chauffage trop cher

Verwarmingskosten: 9 manieren waarop je je factuur de hoogte in jaagt

Verwarmingskosten: 9 manieren waarop je je factuur de hoogte in jaagt

Betaal je te veel voor je verwarming? Misschien komt dat wel door één van deze 9 slechte gewoonten. Ontdek in dit artikel hoe je je verbruik optimaliseert om de verwarmingskosten te verlagen!

Met de stijging van de energieprijzen (vooral door het economische herstel na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne) en het telewerk als overblijfsel van de gezondheidscrisis is het van groot belang dat je je energie-uitgaven in het oog blijft houden, met name de verwarmingsfacturen. Om onaangename verrassingen te vermijden, hebben we een lijst opgemaakt van de slechte gewoonten die je deze winter absoluut moet afleren om je verwarmingskosten te verlagen.

Mis geen tips en tricks om je verwarmingskosten te verlagen!

Ontdek elke maand met de newsletter van Wikipower allerlei manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen.

1. De verwarming op de hoogste stand draaien om snel op te warmen

Een klassieke fout. Stel je voor: na een lange werkdag kom je thuis in een kil huis. Om het snel warm te krijgen, draai je de thermostaat op de hoogste stand. Zo krijg je het zo snel mogelijk lekker warm, denk je wellicht. Dit moet u dus zeker niet doen! 

De chauffage op de hoogste stand zetten, wil namelijk niet zeggen dat de warmte zich ook sneller verspreidt. Die neemt immers geleidelijk en gestaag toe. Door de thermostaat in te stellen op 25 °C in plaats van 20 °C krijg je het niet sneller lekker warm. Integendeel: je dreigt je woning te oververhitten, met een gepeperde verwarmingsfactuur als gevolg.

Wilt u het bij thuiskomst toch lekker warm krijgen? Stel de thermostaat dan zo in dat hij een halfuurtje voor thuiskomst in gang schiet. Zo geniet u bij aankomst van een aangename temperatuur.

2. De verwarming wat hoger zetten in plaats van een trui aan te trekken

Veel mensen draaien de verwarming boven de algemeen aanbevolen 19 °C. Die één of twee graden maken weliswaar geen groot verschil. Maar op de lange termijn wegen ze zwaar door op je verwarmingskosten.

Als u ondanks de aanbevolen 19 °C toch blijft rillen, raden we je thermisch ondergoed of een extra trui aan te trekken in plaats van de verwarming hoger te draaien. Je zal het even comfortabel hebben, en je bankrekening en de planeet zijn u dankbaar.

>> De 8 beste types duurzame verwarming

3. De verwarming 's nachts aan laten staan

Een andere heel slechte gewoonte. Veel mensen houden in de slaapkamer een temperatuur van 20°C aan – zelfs ’s nachts. Pure energieverspilling. De temperatuur zou hier niet meer dan 16 of 17°C mogen bedragen. Dat lijkt misschien wat laag, maar je lichaam past zich snel aan. Ben je toch bang het koud te krijgen, leg dan een winterdeken op of trek een dikkere pyjama aan.

4. De was drogen op de radiator

Omdat je het wasgoed in de winter niet buiten laat drogen, sta je voor een dilemma. Ofwel gebruik je de energieverslindende droogkast, ofwel laat je het wasgoed aan de lucht drogen op een droogrek. Een traag proces, en het wasrek staat vaak in de weg. Je krijgt het lumineuze idee de was op de radiator te leggen

Je was zal inderdaad snel droog zijn – ten koste van de energie-efficiëntie van je verwarming. Het natte wasgoed zuigt de warmte in zich op, waardoor de radiator extra lang aan moet staan om de ruimte warm te krijgen. De lucht wordt er bovendien heel wat vochtiger door, waardoor de warmte zich maar moeilijk in de ruimte kan verspreiden. Vermijdbare extra verwarmingskosten.

Idealiter ben je geduldig en gebruik je het droogrek. Dat kan je wat dichter bij een radiator plaatsen, zolang de was de warmte maar niet tegenhoudt. Zet de ramen hoe dan ook open zodra je wasgoed droog is, om vochtige lucht af te voeren.

5. De ramen sluiten om de warmte vast te houden

En dat brengt ons naar het volgende punt: de verluchting van je huis of appartement. Zelfs in de winter is het belangrijk dat je je ramen iedere dag een paar minuten openzet. Als u dat niet doet, zal de lucht in uw woning steeds vochtiger worden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid (verschijning van schimmels bijvoorbeeld), maar het beïnvloedt ook het goed werken van uw radiatoren. Het kost namelijk meer energie om een vochtige dan om een droge ruimte te verwarmen.

Vergeet natuurlijk niet de verwarming uit te zetten wanneerde ramen openstaan, zodat je geen warmte verliest.

6. De verwarmingsketel uitzetten wanneer u weg bent

Heb je een gas- of stookolieketel? Ben je van plan die uit te zetten omdat je een paar dagen op reis gaat? Dat doet je beter niet, want het kan je leidingen bevriezen. Om dat te vermijden, is je verwarmingsketel normaal gezien uitgerust met een ‘vorstvrij’ functie. Ben je weg tijdens de winter, dan raden we ten stelligste aan die optie in te schakelen. De ketel zorgt dat een minimumtemperatuur behouden blijft, om onaangename verrassingen bij terugkomst te vermijden.

7. Het jaarlijks onderhoud van uw ketel overslaan

‘Zoveel verschil maakt dat niet’, denken sommigen. ‘Dat doen we volgend jaar wel’, nemen anderen zich voor. Toch is het heel belangrijk én wettelijk verplicht om uw verwarmingsketel om de twee jaar een onderhoudsbeurt te laten geven. Anders zal je veel energie verliezen (en krijg je een boete in het geval van controle). Een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt 8 tot 12% minder energie dan een vuile verwarmingsketel. Denk hieraan als je wilt voorkomen dat je verwarmingskosten over een paar jaar de pan uit swingen!

Als je verwarmingsketel bovendien ouder is dan 15 jaar is het misschien tijd om hem te vervangen om zo een beter rendement te verzekeren. Je verwarmingstechnicus kan er je meer over vertellen.

>> Is het binnenkort gedaan met mazoutketels in België?

8. De elektrische bijverwarming als hoofdverwarming gebruiken

Nooit vergeten: wie zich verwarmt met elektriciteit betaal hier meer voor dan voor welke andere energiebron dan ook ! (behalve natuurlijk met zonnepanelen of een warmtepomp).
Voor een exra elektrisch radiatortje zal je dus veel betalen. Krijg je het kou, probeer dan je op te warmen met bijvoorbeeld een warmwaterkruik of extra trui. In ieder geval is een elektrische radiator als hoofdverwarmingsbron gebruiken zonder pv-panelen of een warmtepomp ten zeerste af te raden.
 

9. Denken dat het normaal is dat u steeds meer betaalt

Prijsinflatie is uiteraard moeilijk te vermijden. Maar dat betekent ook niet dat je je blauw moet betalen aan een te hoge verwarmingsfactuur. Er bestaan allerlei organisaties die je helpen je verwarmingskosten te verlagen.

Een voorbeeld is een prijsvergelijker zoals Energie-Vergelijker.be. Zij vergelijken je prijzen met die van andere leveranciers en vinden het voordeligste contract voor je. Energie-Vergelijker.be is bovendien gecertificeerd door de CREG, de federale commissie voor de regulering van elektriciteit en gas.

Tot slot zijn er ook groepsaankopen, zoals die van Wikipower. Groepsaankopen kunnen een fantastisch middel zijn om je verwarmingsfactuur te verlagen. Ons principe berust op de kracht van een groep:

    • We verzamelen een groot aantal personen die geïnteresseerd zijn in de aankoop van energie, zoals elektriciteit of aardgas, of de installatie van oplossingen voor energie-optimalisatie, zoals isolatiewerken;
    • We onderhandelen met leveranciers en dienstverleners over voordelige prijzen;
    • We leggen je het aanbod voor dat we voor je wisten te bemachtigen.

Door de hierboven aangehaalde slechte gewoonten te vermijden en door meer voordelige energieaanbiedingen te kiezen, kan je fors besparen op je verwarmingskosten!

Kortom: een paar goede gewoonten doen veel

Zoals gezegd kan je door bovenstaande tips gemakkelijk besparen op je verwarmingskosten. We zetten nog even de belangrijkste principes op een rijtje:

  • Hou je huis rond 19°C en kleed je zo nodig iets warmer;
  • Verlucht regelmatig;
  • Hou je verwarmingsketel schoon en in goede staat;
  • Maak slim gebruik van groepsaankopen of een prijsvergelijker en geniet zo van kortingen.

>> Om nog een stapje verder te gaan: 5 manieren om uw verwarmingsfactuur te verlagen

Als je echt niets aan het toeval over wilt laten, kan je je huis extra goed isoleren! Het belang van isolatie valt niet te overschattten: een slechte isolatie is vaak de hoofdoorzaak van gebrekkige verwarming en een te hoge factuur.

Geniet van onze groepsaankopen isolatie

Tot -10 % korting op je werken!

Advies nodig om je energieverbruik te drukken? Onze adviseurs staan klaar om je te helpen. Bel ons gratis op 0800 37 533!

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

kaart-locatie-groepsaankoop-in-je-buurt-wikipower

Vind een groepsaankoop in je buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je graag! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in
de verste hoeken van West-Vlaanderen of in de heuvels van Luxemburg woont. Er is altijd wel een groepsaankoop in je buurt. Ontdek onze acties in jouw gemeente!

familie - groepsaankoop energie - header

De vier redenen om mee te doen aan een groepsaankoop energie

Hoe kun je je energiefactuur makkelijk verlagen? Het antwoord ligt waarschijnlijk in de groepsaankopen energie. Deze solidaire initiatieven maken het leven van duizenden Belgische huishoudens eenvoudiger en staan hen in staat hun elektriciteis- en gasfacturen fors te verlagen. Ontdek in dit artikel de vier belangrijkste voordelen van groepsaankopen en waarom je eraan zou moeten deelnemen.

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 is de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 700 gestegen. De oorzaak? De sterke stijging van de energieprijzen op de groothandelsmarkten, als gevolg van het economische herstel na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne. Hoe zit dat in 2022? Is België steeds het land waar de elektriciteitsfactuur het duurst is t.o.v. de buurlanden? Kun je iets doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !