De zomerse hitte kan je woning in geen tijd omtoveren tot een heuse oven. De verleiding om een airconditioner te laten plaatsen, kan dan ook groot zijn.
Maar hoewel zo’n airco uiteraard heel doeltreffend is, leiden dit soort installties ook tot een exorbitante energiefactuur. Er zijn gelukkig oplossingen om helemaal natuurlijk je huis af te koelen zonder airco. Volg de gids!
10 tips om je woning op natuurlijke wijze te verkoelen
1. Sluit overdag je deuren en ramen en hou het zonlicht buiten
Heb je rolluiken, gordijnen of stores? Sluit die dan overdag. Het is buiten immers warmer dan binnen. Voorkom dus dat de hitte je woning binnenkomt. Door zonlicht buiten te houden, hou je ook de warmte buiten.
Als je geen luiken of gordijnen hebt, kun je altijd nog zelf een systeem in elkaar steken. Bekleed bijvoorbeeld grote kartonnen borden met aluminium en plaats die voor je ramen. Het aluminium zal het zonlicht weerkaatsen en de temperatuurstijging in huis beperken.
Nog een tip: zorg dat je gordijnen aan de raamkant wit zijn. Niet voor niets schilderen mensen in warme landen hun huizen wit, dit houdt de warmte tegen. Tegelijkertijd moeten de gordijnen zoveel mogelijk licht tegenhouden: zorg er dus voor dat ze dik genoeg zijn.
2. Verlucht 's avonds je woning
Zodra het donker wordt en de lucht koeler is, zet je alle deuren en ramen open om tocht te creëren.
Bovendien zullen de vensters boven de warme lucht die zich overdag opstapelde afvoeren. Dat is het zogenaamde schoorsteeneffect!

3. Beperk het gebruik van elektrische toestellen
Elektrische toestellen (oven, fornuis, televisie, gameconsole, computer …) geven warmte af, of ze nu aan of in waakstand staan. Gebruik ze dus zo weinig mogelijk bij grote hitte en laat ze niet onnodig in de stekker zitten. Je zult zo ook energie besparen!
4. Plaats thermische isolatie in je woning
De thermische isolatie van zowel je dak als je muren zal je beschermen tegen grote temperatuurverschillen. Bovendien helpt ze je het energieverlies van je woning aan banden te leggen.
Door je ramen en deuren te isoleren, beperk je tot slot ook warmteverlies (tot 15%) en tocht. Denk er wel aan om regelmatig te verluchten om vochtproblemen te voorkomen!
>> Lees ook: De isolatie van je woning: wat isoleer je het eerst?
Wist je dit al? Isolatiemateriaal neemt de warmte op in de zomer en beschermt tegen de koude in de winter. Een slechte isolatie is verantwoordelijk voor 20 tot 25% van het warmteverlies via de muren van je huis.
Plan je isolatiewerken in je woning?
Bespaar gemiddeld 10% op de kostprijs van die werken dankzij de groepsaankoop van isolatie van Wikipower!
5. Gebruik een luchtkoeler
Met een luchtkoeler, die goedkoper en milieuvriendelijker is dan een airconditioner, kun jij je huis afkoelen met wel 10 graden. Hij is gemakkelijk te verplaatsen en filtert, ventileert en verkoelt de kamer door de omgevingslucht op te zuigen en die te bevochtigen met het water in zijn reservoir.
Heb je geen luchtkoeler? Plaats een ventilator voor een bak ijsblokjes of een fles water uit de diepvriezer!
Als je helemaal geen elektriciteit wilt verbruiken, kun je ook je toevlucht nemen tot een vernevelaar. Vul een lege sprayfles van poetsmiddel met water en verstuif dat regelmatig in je woning. Zo kun je de lucht ook gemakkelijk verkoelen.
6. Gebruik ledlampen
Net als elektrische toestellen geven ook gloeilampen warmte af, waardoor de kamertemperatuur stijgt. Vervang ze door (energiezuinige) ledlampen die hetzelfde licht voortbrengen maar minder warmte verspreiden. Je zult zo ook nog eens veel energie besparen!

7. Gebruik planten als natuurlijke airconditioners
Steen en beton, materiaal dat vaak wordt gebruikt voor terrassen en balkons, slaan warmte op. En dat draagt bij tot een verhoging van de temperatuur. Dankzij een fenomeen dat we evapotranspiratie noemen, zullen planten je woning afkoelen en de temperatuur draaglijk houden.
Overdag is de temperatuur van schaduwruimtes 3 tot 6 graden koeler. Door bloembakken te plaatsen, bomen te planten (in het zuiden en westen) en planten op je gevel te laten klimmen, verkoel je de kamertemperatuur met de hulp van Moeder Natuur.
En planten zien er nog eens heel leuk uit ook!
8. Plaats een groendak
Als je dak plat is of een helling van minder dan 35° heeft, kan een dak vol planten (of groendak) een uitstekende isolatie zijn.
Niet alleen blijft de warmte in de winter binnen en blijft de lucht in de zomer koel, deze groene dakbedekking bespaart ook energie door de kosten van het gebruik van een airconditioner met 25% te verminderen.

Wist je dit al? Omdat de efficiëntie van zonnepanelen afneemt zodra de temperatuur stijgt, helpt een groendak het rendement van je zonnepanelen hoger te houden.
9. Geniet van de koelte van ondergrondse of op het oosten gerichte kamers
Heb je een ingerichte kelderverdieping? Geniet dan van de natuurlijke thermische isolatie van deze ingegraven ruimte.
De kamers die op het oosten (of zuidoosten) zijn gericht, krijgen enkel ’s morgens zonlicht binnen. De temperatuur is er dan ook 5 tot 10 °C lager dan elders in huis.
10. Hang zowat overal vochtige lakens
Hang vochtige lakens over de ventilator, in deur- en raamopeningen (waar er wat tocht is) en/of op je terras om de lucht wat efficiënter te verkoelen.
Berg tot slot ook allerlei stoffen op die de warmte kunnen vasthouden (tapijten, fleecedekens enz.).
Jouw beurt nu! Hoe ga jij je huis verkoelen deze zomer?
Je bent nu helemaal klaar voor een koele zomer zonder airco! Je houdt het zo lekker fris, verlaagt je eigen energieverbruik en je koolstofvoetafdruk.
Welke tip ga jij volgen? Heb je zelf nog tips om je huis op natuurlijke wijze te verkoelen zonder airconditioner?