spelers in de sector voor elektriciteit en gas

Wie zijn de spelers in de sector voor elektriciteit en gas?

Wie zijn de spelers in de sector voor elektriciteit en gas?

Vraag je je af wie de spelers in de sector voor elektriciteit en gas zijn en bij wie je in het geval van problemen moet aankloppen? Wij leggen je alles uit!

Sinds 2012 is veranderen van elektriciteits- en gasleverancier heel gemakkelijk. De particuliere consument moet het einde van zijn contract niet langer afwachten en kan dat verbreken wanneer hij maar wil, zonder een verbrekingsvergoeding te moeten betalen. Bovendien is alle administratieve rompslomp voor de nieuwe leverancier!

Maar misschien stel je tot je grote verbazing wel vast dat er op je factuur invariabele en onreduceerbare bedragen staan, welke leverancier je ook koos: de transmissie- en distributiekosten.

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt zijn er nieuwe spelers op het schouwtoneel verschenen. We hebben het over de producenten, de transmissienetbeheerders, de distributienetbeheerders en de regulatoren.

De energiemarkt is dus complexer geworden. In dit artikel vertellen we je wie de spelers in de sectoren voor elektriciteit en gas zijn en leggen we hun rol onder de loep.

De spelers in de energiesector

De producenten van gas en elektriciteit

Zoals de naam al verklapt, produceert deze speler de energie die door de huishoudens en ondernemingen zal worden gebruikt. In België hebben we enkel producenten van elektriciteit, want wij hebben zelf geen gasbronnen. Ons gas komt dus uit het buitenland (Nederland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Qatar, Duitsland) en wordt ingevoerd in ons land.

In 2019 werd het grootste deel van onze elektriciteit (meer dan 76%) nog opgewekt met conventionele middelen zoals kerncentrales, gas-stoomturbines en kolencentrales. De rest van de elektriciteit komt van productie-eenheden die gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen zoals biomassacentrales, waterkrachtcentrales, windmolen- of zonne-energieparken.

De energieleveranciers

Sommige energieleveranciers zijn ook producenten. Maar dus lang niet allemaal! Meestal is de naam van je leverancier het eerste wat je ziet op je factuur. Vandaag telt de Belgische markt bijna 20 verschillende energieleveranciers. De bekendste zijn de aangewezen of historische leveranciers (die er direct na de vrijmaking al waren): EngieLuminus en Essent. Daarna verschenen er druppelsgewijs meer leveranciers op de markt: LampirisEnecoOcta+ Mega …

De leveranciers kunnen elektriciteit of gas of beide aanbieden. Bovendien kunnen ze actief zijn in één of meerdere regio’s. Iedere potentiële leverancier moet wel eerst een leveringsvergunning krijgen van een regulator, gebaseerd op duidelijke en strenge criteria.

Ben je van plan om van leverancier te veranderen? Neem dan deel aan een groepsaankoop en geniet van exclusieve promoties!

De transmissienetbeheerders (TNB’s)

In België hebben we een TNB voor elektriciteit (Elia) en één voor gas (Fluxys). Zij hebben geen concurrenten. Dit kan worden verklaard door de immense investering die in de ontwikkeling van het netwerk ging. Het is dus logisch dat het wordt gebruikt door zoveel mogelijk consumenten.

Zij staan in voor het vervoer van elektriciteit en gas van de productiecentrales naar de distributienetten of rechtstreeks naar de industriële klanten. De DNB’s moeten bovendien waken over het globale evenwicht van het net (continu evenwicht tussen productie en consumptie).

De Europese transmissienetten zijn onderling verbonden. Er wordt dus voortdurend energie uitgewisseld tussen buurlanden. De kost voor het transport (of transmissie) van de elektriciteit is niet moeilijk te achterhalen. Hij staat gewoon op je factuur. Je zult zien dat het transmissiegedeelte voor gas niet op je facturen staat. Deze prijs is vervat in de prijs die je DNB vermeldt.

Als eindconsument kun je geen contact opnemen met de TNB’s.

De distributienetbeheerders (DNB’s)

Dit zijn de laatste schakels in de weg die je energie aflegt. Zij ontfermen zich over de aanleg en het onderhoud van de netten voor elektriciteit en aardgas. Ze staan ook in voor het transport van de energie van de transmissienetten naar de eindklant. Vroeger was die rol weggelegd voor de intercommunales.

Kan ik mijn distributienetbeheerder zelf kiezen?

DNB’s zijn gereguleerde en gecontroleerde organen die bij de gemeente horen. Je hangt dus af van een DNB die wordt bepaald op basis van je adres. Je vindt de verschillende kosten van je DNB in detail op je factuur.

Wie is mijn DNB?

 • In Vlaanderen kan je contact opnemen met Fluvius;
 • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heb je te maken met Sibelga;
 • Ores is de operator van de gas- en elektriciteitsnetten voor 197 Waalse gemeenten;
 • In veel gemeenten in de provincie Luik is de verdeler van gas en elektriciteit Resa.

Je vindt je DNB gemakkelijk terug via onze zoekmodule. Je moet gewoon je postcode ingeven.

Wat zijn de bevoegdheden van de DNB’s?

Bij problemen met je teller zul je bij je DNB moeten aankloppen (en niet je leverancier). De DNB’s zijn namelijk bevoegd voor:

 • De opname van de meterstanden van je teller
 • De opening en aansluiting van een nieuwe teller
 • De afsluiting van een bestaande teller
 • Iedere vraag om informatie over je meternummer of je EAN-code
 • Een antwoord op vragen over je meterstand en je verbruik
 • De plaatsing van een budgetmeter
 • Storingen of kritieke situaties op het net

De regulatoren

Omdat bepaalde spelers op de energiemarkt over een wettelijk monopolie beschikken, werden er organen in het leven geroepen om de energiemarkt te controleren en te reguleren.

Er zijn drie regionale regulatoren:

 • De Vlaamse regulator van de energiemarkt (VREG)
 • De Brusselse regulator voor energie (Brugel)
 • De Commission Wallonne pour l’Energie (CWaPE)

Er is ook nog een federale regulator: de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG).

De taken van deze regulatoren zijn:

 • De transparantie en de concurrentie op de energiemarkt verzekeren
 • De belangen van de consumenten behartigen
 • De overheden adviseren over energie
 • De werking van de energiemarkten controleren

Besluit

Nu de spelers in de sector voor elektriciteit en gas geen geheimen meer voor je hebben, heb je vast wel begrepen dat de consument enkel vat heeft op één speler: de leverancier. Maar onderschat die beperkte manoeuvreermarge niet! Want er kunnen grote verschillen zitten tussen de tarieven van de verschillende leveranciers, en zelfs tussen de verschillende tariefformules van dezelfde leverancier.

Aarzel dus niet om jaarlijks te vergelijken en eventueel te veranderen. Daarvoor kun je deelnemen aan een groepsaankoop of gebruikmaken van een vergelijker van energieprijzen. Heb je vragen over je verandering van leverancier? Onze energieconsulenten staan voor je klaar!

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

kaart-locatie-groepsaankoop-in-je-buurt-wikipower

Vind een groepsaankoop in je buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je graag! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in
de verste hoeken van West-Vlaanderen of in de heuvels van Luxemburg woont. Er is altijd wel een groepsaankoop in je buurt. Ontdek onze acties in jouw gemeente!

familie - groepsaankoop energie - header

De vier redenen om mee te doen aan een groepsaankoop energie

Hoe kun je je energiefactuur makkelijk verlagen? Het antwoord ligt waarschijnlijk in de groepsaankopen energie. Deze solidaire initiatieven maken het leven van duizenden Belgische huishoudens eenvoudiger en staan hen in staat hun elektriciteis- en gasfacturen fors te verlagen. Ontdek in dit artikel de vier belangrijkste voordelen van groepsaankopen en waarom je eraan zou moeten deelnemen.

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 is de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 700 gestegen. De oorzaak? De sterke stijging van de energieprijzen op de groothandelsmarkten, als gevolg van het economische herstel na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne. Hoe zit dat in 2022? Is België steeds het land waar de elektriciteitsfactuur het duurst is t.o.v. de buurlanden? Kun je iets doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !