energetische renovatie

Energetische renovatie: wat is de kostprijs van de werken?

Energetische renovatie: wat is de kostprijs van de werken?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Om energie te besparen en je huis op te waarderen kan een energetische renovatie erg nuttig zijn. In Vlaanderen heb je bovendien recht op premies. Maar valt de kostprijs van een totale renovatie wel mee?

Een energetische renovatie is een uitstekende manier om je EPC-waarde te verbeteren en zo je vastgoed op te waarderen. Met energierenovatie bedoelen we werken die het mogelijk maken om energieverlies tegen te gaan, zoals extra isolatie voor je woning.

Maar voor je een energierenovatie laat uitvoeren, moet je de rentabiliteit en kostprijs van de werken onderzoeken.

Er bestaan verschillende types van energierenovaties. Om je woning zo energie-efficiënt mogelijk te maken, kies je er de geschikte optie uit.

De verschillende types energetische renovaties en hun kostprijs

1. Isolatiewerken

isolation

Is het vaak te koud in je woning, of ben je vaak onaangenaam verrast door je energiefactuur in de winter? Probeer het probleem dan niet op te lossen door de verwarming hoger te zetten maar pak het bij de wortels aan: de isolatie. Dat is bij oude huizen vaak moeilijker omdat ze doorgaans minder goed geïsoleerd zijn dan moderne woningen.

 Dak-, zolder- en muurisolatie verdienen de voorkeur boven raamisolatie maar dat zal een expert je graag in detail uitleggen.

>> Lees ook: De isolatie van je woning: wat isoleer je het eerst?

Vanuit economisch oogpunt is de isolatie van je woning de meest voordelige oplossing. Na de werken begin je al snel honderden euro’s te besparen op je energiefactuur.

Voorzie je binnenkort isolatiewerken? Schrijf je in voor de groepsaankoop voor isolatie en krijg een offerte voor je werken. Tot 12,5% korting!

Om je dak of zolder te isoleren bestaan er twee technieken (de ene al iets economischer dan de andere): geblazen isolatie en vloeibare isolatie. De eerste techniek is duurder dan de tweede. Maar welke techniek je ook hanteert, volgens een studie van de Franse onderneming Pretto varieert de prijs tussen 18 en 53 euro/m².

Daarnaast is er muurisolatie, die kan gebeuren van binnenuit (ongeveer 40 euro/m²), of van buitenaf (duurder maar efficiënter, ongeveer 110 euro/m²).

De vervanging van de raamkozijnen tot slot kost 500 tot 900 euro per raam, inclusief plaatsing.

2. Optimalisering van de verwarming

Deze werken volgen na de isolatiewerken die ervoor zorgen dat de warmte niet kan ontsnappen. De optimalisering van de verwarming is een uitstekende manier om je factuur te verlagen.

In de eerste plaats moet je de uitrusting van je woning evalueren. Toegegeven, de prijs van een nieuwe verwarmingsketel is niet te onderschatten maar toch is het vaak een goede investering omdat een efficiëntere verwarming veel minder verbruikt. Zo kun je kiezen voor een individuele condensatieketel of een lagetemperatuurketel. Een andere mogelijkheid is je normale radiatoren te vervangen door inertieradiatoren met zachte warmte, die met een lagere temperatuur werken.

Bekijk hier enkele indicatieve prijzen ter info:

chauffage

Klassieke ketels

Een gasketel kost 1.500 tot 4.000 euro, terwijl de prijs van een stookolieketel tussen 4.000 en 5.000 euro ligt. Die prijs hangt uiteraard af van het model en rendement. Houd ook rekening met de jaarlijkse onderhoudskosten

Normale boiler of zonneboiler?

Een normale boiler kost tussen 500 en 3.000 euro naargelang het model. Voor een zonneboiler situeert de prijs zich tussen 2.500 en 3.500 euro. Bepaalde installateurs zullen je een aantrekkelijke prijs bezorgen als je een zonneboiler combineert met zonnepanelen.

Een zuinige verwarming

Reken op 50 tot 1.000 euro voor een radiator met water en 100 tot 1.200 euro voor een elektrische radiator. Die laatste is nuttig als hulpverwarming maar als je ze als hoofdverwarming gebruikt, loop je het risico dat je elektriciteitsfactuur de pan uitswingt.

3. De installatie van hernieuwbare energie

les panneaux photovoltaiques en wallonie sont toujours rentables

Als je een schoorsteen gebruikt om je woning te verwarmen, kun je overschakelen op een houtkachel, die een rendement van 85 procent genereert, tegenover 10 procent voor de schoorsteen. Je kunt ook zonnepalen, een warmtepomp, een individuele windmolen of een kleine waterkrachtcentrale installeren.

>> Lees ook: Zes ideale hernieuwbare energiebronnen voor een energiezuinige woning

Elke systeem heeft natuurlijk zijn prijs maar die is doorgaans snel terugverdiend en bovendien is het ecologisch en goed voor het milieu. Wat denk je daarvan?

Enkele prijsvoorbeelden:

Pelletverwarming

Een pelletkachel is snel terugverdiend door de prijs van 3.000 tot 4.000 euro. Een pelletketel is echter een stuk duurder (tussen 10.000 en 25.000 euro).

Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds goedkoper: een volledige installatie vergt doorgaans een investering van 6.000 tot 7.000 euro. Check ook het rendement van je panelen en vervang eventueel de niet renderende panelen.

Warmtepomp

Een warmtepomp kost tussen 6.000 en 20.000 euro (aerothermisch) of tussen 20.000 en 40.000 euro (geothermisch) naargelang de verwarmde oppervlakte.

Andere hernieuwbare oplossingen

Waterkrachtcentrales en windmolens tot slot zijn heel wat duurder maar hun installatie hangt af van het type van je woning en de inrichting van de grond.

Wil je zonnepanelen installeren? Neem dan deel aan de groepsaankopen van Wikipower. Een besparing van 10 procent op je installatiekosten.

4. Ventilatiesystemen

Een natuurlijke of mechanische ventilatie verzekert een gezonde omgeving, omdat ze condensatie in een vochtige woning tegengaat. Erg nuttig! Op het gebied van ventilatie heb je er alle belang bij om in het begin te investeren in een duurdere maar performantere installatie, die je op lange termijn heel wat geld kan besparen.

5. Regelsystemen

De verbruiksregeling is erg belangrijk, zeker wanneer je niets betaalt voor je hernieuwbare energie. In moderne (lees: slimme) woningen, zijn deze systemen vaak geautomatiseerd.

Je kunt de intensiteit van de verwarming laten variëren naargelang de buitentemperatuur. Het water in de radiatoren wordt aangestuurd door een thermostatische kraan, en een intervalsturing kan energie besparen wanneer je op het werk bent of in het weekend. Het regelsysteem kan in jouw plaats werken wanneer je afwezig bent of wanneer je geen tijd hebt.

Financiële tegemoetkomingen

Er bestaan verscheidene manieren om premies te ontvangen wanneer je een energetische renovatie wil t uitvoeren. Voor alle werken die de energieprestaties van je woning verbeteren, kun je rekenen op gewestelijke premies.

drapeau de région flamande

In Vlaanderen bestaan, al naargelang de regio waar je woont, talrijke premies om je energetische renovatie betaalbaar te houden. De Vlaamse overheid riep daarvoor de premiezoeker in het leven.  Geef je postcode in en je krijgt een overzicht van de premies waarvoor je in aanmerking komt.

Zo kun je bijvoorbeeld BENOvatiepremies aanvragen in het kader van het project BENOveren.  Gaat het om ingrijpende energetische werken, waarbij de hulp van een architect nodig is, dan is dat wellicht een Ingrijpende Energetische Renovatie waar allerlei financiële voordelen aan verbonden zijn. Ontdek alles over de toekenningsvoorwaarden op onze pagina over energiepremies in Vlaanderen.

drapeau region de bruxelles capitale

In Brussel vallen de administratieve beslommeringen om een energiepremie aan te vragen erg goed mee. Om het bedrag te kennen dat je kunt aanvragen, verwijzen we naar onze pagina over de Brusselse energiepremies.

drapeau wallonie

In Wallonië ten slotte kun je bijvoorbeeld een ‘prime Habitation’ aanvragen. Sinds 1 juli 2019 is het toekenningssysteem bovendien vereenvoudigd. Houd er ook rekening mee dat deze premie kan worden gecombineerd met een lening aan 0% intrest (Rénopack). Je vindt meer informatie op onze pagina over energiepremies in Wallonië.

Bepaalde gemeenten geven ook energiepremies om de werken te financieren. Aarzel niet om inlichtingen in te winnen om je premieaanvraag in te dienen als je in aanmerking komt voor de toekenningsvoorwaarden.

Opgelet: om zonnepanelen te financieren moet je andere financieringsvormen aanvragen. Je kunt dan bijvoorbeeld genieten van een gewestelijke premie aan een erg interessante intrestvoet (zelfs 0%) of een derde investeerder inschakelen (enkel in Brussel). Voor meer informatie raden we je aan om onze gids over dit onderwerp te lezen.

Vraag advies

Zoals je ziet, zijn de mogelijkheden legio. Er is echter nog marge om nieuwe financieringsinstrumenten te ontwikkelen. Kijk maar naar onze Franse buren, waar online makelaars je kunnen helpen om financieringsoplossingen voor je werken te vinden. Deze service is nog niet algemeen bekend in België.

Wie vragen heeft kan echter wel rekenen op de adviseurs van Wikipower, die je graag begeleiden en informeren. Wij doen er alles aan om je energie-uitgaven te beperken en daartoe adviseren we steevast de best geprijsde energierenovaties.

Kortom

De kostprijs van een energierenovatie is relatief want in de meeste gevallen zijn energie-investeringen heel snel terugverdiend.

Bovendien geven de gewesten je een fikse duw in de rug bij deze werken. Goed voor jou, goed voor het milieu: een energetische renovatie komen iedereen ten goede.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Groepsaankoop concept - Wikipower - header

Zo bespaar je met een groepsaankoop

Eendracht maakt macht … en verlaagt ook je facturen! Op dat samenwerkingsprincipe zijn de groepsaankopen gestoeld. Of het nu gaat om elektriciteit, gas, isolatie, zonnepanelen of telefoon- en internetabonnementen … Je kan veel interessantere prijzen verkrijgen door deel te nemen aan een groepsaankoop! Maar hoe gaat dit in zijn werk? Dat leggen wij je uit.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !