combien de panneaux photovoltaiques installer pour être rentable

Zes vragen om te weten hoeveel zonnepanelen je moet leggen!

Zes vragen om te weten hoeveel zonnepanelen je moet leggen!

Zonnepanelen leggen is een prima idee. Ze zijn niet alleen erg milieuvriendelijk, maar ook nog steeds een financieel interessante investering, die zich tegenwoordig binnen ongeveer 10 à 15 jaar terugverdient. Heb jij de knoop doorgehakt en wil je graag zelf zonnepanelen leggen, stel jezelf dan eerst deze zes vragen. Zo vermijd je miskopen!

Zonne-energie is fantastisch omdat ze onuitputtelijk en volledig gratis is. Het zou dus jammer zijn als we er geen gebruik van maakten om onze woningen te voorzien van groene stroom. Wie ook wil profiteren van zonne-energie kan overschakelen op een leverancier die gebruik maakt van zonne-energie, aan zonnedelen doen of zelf zonnepanelen plaatsen.

Heb je de knoop doorgehakt? Dan is de eerste vraag: hoeveel panelen heb je nodig om – al dan niet volledig – in je elektriciteitsverbruik te voorzien? Het antwoord hangt af van verschillende parameters. Om consumenten zoals jij te helpen bij het inschatten van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, schreven we bij Wikipower deze gids om precies dat uit te rekenen.

1. Wat is je elektriciteitsverbruik?

Het eerste wat u moet kennen voor u zonnepanelen laat plaatsen, is het elektriciteitsverbruik van je huishouden. Dat verbruik hangt af van het aantal personen dat dit huishouden telt, maar ook van de grootte van je huis. Om je verbruik gemakkelijk in te schatten, kan jij je baseren op je elektriciteitsfacturen.

In België kun je ervan uitgaan dat een standaard huishouden (3 personen) 3500 kWh per jaar verbruikt. Mensen met een warmtepomp of elektrische wagen zullen een pak meer verbruiken.

Reken voor een warmtepomp ongeveer 5000 kWh extra bij je gewoonlijk verbruik. Voor een elektrische wagen met een batterij van 40 kWh zul je zo´n 2000 kWh bij je jaarlijks verbruik moeten tellen.

2. Hoe ziet je dak eruit?

Het spreekt voor zich dat een te puntig of plat dak de productiviteit van je zonnepanelen negatief kan beïnvloeden. Om zeker te zijn van het beste rendement controleer je dus het best of de helling van je dak ongeveer 35° bedraagt.

Denk er ook aan dat je panelen het best volledig op het zuiden zijn gericht als je wilt dat ze optimaal energie opwekken.

Ga tot slot ook na of er geen schoorsteen, boom of ander obstakel is dat op bepaalde momenten van de dag schaduwen op je dak werpt. Als dat wel het geval is, vermijd je die zone het best of voorzie je het beschaduwde paneel van een power optimizer.

Is je dak te puntig, is de grootste zijde op het noorden is gericht en/of ligt het voor het grootste deel van de dag in de schaduw, dan is het niet echt een goed idee om zonnepanelen te plaatsen. Kijk naar andere mogelijkheden om zelf zonne-energie op te wekken zoals bijvoorbeeld zonnedelen.

3. Welk vermogen moet je voor je panelen kiezen en aan welk rendement kan je je verwachten?

Voldoe je aan de juiste voorwaarden voor de productie van zonne-energie, dan kan je overgaan naar de volgende stap: het zelf aanmaken van zonne-energie. Om het vereiste aantal panelen te berekenen, moet je logischerwijs rekening houden met hun vermogen en hun rendement. We bekijken de concepten even van wat dichterbij…

Het vermogen van een zonnepaneel:

Dit wordt gemeten in wattpiek (symbool: Wp). Het komt overeen met het vermogen dat een paneel opwekt in standaard testomstandigheden, of met andere woorden, in optimale omstandigheden (geen bewolking, perfecte hellingsgraad enz.).

Het rendement en de conversiefactor:

In werkelijkheid zal de werkelijke elektriciteitsproductie van een paneel nooit overeenkomen met zijn optimaal vermogen. Je zult dus rekening moeten houden met zijn rendement om het vereiste aantal panelen te berekenen. Om dit rendement te verkrijgen, vermenigvuldig je hun vermogen gewoon met een conversiefactor. In België is die factor 0,9. Kies je dan voro panelen met een vermogen van 300 Wp, dan bedraagt het rendement:

300 Wp x 0,9 = 270 kWh

4. Hoe bereken je hoeveel panelen je moet leggen?

Je beschikt nu over de belangrijkste elementen om te kunnen inschatten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om in je elektriciteitsverbruikt te kunnen voorzien. Neem nu dat dit verbruik 3500 kWh per jaar bedraagt en je zonnepaneel een rendement van 270 kWh heeft, zoals eerder berekend (en dus een vermogen van 300 Wp). Je moet je jaarlijks verbruik dan gewoon delen door het rendement om te weten hoeveel panelen je moet plaatsen. Dus:

3500 / 270 = 13 panelen (ongeveer).

Opgelet: hoe meer zonnepanelen je wil leggen, hoe hoger het prosumententarief dat je zult moeten betalen. We raden je dus ten stelligste aan een redelijke elektriciteitsproductie te beogen, zodat die je capaciteit voor eigen verbruik niet overschrijdt. Plaats dus niet meer panelen dan nodig.

Onthoud vervolgens ook dat je een deel van de opgewekte elektriciteit kunt opslaan als je een thuisbatterij installeert. Dat kan nuttig zijn voor de verdeling van je eigen verbruik op erg zonnige dagen.

Rekening houdend met deze parameters zul je tot slot moeten inschatten wat het best past in jouw situatie: voorzien in je hele elektriciteitsverbruik of in slechts een gedeelte? De installateur kan je helpen de juiste keuze te maken, op basis van je persoonlijke situatie (noden, staat van het dak, berekening van het prosumententarief enz.).

5. Hoe groot wordt mijn installatie?

Een standaard zonnepaneel is ongeveer 1,65 m² groot. Weet wel dat er verschillende groottes zijn en dat de afmetingen al naargelang het merk variëren van 1 tot 2 m².

Om met ons vorige voorbeeld verder te gaan: 13 panelen zouden dus zo’n 21,45 m² aan oppervlakte innemen op je dak. Vergewis je er dus van dat je dak groter is dan dat.

Deze overzichtstabel kan je helpen een keuze te maken. We gebruikten drie merken van zonnepanelen, met drie verschillende vermogens:

 JA SolarSunpowerSunpower Max
Vermogen (Wp)300320350
Werkelijk rendement van het paneel

270

(= 300 x 0,9)

288

(= 320 x 0,9)

315

(= 350 x 0,9)

# vereiste panelen voor een huishoudelijk verbruik van 3500 kWh

13 panelen

(3500 kWh / 270 Wp)

12 panelen 

(3500 kWh / 288 Wp)

11 panelen

(3500 kWh / 315 Wp)

# vereiste panelen voor een verbruik van 5500 kWh (huis + wagen)

20 panelen

(5500 kWh / 270 Wp)

19 panelen

(5500 kWh / 288 Wp)

17,5 panelen

(5500 kWh / 315 Wp)

Afmeting van één paneel

1650 mm x 991 mm

(= 1,64 m²)

1559 mm x 1046 mm

(= 1,63 m²)

1690 mm x 1046 mm

(= 1,77 m²)

Vereiste afmeting voor 3500 kWh21,45 m²19,56 m²19,47 m²
Vereiste afmeting voor 5500 kWh33 m²31 m²31 m²

6. Hoeveel gaat je zonne-installatie kosten?

Alles zal afhangen van de kwaliteit van de panelen die je kiest (vermogen, weerstand, rendement, levensduur enz.), het aantal dat je plaatst en je dienstverlener.

In principe moet je rekenen op een minimumbudget van 5000 euro voor een kleine installatie. Voor een standaard installatie ligt het bedrag gemiddeld rond 6000 euro. Daarnaast kun je genieten van gewestelijke installatiepremies. In Vlaanderen zijn dat de renovatiepremies. De premies voor zonnepanelen worden in Vlaanderen wel sterk afgebouwd: vanaf 2025 krijgen Vlamingen niets meer voor hun installatie. Voor het renoveren of vervangen van een bestaande installatie krijg je ook geen geld.

Ook in Brussel wordt het de renovatiepremie genoemd. Voeg je dus bij de slimme consumenten die zich goed informeren over de renovatiepremie!

Sinds 2021 zijn de prijzen van zonnepanelen helaas fiks aan het stijgen. De prijs van de grondstoffen is met 15 à 20% gestegen en die van de panelen met ongeveer 10%. Het slechte nieuws houdt daar niet op, want volgens installateurs andere marktexperts zou de prijs van zonnepanelen tussen nu en oktober 2021 nog meer kunnen stijgen. Die inflatie van de prijzen met tot 20% heeft te maken met de stijging van de vraag en de prijzen van de grondstoffen. Maar potentiële kopers van zonnepanelen kunnen gerust zijn: onze installateurs hebben hun prijzen nog niet verhoogd!

Conclusie 

Nu weet je hoeveel zonnepanelen gaat leggen en hoeveel ze (ongeveer) gaan kosten! Zo, klaar om te investeren in zonne-energie? Wikipower begeleidt je om je zonnepanelen tegen de laagste prijs te kiezen! Onze groepsaankopen laten je genieten van voordelige voorwaarden en van de deskundigheid van onze partners. Bespaar 10% op installatiekosten!

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !