binnenkort gedaan met mazoutketels

Is het binnenkort gedaan met mazoutketels in België?

Is het binnenkort gedaan met mazoutketels in België?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Mazoutketels zijn een ramp voor het milieu - geen wonder dus dat Belgische politici er zo snel mogelijk van af willen. Maar hoe zit het met de duizenden mazoutketels die momenteel nog geïnstalleerd zijn in ons land?

Het eind van de mazoutketels: de status per gewest

Zoals zoveel onderwerpen in België wordt ook energie in ons land gewestelijk geregeld. Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben verschillende maatregelen uitgestippeld omtrent het verbod op mazoutketels.

Tussen 2021 en 2035 is het in Vlaanderen gedaan met mazoutketels

De Vlaamse regering heeft besloten de stop op de verkoop van mazoutketels tussen 2021 en 2035 door te voeren, en wel in twee fases.

In eerste instantie mogen sinds 1 januari 2021 alle keteltypes die op mazout branden niet meer geplaatst worden in nieuwe gebouwen. Ze zijn ook niet te gebruiken bij renovaties waarbij het verwarmingssysteem vervangen moet worden.

De tweede fase begint in 2035: vanaf dan zal er in het Vlaams Gewest geen enkele mazoutketel verkocht meer mogen worden.

De deadline voor Brussel is 2025

Het Brussels gewest heeft besloten vanaf 2025 de verkoop van de mazoutketels te verbieden, onafhankelijk van het woningtype. Gegeven dat dit type brandstof maar 16% van de markt in de hoofdstad vertegenwoordigt, zou deze transitie de Brusselaars niet te veel kopzorgen mogen bezorgen.

Je bent van plan om van leverancier te veranderen? Doe mee aan een groepsaankoop en geniet van exclusieve promoties!

Het Waals gewest wil tegen 2035 af van mazoutketels

In Wallonië verwarmen meer dan 50% van de huishoudens zich nog steeds met mazout. Dat komt omdat in Wallonië veel huishoudens helaas de mogelijkheid niet hebben zich met aardgas te verwarmen. Van alle Belgen gaan dus ongetwijfeld de Walen het sterkst de impact van deze maatregelen voelen.

De stop op de verkoop van mazoutketels tegen 2030 laat Wallonië nog genoeg jaren om allerlei subsidies in te voeren, of zelfs bepaalde uitzonderingen toe te laten voor de gewesten die de impact van het eind van de mazoutketels het meest voelen.

Wist je dit al? De richtlijnen hebben enkel betrekking op de verkoop van mazoutketels, niet het gebruik ervan. Dat wil zeggen dat huishoudens die momenteel een mazoutketel hebben zich voorlopig nog steeds zo mogen blijven verwarmen.

Wat zijn de alternatieven op de klassieke stookolieketel?

chauffage

Wie zich momenteel nog verwarmt met mazout, zal zich langzaamaan moeten voorbereiden op een verwarming met een alternatief energietype. Om jou te helpen bij die energietransitie geven we je alvast wat tips en tricks mee!

>> Meer lezen: de beste types duurzame verwarming voor je woning

Van stookolie naar gas switchen

In de meeste gevallen betekent overschakelen van mazout naar gas ook een  aansluiting op aardgas. Daarvoor vraag je je distributienetbeheerder (Fluvius, Sibelga, ORES, Resa), of je gemeente en woning in aamerking komen. Is dat het geval dan zal je aansluiting in volgende stappen verlopen:

 1. Een aanvraag voor een offerte bij je DNB; 
 2. Voorbereidingswerken voor de aansluiting;
 3. Een aardgascontract afsluiten bij de leverancier van jouw keuze;
 4. Je meter in dienst nemen.

Voor je eigen veiligheid zou je ook je mazoutketel moeten verwijderen of, als ze begraven ligt, de ketel bedekken met zand of polyurethaanmousse.

Van mazout naar gas overschakelen is ook voor de planeet een voordelige oplossing voor de planeet, omdat gas milieuvriendelijk is dan mazout. Deze switch brengt ook twee extra kosten met zich mee: die voor de aansluiting en die voor de ketel zelf. De aansluiting kost ongeveer 400€, terwijl je voor het vervangen van een ketel tot 3500€ betaalt.

Kan je straat niet op gas aangesloten worden? Dan kan je alsnog gebruik maken van dit energietype door een gasketel te plaatsen, in open lucht of in de grond. De kostprijs van zo’n installatie ligt gemiddeld tussen de 1500 en 2000€.  

Investeren in een warmtepomp

Steeds meer Belgen kiezen voor een warmtepomp omdat het een milieuvriendelijk en voordelig verwarmingstype is.  Een WP haalt energie uit hernieuwbare energiebronnen (de zon, water, aarde) om ze opnieuw te injecteren in warmte-installaties. Ze zet energie dus om tot een verwarmingsbron.

Hoewel de warmtepomp indruk maakt met een uitstekend rendement (de installatie betaalt zich meestal op minder dan 10 jaar terug), kan de aankoopprijs bepaalde consumenten afschrikken. Die bedraagt namelijk tussen 5.000 en 20.000€ in functie van het gekozen model. De gewesten hebben wel allerlei premies ingevoerd om de investering beter te laten renderen. Daarover hebben we het later in dit artikel nog.

Een pelletkachel plaatsen

Net als de warmtepomp werd ook de pelletkachel in de loop der jaren steeds populairder. Dat komt omdat pellets goedkoop goedkoop en CO2-neutraal zijn, wat de pelletkachel bijzonder milieuvriendelijk maakt. Het rendement van een pelletkachel kan bovendien makkelijk 90% bedragen.

Nochtans is de kostprijs van een pelletkachel vrij hoog – die zou namelijk tussen 1500 en 6000€ liggen en vereist ook een goede reiniging, regelmatig onderhoud én voldoende opslagplek.

Net als een warmtepomp reiken de gewesten premies ook voor het plaatsen een pelletkachel premies uit.

>> Energieprijzen: welk energieype is het voordeligst?

Gedaan met mazoutketels: energiepremies helpen jou bij het vervangen!

Ter bevordering van de energietransitie kwamen de Belgische gewesten met een hele resem energie- en renovatiepremies voor werken in volgende domeinen:

 • Het dak;
 • De muren en vloeren;
 • De veiligheid van je elektriciteit- en gasinstallaties; 
 • Buitenschrijnwerk;
 • Verwarmingssystemen en warmwatersanitair.

Wat die laatste betreft staan de gewesten jou toe om je oude verwarmingssysteem te vervangen (jouw mazoutketel bijvoorbeeld) met een ecologischer en spaarzamer model.

>> Energetische renovatie: hoeveel kosten de werken? 

In Vlaanderen reikt niet de gewestelijke regering maar distributienetbeheerder Fluvius de premies uit. Je hebt recht op verschillende premies, in functie van jouw verwarmingssysteem:

 • Een premie van 2500€ als je switcht van een mazoutketel naar een gasketel of ander systeem op propaan of butaan;
 • Een premie tussen 300 en 4000€ voor warmtepompen;
 • Een premie van 400€ voor warmtepompen voor warm sanitair water;
 • Een premie van 1800€ als je je gasverwarming op propaan of butaan vervangt door een condensatieketel.

Neem voor meer precieze info een kijkje op deze webpagina van de Vlaamse regering.

 

In Brussel heb je recht op een premie als je je mazoutketel vervangt door een nieuwe gascondensatieketel. Ook het precieze bedrag daarvan varieert in functie van jouw inkomen:

 • Catégorie A: 300€; 
 • Catégorie B: 350€; 
 • Catégorie C: 400€. 

>> Meer weten over beschikbare energiepremies in Brussel?

In Wallonië ten slotte hangt de premie af van je inkomen. De premies voor verwarming zijn wel gestandaardiseerd. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Een biomassaketel: tussen 1000 en 6000€; 
 • De zonnecelverwarming: tussen 750 en 4000€; 
 • De warmtepomp: tussen 500 en 3000 €. 

Om de voorwaarden voor toekenning en de hoogte van de premies te kennen surf je naar de website van het Waals Gewest.

Naast deze gewestelijke premies hebben distributienetbeheerders ORES en Resa ook nog een eigen premie ingevoerd, mocht je van mazout naar gas willen switchen. Zo bieden ze jou elk een premie van 250€ als je een gasketel plaatst in een nieuwe woning en een premie van 400€ als je je oude mazoutketel vervangt door een gasketel.

Wist je dit al? Sinds afgelopen juli heeft het Waals Gewest besloten om de toegang tot de woningpremies te vereenvoudigen voor al je renovatiewerken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !