energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

Onze tips om minder elektriciteit te verbruiken

Of het nu gaat om je verlichting, huishoudtoestellen, verwarming of nieuwe technologieën waarmee je geld kunt besparen, er zijn meerdere dingen die je dagelijks kunt doen om je elektriciteitsfactuur en -verbruik te verlagen.

1- Meer zon en ledlampen om energie te besparen

De komst van de lente betekent ook de terugkeer van langere zonnige dagen. De perfecte gelegenheid om je lichten te doven en te genieten van het natuurlijke daglicht. Je verbruikt dan niet langer elektriciteit voor verlichting, maar bovendien zullen de zonnestralen je woning ook op natuurlijke wijze (en gratis) verwarmen.

Als het eenmaal donker is, kies je beter voor ledlampen dan voor traditionele modellen. Hoewel ze duurder zijn, hebben ze een langere levensduur en verbruiken ze minder energie dan hun tegenhangers. In feite genereert een gloeilamp met een vermogen van 9 W het equivalent van 60 W.f

energie-besparen-led

Tenslotte zijn ze vanuit ecologisch oogpunt een veilige keuze omdat ze voor 95% recycleerbaar zijn.

>> Schrijf je in voor onze groepsaankoop ledlampen

2- Lenteschoonmaak, ook in je keuken!

De lente is het ideale moment om je woning schoon te maken: je kleren en andere spullen sorteren, je ramen schoonmaken, in je tuin werken, je administratie klasseren en nog veel meer …

Er zijn echter een aantal kleine dingen die je in je keuken kunt doen om een lenteschoonmaak te houden en tegelijkertijd energie te besparen. Bijvoorbeeld door je diepvriezer te ontdooien. IJsvorming vermindert de levensduur van je toestel en zorgt voor meer energieverbruik. Twee of drie keer per jaar je diepvriezer ontdooien kan dus alleen maar je elektriciteitsfactuur ten goede komen!

Hetzelfde geldt voor je vaatwasser. Als je deze regelmatig ontkalkt, bij voorkeur met natuurlijke producten zoals azijn en zuiveringszout, zul je zien dat dit betere resultaten oplevert. Kies voor dagelijks gebruik het ‘Eco’-wasprogramma. Hoewel het langer duurt, wordt je vaat gewassen bij een temperatuur tussen 45 en 55 °C.

Ten slotte heeft een schone oven ook een beter rendement en dus een lager energieverbruik. Het is dan ook aanbevelenswaardig om je oven enkele keren per jaar grondig te reinigen. Nieuwere ovenmodellen hebben echter een ‘pyrolyse’-functie waarmee je oven zichzelf reinigt. Hoewel deze optie op het eerste gezicht zeer praktisch lijkt, is het ook zeer energieverslindend. We raden je dan ook aan om er minder gebruik van te maken en, indien je over een tweevoudige meter beschikt, deze modus te activeren tijdens de daluren, d.w.z. wanneer de energiekosten lager zijn.

>> 5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen

3- Vaarwel wasdroger, hallo wind

Lente betekent mooi weer! Laat in dat geval je wasdroger even aan de kant en kies voor meer traditionele en milieuvriendelijke methodes. Je kunt bijvoorbeeld je was buiten aan een waslijn hangen of aan een droogrek als je in een appartement woont. Je elektriciteitsfacturen zullen je dankbaar zijn! Men schat namelijk dat je tot 10% op je factuur kunt besparen door natuurlijk drogen te verkiezen boven drogen in de wasdroger!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op energiegebied? Schrijf je dan nu in voor de Wikipower-nieuwsbrief en volg onze actualiteit op de voet!

4- De slimme thermostaat, je beste vriend

Zoals het beroemde gezegde luidt: ‘april doet wat hij wil’. En dat is waar, vooral in een land als België. In de lente kunnen de temperaturen nogal schommelen. Het is dus mogelijk dat je je verwarming nog nodig zult hebben op koelere avonden.

Er is echter een geweldige bondgenoot om je verwarmingsverbruik zoveel mogelijk te beperken: de slimme thermostaat. Met dit geschakelde toestel kun je de temperatuur in je woning regelen, of je nu comfortabel in de zetel zit of net thuiskomt. Bovendien maakt het niet uit welk verwarmingssysteem je gebruikt, het is namelijk compatibel met alle modellen.

Doorgaans kan je met de slimme thermostaat tot 20% energie besparen. Als je er echter een gewoonte van maakt om de temperatuur twee graden lager te zetten zodra de lente aanbreekt, kun je 5 tot 15% meer besparen op je elektriciteitsfacturen.

>> Centrale verwarming: welke energiebron is in Vlaanderen het voordeligst?

5- Frisse lucht om vochtigheid tegen te gaan

Zet je ramen wijd open in de lente! Je woning regelmatig verluchten zorgt voor een toestroom van frisse lucht. Dit duurt maar 5 tot 10 minuten per dag en helpt vochtproblemen te voorkomen, aangezien droge lucht gemakkelijker en sneller opwarmt dan vochtige lucht. Tenslotte, en ondanks wat iedereen misschien denkt, is de binnenlucht veel meer vervuild dan de buitenlucht, omdat je woning wemelt van de verf (meestal chemische), allergenen, huisstofmijt en andere deeltjes.

Thuis energie besparen met renovatiewerken

De lente en de zomer worden beschouwd als de twee meest geschikte seizoenen voor diverse renovatiewerken zoals isolatie of het vervangen van verwarmingssystemen. Indien dit op je to-do-lijst staat, is dit misschien het ideale moment om van start te gaan!

Wist je dat een slecht geïsoleerde woning verantwoordelijk is voor ongeveer 15% van de energieverliezen? Dit doe je dus best eerst. We raden je aan om te beginnen met de isolatie van je dak. Indien nodig, kun je ook je muren en vloeren isoleren.

Bij Wikipower organiseren we groepsaankopen voor isolatie waarmee je 10% kunt besparen op je renovatiewerken. Bovendien hebben de gewesten een bonussysteem ingevoerd waarmee je extra kunt besparen.

Tot 10% korting op je isolatiewerken!

Schrijf je nu in bij onze groepsaankoop voor isolatiewerken

Een ander belangrijk aandachtspunt op het gebied van renovatie is de optimalisatie van je verwarmingssysteem. Hiertoe zijn er meerdere opties. Je kunt besluiten om je stookolieketel om te schakelen op gas indien je daarop aangesloten bent. Je kunt ook kiezen voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Hoewel deze optie aanzienlijke aankoopkosten met zich meebrengt, is dit toch de meest aangewezen optie omdat het rendement op de investering gunstig is. Bovendien kun je, afhankelijk van je profiel, 100% onafhankelijk zijn van het openbare elektriciteitsnet. Ook moet je je verwarmingsketel vervangen als deze meer dan 20 jaar oud is en een rendement heeft van minder dan 90%. Daarom raden we je aan om een condensatiemodel te kiezen, aangezien deze minder energie verbruikt en zuiniger is. Naast isolatiepremies bieden de gewesten ook energiepremies aan.

>> Welke renovatiepremies bestaan er in België en hoe werken ze?

Ten slotte is het onderhoud van je verwarmingsketel, of deze nu op gas of stookolie werkt, iets wat je elk jaar moet doen. Dit is niet alleen een wettelijke vereiste, maar het garandeert ook je veiligheid en de goede werking van je toestel. Bovendien zijn verwarmingsmonteurs in het voorjaar vaker beschikbaar en flexibeler inzetbaar dan in het najaar of de winter, omdat de vraag dan natuurlijk afneemt.

Hoeveel zal je fotovoltaïsche installatie kosten? Vraag nu een gratis kostenraming aan! 

Hoe kan ik energie besparen door groepsaankopen?

Naast al deze tips is er nog een manier om je energiefactuur te verlagen: de groepsaankoop voor elektriciteit en gas. Dit concept is gebaseerd op de kracht van de groep om onklopbare prijzen te bekomen bij de deelnemende leveranciers.

Sinds 2011 organiseren wij groepsaankopen voor elektriciteit en gas. In 2021 werden we zelfs gecertificeerd door de CREG, de federale energieregulator. We bieden Belgische gezinnen niet alleen besparingen, maar werken ook altijd met leveranciers die groene en Belgische elektriciteit uit hernieuwbare energie aanbieden.

Inscription

1. Inschrijving

Je kunt je voor onze nieuwe groepsaankoop inschrijven tot en met 31/03/2022.

De organisator kondigt de start van de groepsaankoop aan. Je kan dan je belangstelling tonen door je ervoor in te schrijven. Het gaat doorgaans om het invullen van een formulier online of per brief met je contactgegevens en basisinformatie over je verbruikgewoontes (bijvoorbeeld: je jaarlijkse elektriciteitsverbruik voor de groepsaankoop elektriciteit).

Met Wikipower is deze stap helemaal gratis en vrijlbijvend. Hij dient enkel om je een offerte te maken.

Mise en concurrence

2. Energieleveranciers tegen elkaar uitspelen

Tussen 24/10/2022 tot 01/11/2022.

Dankzij deze belangstelling (de registraties) kan de organisator een aanbesteding opstarten bij de betrokken leveranciers (energie, telecommunicatie, hernieuwbare materialen enz.). Zij dienen dan een promotieaanbieding in in de hoop de aanbesteding te winnen.

De organisator selecteert tot slot de meest concurrentiële aanbieding. Deze moet niet alleen de grootste potentieel voor besparingen vertonen, maar ze moet ook voldoen aan een strikt kwaliteitscharter. De organisator zelf bepaalt over het algemeen die kwaliteitseisen. Voor de groepsaankoop elektriciteit van Wikipower is een van die eisen bijvoorbeeld dat de geleverde energie groen is.

Réception de l'offre

3. Mededeling van de offerte

Ten vroegste vanaf 01/11/2022.

Eens het winnende bod geselecteerd is, brengt de organisator je op de hoogte van dat bod en van de potentiële besparingen waarvan je kunt profiteren. Je hebt dus de zekerheid dat de prijs vast blijft, wat er ook gebeurt (een plotse stijging van de marktprijzen, bijvoorbeeld).

Je hebt dan tot de datum van afsluiting van de groepsaankoop om te beslissen of je meedoet of niet.

Acceptation de l'offre

4. Intekening en besparingen

Vanaf 01/11/2022 tot en met  30/11/2022.

Als je tevreden bent over het voorstel, kun je je keuze bevestigen door het aanbod te onderschrijven. De organisator verzorgt dan de administratieve stappen om van leverancier te veranderen. Als dat niet mogelijk is, brengt de organisator je in contact met de winnende leverancier. Je kunt sowieso reknen op begeleiding voor, tijdens en na de groepsaankoop.

>> Lees ook: Groepsaankoop energie: hoe verander je van leverancier?

Waar wacht je nog op om te besparen op energie?

Je blijft graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bespaarmogelijkheden op de energiemarkt? Abonneer je op onze nieuwsbrief en het belangrijkste nieuws belandt direct in je inbox.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !