chauffage trop cher

Te hoge verwarmingskosten: 8 slechte gewoonten die uw factuur de hoogte in jagen

Te hoge verwarmingskosten: 8 slechte gewoonten die uw factuur de hoogte in jagen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Betaalt u te veel voor uw verwarming? Misschien komt dat wel door een van deze 8 slechte gewoonten. Ontdek in dit artikel hoe u uw verwarmingsverbruik optimaliseert om uw facturen te drukken!

De winter is nu echt wel begonnen. En hoewel de temperaturen relatief zacht blijven voor het seizoen, houden we die verwarmingsfacturen het best goed in het oog. Om onaangename verrassingen te vermijden, maakten wij een lijstje met slechte gewoonten om deze winter af te leren.

1. De verwarming op het maximum zetten om het sneller warm te krijgen

Een veel gemaakte fout. Beeld u zich eens in dat u na een werkdag thuiskomt. Omdat de verwarming de hele dag uit heeft gestaan, is het normaal dat u die meteen wilt aanzetten. De verleiding is misschien groot om uw radiator of thermostaat op het maximum te zetten om de kamer zo snel mogelijk warm te krijgen. Maar dat moet u dus zeker niet doen!

Het zal niets veranderen aan de snelheid waaraan de warmte zich verspreidt. De temperatuur zal immers geleidelijk en gestaag stijgen. Door uw thermostaat in te stellen op 25 °C in plaats van 20 °C zult u het dus niet sneller warm hebben. Integendeel: u dreigt uw woning te oververhitten, met een gepeperde verwarmingsfactuur als gevolg.

Een oplossing is uw thermostaat zo instellen dat uw verwarming korte tijd voor uw thuiskomst in gang schiet (als het model dit toelaat). Zo geniet u van een ideale temperatuur zodra u uw woning binnenstapt.

2. De thermostaat iets hoger zetten in plaats van een trui aantrekken

Volgens een studie van Corgi HomePlan zou bijna de helft van de vrouwen de verwarming achter de rug van hun partner verhogen. Het is immers bewezen dat het vrouwelijk metabolisme gevoeliger is voor koude dan dat van mannen. Ook andere mensen, die een warm klimaat gewoon zijn, hebben het moeilijk met temperaturen onder 20 °C.

Het gebeurt dan ook vaak dat bepaalde thermostaten boven de algemeen aanbevolen 19 °C worden ingesteld. Eén of twee graden meer zullen geen groot verschil maken. Maar op de lange termijn zullen ze wel zwaar doorwegen op uw energiefactuur.

Als u ondanks de aanbevolen 19 °C toch blijft rillen, raden we u aan een warme trui aan te trekken in plaats van de verwarming te verhogen. U zult zien dat uw lichaam zich snel aanpast! Uw bankrekening en de planeet zullen u dankbaar zijn.

3. De verwarming 's nachts aan laten staan

Dat is nog zo’n vaak voorkomende slechte gewoonte. Er zijn veel mensen die een temperatuur van 20 °C aanhouden in hun slaapkamer, zelfs ’s nachts. Dit is eigenlijk pure energieverspilling. Wanneer u slaapt, zou de temperatuur in uw kamer niet meer dan 16 of 17 °C mogen bedragen. Die temperaturen kunnen misschien aan de lage kant lijken, maar uw lichaam past zich perfect aan. Bent u toch bang kou te krijgen ’s nachts? Leg dan een winterdeken op of trek een dikkere pyjama aan.

4. De was laten drogen op de radiator

Uw wasgoed in putje winter buiten laten drogen? Nee, dat zou helemaal te gek zijn. U staat dus voor een dilemma: ofwel gebruikt u uw energieverslindende droogkast, ofwel laat u de was aan de lucht drogen op een droogrek. Maar dit gaat traag en het rek staat meestal in de weg. En dan krijgt u het lumineuze idee om de was op de radiator te leggen …

Uw wasgoed zal inderdaad sneller droog zijn. Maar dit gaat wel ten koste van de energie-efficiëntie van uw radiator. De warmte die deze radiator uitstraalt, wordt immers gesmoord door het natte wasgoed en u zult dus meer brandstof verbruiken om de kamer op de gewenste temperatuur te krijgen. Tegelijk zult u ook de omgevingslucht bevochtigen, waardoor de warmte zich moeilijker doorheen de ruimte kan verspreiden.

Gebruik dus uw droogrek en oefen wat meer geduld. Het is trouwens niet verboden om dat droogrek dicht bij een radiator te plaatsen, zolang de warmte maar niet door het wasgoed wordt tegengehouden. Zet de ramen hoe dan ook open zodra uw wasgoed droog is, om het vocht af te voeren.

5. De warmte vasthouden door de ramen gesloten te houden

En dat brengt ons naar het volgende punt: de verluchting van uw huis of appartement. Zelfs in de winter is het belangrijk dat u uw ramen iedere dag een paar minuten openzet. Als u dat niet doet, zal het vocht zich ophopen in de lucht die in uw woning circuleert. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid (verschijning van schimmels bijvoorbeeld), het beïnvloedt ook de werking van uw radiatoren. Er is immers meer energie nodig voor de verwarming van een ruimte met vochtige lucht dan van een ruimte met droge lucht.

Denk er tot slot aan de verwarming uit te schakelen wanneer u uw ramen opent, om warmteverlies te beperken.

6. De verwarmingsketel uitzetten tijdens uw afwezigheid

Hebt u een gas- of stookolieketel? Bent u van plan die uit te zetten omdat u een paar dagen op reis gaat? Wij raden dat af. Want als u dat doet, kunnen uw leidingen bevriezen. Om te voorkomen dat dit gebeurt zonder echter energie te verspillen, is uw verwarmingsketel normaal gezien uitgerust met een ‘vorstvrij’ functie. We raden ten stelligste aan die in te schakelen wanneer u in de winter voor langere tijd afwezig zult zijn. Dankzij die functie handhaaft de ketel een minimumtemperatuur die onaangename verrassingen door de vrieskou voorkomt. 

7. Het jaarlijks onderhoud van uw ketel overslaan

Zo erg is dat niet“, zeggen sommigen. “Ik doe dat volgend jaar wel“, nemen anderen zich voor. Toch is het heel belangrijk én verplicht om uw verwarmingsketel om het jaar een onderhoudsbeurt te laten geven. Anders zult u veel energie verliezen (en krijgt u een boete in het geval van controle). Een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt 8 tot 12% minder energie dan een vuile verwarmingsketel. Denk hier aan als u wilt voorkomen dat uw verwarmingskosten over een paar jaar de pan uit swingen!

Als uw verwarmingsketel bovendien ouder is dan 15 jaar is het misschien tijd om hem te vervangen om zo een beter rendement te verzekeren. Uw verwarmingstechnicus kan er u meer over vertellen.

8. Denken dat het normaal is dat uw prijzen stijgen

De algemene prijsinflatie is uiteraard moeilijk te vermijden. Dat betekent echter niet dat u zich moet neerleggen bij een te hoge verwarmingsfactuur. Er bestaan diverse diensten die u hierin begeleiden en u helpen uw energiefacturen te verlagen.

Enkele daarvan zijn prijzenvergelijkers zoals Energie-Vergelijker.be. Deze dienst helpt u uw huidige prijzen te vergelijken met die van andere leveranciers van gas en elektriciteit en om te schakelen naar een voordeliger contract. Energie-Vergelijker.be is bovendien gecertificeerd door de CREG, de commissie voor de regulering van elektriciteit en gas.

Tot slot zijn er ook groepsaankopen, zoals die van Wikipower. Het principe berust op de kracht van een groep:

 •  
  • We verzamelen een groot aantal personen die geïnteresseerd zijn in de aankoop van brandstof, zoals stookolie, of de installatie van oplossingen voor energie-optimalisatie, zoals isolatiewerken;
  • We onderhandelen met leveranciers en dienstverleners over voordelige prijzen;
  • We leggen u het aanbod voor dat we voor u wisten te bemachtigen.

Door de hierboven aangehaalde slechte gewoonten te vermijden en door meer voordelige energieaanbiedingen te kiezen, kunt u fors besparen op uw verwarmingskosten!

Besluit: een paar goede gewoonten doen al veel

Kortom, u kunt gemakkelijk besparen op uw verwarmingsfactuur door de volgende tips te volgen:

 • Hou uw huis op de aanbevolen temperaturen en kleed u zo nodig iets warmer;
 • Voer vocht in huis regelmatig af;
 • Hou uw verwarmingsketel in goede staat;
 • Hou promoties in de gaten dankzij groepsaankopen of een prijzenvergelijker.

>> Om nog een stapje verder te gaan: 5 manieren om uw verwarmingsfactuur te verlagen

Als u echt niets aan het toeval over wilt laten, kunt u ook nog eens verzekeren dat uw huis goed is geïsoleerd! Isolatie is van het grootste belang. Een slechte isolatie is vaak de grootste oorzaak van een gebrekkige verwarming in de winter.

Geniet van onze groepsaankopen voor isolatie

Tot 12,5 % korting op uw werken!

Advies nodig om uw energieverbruik te drukken? Onze adviseurs staan klaar om u te helpen. Bel ons gratis op 0800 37 533!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

achat groupé solidaire

Wikipower lanceert de solidaire groepsaankopen

De actie #wikisolidarity van Wikipower werd afgesloten met een schenking van 23.092 euro aan het Rode Kruis die in 4 weken tijd werd verzameld. Gemotiveerd door dit succes lanceert Wikipower nu een projectoproep voor Belgische ngo’s, in de hoop in de toekomst nog andere solidaire groepsaankopen op touw te kunnen zetten.

panneaux photovoltaiques

Fotovoltaïsche panelen: types, technologieën en ontwikkeling

De meeste panelen die we rondom ons zien en die op uw dak zullen worden geplaatst, bestaan uit cellen van monokristallijn of polykristallijn silicium. Maar er bestaan ook andere types van cellen, gemaakt van andere halfgeleidende materialen die toepasbaar zijn op soepele ondergronden.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !