thuisbatterij-tesla-4

Is investeren in een thuisbatterij interessant?

Is investeren in een thuisbatterij interessant?

Nu de terugdraaiende teller in Vlaanderen vernietigd werd door het Grondwettelijk Hof, overwegen steeds meer Vlamingen de aankoop van een thuisbatterij. Maar een thuisbatterij heeft nog steeds haar prijskaartje - is het interessant om te investeren in een thuisbatterij?

Het afschaffen van de terugdraaiende teller zette kwaad bloed bij veel Vlaamse eigenaars van zonnepanelen. Voor elke overtollige kWh die ze afgaven kregen ze er vroeger één terug. Nu zullen ze de overtollige energie voor een lage prijs moeten verkopen aan hun leverancier. Dit maakt zonnepanelen in veel gevallen heel wat minder rendabel. Autoconsumptie optimaliseren, luidt de boodschap. Om dat te bereiken steekt de thuisbatterij weer de kop op. Maar ondanks de verhoogde opslagcapaciteit en haar lagere prijskaartje, is het nog steeds maar de vraag of de thuisbatterij haar prijs wel waard is.

Wil je niet meteen een batterij installeren?

Dan zijn er nog andere manieren om je elektriciteitsrekening te verlagen. Ontdek de groepsaankopen van Wikipower voor groene stroom en bespaar gemiddeld 245 euro!

Wat is een thuisbatterij en wat doet ze?

De thuisbatterij slaat de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken op wanneer die niet meteen wordt verbruikt. Zo kun je deze elektriciteit bijvoorbeeld ’s avonds gebruiken, wanneer er geen zon meer is. En zo betaal je ook geen kosten om elektriciteit van het net af te nemen.

De thuisbatterij maakt dus zelfconsumptie mogelijk, wat betekent dat je de productie van je panelen rechtstreeks verbruikt. Zo kun je van een zelfconsumptie van 30 tot 40% (zonder batterij) naar een zelfconsumptie van wel 70% en in de zomer in bepaalde regio’s zelfs 100% gaan.

Ben je van plan zonnepanelen te installeren om je elektriciteit op te wekken? Kies de groepsaankoop van Wikipower om gemiddeld 750 € te besparen!

Prijs, vermogen… Welke criteria zijn belangrijk voor je de stap waagt ?

Een thuisbatterij koop je niet zomaar. Om te bepalen of de aankoop voor jou de moeite waard is, houd je rekening met volgende criteria:

 • Prijs : tussen 5.000 en 10.000 € excl. BTW. De Tesla Powerwall 3 bijvoorbeeld kost 6.945 € (zonder installatiekosten);
 • Premie: misschien wil de overheid wel helpen bij het installeren van je zonnepanelen? In Brussel en Wallonië bestaan er geen premies, in Vlaanderen heb je er nog tot eind 2021 recht op;
 • Levensduur : gemiddeld tussen 10 en 20 jaar;
 • Levensduur in cycli : 2.800 à 10.000 cycli;
 • Opslagvermogen : tussen 3 kWh en 14 kWh. Die is idealiter aangepast aan je verbruik. Een gezin van vier verbruikt gemiddeld zo’n 9,6 kWh per dag. Een batterij met een vermogen van 10 kWh staat je dus toe om één dag lang autonoom te zijn;
 • Gewicht en afmetingen : een thuisbatterij kan tot 120 kg wegen en 15 cm op 1 meter groot zijn, je kunt ze dus aan een muur hangen;
 • Technische beperkingen : check of er in de thuisbatterij al een omvormer zit. Zoniet, zul je die apart moeten aankopen.

Welke modellen van thuisbatterijen zijn er momenteel op de markt?

De thuisbatterijenmarkt is in volle opkomst, en er zijn dan ook allerlei modellen beschikbaar. De Tesla Powerwall is daarvan waarschijnlijk de bekendste, en ook de LG Chem is in volle opkomst. Maar dat zijn niet de enige opties! Hier enkele modellen die je zouden kunnen interesseren:

 

 

Tesla Powerwall

Tesla had snel door dat een oplossing om elektriciteit op te slaan de perfecte aanvulling was op haar elektrische wagens. Daarom bracht ze een reeks thuisbatterijen voor aan de muur op de markt.

 • Opslagvermogen : 13,5 kWh
 • Levensduur : meer dan 20 jaar (maar gegarandeerd 10 jaar)
 • Aantal oplaadcycli : meer dan 6.000
 • Prijs: meer dan 7.000 €

Meer info op de site van Tesla.

thuisbatterij-Tesla Powervall 2 - Copyright Tesla

LG chem RESU10

Zuid-Koreaans producent LG is een vaste waarde op vlak van elektronica. Dat bevestigden ze nog eens met de batterij LG Chem RESU. Ze hebben een goede reputatie op de markt en hun modellen zijn uitgerust met een geïntegreerde omvormer.

 • Opslagvermogen : 10 kWh
 • Levensduur : meer dan 20 jaar
 • Aantal oplaadcycli : meer dan 6.000
 • Prijs : meer dan 6.000 €

Meer info op de site van LG

thuisbatterij-LG Chem RESU10

Nissan Xstorage (6 kWh)

Nissan is net als Tesla een autoproducent die door had dat een opslagbatterij de perfecte aanvulling is op haar elektrische wagens. Ook zij kwamen dus met een aanbod thuisbatterijen.

 • Opslagvermogen : in principe 6 kWh, maar met extra modules tussen 10 en 12 kWh
 • Levensduur : onbepaald, maar gegarandeerd 10 jaar
 • Aantal oplaadcycli : onbepaald
 • Prijs: meer dan 7.000 €

Meer informatie op de site van Nissan.

thuisbatterij-Nissan xStorage - Copyright Nissan

Algemeen gesproken, betaal je slechts 6% btw als je woning ouder dan tien jaar is. Is ze echter jonger dan 10 jaar, dan moet je er 21% btw bijtellen.

Is investeren in een thuisbatterij rendabel?

Het is moeilijk om die vraag te beantwoorden omdat dit verschilt van geval tot geval. De streek waar je woont heeft ontegenzeglijk een impact op de opbrengst van je batterij.

vlaanderen

Vlaanderen: het enige gewest dat een premie toekent

Sinds 1 januari 2021 bestaat de terugdraaiende teller niet meer in Vlaanderen. Het Gewest heeft deze aanpak gekozen om het eigen verbruik zoveel mogelijk aan te moedigen.

Het probleem is dat dit besluit niet alleen voor nieuwe fotovoltaïsche installaties geldt, maar ook voor oude. Dat viel niet in goede aarde bij de vele Vlaamse huishoudens, die eerder van dit systeem hadden genoten. Zij zullen nu een tariefmoeten betalen dat evenredig is met hun gebruik van het net, wat minder voordelig is dan de teruglopende teller.

Om de gemoederen te bedaren heeft het Vlaamse Gewest een aantal premies ingevoerd om eigenaars van zonnepanelen te compenseren. Een ervan heeft betrekking op de installatie van een thuisbatterij. Deze premie is geldig tot in 2024 en steunt op een systeem van degressieve bedragen.

Nuttige batterijcapaciteit Premie 2022 Premie 2023 Premie 2024
0 tot 4 kWh
€ 225 /kWh
€ 150 /kWh
€ 75 /kWh
4 tot 6 kWh
€ 187,5 /kWh
€ 125 /kWh
€ 62,50 /kWh
6 tot 9 kWh
€ 150 /kWh
€ 100 /kWh
€ 50 /kWh
Maximumbedrag per batterij
€ 1.725 - maximaal 40% van de factuur
€ 1.150 - maximaal 40% van de factuur
€ 575 - maximaal 40% van de factuur

Woon je in Vlaanderen en heb je nog geen zonnepanelen? Installeer ze, zolang je nog steeds kunt profiteren van de toonbank draaien op zijn kop.

Brussel

Brussel: een troef die het eigen verbruik van zonne-energie verhoogt

In januari 2020 is het Brussels compensatiemechanisme afgeschaft. Dat betekent dat de netkosten worden gefactureerd op het totaal van de afgenomen elektriciteit, zonder rekening te houden met de hoeveelheid in het net geïnjecteerde elektriciteit. Prosumenten hebben er dus alle belang bij om hun zelfconsumptie te verhogen. En dan kan de installatie van een thuisbatterij wel interessant zijn.

wallonie

Wallonië: duidelijk meer belangstelling sinds de komst van het prosumententarief

Sinds oktober 2020 betalen inwoners van Wallonië een prosumententarief. Die wil de kosten voor het gebruik van het net dus eerlijk verdelen over alle consumenten. In Wallonië hebben ze de keuze tussen een forfaitair tarief, gebaseerd op het vermogen van de zonne-installatie, en het proportioneel tarief, gebaseerd op wat ze werkelijk van het net afnemen.

Met de komst van dit tarief kan de installatie van een thuisbatterij interessant zijn in termen van kosteneffectiviteit. In plaats van de elektriciteit terug naar het net te leiden zonder dat het je toekomstige facturen vermindert, kunnen prosumenten hun elektriciteit in hun batterij opslaan om ze later te gebruiken.

Verlaag je factuur, met of zonder batterijen!

Geen andere keus dan elektriciteit van het net af te nemen? Dan kun je het net zo goed tegen een lagere prijs doen! Wikipower steunt je met een groepsaankoop voor groene stroom.

Welke voordelen en nadelen biedt de thuisbatterij?

Zoals je ziet, heeft de thuisbatterij meer dan één aantrekkelijk voordeel. Dat zijn de belangrijkste redenen die je moeten overtuigen om deze investering te doen:

 • Je optimaliseert je elektriciteitsaankopen en verlaagt dus ook je factuur. Een goed idee om je elektrische wagen goedkoop te herladen;
 • Je verhoogt de opbrengst van je fotovoltaïsche installatie;
 • Je verhoogt je onafhankelijkheid van het net en bent gerust in het geval van een stroomonderbreking of black-out (als de batterij over de juiste functie beschikt);
 • Je verbruikt de lokaal opgewekte elektriciteit in plaats van die op het net te plaatsen. Zo help je het evenwicht van het stroomnet te handhaven.

Toch valt het niet te ontkennen dat thuisbatterijen ook nadelen hebben.

 • De prijs van een batterij blijft het meest belemmerende element. Maar naarmate de technologie verbetert, wordt zo’n investering steeds betaalbaarder en rendabeler.
 • Het vorige punt hangt sterk samen met de opslagcapaciteit van het toestel. Die capaciteit is nog te klein om alle overtollige elektriciteit die je produceert op te slaan, maar dat zou de komende jaren alleen maar moeten verbeteren.
 • Het gewicht en de afmetingen van een batterij zijn aanzienlijk. Niet iedereen heeft de ruimte om er een in huis te plaatsen. Maar ook hier geldt dat de nieuwe modellen steeds kleiner zullen worden.

In een notendop

Met een thuisbatterij kan een gemiddeld gezin 60 tot 80% van zijn eigen productie gebruiken. Zonder batterij ligt dat gemiddelde rond de 30%. Een gezin met zonnepanelen van 5 kW en een batterij van 8 kWh bespaart zo ongeveer € 200 tot € 350 per jaar. Een rekensommetje dat snel is gemaakt: in de meeste gevallen is de investering die nodig is om een thuisbatterij te plaatsen nog te hoog om rendabel te kunnen zijn

Gezien de technologische vooruitgang is het meer dan waarschijnlijk dat batterijen in de toekomst winstgevend zullen zijn. Wachten tot de opbrengst en de levensduur van de batterijen verbetert en de aankoopprijs daalt. Ons advies? Investeren is zeker een goed idee, maar pas over enkele jaren! 

De aankoop kan echter snel de moeite waard worden als je profiteert van de premies of uitzonderlijke promoties. Een groepsaankoop voor batterijen zou wel eens een echt koopje kunnen worden! ! Wat denk jij? Zou je geïnteresseerd zijn in een groepsaankoop van thuisbatterijen bij Wikipower ? Vertel er ons alles over in de comments!

Wil je meer weten over huidige duurzame technologieën? Vergeet niet om je te abonneren op de nieuwsbrief van Wikipower zodat je niets mist!

Bronnen:

EngieEnerguideLivios

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !