batterie domestique

Is investeren in een thuisbatterij interessant?

Is investeren in een thuisbatterij interessant?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Nu de terugdraaiende teller in Vlaanderen vernietigd werd door het Grondwettelijk Hof, overwegen steeds meer Vlamingen de aankoop van een thuisbatterij. Maar een thuisbatterij heeft nog steeds haar prijskaartje - is het interessant om te investeren in een thuisbatterij?

Het afschaffen van de terugdraaiende teller zette kwaad bloed bij veel Vlaamse eigenaars van zonnepanelen. Voor elke overtollige kWh die ze afgaven kregen ze er vroeger één terug. Nu zullen ze de overtollige energie voor een lage prijs moeten verkopen aan hun leverancier. Dit maakt zonnepanelen in veel gevallen heel wat minder rendabel. Autoconsumptie optimaliseren, luidt de boodschap. Om dat te bereiken steekt de thuisbatterij weer de kop op. Maar ondanks de verhoogde opslagcapaciteit en haar lagere prijskaartje, is het nog steeds maar de vraag of de thuisbatterij haar prijs wel waard is.

Wat is een thuisbatterij en wat doet ze?

De thuisbatterij slaat de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken op wanneer die niet meteen wordt verbruikt. Zo kun je deze elektriciteit bijvoorbeeld ’s avonds gebruiken, wanneer er geen zon meer is. En zo betaal je ook geen kosten om elektriciteit van het net af te nemen.

De thuisbatterij maakt dus zelfconsumptie mogelijk, wat betekent dat je de productie van je panelen rechtstreeks verbruikt. Zo kun je van een zelfconsumptie van 30 tot 40% (zonder batterij) naar een zelfconsumptie van wel 70% en in de zomer in bepaalde regio’s zelfs 100% gaan.

Ben je van plan zonnepanelen te installeren om je elektriciteit op te wekken? Kies de groepsaankoop van Wikipower om gemiddeld 750 € te besparen!

Welke voordelen biedt de thuisbatterij?

 • Je optimaliseert je elektriciteitsaankopen en verlaagt dus ook je factuur. Een goed idee om je elektrische wagen goedkoop te herladen;
 • Je verhoogt de opbrengst van je fotovoltaïsche installatie;
 • Je verhoogt je onafhankelijkheid van het net en bent gerust in het geval van een stroomonderbreking of black-out (als de batterij over de juiste functie beschikt);
 • Je verbruikt de lokaal opgewekte elektriciteit in plaats van die op het net te plaatsen. Zo help je het evenwicht van het stroomnet te handhaven.

Prijs, vermogen… Welke criteria zijn belangrijk voor je de stap waagt ?

Een thuisbatterij koop je niet zomaar. Om te bepalen of de aankoop voor jou de moeite waard is, houd je rekening met volgende criteria:

 • Prijs : tussen 5.000 en 10.000 € excl. BTW. De Tesla Powerwall 3 bijvoorbeeld kost 6.945 € (zonder installatiekosten);
 • Premie: misschien wil de overheid wel helpen bij het installeren van je zonnepanelen? In Brussel en Wallonië bestaan er geen premies, in Vlaanderen heb je er nog tot eind 2021 recht op;
 • Levensduur : gemiddeld tussen 10 en 20 jaar;
 • Levensduur in cycli : 2.800 à 10.000 cycli;
 • Opslagvermogen : tussen 3 kWh en 14 kWh. Die is idealiter aangepast aan je verbruik. Een gezin van vier verbruikt gemiddeld zo’n 9,6 kWh per dag. Een batterij met een vermogen van 10 kWh staat je dus toe om één dag lang autonoom te zijn;
 • Gewicht en afmetingen : een thuisbatterij kan tot 120 kg wegen en 15 cm op 1 meter groot zijn;
 • Technische beperkingen : check of er in de thuisbatterij al een omvormer zit. Zoniet, zul je die apart moeten aankopen.

Welke modellen zijn er momenteel op de markt?

De thuisbatterijenmarkt is in volle opkomst, en er zijn dan ook allerlei modellen beschikbaar. De Tesla Powerwall is daarvan waarschijnlijk de bekendste, en ook de LG Chem is in volle opkomst. Maar dat zijn niet de enige opties! Hier enkele modellen die je zouden kunnen interesseren:

 

 

Tesla Powerwall

Tesla had snel door dat een oplossing om elektriciteit op te slaan de perfecte aanvulling was op haar elektrische wagens. Daarom bracht ze een reeks thuisbatterijen voor aan de muur op de markt.

 • Opslagvermogen : 13,5 kWh
 • Levensduur : meer dan 20 jaar (maar gegarandeerd 10 jaar)
 • Aantal oplaadcycli : meer dan 6.000
 • Prijs: meer dan 7.000 €

Meer info op de site van Tesla.

Tesla Powervall 2 - Copyright Tesla

LG chem RESU10

Zuid-Koreaans producent LG is een vaste waarde op vlak van elektronica. Dat bevestigden ze nog eens met de batterij LG Chem RESU. Ze hebben een goede reputatie op de markt en hun modellen zijn uitgerust met een geïntegreerde omvormer.

 • Opslagvermogen : 10 kWh
 • Levensduur : meer dan 20 jaar
 • Aantal oplaadcycli : meer dan 6.000
 • Prijs : meer dan 6.000 €

Meer info op de site van LG

LG Chem RESU10

Nissan Xstorage (6 kWh)

Nissan is net als Tesla een autoproducent die door had dat een opslagbatterij de perfecte aanvulling is op haar elektrische wagens. Ook zij kwamen dus met een aanbod thuisbatterijen.

 • Opslagvermogen : in principe 6 kWh, maar met extra modules tussen 10 en 12 kWh
 • Levensduur : onbepaald, maar gegarandeerd 10 jaar
 • Aantal oplaadcycli : onbepaald
 • Prijs: meer dan 7.000 €

Meer informatie op de site van Nissan.

Nissan xStorage - Copyright Nissan

Is investeren in een thuisbatterij rendabel?

Het is moeilijk om die vraag te beantwoorden omdat dit verschilt van geval tot geval. De streek waar je woont heeft ontegenzeglijk een impact op de opbrengst van je batterij.

vlaanderen

Vlaanderen

In Vlaanderen bestaat het systeem van de terugdraaiende teller dus niet meer. Wie nog een analoge teller heeft, zal nog een tijdje van het oud systeem kunnen profiteren, maar op lange termijn schakelt elke Vlaming verplicht over op een digitale meter.

De afschaffing van de terugdraaiende teller betekent ook dat het prosumententarief niet meer van toepassing is. In plaats daarvan wordt overgeschakeld op het capaciteitstarief.  Deze overschakeling betekent een financieel verlies voor duizenden Vlaamse huishoudens. Omdat je voor elke kWh die je afgeeft aan het net maar een geringe compensatie krijgt, is het vanaf nu zaak om je autoconsumptie zo goed mogelijk te optimaliseren. Een thuisbatterij kan daarbij helpen, en de Vlaamse overheid wil het plaatsen van thuisbatterijen aanmoedigen.

Daarom wordt in Vlaanderen tot eind 2021 een premie voor de installatie van een thuisbatterij toegekend. Die bedraagt 250 euro per kWh, met een maximumbedrag van 3200 euro per aansluitpunt en een maximum van 35% van de investeringskost. De volledige lijst met voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

In Vlaanderen is er ook sprake van andere initiatieven om het rendement van je zonnepanelen te verbeteren, zoals bijvoorbeeld zonnedelen. Dit is momenteel nog toekomstmuziek, maar als het van Elia afhangt absoluut in de pipeline.

Woon je in Vlaanderen en heb je nog geen zonnepanelen? Installeer ze, zolang je nog steeds kunt profiteren van de toonbank draaien op zijn kop.

brussels

Brussel

In januari 2020 is het Brussels compensatiemechanisme afgeschaft. Dat betekent dat de netkosten worden gefactureerd op het totaal van de afgenomen elektriciteit, zonder rekening te houden met de hoeveelheid in het net geïnjecteerde elektriciteit. Prosumenten hebben er dus alle belang bij om hun zelfconsumptie te verhogen. En dan kan de installatie van een thuisbatterij wel interessant zijn.

wallonie

Wallonië

Sinds oktober 2020 betalen inwoners van Wallonië een prosumententarief. Die wil de kosten voor het gebruik van het net dus eerlijk verdelen over alle consumenten. In Wallonië hebben ze de keuze tussen een forfaitair tarief, gebaseerd op het vermogen van de zonne-installatie, en het proportioneel tarief, gebaseerd op wat ze werkelijk van het net afnemen.

 

In een notendop

Met een thuisbatterij kan een gemiddeld gezin 60 tot 80% van zijn eigen productie gebruiken. Zonder batterij ligt dat gemiddelde rond de 30%. Een gezin met zonnepanelen van 5 kW en een batterij van 8 kWh bespaart zo ongeveer € 200 tot € 350 per jaar. Een rekensommetje dat snel is gemaakt: in de meeste gevallen is de investering die nodig is om een thuisbatterij te plaatsen nog te hoog om rendabel te kunnen zijn

Thuisbatterijen zullen zeker rendabel worden, maar daarvoor moeten we nog even wachten. Wachten tot de opbrengst en de levensduur van de batterijen verbetert en de aankoopprijs daalt. Ons advies? Investeren is zeker een goed idee, maar pas over enkele jaren! Woon je in Vlaanderen, dan kan het vanwege de subsidie tot eind 2021 wél de moeite zijn om te investeren in een thuisbatterij. Voor meer info daarover neem je contact op met de Vlaamse regering. 

Wil je meer weten over huidige duurzame technologieën? Vergeet niet om je te abonneren op de nieuwsbrief van Wikipower zodat je niets mist!

Bronnen:

EngieEnerguideLivios

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Groepsaankoop Wikipower: en de winnaar is…

resultaat van de groepsaankoop voor energie van Wikipower. Jullie geduld wordt nu eindelijk beloond! Na een week mededinging kunnen we jullie nu eindelijk ons concurrerende

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !