prix de l'isolation toiture

Alles over de prijs van dakisolatie in 2021

Alles over de prijs van dakisolatie in 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Wie zijn dak isoleert, zet een eerste stap in de richting van een energiezuinige woning. Maar was is de kostprijs per m² voor zulke isolatiewerken? Welk budget moet je in totaal voorzien? We zoeken samen met jou een antwoord op deze vragen.

Sociale isolatie maakt ons niet bepaald gelukkig … Maar van thermische isolatie worden we wél blij! We zien je al sceptisch lachen, daar achter je computer. Toch weet jij vast ook dat een goede isolatie (en dan vooral die van je dak) een exorbitante energiefactuur drastisch kan verlagen. Geld maakt niet gelukkig, dat beseffen we. Maar je verwarmingsfactuur met 30% verlagen, dat is toch mooi meegenomen, niet?

Maar je dak isoleren, blijft een investering … En daar hangt onvermijdelijk een prijskaartje aan. Daarom is het belangrijk dat je inschat wat dit zal kosten voor je aan de werken begint. Gemakkelijk is dat niet, want er zijn veel factoren die een invloed hebben op de uiteindelijke factuur. Gelukkig heeft Wikipower aan je gedacht. We maakten een gids waarmee je de prijs van je dakisolatie correct kunt inschatten.

Hoeveel kost de isolatie van je dak?

De prijs voor isolatiewerken aan je dak hangt af van verschillende variabelen: materialen, de werkuren, de helling van het dak, de te isoleren oppervlakte, de moeilijkheid en omvang van de werken enz. Daarom is het een must om voor jouw specifieke geval een offerte te laten opmaken.

Toch kun je de globale totaalprijs wel schatten als je rekening houdt met de gemiddelde prijs van de volgende elementen.

De kostprijs volgens het daktype en de gebruikte methode

Een hellend dak isoleren kost niet evenveel als een plat dak isoleren. De prijs varieert ook naargelang je beslissing om je dak aan de buitenkant of aan de binnenkant te isoleren. Bovendien kun je er ook voor kiezen om enkel je zolder te isoleren, wat twee tot drie keer goedkoper is.

Maar wat je ook kiest, dit zijn de gemiddelde prijzen op de markt volgens ieder geval, met enkel de materialen (dus zonder plaatsing). Weet wel dat dit louter informatief is en dat de prijzen uiteraard verschillen van situatie tot situatie.

Voor een hellend dak

Gemiddeld € 50 per m²

(aan binnen- en buitenkant)

Voor een plat dak

Gemiddeld € 90 per m²

Voor de zolder

Gemiddeld € 30 per m²

Nu moet je dat bedrag gewoon vermenigvuldigen met de oppervlakte van je dak.

De kostprijs naargelang de materialen

Als je de kosten nog wat beter wilt kunnen inschatten, kun je ook gaan kijken naar het isolatiemateriaal dat je dak zal bedekken.

Gewoonlijk raden we je aan bij een gespecialiseerde firma aan te kloppen, die zal bepalen welk isolatiemateriaal ideaal is voor jouw dak. Naast de plaatsing kan die zich eventueel ook ontfermen over de aankoop en het vervoer van het materiaal naar je woning. Toch ben je het best op de hoogte van de gemiddelde prijzen hiervan, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Zoals te verwachten valt, hanteren niet alle leveranciers dezelfde prijzen. Ze kunnen ook fors verschillen naargelang het type en de eigenschappen van het isolatiemateriaal. Toch kun je min of meer deze prijsklassen verwachten:

Mineraal isolatiemateriaal

Voorbeelden: steenwol, glaswol enz.

> Tussen 5 en 20 euro per m²

Synthetisch isolatiemateriaal

Voorbeelden: EPS, XPS, PUR, cellulair glas enz.

> Tussen 10 en 30 euro per m²

Ecologisch isolatiemateriaal

Voorbeelden: cellulosevlokken, houtwol, hennep enz.

> Tussen 5 en 50 euro per m²

Je ziet dat het prijsverschil wel heel groot is in de laatste materiaalcategorie. Dat is omdat de productieomstandigheden en de aard van de natuurlijke isolatiematerialen geen homogene prijzen mogelijk maken.

Moet je eventuele bijkomende werken uitvoeren?

De isolatie van een dak vereist soms enkele bijkomende aanpassingen, zoals die van het elektriciteitsnet als je via de binnenkant isoleert, of de versterking van je dakstructuur als je via de buitenkant isoleert. Er zijn veel gevallen mogelijk. Vraag je aannemer vooraf dus naar een gedetailleerde offerte om niet te worden geconfronteerd met onvoorziene kosten.

Krijg een offerte van de firma die onze groepsaankoop won en bespaar gemiddeld 12,5%!

Vergeet de audit van je woning niet voor je met de werken van start gaat!

Als je wilt genieten van de energiepremies die je gewest toekent, zul je een energieaudit van je woning moeten laten uitvoeren.

Doe daarvoor een beroep op een erkend auditor. Dit zijn de lijsten met auditors per gewest:

De prijs zal afhangen van de grootte van je woning en de auditor die je kiest. Reken doorgaans tussen 300 en 800 euro. Goed nieuws: een deel van die som kan worden betaald met een energiepremie! Opgelet: als je niet van plan bent om een premie aan te vragen, is een audit niet verplicht.

Gewestelijke energiepremies om je investering te beperken

Audits hier, aanpassingswerken daar … Dreigt de factuur van je isolatiewerken niet gevaarlijk hoog op te lopen? Geen paniek! In België heb je recht op gewestelijke energiepremies om een deel van je investering te compenseren.

drapeau de région flamande

In Vlaanderen zijn de energiepremies (of BENOvatiepremies) een onderdeel van een ruimer programma voor energieoptimalisatie: BENOveren. Ontdek alles over de toekenningsvoorwaarden op onze pagina over energiepremies in Vlaanderen.

drapeau region de bruxelles capitale

In Brussel is het nu eenvoudiger geworden om een Energiepremie aan te vragen. Nieuwsgierig naar het bedrag waarop je recht hebt? Raadpleeg onze pagina over de Brusselse energiepremies.

drapeau wallonie

In Wallonië tot slots zijn dat de ‘primes Habitations’. Sinds 1 juli 2019 is het toekenningssysteem ook vereenvoudigd, dus we kunnen je alleen maar aanmoedigen om zo’n premie aan te vragen als je daar woont. Weetje: je kunt die premie ook koppelen aan een lening aan 0% (het Rénopack). Je vindt meer informatie op onze pagina over energiepremies in Wallonië.

De groepsaankoop voor isolatie: een eenvoudige en voordelige oplossing

Als je zorgeloos isolatiewerken wilt laten uitvoeren, kun je nog het best een beroep doen op een aannemer. Die kan heel precies bepalen welke oplossing jij nodig hebt. Met de hulp van de energiepremies is het prijsverschil tussen zelf je werken uitvoeren of een professional inschakelen bovendien nog maar klein. Vergeet trouwens niet dat isolatiewerken jou niet alleen helpen besparen op je verwarmingsfactuur, maar je ook indirect geld opleveren doordat ze de EPC-waarde van je woning verbeteren en zo ook de vraagprijs van je woning.

Ben je overtuigd, dan volgt natuurlijk de vraag: welke aannemer kies je? Als je geen zin of tijd hebt om verschillende aannemers te vergelijken en met hen te onderhandelen over een prijs is een deelname aan een groepsaankoop de geknipte oplossing voor jou.

De organisator van een groepsaankoop voor isolatie speelt immers verschillende aannemers tegen elkaar uit om de voordeligste prijs te verkrijgen. Hij legt die goede voorwaarden vervolgens voor aan de vele huishoudens die hun interesse in een deelname aan de groepsaankoop toonden. Met Wikipower bijvoorbeeld kunnen de huishoudens die aan deze groepsaankoop deelnemen minstens 290 euro korting op hun eindfactuur verwachten.

Wil je aan de eindmeet 290 euro besparen op je isolatiewerken? Neem dan deel aan de groepsaankoop voor isolatie van Wikipower!

Conclusie

Voor de berekening van de kostprijs van je isolatiewerken zul je dus moeten tellen:

  • de audit (optioneel – tussen 300 en 800 euro)
  • het isolatiemateriaal (tussen 30 en 90 euro per m², naargelang je situatie)
  • eventuele bijkomende werken (optioneel – geen gemiddelde prijs)

De financiering kan echter gedeeltelijk worden gedekt door een energiepremie van je gewest.

Met dit artikel heb je nu alles in handen om baas te blijven over iedere stap in je isolatieproject:

  • Je hebt de lijst met erkende auditors van je gewest, waar je gewoon contact mee opneemt om een afspraak te maken;
  • Je beschikt over nuttige links om een energiepremie aan te vragen. Bovendien zijn de administratieve stappen vereenvoudigd;
  • Je kunt rekenen op Wikipower om een erkende aannemer en voordelige prijzen voor jou te vinden.

Waar wacht je dus nog op om eraan te beginnen en een offerte te vragen bij de aannemer die onze groepsaankoop won?

Doe mooie energiebesparingen door je dak te isoleren!

Wikipower begeleidt je stap voor stap doorheen je project. Schrijf je in voor onze groepsaankoop en geniet van minstens 290 euro korting op je isolatiewerken!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !