slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

De werking van een slimme (of geconnecteerde) thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je je centrale verwarming regelen en je energieverbruik aanpassen volgens je behoeften, levensstijl en gewoonten. Met dit systeem, dat op je wifi is aangesloten, kun je tot 20% besparen op je energiekosten. Een niet te onderschatten voordeel als je bedenkt dat verwarming ongeveer 60% van het totale energieverbruik van een huishouden uitmaakt.

De slimme thermostaat is compatibel met alle verwarmingssystemen, of ze nu op gas, stookolie of hout werken. Hij kan ook worden aangepast voor een warmtepomp.

>>Energieprijzen: met welke energie verwarm je het best?

Hiermee kun je de temperatuur van de verschillende kamers in je huis regelen via je smartphone, je tablet of zelfs via bepaalde modellen van domoticaradiatoren. Sommige modellen bieden ook de mogelijkheid om de temperatuur in je woning te programmeren volgens je gewoonten, bijvoorbeeld het uur waarop je opstaat of waarop je thuiskomt van je werk. Ook kunnen ze zich aanpassen aan externe weersomstandigheden. Tenslotte slaan deze slimme toestellen je verbruiksgegevens op, wat nuttig kan zijn als je de verschillende kostenposten wilt analyseren.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op energiegebied? Schrijf je dan nu in voor de Wikipower-nieuwsbrief en volg onze actualiteit op de voet!

Wanneer en waarom je een slimme thermostaat moet installeren

De slimme thermostaat is niet met alle consumentenprofielen compatibel. Hij is vooral interessant:

  • Als je verwarmingsverbruik vaak varieert omdat je bijvoorbeeld een onregelmatige levensstijl hebt en vaak onderweg of op reis bent.
  • Als je je energieverbruik van nabij wil opvolgen.
  • Als je een passie voor nieuwe technologieën hebt en ze goed weet te gebruiken.

In andere gevallen is een slimme thermostaat niet aangepast aan je behoeften of je verbruiksprofiel:

  • Je hebt volledige je energieverbruik en dus je verwarmingskosten perfect onder controle.
  • Je installatie is niet aangesloten op een centraal verwarmingssysteem.

Je hebt geen smartphone of ander geconnecteerd toestel.

>> Verwarmingskosten: 9 manieren waarop je je factuur de hoogte in jaagt

Een slimme thermostaat kiezen - Prijs- en modelvergelijking

De voorbije jaren is de slimme thermostaat op grote schaal gedemocratiseerd en zijn er heel wat nieuwe modellen en merken op de markt gekomen. Om je te helpen een keuze te maken, vergelijken we de beste thermostaten op de markt volgens hun toepasbaarheid, capaciteit en prijs.

De Honeywell T6-thermostaat

Honeywell is een Amerikaans merk, gespecialiseerd in domotica. Het is ook de pionier van de thermostaten. Tegenwoordig verkoopt de onderneming een twintigtal intelligente thermostaten, evenals diverse beveiligingssystemen.

De Honeywell T6-thermostaat is een van de bestsellers van het merk, omdat hij compatibel is met alle verwarmingstypes en de volgende functies biedt:

  • Hij biedt de keuze uit meer dan zes temperatuurniveaus per kamer.
  • Hij heeft een geofencingsysteem om je positie te bepalen en te weten wanneer hij de verwarming moet in- en uitschakelen (het is echter onmogelijk de geofencing uit te schakelen).
  • Met de smartphone-app ‘Honeywell Home’ kun je vanop afstand de controle overnemen.
  • De thermostaat is compatibel met verscheidene slimme luidsprekers, zoals Google Home, Alexa of de Apple Homekit, en maakt meerdere gebruikersaccounts mogelijk.
  • De verwarming is programmeerbaar voor een periode van zeven dagen.
  • De thermostaat heeft een draadloze batterij.

De gemiddelde prijs bedraagt 159 euro.

De Netatmo NTH101-thermostaat

Netatmo is een Frans merk dat in 2011 werd opgericht en zich specialiseert in geconnecteerde voorwerpen voor thuis, zoals beveiligingssystemen (camera, alarm, slimme deurbel), thermostaten en luchtsensoren.

De slimme Netatmo-thermostaat is compatibel met verwarmingssystemen op gas, olie en hout, alsook met warmtepompen. Om hem aan je energiebehoeften aan te passen en een gebruiksprogramma in te stellen, moet je vijf vragen over je leefgewoonten beantwoorden, zoals je slaap- en waakuren of je werktijden.

Bovendien heeft hij twee functies die je comfort verzekeren en verbeteren:

  1. Auto-adapt, een functie die rekening houdt met de isolatie van je woning en de buitentemperatuur, om je verwarming tijdig in te schakelen.
  2. Auto-care, een functie die je waarschuwt wanneer er een storing in je verwarmingssysteem optreedt of wanneer de batterijen in je thermostaat bijna leeg zijn.

Hoewel deze slimme thermostaat batterijen gebruikt en geen draadloze batterij heeft, biedt hij een belangrijk voordeel: zijn compatibiliteit met diverse slimme luidsprekers en andere mobiele toepassingen (Apple Homekit, Amazon Alexa, Google Home, Facebook Messenger). Bovendien heeft Netatmo een mobiele app ontwikkeld, Home+ Control, waarmee je de uurregeling voor de verwarming kunt programmeren en je afwezigheid kunt aangeven. In combinatie met een OpenTherm-boiler (d.w.z. een modulerende boiler die zich aan de behoeften van de gebruiker aanpast), kun je de hoeveelheid water die je nodig hebt via dezelfde toepassing regelen.

De prijs varieert tussen 160 en 200 euro.

De Google Nest 3-thermostaat

De derde generatie van de Nest-thermostaat is geschikt voor meer verwarmingsmodellen, zoals ketels op gas en stookolie, modulaire OpenTherm-boilers, vloerverwarmingssystemen, warmtepompen en warmwaterreservoirs. Hij wordt beschouwd als het neusje van de zalm onder de slimme thermostaten en biedt de volgende functies: 

  • Zelfprogrammering om de temperatuur te verlagen of te verhogen. Het systeem onthoudt je voorkeuren en past ze waar nodig aan.
  • De automatische afwezigheidsfunctie past de temperatuur aan wanneer je de woning verlaat en stopt de warmwaterproductie bij langdurige afwezigheid.
  • Vanaf je smartphone, tablet of computer kun je hem vanop afstand bedienen.
  • Afstandsweergave: vanaf de andere kant van de kamer geeft hij automatisch de tijd en temperatuur van de kamer aan.
  • Energieverbruiksgeschiedenis.
  • Analyseert de weersinvloeden.
  • Een zonnescherm als de thermostaat aan de zon wordt blootgesteld, om de weergegeven temperatuur niet te beïnvloeden.

Hij is compatibel met Amazon Alexa en Google Home.

Als een van de meest performante slimme thermostaten van zijn generatie is hij duurder dan het gemiddelde, met een prijs van 250 euro.

De Bosch EasyControl CT 200-thermostaat

De vroegere Junkers EasyControl-thermostaat is compatibel met diverse – zowel conventionele als condenserende – ketelmodellen. Voor meer functies kun je een complete kit kopen, inclusief thermostaat en drie thermostatische kleppen. Dankzij dat systeem kun je de temperatuur van elke kamer in je woning afzonderlijk regelen (tot 24 plaatsen tegelijk).

Andere voordelen van de EasyControl CT 200-thermostaat:

  • Het systeem past zich automatisch aan je leefgewoonten aan, dankzij de aanwezigheidsdetector.
  • Compatibiliteit met oude verwarmingssystemen, mits een adapter.
  • De mogelijkheid om je verwarming en warm water te regelen.
  • De mogelijkheid om te communiceren via de mobiele EasyControl-app, maar ook via de verlichting van de thermostaat, met vooraf bepaalde en nauwkeurig gekozen kleuren.

De prijs van deze slimme thermostaat alleen varieert tussen 200 en 250 euro, terwijl de kit met thermostaat en drie kleppen gemiddeld 500 euro kost.

De Tado V3+-thermostaat

De Tado V3+-thermostaat wordt verkocht als een complete starterkit, inclusief:

  • Een draadloze temperatuursensor
  • Een draadloze ontvanger
  • Een internetbrug (verbindingsbrug tussen twee verschillende netwerken)
  • USB-kabels en -adapters
  • Batterijen
  • Een set gereedschap om je thermostaat op te hangen (schroeven, pluggen, kabellabels, enz.).

De Tado V3+-starterset is compatibel met centrale verwarmingssystemen met radiatoren of vloerverwarming en met alle types van ketels. Hij werkt perfect samen met Google Home, Alexa en Apple Homekit.

Voor de bediening beschikt hij over een slim programmeersysteem via de mobiele app. Daarmee kun je de gewenste temperaturen en standen instellen op de gewenste dagen en periodes. De slimme thermostaat zal ze automatisch aanpassen met behulp van zijn algoritme. Dankzij geofencing (tegen betaling van 3 euro/maand) kan de afwezigheidsstand ook automatisch geactiveerd worden. De Tado-thermostaat kan niet alleen je verbruiksgeschiedenis in detail analyseren, maar meet ook de kwaliteit van de omgevingslucht (binnen en buiten). En om een beeld te geven van het besparingspotentieel, genereert de sectie ‘Energiebesparing’ in je app elke maand een balans met gegevens zoals het aantal keren dat je je huis geventileerd hebt, de verwarmingstijd en de verhouding tot het weer.

Er bestaan verschillende Tado V3+-starterkits, gaande van 150 tot 260 euro.

Een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Zonder twijfel een goed idee! Ondanks de soms hoge aanschafprijs betaalt een slimme thermostaat zichzelf snel terug dankzij het besparingspotentieel voor je verwarmingsverbruik.

Dit soort slimme toestellen richt zich echter vooral tot consumenten die relatief vertrouwd zijn met nieuwe technologieën zoals smartphones, tablets en computers, en voor mensen die echt de tijd willen nemen om hun energiebehoeften en -verbruik te analyseren.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op energiegebied? Schrijf je dan nu in voor de Wikipower-nieuwsbrief en volg onze actualiteit op de voet!

Manieren om nog meer te besparen

Behalve het feit dat je 10 tot 20% bespaart op je energiekosten, kun je met de slimme thermostaat ook je verbruik analyseren. Een goede manier om te zien welke factoren in je dagelijkse leven je rekening kunnen verhogen.

Met het oog op de huidige energiecrisis heeft iedereen baat bij tips om te besparen op de elektriciteits- en gasrekening. De eerste stap is het uitvoeren van verschillende dagelijkse handelingen om je verbruik te verminderen. Investeer bijvoorbeeld in led-lampen, verlucht dagelijks je huis, koop toestellen met zuinigheidsklasse A, neem douches in plaats van baden, en droog je wasgoed aan een draad in plaats van in een droogtrommel.

>> 5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen

Loopt je contract bijna af en weet je niet tot welke nieuwe aanbieding of leverancier je je moet wenden? Vertrouw op officiële vergelijkingspunten zoals Energie-Vergelijker.be, de eerste energievergelijker die het kwaliteitslabel van de CREG, de federale energieregulator, heeft gekregen.

De beste manier om geld te besparen is je inschrijven op een groepsaankoop zoals we die bij Wikipower aanbieden. Dankzij de slagkracht van onze groep zal ons team in staat zijn de beste tarieven te bedingen bij de deelnemende leveranciers. Je kunt je gratis en zonder verplichting inschrijven zodra de winnende aanbieding is gekozen en bekendgemaakt.

>> Prijsstijging: verander je het best van energiecontract?

Groepsaankoop, hoe werkt dat in de praktijk?

Inschrijving

Eenvoudig, snel en gratis! Verlenging: schrijf je vrijblijvend in voor de lopende groepsaankoop van elektriciteit en gas.

31 mei 2023

Aanbesteding

We brengen de leveranciers in concurrentie om de beste tarieven te bekomen. We zorgen voor alles!

31 maart 2023

Ontvangst

Ontdek in enkele muisklikken het aanbod dat we voor jou verkregen hebben en hoeveel je ermee kunt besparen.

Half april 2023

Bevestiging

Bevalt het aanbod je? Dan hoef je het enkel nog te aanvaarden. We regelen alle administratieve stappen voor je.

31 mei 2023

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !