chauffage trop cher

Verwarmingskosten: hoe u op deze 9 manieren uw factuur de hoogte in jaagt

Verwarmingskosten: hoe u op deze 9 manieren uw factuur de hoogte in jaagt

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Betaalt u te veel voor uw verwarming? Misschien komt dat wel door een van deze 9 slechte gewoonten. Ontdek in dit artikel hoe u uw verwarmingsverbruik optimaliseert om uw facturen te drukken!

De herfst is nu echt begonnen. En hoewel het met die lage temperaturen voorlopig nog meevalt, hebben de meeste mensen hun verwarming intussen toch al aangezet. Belangrijk dus om ook uw verwarmingsfactuur in het oog te blijven houden. Veel mensen zijn onaangenaam verrast door hun energieverbruik tijdens de winter. U ook? Wie weet maakt u zich wel schuldig aan één van volgende 9 fouten.

1. De verwarming op de hoogste stand draaien om snel op te warmen

Een klassieke fout. Stel u voor: na een lange werkdag komt u thuis in een kil huis. Om het snel warm te krijgen, draait u de thermostaat op de hoogste stand. Zo krijgt u het zo snel mogelijk lekker warm, denkt u wellicht.

Dit moet u dus zeker niet doen! De chauffage op de hoogste stand zetten, wil namelijk niet zeggen dat de warmte zich ook sneller verspreidt.

Door de thermostaat in te stellen op 25 °C in plaats van 20 °C krijgt u het niet sneller lekker warm. Integendeel: u dreigt uw woning te oververhitten, met een gepeperde verwarmingsfactuur als gevolg.

Wilt u het bij thuiskomst toch lekker warm krijgen? Stel de thermostaat dan zo in dat hij een halfuurtje voor thuiskomst in gang schiet. Zo geniet u bij aankomst van een aangename temperatuur.

2. De verwarming hoger zetten in plaats van een trui aan te trekken

Volgens een studie van Corgi HomePlan zou bijna de helft van de vrouwen de verwarming achter de rug van hun partner verhogen. Vrouwen krijgen het vanwege hun metabolisme sneller koud dan mannen. Ook bijvoorbeeld mensen die een warm klimaat gewoon zijn, hebben het moeilijk met temperaturen onder 20 °C.

Veel mensen draaien de verwarming dan ook boven de algemeen aanbevolen 19 °C. Eerlijk: die één of twee graden maken voor uw comfort weinig verschil. Maar op de lange termijn wegen ze zwaar door op uw energiefactuur.

Als u ondanks de aanbevolen 19 °C toch blijft rillen, raden we u thermisch ondergoed of een extra trui aan te trekken in plaats van de verwarming hoger te draaien. U zult het even comfortabel hebben, en uw bankrekening en de planeet zijn u dankbaar.

3. De verwarming 's nachts aan laten staan

Er zijn veel mensen die in de slaapkamer een temperatuur van 20°C aanhouden – zelfs ’s nachts. Pure energieverspilling. De temperatuur zou hier niet meer dan 16 of 17°C mogen bedragen. Dat lijkt misschien wat laag, maar uw lichaam past zich snel aan. Bent u toch bang het koud te krijgen, leg dan een winterdeken op of trek een dikkere pyjama aan.

4. De was drogen op de radiator

Omdat u de was in de winter niet buiten laat drogen, staat u voor een dilemma. Ofwel gebruikt u de energieverslindende droogkast, ofwel laat u de was aan de lucht drogen op een droogrek. Een traag proces, en het wasrek staat vaak in de weg. U krijgt het lumineuze idee de was op de radiator te leggen…

Uw was zal inderdaad snel droog zijn – ten koste van de energie-efficiëntie van uw chauffage. Het natte wasgoed zuigt de warmte in zich op, waardoor de radiator extra lang aan moet staan om de ruimte warm te krijgen. De lucht wordt er bovendien heel wat vochtiger door, waardoor de warmte zich maar moeilijk in de ruimte kan verspreiden.

Idealiter bent u geduldig en gebruikt u het droogrek. Dat kan u wat dichter bij een radiator plaatsen, zolang de was de warmte maar niet tegenhoudt. Zet de ramen hoe dan ook open zodra uw wasgoed droog is, om vochtige lucht af te voeren.

5. De ramen sluiten om de warmte vast te houden

En dat brengt ons naar het volgende punt: de verluchting van uw huis of appartement. Zelfs in de winter is het belangrijk dat u uw ramen iedere dag een paar minuten openzet. Als u dat niet doet, zal de luch in uw woning steeds vochtiger worden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid (verschijning van schimmels bijvoorbeeld), het beïnvloedt ook het goed werken van uw radiatoren. Het kost meer energie om een vochtige dan om een droge ruimte te verwarmen.

Vergeet natuurlijk niet de verwarming uit te zetten wanneerde ramen openstaan, zodat u geen warmte verliest.

6. De verwarmingsketel uitzetten wanneer u weg bent

Hebt u een gas- of stookolieketel? Bent u van plan die uit te zetten omdat u een paar dagen op reis gaat? Dat doet u beter niet, want het kan uw leidingen bevriezen. Om dat te vermijden, is uw verwarmingsketel normaal gezien uitgerust met een ‘vorstvrij’ functie. Bent u weg tijdens de winter, dan raden we ten stelligste aan die optie in te schakelen. De ketel zorgt dat een minimumtemperatuur behouden blijft, om onaangename verrassingen bij terugkomst te vermijden.

7. Het jaarlijks onderhoud van uw ketel overslaan

Zoveel verschil maakt dat niet“, denken sommigen. “Dat doen we volgend jaar wel“, nemen anderen zich voor. Toch is het heel belangrijk én wettelijk verplicht om uw verwarmingsketel om het jaar een onderhoudsbeurt te laten geven. Anders zult u veel energie verliezen (en krijgt u een boete in het geval van controle). Een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt 8 tot 12% minder energie dan een vuile verwarmingsketel. Denk hier aan als u wilt voorkomen dat uw verwarmingskosten over een paar jaar de pan uit swingen!

Als uw verwarmingsketel bovendien ouder is dan 15 jaar is het misschien tijd om hem te vervangen om zo een beter rendement te verzekeren. Uw verwarmingstechnicus kan er u meer over vertellen.

8. De elektrische bijverwarming als hoofdverwarming gebruiken

Nooit vergeten: wie zich verwarmt met elektriciteit betaal hier meer voor dan voor welke andere energiebron ook !
Voor een exra elektrisch radiatortje zal u dus veel betalen. Krijgt u het kou, probeer dan u op te warmen met bijvoorbeeld een warmwaterkruik of extra trui. In ieder geval is
een elektrische radiator als belangrijkste verwarmingsbron gebruiken ten zeerste af te raden.
 

9. Denken dat het normaal is dat u steeds meer betaalt

Prijsinflatie is uiteraard moeilijk te vermijden. Daarom moet u zich nog niet blauw betalen aan een te hoge verwarmingsfactuur. Er bestaan allerlei organisaties die u helpen uw energiefacturen te verlagen.

Een voorbeeld is een prijsvergelijker zoals Energie-Vergelijker.be. Zij vergelijken uw prijzen met die van andere leveranciers en vinden het voor u voordeligste contract. Energie-Vergelijker.be is bovendien gecertificeerd door de CREG, de commissie voor de regulering van elektriciteit en gas.

Tot slot zijn er ook groepsaankopen, zoals die van Wikipower. Groepsaankopen kunnen een fantastisch middel zijn om je verwarmingsfactuur te verlagen. Ons principe berust op de kracht van een groep:

    • We verzamelen een groot aantal personen die geïnteresseerd zijn in de aankoop van brandstof, zoals stookolie, of de installatie van oplossingen voor energie-optimalisatie, zoals isolatiewerken;
    • We onderhandelen met leveranciers en dienstverleners over voordelige prijzen;
    • We leggen u het aanbod voor dat we voor u wisten te bemachtigen.

Door de hierboven aangehaalde slechte gewoonten te vermijden en door meer voordelige energieaanbiedingen te kiezen, kunt u fors besparen op uw verwarmingskosten!

Kortom: een paar goede gewoonten doen veel

U merkt het, door bovenstaande tips te volgen kunt u gemakkelijk besparen op uw verwarmingsfactuur. Naast het kweken van goede gewoontes is het overigens ook zaak om de isolatie en energie-efficiëntie van uw woning te optimaliseren. Check dus ook zeker de EPC-waarde van uw woning en probeer die te verbeteren indien ze tegenvalt.

We zetten nog even de belangrijkste principes op een rijtje:

  • Hou uw huis rond 19°C en kleed u zo nodig iets warmer;
  • Verlucht regelmatig;
  • Hou uw verwarmingsketel schoon en in goede staat;
  • Maak slim gebruik van groepsaankopen of een prijsvergelijker.

>> Om nog een stapje verder te gaan: 5 manieren om uw verwarmingsfactuur te verlagen

Als u echt niets aan het toeval over wilt laten, kunt u uw huis extra goed isoleren! Het belang van isolatie valt niet te overschattten: een slechte isolatie is vaak de hoofdoorzaak van gebrekkige verwarming en een te hoge factuur.

Geniet van onze groepsaankopen isolatie

10% korting op uw werken!

Advies nodig om uw energieverbruik te drukken? Onze adviseurs staan klaar om u te helpen. Bel ons gratis op 0800 37 533!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 zal de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 450 stijgen. De oorzaak? De sterke stijging van de prijzen op de groothandelsmarkten houdt verband met het hervatten van de economische activiteiten na de lockdown. Bovendien is België een van de landen waar de elektriciteitsfactuur het hoogst oploopt, in vergelijking met de gemiddelden van onze buurlanden. Maar hoe valt dit fenomeen te verklaren en wat kun je doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

isolation

Verplichte isolatie van woningen vanaf 2030?

De Europese Commissie wil energierenovatiewerken voor alle lidstaten verplicht maken tegen 2030. Dat betekent dat tegen het einde van dit decennium meer dan 35 miljoen woningen gerenoveerd moeten worden. De nadruk wordt daarbij gelegd op isolatiewerkzaamheden om zo de energieprestaties van alle private en publieke eigendommen te verhogen, maar ook om de doelstelling om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn te bereiken.

Trends Gazellen 2020: Wikipower is nationale Gazelle!

Wikipower werd in 2019 al genomineerd en werdgekroond tot Gazelle van Luik en nationale Gazelle door Trends Gazellen 2020, in de categorie ‘Kleine bedrijven’. Deze erkenning onderstreept de aanzienlijke groei die in 2016 begon, en het enthousiasme van de Belgen om hun energiefactuur te verlagen. Deze groei heeft zich intussen doorgezet, waardoor het bedrijf opnieuw genomineerd werd voor de Trends Gazelle 2022, in de categorie ‘Middelgrote bedrijven’.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !