batterie domestique

Is investeren in een thuisbatterij interessant?

Is investeren in een thuisbatterij interessant?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
De thuisbatterij verleidt steeds meer eigenaars van zonnepanelen. Ze biedt dan ook talloze voordelen, met niet in het minst een hogere zelfconsumptie. Het grootste nadeel blijft echter het prijskaartje. Is ze dan de investering waard … of niet?

Wat is een thuisbatterij en wat doet ze?

De thuisbatterij slaat de elektriciteit die uw fotovoltaïsche panelen opwekken op wanneer die niet rechtstreeks wordt gebruikt. Zo kunt u deze elektriciteit bijvoorbeeld ’s avonds gebruiken, wanneer er geen zon meer is. En zo betaalt u ook geen kosten om elektriciteit van het net af te nemen.

De thuisbatterij maakt dus zelfconsumptie mogelijk, wat betekent dat u de productie van uw panelen rechtstreeks verbruikt. Zo kunt u van een zelfconsumptie van 30 tot 40% (zonder batterij) naar een zelfconsumptie van wel 70% en in de zomer in bepaalde regio’s zelfs 100% gaan.

Bent u van plan fotovoltaïsche panelen te installeren om uw elektriciteit op te wekken? Kies de groepsaankoop van Wikipower om gemiddeld 750 € te besparen!

Welke voordelen biedt de thuisbatterij?

 • U optimaliseert uw elektriciteitsaankopen en verlaagt dus ook uw factuur. Een goed idee om uw elektrische wagen goedkoop te herladen.
 • U verhoogt de opbrengst van uw fotovoltaïsche installatie.
 • U verhoogt uw onafhankelijkheid van het net en bent gerust in het geval van een stroomonderbreking of black-out (als de batterij over de juiste functie beschikt).
 • U verbruikt de lokaal opgewekte elektriciteit in plaats van die op het net te plaatsen. Zo helpt u het evenwicht van het stroomnet te handhaven.

Is investeren in een thuisbatterij rendabel?

Het is moeilijk om die vraag te beantwoorden omdat dit verschilt van geval tot geval. De streek waar u woont heeft ontegenzeglijk een impact op de opbrengst van uw thuisbatterij.

vlaanderen

Vlaanderen

Voor zonnepanelen die vóór 31 december 2020 werden geplaatst, kunt u kiezen tussen twee tariefformules:

 • Ofwel kiest u voor het compensatiesysteem met een terugdraaiende teller,
 • ofwel kiest u voor het proportioneel tarief en moet er dus een slimme teller worden geplaatst.

In het geval van het proportioneel tarief is het interessant om maximaal zelf te consumeren en dus een thuisbatterij te installeren.

Bovendien wordt tot eind 2020 een premie voor de installatie van een thuisbatterij toegekend. Die bedraagt 250 euro per kWh, met een maximumbedrag van 3200 euro per aansluitpunt en een maximum van 35% van de investeringskost.

Woont u in Vlaanderen en hebt u nog geen zonnepanelen? Installeer ze, zolang u nog steeds kunt profiteren van de toonbank draaien op zijn kop.

brussels

Brussels

Sinds januari 2020 is het Brussels compensatiemechanisme afgeschaft. Dat betekent dat de netkosten worden gefactureerd op het totaal van de afgenomen elektriciteit, zonder rekening te houden met de hoeveelheid in het net geïnjecteerde elektriciteit. Prosumenten hebben er dus alle belang bij om hun zelfconsumptie te verhogen. En dan kan de installatie van een thuisbatterij wel interessant zijn.

wallonie

Wallonië

Vanaf oktober 2020 zult u moeten kunnen kiezen tussen een forfaitair tarief, gebaseerd op het vermogen van uw fotovoltaïsche installatie, of een proportioneel tarief, gebaseerd op wat u werkelijk van het net haalt. De installatie van een thuisbatterij heeft voorlopig nog maar een beperkt nut. Ze kan de komende jaren echter wel nuttig blijken.

Criteria om rekening mee te houden vóór u investeert

Vóór u in een thuisbatterij investeert, houdt u het best rekening met verschillende criteria:

 • De kostprijs: tussen € 5000 en 10.000 excl. btw. De Tesla Powerwall 3 kost bijvoorbeeld € 6945 (uitgezonderd plaatsingskosten).
 • De levensduur: 10 tot 15 jaar
 • Levensduur in cycli: 2800 tot 10.000 cycli
 • Het opslagvermogen: tussen 3 kWh en 14 kWh. Het is belangrijk dat ze wordt afgestemd op uw verbruik. Om u een idee te geven: een gezin van 4 personen verbruikt 9,6 kWh per dag. Dat betekent dat het met een batterij met een vermogen van 10 kWh een dag lang volledig autonoom kan zijn.
 • Het gewicht en de afmetingen: zo’n batterij kan tot wel 120 kg wegen en de gemiddelde grootte is 15 cm breed op 1 meter hoog. Ze kan dus tegen de muur worden gehangen.
 • Technische kenmerken: ga na of ze een ingebouwde omzetter heeft (bidirectioneel). Anders gaat u nog een extra omzetter moeten installeren.

In een notendop

Met een thuisbatterij kan een gemiddeld gezin 60 tot 80% van zijn eigen productie gebruiken. Zonder batterij ligt dat gemiddelde rond de 30%. Een gezin met zonnepanelen van 5 kW en een batterij van 8 kWh bespaart zo ongeveer € 200 tot € 350 per jaar. Een rekensommetje dat snel is gemaakt: in de meeste gevallen is de investering die nodig is om een thuisbatterij te plaatsen nog te hoog om rendabel te kunnen zijn.

Thuisbatterijen zullen zeker rendabel worden, maar daarvoor moeten we nog even wachten. Wachten tot de opbrengst en de levensduur van de batterijen verbetert en de aankoopprijs daalt. Ons advies? Investeren is zeker een goed idee, maar pas over enkele jaren!

Wilt u meer weten over huidige duurzame technologieën? Vergeet niet om u te abonneren op de Wikipower nieuwsbrief zodat u niets mist!

Sources :

EngieEnerguideLivios

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

chauffage écologique

De 8 beste types duurzame verwarming

Uw ecologische voetafdruk verlagen is een werk van lange adem – en onze klassieke verwarmingssystemen maken dit nog moeilijker. Het ontginnen en verbranden van mazout

wedstrijd oali

Wedstrijd: win een cadeaupakket van Oali

Als kerstcadeautje organiseren we bij Wikipower een wedstrijd om een cadeaupakket van Oali te winnen, vol heerlijke bioproducten – ethisch en lokaal. De winnaar krijgt

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !