zonnepanelen steeds toegankelijker

Milieuvriendelijk en voordelig: zonnepanelen worden nu nog toegankelijker

Milieuvriendelijk en voordelig: zonnepanelen worden nu nog toegankelijker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Zonne-energie is gratis, eindeloos hernieuwbaar en goed voor de planeet. Waarom nog wachten om zelf zonnepanelen te plaatsen?

Of je nu de impact van de stijgende energieprijzen wilt beperken of je stroomverbruik wilt verduurzamen, huiseigenaars hebben talrijke redenen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Maar consumenten zien ook beren op de weg zoals zorgen over het rendement van zonnepanelen en politieke beslissingen zoals het vervangen van de terugdraaiende teller door het injectietarief

Talrijke Belgen sluiten zonnepanelen al bij voorbaat uit, waarbij ze niet alleen besparingen mislopen maar ook een kans om hun steentje bij te dragen aan de transitie naar hernieuwbare energie.

Onze experts wouden weten waarom: zijn mensen terecht bang van de prijs van zonnepanelen, of valt die eigenlijk best mee wanneer je hem vergelijkt met de marktprijzen van energie?

Gezien de hoge elektriciteitsprijzen in 2022 blijken zonnepanelen niet alleen een duurzame, maar ook een renderende investering. Het jaarlijkse rentabiliteit van fotovoltaïsche zonnepanelen bedraagt in Vlaanderen ongeveer 18%, in Wallonië meer dan 20% en tot zelfs 25% in het Brussels gewest. Zonnepanelen verslaan dus met gemak vastgoed, het klassieke spaarboekje en andere financiële investeringen.

Drie keer goedkoper dan 20 jaar geleden

Wie in het jaar 2000 zonnepanelen wou plaatsen en een gemiddeld stroomverbruik had (3.500 kWh volgens de CREG), moest daar zo’n 18.000 euro voor uittrekken. In 2010 was dat nog maar 10.000 euro.

Nu, weer 10 jaar later, is dat nog een pak minder: de gemiddelde consument hoeft nog maar een budget van 5.000 à 6.000 euro te voorzien voor een installatie die gemiddeld 20 tot 30 jaar meegaat. Heel concreet schatten onze experts dat een zonne-installatie (zonder premies of subsidies) in 2022 zich op gemiddeld 5 jaar terugbetaalt in Brussel en in Wallonië, en op 6 jaar in Vlaanderen.

science-in-hd

In Vlaanderen

Bij ons in Vlaanderen werd de terugdraaiende teller vervangen door het injectietarief, tot groot ongenoegen van heel wat Vlamingen. Deze maatregel kwam er op vraag van de VREG, die prosumenten wouden aanmoedigen tot een hogere autoconsumptie.

In plaats van voor elke afgeleverde kWh er één terug te krijgen, kunnen Vlaamse zonnepaneleigenaars hun overtollige elektriciteit van nu af aan verkopen aan hun leverancier voor een relatief laag bedrag (ongeveer 0,2 €/kWh in augustus 2022*). Dit systeem is heel wat minder voordelig dan het oud systeem, maar zorgt toch nog steeds voor een jaarlijkse rentabiliteit van gemiddeld 18%**.

*Volgens de tariefkaarten van augustus 2022 van de grootste elektriciteitsleveranciers van het Gewest.

**Op basis van een tarief van 0,43 €/kWh, dat de gemiddelde prijs is van elektriciteit in Vlaanderen voor het eerste semester van 2022, volgens de boordtabellen van de CREG.

In Wallonië

Inwoners van Wallonië hebben op het vlak van zonnepanelen (tot nu toe) beter dan Vlamingen. Zij kunnen nog profiteren van het fameuze systeem van de terugdraaiende teller. Waalse prosumenten kunnen daardoor gemiddeld 1614 euro/jaar besparen met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh (1 kWh is 0,46 euro waard*). Eenmaal je daar het prosumententarief van hebt afgetrokken (gemiddeld 344 euro/jaar in 2022** voor een installatie van 4 kWe), bedraagt de gemiddelde besparing 1270 euro per jaar en dus 6.350 euro na vijf jaar.

*Gemiddelde prijs van elektriciteit in Wallonië voor de eerste 6 maanden van 2022 volgens de boordtabellen van de CREG.

**Het gemiddelde prosumententarief van de Waalse netbeheerders bedraagt 86 €/kWe in 2022 volgens de CWaPE.

In Brussel

In Brussel zorgen het injectietarief en het uitreiken van groenstroomcertificaten tijdens de eerste tien jaar van de productie voor een prachtige rentabiliteit tot soms 25%*!

*Berekend op basis van een tarief van 0,42 €/kWh, dat het gemiddelde prijs van elektriciteit in Brussel voor het eerste semester 2022 is volgens de boordtabellen van de CREG, evenals een injectietarief van 0,2 €/kWh volgens de tariefkaarten van augustus 2022 van de leveranciers in het Gewest, en een gemiddelde prijs van 93 € per groenestroomcertificaat zoals aangegeven door Sibelga.

Beter rendement dan de meeste andere investeringen

Was jij eigenlijk van plan te investeren in zonne-energie, maar twijfel je nu aan die beslissing vanwege allerlei politieke hervormingen zoals het afschaffen van de terugdraaiende teller of het verdwijnen van andere steunmaatregelen? Zonnepanelen blijven nochtans een slimme investering! Je eigen zonnepanelen zijn niet alleen groener, maar ook voordeliger dan klassieke energievoorziening. Het plaatsen van je eigen zonnepanelen is en blijft interessant, ondanks het afschaffen van een aantal hulpmaatregelen. Dat bewijst de besparing op je stroomfactuur, dankzij dewelke de initiële investering zich in 4 à 6 jaar terugbetaalt al naargelang Gewest.

Dankzij het gegarandeerde jaarlijkse rentabiliteit van 18 tot meer dan 20%, genieten huishoudens uit alle Belgische gewesten die investeren in zonne-energie van een financieel rendement dat voor maar heel weinig andere investeringen moet onderdoen.

In dit vreemde jaar heeft Wikipower er daarom voor gekozen om aan jouw behoeftes tegemoet te komen door een duurzame transitie en renderende investering te bevorderen. Gedaan met urenlang de markt vergelijken, onze experts staan tot jouw beschikking en hebben de installateurs gesorteerd o.b.v. objectieve criteria zoals prijs, kwaliteit van de panelen, betrouwbaarheid van de werknemers etc.

Zo heb jij de keuze uit meerdere offertes van twee verschillende installateurs en jij kan zo de prijzen vergelijken. Een proces dat in ons DNA ingebakken zit, en waaarbij je ook nog eens kan genieten van een korting van 10% voor alle burgers die zich inschrijven voor onze groepsaankoop van zonnepanelen. Het beste aanbod voor je zonne-installatie vinden is vanaf nu dus een makkelijk en gratis proces.

De expertise van Wikipower

Belgische huishoudens die in dit gratis, volledig vrijblijvend aanbod geïnteresseerd zijn moeten enkel nog:

  1. Helemaal gratis het formulier invullen;
  2. Hun interesse bevestigen wanneer ze door één van onze consulenten gecontacteerd worden;
  3. Een gratis en helemaal vrijblijvend technisch bezoek inplannen met de twee gekozen installateurs (gemiddeld twee weken na het invullen van het formulier). Dit bezoek is onontbeerlijk om de meest geschikte installatie te vinden;
  4. Het aanbod op maat van de twee firma’s analyseren (prijs, keuzemogelijkheden, gebruikte materialen etc.);
  5. Genieten van een korting van 10% op de geschatte offerte en er het aanbod uitkiezen dat jou het meest geschikt lijkt;
  6. Maximaal 3 maanden wachten op het begin van de installatiewerken.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !