matériaux pour isolation thermique

6 prioriteiten om de thermische isolatie van je woning te verbeteren

6 prioriteiten om de thermische isolatie van je woning te verbeteren

Een goede thermische isolatie is belangrijk als je minder energie wil verbruiken. Maar waar beginnen? De zolder? De muren? De vloer? Bepaal wat dringend is!

Overzicht

Eén ding is zeker, door je oude mazout– of gasketel te vervangen door een model met condensatie bespaar je op de energiefactuur. Maar er bestaat nog een betere oplossing om je verwarmingsuitgaven te beperkenje woning isoleren! Het is zelfs een voorwaarde sine qua non als je wil dat je nieuwe uitrusting doeltreffend is. Een krachtige installatie plaatsen in een niet-geïsoleerde woning heeft weinig zin. Het energieverlies blijft hoog. Maar waar beginnen dan? Wikipower maakte voor jou een lijst met investeringen op in volgorde van prioriteit.

Je wil je woning isoleren? Ontdek de isolatiegroepsaankoop van Wikipower!

1. Maak een energiebalans op van je woning

De meeste aanbevelingen zijn doorgaans van toepassing op alle woningen. Maar hoe dringend ze zijn, hangt af van het project. Het is dus belangrijk om een eerste balans op te maken alvorens de werken aan te vangen. Zo ken je de sterke en zwakke punten van je huis of appartement en kun je gepaste maatregelen treffen, met respect voor de geldende normen.

Deze procedure staat bekend als energieaudit (EPB). Ze laat toe om de energieprestaties van je woning te kennen en houdt rekening met talloze factoren zoals verwarming, warmwaterinstallatie, verluchting en isolatie. Eenmaal de audit voltooid, kent de expert elke geanalyseerde factor een energielabel toe, gaande van A tot E, en geeft hij persoonlijk advies om je verbruik drastisch te verlagen.

efficacité énergétique

Opgelet! Verwar de energieaudit niet met het energieprestatiecertificaat (PEB of EPC naargelang het gewest). Dat laatste is verplicht bij de verkoop of verhuur van een onroerend goed en bepaalt het theoretische energieverbruik van het gebouw. In tegenstelling tot de audit formuleert het geen nauwkeurige en volledige aanbevelingen over de te voorziene aanpassingen.

Je vraagt je af wat thermische isolatie is of hoe je die kunt verbeteren? Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via het nummer 0800 37 447 of via e-mail (info@wikipower.be).

2. Isoleer het dak en bespaar 30%

Bij het bepalen van de prioriteiten voor je isolatie, is het dak vaak een logische plek om te beginnen

Het dak isoleren is een belangrijke stap om je energiefactuur te verlagen en je comfort te verhogen. Een niet-geïsoleerd dak zorgt immers voor 30% warmteverlies. Dit moet dus een van je prioriteiten zijn in de werken die je moet uitvoeren.

 

Volgens de huidige normen moet de dakisolatie minstens 18 tot 20 cm dik zijn. Ze is gemakkelijk te plaatsen en zeker de moeite waard. Toch kun je je beter laten adviseren door een vakman. Die kan je vertellen welke oplossing het meest geschikt is voor jouw muren en het beste voldoet aan je verwachtingen, zonder dat je gevaar loopt op condens.

Je hebt een verloren of moeilijk bereikbare zolder? Ideaal is om steeds zo dicht mogelijk bij het woonvolume te verwarmen. Je hebt er dus alle belang bij om de isolatie op de vloer te leggen. Bij een ingerichte zolder heb je twee mogelijkheden: de hellende muren aan de binnenkant isoleren of kiezen voor een thermische isolatie aan de buitenkant. In het tweede geval moet je de dakpannen verwijderen om de isolatie te plaatsen.

Isoleer je dak zonder je broek te scheuren!

Je krijgt tot -10% korting op je isolatiewerken als je meedoet met de groepsaankoop van Wikipower. Waar wacht je nog op?

3. Pak de thermische isolatie van de muren aan

Een slechte muurisolatie is verantwoordelijk voor 20 tot 25% van de energieverliezen in een woning. Je weet niet of jouw isolatie van goede kwaliteit is? Kijk of de buitenmuren koud zijn in de winter en warm in de zomer. Is dat zo? Dan mag je ervan uitgaan dat de isolatie nog beter kan.

Een van de grootste oorzaken van energieverspilling is de leegte tussen de buiten- en binnenmuren. Enkel een vakman kan je zeggen of er een dergelijke leegte is in je woning en hoe je in dit geval het beste holle muren isoleert. De voordeligste oplossing bestaat er vaak in schuim, vlokken of korrels te injecteren in de muren. Dan moet er wel minstens 5 cm lege ruimte zijn. Was er al een isolatie geplaatst en is de ruimte te klein geworden? Dan betekent dit dat je de muren aan de buitenkant moet isoleren. Een doeltreffende maar dure oplossing waar vaak een stedenbouwkundige vergunning voor nodig is. Of je kunt isolatie aan de binnenkant voorzien, maar dan boet je aan levensruimte in.

isolation thermique des murs

Wist je dit? Je vraagt je af hoe thermische isolatie werkt, welke je moet kiezen of hoe je die installeert? Afspraak in een van de bouw- en renovatiebeurzen! Je krijgt er de kans om vakmensen uit de sector te ontmoeten.

4. Isoleer ramen en deuren

Nu de zolder en muren geïsoleerd zijn, kun je andere  warmteverliezen gaan opsporen. Vaak vind je die rond de schoorsteen, ramen en deuren. Aarzel dus niet om lekken te dichten wanneer je tocht gewaarwordt. Dit betekent niet dat je elke bron van natuurlijke lucht moet verwijderen. Hoe beter een gebouw geïsoleerd is, hoe doeltreffender de verluchting moet zijn om vochtproblemen te vermijden. In vochtige ruimtes kan je bijvoorbeeld een GMV installeren.

Wist je dit al? Door de vensters te isoleren, daalt het energieverbruik met 10 tot 15%. Je moet dan vaak de chassis vervangen. Deze werken lonen echter enkel de moeite als je enkele beglazing vervangt door dubbele beglazing en niet door oude dubbele beglazing.

5. Eindig met de vloer

Je hebt de grootste prioriteiten aangepakt, namelijk de wanden die het grootste warmteverlies veroorzaken? Dan kan je je nu storten op de vloerisolatie. Die gaat vaak gepaard met geluidsisolatie en beperkt warmteverlies via de vloer. Ook hier gaat je energiefactuur dus naar beneden.

Vraag raad aan een specialist over de beste techniek. De keuze van materialen en methodes hangt immers af van de structuur van het gebouw. Vaak heb je twee mogelijkheden: onder de vloer isoleren (de eenvoudigste oplossing, maar je moet wel een verluchte kelder of kruipruimte hebben) of boven op de bestaande vloer isoleren (waarbij je de vloer moet openbreken).

6. Vraag inlichtingen over isolatiepremies

Je wil de energieprestaties van je woning verbeteren maar vreest voor te hoge kosten? Goed nieuws: sommige werken geven onder bepaalde voorwaarden recht op een premie van je Gewest.

Voor steun toegekend voor isolatiewerken in Vlaanderen is er de website van de Vlaamse regering. Het Vlaams gewest voorziet ook speciale renovatiepremies voor 65-plussers. Een mooi initiatief dat senioren de kans biedt om hun energieverbruik te verbeteren.

In Wallonië wordt dak-, vloer- en muurisolatie gesubsidieerd. Om in aanmerking te komen, moet je op voorhand een verwittiging sturen via een formulier dat je vindt op de website van de SPW, de werken laten uitvoeren door een aannemer en binnen de 4 maanden na ontvangst van de eindfactuur een premieaanvraag indienen bij het departement Energie en Duurzame bouw. Meer informatie over de woonpremies vind je op de website van de SPW. Uitzonderingen bestaan wel voor dakisolatie en voor isolatiewerken van minder dan € 3 000 excl. btw. Meer info op het platform energie.wallonie.

Ook in Brussel worden premies voor thermische renovaties aangeboden. Meer details over de energiepremies vind je op de website van Leefmilieu Brussel. Dankzij de isolatiepremies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je bijna 50% besparen op de kosten!

Laatste belangrijk punt ten slotte: premies vormen niet de enige manier om thermische isolatie goedkoper te maken, of het nu gaat om dak-, zolder- of muurisolatie. Via een isolatiegroepsaankoop krijg je kortingen op de prijzen van sommige dienstverleners.

Conclusie

In samenvatting, begin allereerst met de dakisolatie, die de grootste oorzaak van thermisch verlies is. Daarna kan je focussen op de isolatie van je muren. Om de isolatie van je woning ten slotte nog verder te verbeteren, denk je aan de ramen, de vensters en de vloer.

Ben je nu klaar om werken te beginnen en wil je meer weten over de groepsaankoop voor isolatie? Contacteer ons dan op 0800 37 533 of per e-mail (info@wikipower.be).

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !