matériaux pour isolation thermique

6 prioriteiten om de thermische isolatie van uw woning te verbeteren

6 prioriteiten om de thermische isolatie van uw woning te verbeteren

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Een goede thermische isolatie is belangrijk als u minder energie wil verbruiken. Maar waar beginnen? De zolder? De muren? De vloer? Bepaal wat dringend is!

Overzicht

Eén ding is zeker, door uw oude mazout- of gasketel te vervangen door een model met condensatie bespaart u op de energiefactuur. Maar er bestaat nog een betere oplossing om uw verwarmingsuitgaven te beperkenuw woning isoleren! Het is zelfs een voorwaarde sine qua non als u wil dat uw nieuwe uitrusting doeltreffend is. Een krachtige installatie plaatsen in een niet-geïsoleerde woning heeft weinig zin. Het energieverlies blijft hoog. Maar waar beginnen dan? Wikipower maakte voor u een lijst met investeringen op in volgorde van prioriteit.

U wil uw woning isoleren? Ontdek de isolatiegroepsaankoop van Wikipower!

1. Maak een energiebalans op van uw woning

De meeste aanbevelingen zijn doorgaans van toepassing op alle woningen. Maar hoe dringend ze zijn, hangt af van het project. Het is dus belangrijk om een eerste balans op te maken alvorens de werken aan te vangen. Zo kent u de sterke en zwakke punten van uw huis of appartement en kunt u gepaste maatregelen treffen, met respect voor de geldende normen.

Deze procedure staat bekend als energieaudit (EPB). Ze laat toe om de energieprestaties van uw woning te kennen en houdt rekening met talloze factoren zoals verwarming, warmwaterinstallatie, verluchting en isolatie. Eenmaal de audit voltooid, kent de expert elke geanalyseerde factor een energielabel toe, gaande van A tot E, en geeft hij persoonlijk advies om uw verbruik drastisch te verlagen.

efficacité énergétique

Opgelet! Verwar de energieaudit niet met het energieprestatiecertificaat (PEB of EPC naargelang de regio). Dat laatste is verplicht bij de verkoop of verhuur van een onroerend goed en bepaalt het theoretische energieverbruik van het gebouw. In tegenstelling tot de audit formuleert het geen nauwkeurige en volledige aanbevelingen over de te voorziene aanpassingen.

U vraagt zich af wat thermische isolatie is of hoe u die kunt verbeteren? Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via het nummer 0800 37 447 of via e-mail (info@wikipower.be).

2. Isoleer het dak en bespaar 30%

Het dak isoleren is een belangrijke stap om uw energiefactuur te verlagen en uw comfort te verhogen. Een niet-geïsoleerd dak zorgt immers voor 30% warmteverlies. Dit moet dus een van uw prioriteiten zijn in de werken die u moet uitvoeren.

Volgens de huidige normen moet de dakisolatie minstens 18 tot 20 cm dik zijn. Ze is gemakkelijk te plaatsen en zeker de moeite waard. Toch kunt u zich beter laten adviseren door een vakman. Die kan u vertellen welke oplossing het meest geschikt is voor uw muren en het beste voldoet aan uw verwachtingen, zonder dat u gevaar loopt op condens.

U hebt een verloren of moeilijk bereikbare zolder? Ideaal is om steeds zo dicht mogelijk bij het woonvolume te verwarmen. U hebt er dus alle belang bij om de isolatie op de vloer te leggen. Bij een ingerichte zolder hebt u twee mogelijkheden: de hellende muren aan de binnenkant isoleren of kiezen voor een thermische isolatie aan de buitenkant. In het tweede geval moet u de dakpannen verwijderen om de isolatie te plaatsen.

Isoleer uw dak zonder uw broek te scheuren!

U krijgt tot -12,5% korting op uw isolatiewerken als u meedoet met de groepsaankoop van Wikipower. Waar wacht u nog op?

3. Pak de thermische isolatie van de muren aan

Een slechte muurisolatie is verantwoordelijk voor 20 tot 25% van de energieverliezen in een woning. U weet niet of uw isolatie van goede kwaliteit is? Kijk of de buitenmuren koud zijn in de winter en warm in de zomer. Het is het geval? Dan mag u ervan uitgaan dat de isolatie nog beter kan.

Een van de grootste oorzaken van energieverspilling is de leegte tussen de buiten- en binnenmuren. Enkel een vakman kan u zeggen of er een dergelijke leegte is in uw woning en hoe u in dit geval het beste holle muren isoleert. De voordeligste oplossing bestaat er vaak in schuim, vlokken of korrels te injecteren in de muren. Dan moet er wel minstens 5 cm lege ruimte zijn. Was er al een isolatie geplaatst en is de ruimte te klein geworden? Dan betekent dit dat u de muren aan de buitenkant moet isoleren. Een doeltreffende maar dure oplossing waar vaak een stedenbouwkundige vergunning voor nodig is. Of u kunt isolatie aan de binnenkant voorzien, maar dan boet u aan levensruimte in.

isolation thermique des murs

Wist u dit? U vraagt zich af hoe thermische isolatie werkt, welke u moet kiezen of hoe u die installeert? Afspraak in een van de bouw- en renovatiebeurzen! U krijgt er de kans om vakmensen uit de sector te ontmoeten.

4. Isoleer ramen en deuren

Nu de zolder en muren geïsoleerd zijn, kunt u andere warmteverliezen gaan opsporen. Vaak vindt u die rond de schoorsteen, ramen en deuren. Aarzel dus niet om lekken te dichten wanneer u tocht gewaarwordt. Dit betekent niet dat u elke bron van natuurlijke lucht moet verwijderen. Hoe beter een gebouw geïsoleerd is, hoe doeltreffender de verluchting moet zijn om vochtproblemen te vermijden. In vochtige ruimtes kunt u bijvoorbeeld een GMV installeren.

Wist u dit? Door de vensters te isoleren, daalt het energieverbruik met 10 tot 15%. U moet dan vaak de chassis vervangen. Deze werken lonen echter enkel de moeite als u enkele beglazing vervangt door dubbele beglazing en niet door oude dubbele beglazing.

5. Eindig met de vloer

U hebt de grootste prioriteiten aangepakt, namelijk de wanden die het grootste warmteverlies veroorzaken? Dan kunt u zich nu storten op de vloerisolatie. Die gaat vaak gepaard met geluidsisolatie en beperkt warmteverlies via de vloer. Ook hier gaat uw energiefactuur dus naar beneden.

Vraag raad aan een specialist over de beste techniek. De keuze van materialen en methodes hangt immers af van de structuur van het gebouw. Vaak hebt u twee mogelijkheden: onder de vloer isoleren (de eenvoudigste oplossing, maar u moet wel een verluchte kelder of kruipruimte hebben) of boven op de bestaande vloer isoleren (waarbij u de vloer moet openbreken).

6. Vraag inlichtingen over isolatiepremies

U wil de energieprestaties van uw woning verbeteren maar vreest voor te hoge kosten? Goed nieuws: Sommige werken geven onder bepaalde voorwaarden recht op een premie van uw Gewest.

Voor steun toegekend voor isolatiewerken in Vlaanderen is er de website van de Vlaamse regering. Het Vlaams gewest voorziet ook speciale renovatiepremies voor 65-plussers. Een mooi initiatief dat senioren de kans biedt om hun energieverbruik te verbeteren.

In Wallonië wordt dak-, vloer- en muurisolatie gesubsidieerd. Om in aanmerking te komen, moet u op voorhand een verwittiging sturen via een formulier dat u vindt op de website van de SPW, de werken laten uitvoeren door een aannemer en binnen de 4 maanden na ontvangst van de eindfactuur een premieaanvraag indienen bij het departement Energie en Duurzame bouw. Meer informatie over de woonpremies vindt u op de website van de SPW.

Ook in Brussel worden premies voor thermische renovaties aangeboden. Meer details over de energiepremies vindt u op de website van Leefmilieu Brussel. Dankzij de isolatiepremies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunt u bijna 50% besparen op de kosten!

Laatste belangrijk punt ten slotte: premies vormen niet de enige manier om thermische isolatie goedkoper te maken, of het nu gaat om dak-, zolder- of muurisolatie. Via een isolatiegroepsaankoop krijgt u kortingen op de prijzen van sommige dienstverleners.

Conclusie

In samenvatting, begin allereerst met de dakisolatie, die de grootste oorzaak van thermisch verlies is. Daarna kunt u u focussen op de isolatie van uw muren. Ten slotte, om de isolatie van uw woning nog verder te verbeteren, dank aan de ramen, de vensters en de grond.

Bent u nu klaar om werken te beginnen en wilt u meer weten over de groepsaankoop voor isolatie? Contacteer ons dan op 0800 37 533 of per e-mail (info@wikipower.be).

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

chauffage écologique

De 8 beste types duurzame verwarming

Uw ecologische voetafdruk verlagen is een werk van lange adem – en onze klassieke verwarmingssystemen maken dit nog moeilijker. Het ontginnen en verbranden van mazout

wedstrijd oali

Wedstrijd: win een cadeaupakket van Oali

Als kerstcadeautje organiseren we bij Wikipower een wedstrijd om een cadeaupakket van Oali te winnen, vol heerlijke bioproducten – ethisch en lokaal. De winnaar krijgt

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !