rafraîchir naturellement sa maison

Hoe verkoel je je woning deze zomer op natuurlijke wijze zonder airco?

Hoe verkoel je je woning deze zomer op natuurlijke wijze zonder airco?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Heb je geen airco? Maak je geen zorgen! Ontdek onze 10 heel eenvoudige tips om je woning tijdens een hittegolf op natuurlijke wijze te verkoelen.

De zomerse hitte kan je woning in geen tijd omtoveren tot een heuse oven. De verleiding om een airconditioner te laten plaatsen, kan dan ook groot zijn.

Maar hoewel zo’n airco uiteraard heel doeltreffend is, verbruiken dit soort installaties ook enorm veel energie. Er zijn gelukkig oplossingen om je woning op natuurlijke wijze te verkoelen zonder airco. Volg de gids!

10 tips om je woning op natuurlijke wijze te verkoelen

1. Sluit overdag je deuren en ramen en hou het zonlicht buiten

Heb je rolluiken, gordijnen of stores? Sluit die dan overdag. Het is buiten immers warmer dan binnen. Voorkom dus dat de hitte je woning binnenkomt. Door zonlicht buiten te houden, hou je ook de warmte buiten.

Als je geen luiken of gordijnen hebt, kun je altijd nog zelf een systeem in elkaar steken. Bekleed bijvoorbeeld grote kartonnen borden met aluminium en plaats die voor je ramen. Het aluminium zal het zonlicht weerkaatsen en de temperatuurstijging in huis beperken.

2/ Verlucht 's avonds je woning

Zodra het donker wordt en de lucht koeler is, zet je alle deuren en ramen open om tocht te creëren.

Bovendien zullen de vensters boven de warme lucht die zich overdag opstapelde afvoeren. Dat is het zogenaamde schoorsteeneffect!

het huis verkoelen door te verluchten

3. Beperk het gebruik van elektrische toestellen

Elektrische toestellen (oven, fornuis, televisie, gameconsole, computer …) geven warmte af, of ze nu aan of in waakstand staan. Gebruik ze dus zo weinig mogelijk bij grote hitte en laat ze niet onnodig in de stekker zitten. Je zult zo ook energie besparen!

4. Plaats thermische isolatie in je woning

De thermische isolatie van zowel je dak als je muren zal je beschermen tegen grote temperatuurverschillen. Bovendien helpt ze je het energieverlies van je woning aan banden te leggen.

Door je ramen en deuren te isoleren, beperk je tot slot ook warmteverlies (tot 15%) en tocht. Denk er wel aan om regelmatig te verluchten om vochtproblemen te voorkomen!

>> Lees ook: De isolatie van je woning: wat isoleer je het eerst?

Wist je dit al? Isolatiemateriaal neemt de warmte op in de zomer en beschermt tegen de koude in de winter. Een slechte isolatie is verantwoordelijk voor 20 tot 25% van het warmteverlies via de muren van je huis.

Plan je isolatiewerken in je woning?

Bespaar gemiddeld 12,5% op de kostprijs van die werken dankzij de groepsaankoop van isolatie van Wikipower!

5. Gebruik een luchtkoeler

Met een luchtkoeler, die goedkoper en milieuvriendelijker is dan een airconditioner, kun je de temperatuur met wel 10 graden verlagen. Hij is gemakkelijk te verplaatsen en filtert, ventileert en verkoelt de kamer door de omgevingslucht op te zuigen en die te bevochtigen met het water in zijn reservoir.

Heb je geen luchtkoeler? Plaats een ventilator voor een bak ijsblokjes of een fles water uit de diepvriezer!

Als je helemaal geen elektriciteit wilt verbruiken, kun je ook je toevlucht nemen tot een vernevelaar. Vul een lege sprayfles van poetsmiddel met water en verstuif dat regelmatig in je woning. Zo kun je de lucht ook gemakkelijk verkoelen.

6. Gebruik ledlampen

Net als elektrische toestellen geven ook gloeilampen warmte af, waardoor de kamertemperatuur stijgt. Vervang ze door (energiezuinige) ledlampen die hetzelfde licht voortbrengen maar minder warmte verspreiden. Je zult zo ook nog eens veel energie besparen!

ledlampen

7. Gebruik planten als natuurlijke airconditioners

Steen en beton, materiaal dat vaak wordt gebruikt voor terrassen en balkons, slaan warmte op. En dat draagt bij tot een verhoging van de temperatuur. Dankzij een fenomeen dat we evapotranspiratie noemen, houden planten de lucht in je woning koel en draaglijk.

Overdag is de temperatuur van schaduwruimtes 3 tot 6 graden koeler. Door bloembakken te plaatsen, bomen te planten (in het zuiden en westen) en planten op je gevel te laten klimmen, verkoel je de kamertemperatuur met de hulp van Moeder Natuur.

8. Isoleer je dak met planten

Als je dak plat is of een helling van minder dan 35° heeft, kan een dak vol planten (of groendak) een uitstekende isolatie zijn.

Niet alleen blijft de warmte in de winter binnen en blijft de lucht in de zomer koel, deze groene dakbedekking bespaart ook energie door de kosten van het gebruik van een airconditioner met 25% te verminderen.

: uw huis verkoelen met een plantendak en meteen ook de opbrengst van de fotovoltaïsche zonnepanelen verhogen

Wist je dit al? Omdat de efficiëntie van zonnepanelen afneemt zodra de temperatuur stijgt, helpt een groendak het rendement van je zonnepanelen hoger te houden.

9. Geniet van de koelte van ondergrondse of op het oosten gerichte kamers

Heb je een ingerichte kelderverdieping? Geniet dan van de natuurlijke thermische isolatie van deze ingegraven ruimte.

De kamers die op het oosten (of zuidoosten) zijn gericht, krijgen enkel ’s morgens zonlicht binnen. De temperatuur is er dan ook 5 tot 10 °C lager dan elders in huis.

10. Hang zowat overal vochtige lakens

Hang vochtige lakens over de ventilator, in deur- en raamopeningen (waar er wat tocht is) en/of op je terras om de lucht wat efficiënter te verkoelen.

Berg tot slot ook allerlei stoffen op die de warmte kunnen vasthouden (tapijten, fleecedekens enz.).

Jouw beurt nu! Hoe ga jij je huis verkoelen deze zomer?

Je bent nu helemaal klaar voor een koele zomer zonder airco! Zo verlaag je niet alleen je energieverbruik, maar ook je koolstofvoetafdruk.

Welke tip ga jij volgen? Heb je zelf nog tips om je huis op natuurlijke wijze te verkoelen zonder airconditioner?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
 1. Danielle Van Krieken

  01/07/2020

  Ja, ja dat is allemaal zeer goede raad voor een huis !! maar heb je ook tips voor appartementen ? die nemen trouwens nog meer warmte op !! heb je daar ook een paar tips voor graag uw advies !!

  • Uyen Nguyen

   01/07/2020

   Bedankt voor uw bericht! De warmte kan inderdaad heel sterk stijgen in de flats. Daarom zijn de meeste tips van dit artikel ook geldig voor appartementen. Voor de isolatie, kunt u bij voorbeeld uw ramen isoleren volgens de regels van het gebouw. Enkel de tips n° 7 tot 9 zijn uiteraard meer gepast voor de huizen. Als u andere vragen hebt, laat ons maar weten!
   -Het Wikipower Team-

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

achat groupé solidaire

Wikipower lanceert de solidaire groepsaankopen

De actie #wikisolidarity van Wikipower werd afgesloten met een schenking van 23.092 euro aan het Rode Kruis die in 4 weken tijd werd verzameld. Gemotiveerd door dit succes lanceert Wikipower nu een projectoproep voor Belgische ngo’s, in de hoop in de toekomst nog andere solidaire groepsaankopen op touw te kunnen zetten.

panneaux photovoltaiques

Fotovoltaïsche panelen: types, technologieën en ontwikkeling

De meeste panelen die we rondom ons zien en die op uw dak zullen worden geplaatst, bestaan uit cellen van monokristallijn of polykristallijn silicium. Maar er bestaan ook andere types van cellen, gemaakt van andere halfgeleidende materialen die toepasbaar zijn op soepele ondergronden.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !