installation de panneaux photovoltaiques

Zonnepanelen installeren: hoe gaat dat?

Zonnepanelen installeren: hoe gaat dat?

Je wil je energiefactuur verlagen en meteen ook investeren in hernieuwbare energie? Dan is zonnepanelen installeren de gedroomde oplossing. Maar zonnepanelen plaatsen doe je niet in een-twee-drie. Wat heb je nodig? Hoelang duurt de installatie? Kun je meteen van je zonnepanelen genieten zodra ze er liggen? Wij lichten alle stappen toe in deze gids!

Inhoud

Het grote voordeel van zonnepanelen is dat ze afhangen van een onuitputtelijke energiebron: zonlicht! Het mag dan ook niet verbazen dat ze de voorbije jaren enorm populair zijn geworden. In België kozen steeds meer huishoudens ervoor groene stroom te verbruiken via die blinkende panelen die zon liggen te vangen op hun dak.

Ben jij ook van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Bereid dit dan goed voor, zodat je zonnepanelen in de beste omstandigheden worden geïnstalleerd. Maar waar begin je? Om op die vraag te antwoorden, schreven wij een gids die je helpt de plaatsing van je nieuwe generator van groene stroom te plannen.

Ontdek de groepsaankoop van zonnepanelen van Wikipower. Tot 750 euro korting op je installatie.

Te controleren voor je zonnepanelen laat plaatsen

Voor je zonnepanelen gaat bestellen, is het belangrijk om de oriëntatie van je woning eens goed te bestuderen, om zeker te zijn dat je aan de nodige voorwaarden voor zo’n installatie voldoet.

☑ Je kent je jaarlijks elektriciteitsverbruik en weet dus wat je precies nodig hebt

Hoeveel bedraagt je jaarlijks elektriciteitsverbruik? Die informatie is essentieel om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Weet bovendien dat onder een verbruik van 1500 kWh per jaar zonnepanelen niet rendabel zullen zijn.

☑ Je dak is niet op het noorden gericht

Wat is de oriëntatie van het dak waarop je panelen komen te liggen? Ter herinnering: om van een maximale productie van elektriciteit te kunnen profiteren, liggen je panelen het best op een dak dat op het zuiden is gericht. De zonnestralen zijn in het zuiden namelijk het sterkst. Maar ook in de andere windrichtingen kunnen je zonnepanelen veel opbrengen. Enkel het noorden is te vermijden.

☑ Je dakbedekking is geschikt voor een probleemloze installatie van zonnepanelen

Uit welk materiaal bestaan je dakpannen? Er zijn materialen die afgeraden zijn voor de installatie van zonnepanelen. Dat geldt vooral voor Eternit-leien, dakpanpanelen, ruitvormige leien en leien met haakjes. En dan zijn er nog bedekkingen die absoluut niet geschikt zijn, zoals strooien daken, omwille van het brandgevaar. Ga dus na uit welk materiaal jouw dak bestaat voor je een installatie plant.

Vergewis je er tot slot van dat je dak stevig en gezond genoeg is. Zonnepanelen zijn relatief zwaar (zo’n 20 kg elk!). Die wil je dus niet op een gammel dak plaatsen!

☑ De vrije en bruikbare ruimte op je dak is groot genoeg voor je installatie

Wat is de ruimte van je dak die bruikbaar is voor je zonnepanelen? Volstaat die voor de elektriciteit die jij nodig hebt? Hou rekening met elementen die de beschikbare oppervlakte verkleinen, zoals een schoorsteen, een veluxraam of een schaduwzone (waarop een zonnepaneel niet veel zal opbrengen).

Een paneel beslaat gemiddeld 1,6 m². Zo kun je inschatten hoeveel zonnepanelen je op je dak kunt leggen, rekening houdend met de bruikbare oppervlakte.

☑ Je kunt je dak gemakkelijk aansluiten op je elektrische installatie

Kun je gemakkelijk stroomkabels naar je dak leiden? Als dat niet zo is, zul je je elektriciteitsinstallatie misschien moeten aanpassen. Anders wordt het moeilijk om je toekomstige omvormer aan te sluiten.

☑ Je hebt een stedenbouwkundige vergunning als dit nodig zou zijn

Heb je de nodige vergunningen voor de installatie van zonnepanelen op je dak? In principe ben je in België vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning voor de installatie van zonnepanelen. Toch zijn er uitzonderingen, afhankelijk van het gewest waarin je woont. En dat geldt vooral voor wie in een beschermd gebouw woont.

drapeau region de bruxelles capitale

In Brussel heb je meestal geen vergunning nodig voor zonnepanelen die niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of als ze in het dakvlak zijn ingewerkt of evenwijdig aan dit vlak op het dak zijn bevestigd, zonder overloop. In het andere geval heb je dus wel een vergunning nodig.

Je vindt hierover meer informatie op de portaalsite voor stedenbouw in Brussel.
drapeau de région flamande

De vuistregel in Vlaanderen is dat je geen stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, tenzij je woning aan bijzondere voorwaarden is onderworpen (zoals een geklasseerd gebouw). Maar ook als dat wel het geval is, kunnen er soms uitzonderingen worden toegestaan.

De website van het Vlaamse Gewest vertelt er je meer over.
drapeau wallonie

In Wallonië is de regel nog soepeler. De zonnepanelen moeten gewoon vastgemaakt worden op of geïntegreerd zijn in het dak. De zonnepanelen mogen de grens van het gebouw waarop ze geïnstalleerd zijn ook niet overschrijden. Voor een installatie op de grond heb je wel een vergunning nodig.

Meer informatie vind je op de website van de Service Public de Wallonie.

De 5 stappen in de installatie van zonnepanelen

Je dak is niet op het noorden gericht. De dakbedekking is geschikt voor zonnepanelen. Je hebt voldoende bruikbare oppervlakte om genoeg panelen te plaatsen om te voorzien in een mooi deel van je elektriciteitsverbruik. Je elektrische installatie is er klaar voor. Je verkreeg een stedenbouwkundige vergunning voor het geval je woning een uitzondering is. Is alles op je lijstje afgevinkt? Perfect! Dan kun je nu starten met je installatie. Maar hoe verloopt die eigenlijk?

1 Verkennend bezoek van de installateur

Neem contact op met je installateur en regel een bezoek door een technische vertegenwoordiger bij je thuis. Het is de bedoeling om de haalbaarheid van het project te beoordelen en te kijken met welke bijzonderheden er rekening zal moeten worden gehouden. Het bezoek helpt je de oplossing te vinden die het best is afgestemd op je dak en het elektriciteitsverbruik van je huishouden.

2 Ontvangst van de offerte en bevestiging van de installatie

Na zijn bezoek bezorgt de vertegenwoordiger van de installateur je een offerte voor de plaatsing van je zonnepanelen. Zodra je deze offerte hebt goedgekeurd en ondertekend, kun je samen de start van de werken plannen. Deze werken duren gemiddeld 1 tot 2 dagen. In bijzondere situaties kan dit iets langer duren, maar je installateur zal je in dat geval vooraf wel informeren.

3 De installatie

De installatiewerken kunnen nu van start gaan. Het eerste wat de arbeiders zullen doen, is de draagstructuur plaatsen. Dat zijn de rails die de zonnepanelen op het dak moeten houden. Zodra die er liggen, kan de installateur er de zonnepanelen op bevestigen. Omdat ze zo zwaar zijn, is het mogelijk dat de firma een lift of kraan moet gebruiken. Vervolgens moeten de panelen worden aangesloten op de omvormer. De firma sluit alles tot slot aan op de elektrische installatie van je woning.

les panneaux photovoltaiques en wallonie sont toujours rentables

4 Conformiteitscontrole

Je zonnepanelen liggen er nu. Maar voor je ze gaat kunnen gebruiken, moet er een conformiteitscontrole gebeuren. Dit wordt uitgevoerd door een inspecteur van een onafhankelijke instantie. Hij moet verzekeren dat de installatie voldoet aan de normen van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) en de technische voorschriften van SYNERGRID. Je vindt hierover meer in de informatie van de federale regering.

5 Je zonnepanelen in werking stellen

Is je installatie gecertificeerd volgens de geldende normen? Proficiat! Je kunt je installatie nu aansluiten en volop profiteren van je zelf opgewekte groene stroom!

Laatste tips

Na de inwerkingstelling van je installatie neem je het best de volgende stappen zodat je op beide oren kunt slapen.

☑ Breng je elektriciteitsleverancier op de hoogte

Omdat je de elektriciteit die je zelf gaat opwekken voortaan deels gaat verbruiken, zal je beduidend minder stroom van het net afnemen. We raden je dan ook aan je leverancier op de hoogte te brengen, zodat die het bedrag van je volgende voorschotfacturen kan aanpassen. Als je dat niet doet, blijf je misschien een factuur ontvangen die is gebaseerd op je oude verbruik. Je krijgt het verschil tussen het geschatte en werkelijke verbruik dan pas terugbetaald tijdens de afrekening. Het zou jammer zijn om zolang op dat geld te moeten wachten!

☑ Wacht het juiste moment af als je van leverancier wilt veranderen

Misschien beslis je om van leverancier te veranderen na de plaatsing van je zonnepanelen. In dat geval raden we je aan om die omschakeling meteen na je jaarlijkse meteropname te plannen.

Dankzij die meteropname kun je precies berekenen hoeveel elektriciteit je van het net afneemt. We hebben het hier over het verschil tussen de hoeveelheid elektriciteit die je in het net hebt geïnjecteerd (in de zomer is dat meer) en de hoeveelheid die je van het net afnam (meer in de winter). Je verbruik wordt zo geregulariseerd wanneer je overstapt naar je nieuwe leverancier. Dat betekent dus dat je meter ‘op nul’ wordt gezet en dat je volgende factuur je werkelijke verbruik zal weerspiegelen.

installatie zonnepanelen - productie in de zomer en in de winter
En été, vous pourriez par exemple produire 30 % d'électricité en plus de ce que vous consommez, et en hiver, produire 25 % en moins

Maar als je van leverancier verandert vóór de jaarlijkse meteropname is het mogelijk dat er bij de volgende regularisatie geen rekening wordt gehouden met de vereffening tussen het overschot van je productie en je afname van het net. 

Als dat het geval is, dan kan er het volgende gebeuren … Als je in de zomer van leverancier verandert, gaat dit overschot ‘verloren’. De nieuwe leverancier zal er dan geen rekening mee houden om je volgende voorschotfactuur te verlagen. In de winter zul je je overtollig verbruik van het net volledig moeten betalen, want dat zal niet worden gecompenseerd door je overproductie in de zomer.

☑ Breng je verzekeringsmakelaar op de hoogte

Wapen je zo goed mogelijk tegen tegenslagen met vervelende gevolgen. Breng je verzekeringsmaatschappij na de plaatsing zo snel mogelijk op de hoogte van je zonnepanelen, zodat je woonverzekering kan worden aangepast.

Eigen energie opwekken thuis

Na deze laatste taakjes ben je eindelijk klaar om zorgeloos van je eigen productie van duurzame elektriciteit te genieten, en dat voor minstens 25 jaar! Dat betekent dus 25 jaar mooie besparingen op je elektriciteitsfacturen, waarmee je investering snel zal zijn terugbetaald.

Maar voor je in de startblokken schiet misschien toch nog een laatste vraagje: welke installateur ga je kiezen, en wat ga je ervoor betalen? Wikipower kan je hierbij helpen. Wij organiseren sinds 2012 groepsaankopen van zonnepanelen. We kiezen daarbij enkel voor installateurs die een streng lastenboek respecteren. Op die manier betaal je niet alleen minder, maar ben je ook zeker van de beste kwaliteit

Klaar om te besparen door je eigen groene stroom op te wekken?

Wek je eigen groene stroom op!

Installeer kwaliteitsvolle panelen voor een scherpe prijs. 10% korting!

Graag meer informatie voor je investeert in zonnepanelen? Onze consulenten staan voor je klaar! Je kunt ons team bellen op 0800 37 533, van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 18.00 u.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !