energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips die je nodig hebt om energie te besparen met de terugkomst van het goede weer.

Onze tips om minder elektriciteit te verbruiken

Of het nu gaat om je verlichting, huishoudtoestellen, verwarming of nieuwe technologieën waarmee je geld kunt besparen, er zijn meerdere dingen die je dagelijks kunt doen om je elektriciteitsfactuur en -verbruik te verlagen.

Meer zon en ledlampen om energie te besparen

De komst van de lente betekent ook de terugkeer van langere zonnige dagen. De perfecte gelegenheid om je lichten te doven en te genieten van het natuurlijke daglicht. Je verbruikt dan niet langer elektriciteit voor verlichting, maar bovendien zullen de zonnestralen je woning ook op natuurlijke wijze (en gratis) verwarmen.

Als het eenmaal donker is, kies je beter voor ledlampen dan voor traditionele modellen. Hoewel ze duurder zijn, hebben ze een langere levensduur en verbruiken ze minder energie dan hun tegenhangers. In feite genereert een gloeilamp met een vermogen van 9 W het equivalent van 60 W.f

energie-besparen-led

Tenslotte zijn ze vanuit ecologisch oogpunt een veilige keuze omdat ze voor 95% recycleerbaar zijn.

>> Schrijf je in voor onze groepsaankoop ledlampen

Lenteschoonmaak, ook in je keuken!

De lente is het ideale moment om je woning schoon te maken: je kleren en andere spullen sorteren, je ramen schoonmaken, in je tuin werken, je administratie klasseren en nog veel meer …

Er zijn echter een aantal kleine dingen die je in je keuken kunt doen om een lenteschoonmaak te houden en tegelijkertijd energie te besparen. Bijvoorbeeld door je diepvriezer te ontdooien. IJsvorming vermindert de levensduur van je toestel en zorgt voor meer energieverbruik. Twee of drie keer per jaar je diepvriezer ontdooien kan dus alleen maar je elektriciteitsfactuur ten goede komen!

Hetzelfde geldt voor je vaatwasser. Als je deze regelmatig ontkalkt, bij voorkeur met natuurlijke producten zoals azijn en zuiveringszout, zul je zien dat dit betere resultaten oplevert. Kies voor dagelijks gebruik het ‘Eco’-wasprogramma. Hoewel het langer duurt, wordt je vaat gewassen bij een temperatuur tussen 45 en 55 °C.

Ten slotte heeft een schone oven ook een beter rendement en dus een lager energieverbruik. Het is dan ook aanbevelenswaardig om je oven enkele keren per jaar grondig te reinigen. Nieuwere ovenmodellen hebben echter een ‘pyrolyse’-functie waarmee je oven zichzelf reinigt. Hoewel deze optie op het eerste gezicht zeer praktisch lijkt, is het ook zeer energieverslindend. We raden je dan ook aan om er minder gebruik van te maken en, indien je over een tweevoudige meter beschikt, deze modus te activeren tijdens de daluren, d.w.z. wanneer de energiekosten lager zijn.

>> 5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen

Blijf je graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes en besparingsmogelijkheden in de energiemarkt? Abonneer je op onze nieuwsbrief om het belangrijkste nieuws direct in je inbox te ontvangen.

Vaarwel wasdroger, hallo wind

Lente betekent mooi weer! Laat in dat geval je wasdroger even aan de kant en kies voor meer traditionele en milieuvriendelijke methodes. Je kunt bijvoorbeeld je was buiten aan een waslijn hangen of aan een droogrek als je in een appartement woont. Je elektriciteitsfacturen zullen je dankbaar zijn! Men schat namelijk dat je tot 10% op je factuur kunt besparen door natuurlijk drogen te verkiezen boven drogen in de wasdroger!

De slimme thermostaat, je beste vriend

Zoals het beroemde gezegde luidt: ‘april doet wat hij wil’. En dat is waar, vooral in een land als België. In de lente kunnen de temperaturen nogal schommelen. Het is dus mogelijk dat je je verwarming nog nodig zult hebben op koelere avonden.

Er is echter een geweldige bondgenoot om je verwarmingsverbruik zoveel mogelijk te beperken: de slimme thermostaat. Met dit geschakelde toestel kun je de temperatuur in je woning regelen, of je nu comfortabel in de zetel zit of net thuiskomt. Bovendien maakt het niet uit welk verwarmingssysteem je gebruikt, het is namelijk compatibel met alle modellen.

Doorgaans kan je met de slimme thermostaat tot 20% energie besparen. Als je er echter een gewoonte van maakt om de temperatuur twee graden lager te zetten zodra de lente aanbreekt, kun je 5 tot 15% meer besparen op je elektriciteitsfacturen.

>> Centrale verwarming: welke energiebron is in Vlaanderen het voordeligst?

Frisse lucht om vochtigheid tegen te gaan

Zet je ramen wijd open in de lente! Je woning regelmatig verluchten zorgt voor een toestroom van frisse lucht. Dit duurt maar 5 tot 10 minuten per dag en helpt vochtproblemen te voorkomen, aangezien droge lucht gemakkelijker en sneller opwarmt dan vochtige lucht. Tenslotte, en ondanks wat iedereen misschien denkt, is de binnenlucht veel meer vervuild dan de buitenlucht, omdat je woning wemelt van de verf (meestal chemische), allergenen, huisstofmijt en andere deeltjes.

Thuis energie besparen met renovatiewerken

De lente en de zomer worden beschouwd als de twee meest geschikte seizoenen voor diverse renovatiewerken zoals isolatie of het vervangen van verwarmingssystemen. Indien dit op je to-do-lijst staat, is dit misschien het ideale moment om van start te gaan!

Wist je dat een slecht geïsoleerde woning verantwoordelijk is voor ongeveer 15% van de energieverliezen? Dit doe je dus best eerst. We raden je aan om te beginnen met de isolatie van je dak. Indien nodig, kun je ook je muren en vloeren isoleren.

Bij Wikipower organiseren we groepsaankopen voor isolatie waarmee je 10% kunt besparen op je renovatiewerken. Bovendien hebben de gewesten een bonussysteem ingevoerd waarmee je extra kunt besparen.

Tot 10% korting op je isolatiewerken!

Schrijf je nu in op onze groepsaankoop voor isolatiewerken

Een ander belangrijk aandachtspunt op het gebied van renovatie is de optimalisatie van je verwarmingssysteem. Hiertoe zijn er meerdere opties. Je kunt besluiten om je stookolieketel om te schakelen op gas indien je daarop aangesloten bent. Je kunt ook kiezen voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Hoewel deze optie aanzienlijke aankoopkosten met zich meebrengt, is dit toch de meest aangewezen optie omdat het rendement op de investering gunstig is. Bovendien kun je, afhankelijk van je profiel, 100% onafhankelijk zijn van het openbare elektriciteitsnet. 

Ook moet je je verwarmingsketel vervangen als deze meer dan 20 jaar oud is en een rendement heeft van minder dan 90%. Daarom raden we je aan om een condensatiemodel te kiezen, aangezien deze minder energie verbruikt en zuiniger is. Naast isolatiepremies bieden de gewesten ook energiepremies aan.

>> Welke renovatiepremies bestaan er in België en hoe werken ze?

Ten slotte is het onderhoud van je verwarmingsketel, of deze nu op gas of stookolie werkt, iets wat je elk jaar moet doen. Dit is niet alleen een wettelijke vereiste, maar het garandeert ook je veiligheid en de goede werking van je toestel. Bovendien zijn verwarmingsmonteurs in het voorjaar vaker beschikbaar en flexibeler inzetbaar dan in het najaar of de winter, omdat de vraag dan natuurlijk afneemt.

Produceer zelf je groene stroom!

Installeer kwaliteitsvolle zonnepanelen tegen concurrerende prijzen dankzij onze 10 % korting!

Hoe kan ik energie besparen door groepsaankopen?

Naast al deze tips is er nog een manier om je energiefactuur te verlagen: de groepsaankoop voor elektriciteit en gas. Dit concept is gebaseerd op de kracht van de groep om onklopbare prijzen te bekomen bij de deelnemende leveranciers.

Sinds 2011 organiseren wij groepsaankopen voor elektriciteit en gas. In 2021 werden we zelfs gecertificeerd door de CREG, de federale energieregulator. We bieden Belgische gezinnen niet alleen besparingen, maar werken ook altijd met leveranciers die groene en Belgische elektriciteit uit hernieuwbare energie aanbieden.

>> Lees ook: Groepsaankoop energie: hoe verander je van leverancier?

Groepsaankoop, hoe werkt dat in de praktijk?

Inschrijving

Eenvoudig, snel en gratis! Verlenging: schrijf je vrijblijvend in voor de lopende groepsaankoop van elektriciteit en gas.

31 mei 2023

Aanbesteding

We brengen de leveranciers in concurrentie om de beste tarieven te bekomen. We zorgen voor alles!

31 maart 2023

Ontvangst

Ontdek in enkele muisklikken het aanbod dat we voor jou verkregen hebben en hoeveel je ermee kunt besparen.

Half april 2023

Bevestiging

Bevalt het aanbod je? Dan hoef je het enkel nog te aanvaarden. We regelen alle administratieve stappen voor je.

31 mei 2023

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !