciteit en gas ze bij het thuiswerken verbruiken en vooral, wat de impact van dat verbruik is op hun energierekening.

Voor onze schatting brachten wij drie factoren in rekening:

  • de werkplek, in dit geval de gemiddelde laptop
  • de verlichting, gebruik van 3 LED-lampen
  • de verwarming, waarvoor je de chauffage in één ruimte 3°C hoger zou zetten, of 10% van de woning zou verwarmen

Voor iemand die 8 uur per dag werkt en 20 dagen per maand, komen we uit bij een gemiddeld verbruik van:

  • laptop: 40kWh/maand
  • verlichting: 3,2 kWh/maand
  • verwarming: 30kWh/maand

Dit verbruik hebben we vermenigvuldigd met de gemiddelde gas- en elektriciteitsprijzen om zo uit te komen bij de extra kost voor het thuiswerken.

Wie zich met elektriciteit verwarmt, zou dus tot 18 euro meer per maand kunnen betalen. Wie zich met gas verwarmt betaalt maandelijks tot 12 euro meer.

Verlaag uw factuur door voor een goedkoper energiecontract te kiezen! Een groepsaankoop kan helpen.

 

Zal deze situatie blijven duren?

Een vijftiental euro meer per maand, gigantisch lijkt het niet. Toch moet u deze extra kost niet zomaar onder de mat vergen.

Zelfs zonder de coronacrisis, neigen wergevers steeds meer naar digitalisering en decentralisatie. De gebeurtenissen van de afgelopen maanden hebben dat proces nog eens versneld. Zelfs wanneer we terug naar ‘normaal’ gaan, is het dus goed mogelijk dat u gedeeeltelijk van thuis uit blijft werken. Of u voltijds terugkeert naar kantoor of niet zal afhangen van uw werkgever.

Het is dus aan te raden uw voorzorgen te nemen om uw elektriciteit- en verwarmingsverbruik te beperken. Hoe?

Hoe uw energieverbruik verlagen bij het thuiswerken?

Goede gewoontes houden uw factuur binnen de perken. Des te belangrijker is dat bij het naderen van de winter, wanneer we vanwege de kou en het donker veel meer energie verbruiken dan tijdens de zomer.

Wat verwarming betreft, bijvoorbeeld, is het belangrijk uw woning ’s ochtends goed te verluchten, zodat de lucht niet te vochtig wordt. Warmte verspreidt zich moeilijker in een vochtige omgeving. Om energieverlies te beperken, opent u de ramen een kwartiertje voor u begint te werken.

Draai gerust ook de thermostaat overdag een paar graden lager (bijvoorbeeld tot 17°C). Vindt u dat toch wat te fris, trek dan wat extra laagjes aan of kruip gezellige onder een dekentje.

Probeer ook zo goed mogelijk van het zonlicht gebruik te maken, door bijvoorbeeld uw bureau bij een raam te plaatsen en de gordijnen te openen wanneer ze schijnt. Zo heeft u misschien een bureaulamp of brandende radiator minder nodig.

Om energieverspilling te vermijden, trekt u tot slot de stekkers van alle apparaten uit die u niet nodig heeft. Dat kunnen er veel zijn: een vergeten oplader die nog niet het stopcontact steekt, een keukenrobot die nog aan staat, de televisie die u enkel ’s avonds gebruikt etc…

U wilt graag meer tips? Energie-Vergelijker.be schreef een artikel vol niet te missen tips:  8 tips om uw energieverbruik als thuiswerker te beperken.

Uw huis energie-efficiënter maken, een strategie voor de lange termijn

Nog een efficiënte manier om uw energie- en verwarmingfactuur laag te houden, is investeren in energierenovatie werken. Daar kan u al op korte termijn geld mee beginnen verdienen. U kan bijvoorbeeld de thermische isolatie van uw woning verbeteren of zonnepanelen installeren om zo enkel elektriciteit te verbruiken die u zelf heeft opgewekt.

Isolatiewerken of zonnepanelen installeren ?

 Wikipower begeleidt u in elke stap van het proces ! Profiteer van persoonlijke begeleiding en een korting van -12,5% op uw offerte!

Heeft u recht op een vergoeding?

Thuiswerken als gevolg van de coronacrisis is een tijdelijke, geen structurele toestand. Uw werkgever is dus niet verplicht u een vergoeding uit te betalen. De energie die u verbruikt tijdens uw werkuren is dus in principe op eigen rekening.

Het is mogelijk dat uw werkgever desondanks beslist uw onkosten te vergoeden, of tenminste een deel ervan. Sommige bedrijven vergoeeden bijvoorbeeld het gebruik van een PC en een internetabonnement.

Wat er ook van zij, in het kader van de huidige pandemie bestaat er momenteel geen legaal kader dat specifiek de energie-kosten voor het telewerken dekt.

Kortom

Een extra kost van 12 à 18 euro per maand is niet niks, vooral als het thuiswerken aanhoudt na de coronacrisis. Uw werkgever is bovendien niet verplicht die onkost te dekken. Dat extra verbruik van stroom en verwarming zal u dus gewoon moeten aanvaarden. Nu de winter nadert is dat natuurlijk ver van ideaal.

De oplossing?  Vermijd energieverspilling zoveel mogelijk en verbeter de energie-efficiëntie van uw woning.

Op Wikipower kunt u rekenen tijdens elke stap van dat proces. Wij bieden verschillende soorten groepsaankopen energie aan, om u het leven zo aangenaam mogelijk te maken én uw factuur te verlagen. Ontdek ze en bespaar significant op uw factuur dankzij de kracht van de groep!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !