combien de panneaux photovoltaiques installer pour être rentable

6 vragen die u zich moet stellen om te weten hoeveel fotovoltaïsche panelen u moet installeren

6 vragen die u zich moet stellen om te weten hoeveel fotovoltaïsche panelen u moet installeren

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Fotovoltaïsche panelen installeren is een prima idee. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk maar leveren ook mooie besparingen op. Maar hoeveel moet u er plaatsen om in uw hele elektriciteitsverbruik te voorzien? Wij leggen u uit hoe u dit aantal moet inschatten voor uw persoonlijke situatie.

Zonne-energie is fantastisch omdat ze onuitputtelijk en volledig gratis is. Het zou dus jammer zijn als we er geen gebruik van maakten om onze woningen te voorzien van groene stroom. Als u er ook van wilt genieten, zult u fotovoltaïsche panelen moeten plaatsen. Hebt u de knoop doorgehakt? Dan is de eerste vraag: hoeveel panelen hebt u nodig om – al dan niet volledig – in uw elektriciteitsverbruik te voorzien? Het antwoord hangt af van verschillende parameters. Om duidelijkheid te scheppen, schreef Wikipower speciaal voor u een gids met 6 vragen die u zich moet stellen om te kunnen inschatten wat u nodig hebt.

1. Wat is uw elektriciteitsverbruik?

Het eerste wat u moet kennen voor u zonnepanelen laat plaatsen, is het elektriciteitsverbruik van uw huishouden. Dat verbruik hangt af van het aantal personen dat dit huishouden telt, maar ook van de grootte van uw huis. Om uw verbruik gemakkelijk in te schatten, kunt u zich baseren op uw elektriciteitsfacturen.

In België kunt u ervan uitgaan dat een standaard huishouden (3 personen) 3500 kWh per jaar verbruikt. Als u echter een warmtepomp of elektrische wagen hebt, zult u veel meer elektriciteit verbruiken.

Reken voor een warmtepomp ongeveer 5000 kWh extra bij uw gewoonlijk verbruik. Voor een elektrische wagen met een batterij van 40 kWh zult u 2000 kWh bij uw jaarlijks verbruik moeten tellen.

2. Hoe ziet uw dak eruit?

Het spreekt voor zich dat als u een te puntig of te plat dak hebt, dit een invloed zal hebben op de productiviteit van uw zonnepanelen. Om zeker te zijn van het beste rendement controleert u dus het best of de helling van uw dak ongeveer 35° bedraagt.

Denk er ook aan dat uw panelen het best volledig op het zuiden zijn gericht als u wilt dat ze optimaal energie opwekken.

Ga tot slot ook na of er geen schoorsteen, boom of ander obstakel is dat op bepaalde momenten van de dag schaduwen op uw dak werpt. Als dat wel het geval is, vermijdt u die zone het best of voorziet u het beschaduwde paneel van een power optimizer.

Als uw dak te puntig is, de grootste zijde op het noorden is gericht en/of het voor het grootste deel van de dag in de schaduw ligt, dan is zonnepanelen plaatsen niet echt een goed idee. 

3. Welk vermogen moet u voor uw panelen kiezen en welk rendement mag u verwachten?

Als u aan de juiste voorwaarden voor de productie van zonne-energie voldoet, kunnen we overgaan naar de volgende stap: de panelen kiezen. Om het vereiste aantal panelen te berekenen, moet u logischerwijs rekening houden met hun vermogen en hun rendement. We bekijken die concepten even van naderbij …

Het vermogen van een fotovoltaïsch paneel:

Dit wordt gemeten in wattpiek (symbool: Wp). Het komt overeen met het vermogen dat een paneel opwekt in standaard testomstandigheden, of met andere woorden, in optimale omstandigheden (geen bewolking, perfecte hellingsgraad enz.).

Het rendement en de conversiefactor:

In werkelijkheid zal de werkelijke elektriciteitsproductie van een paneel nooit overeenkomen met zijn optimaal vermogen. U zult dus rekening moeten houden met zijn rendement om het vereiste aantal panelen te berekenen. Om dit rendement te verkrijgen, vermenigvuldigt u hun vermogen gewoon met een conversiefactor. In België is die factor 0,9. Als u dan kiest voor panelen met een vermogen van 300 Wp bedraagt het rendement:

300 Wp x 0,9 = 270 kWh

4. Hoe berekent u het aantal panelen dat u moet installeren?

U beschikt nu over de belangrijkste elementen om te kunnen inschatten hoeveel zonnepanelen u nodig hebt om in uw elektriciteitsverbruik te voorzien. Neem nu dat dit verbruik 3500 kWh per jaar bedraagt en uw zonnepaneel een rendement van 270 kWh heeft, zoals eerder berekend (en dus een vermogen van 300 Wp). U moet uw jaarlijks verbruik dan gewoon delen door het rendement om te weten hoeveel panelen u moet plaatsen. Dus:

3500 / 270 = 13 panelen (ongeveer).

Opgelet: hoe meer fotovoltaïsche panelen u installeert, hoe hoger het prosumententarief dat u zult moeten betalen. We raden u dus ten stelligste aan een redelijke elektriciteitsproductie te beogen, zodat die uw capaciteit voor eigen verbruik niet overschrijdt. Plaats dus niet meer panelen dan nodig.

Onthoud vervolgens ook dat u een deel van de opgewekte elektriciteit kunt opslaan als u een thuisbatterij installeert. Dat kan nuttig zijn voor de verdeling van uw eigen verbruik op erg zonnige dagen.

Rekening houdend met deze parameters zult u tot slot moeten inschatten wat het best past in uw situatie: voorzien in uw hele elektriciteitsverbruik of in slechts een deel? De installateur kan u helpen de juiste keuze te maken, op basis van uw persoonlijke situatie (noden, staat van het dak, berekening van het prosumententarief enz.).

5. Hoe groot wordt mijn installatie?

Een standaard fotovoltaïsch paneel is ongeveer 1,65 m² groot. Weet wel dat er verschillende groottes zijn en dat de afmetingen al naargelang het merk variëren van 1 tot 2 m².

Om met ons vorige voorbeeld verder te gaan: 13 panelen zouden dus zo’n 21,45 m² aan oppervlakte innemen op uw dak. Vergewis u er dus van dat uw dak groter is dan dat.

Deze overzichtstabel kan u helpen een keuze te maken. We gebruikten drie merken van zonnepanelen, met drie verschillende vermogens:

 JA SolarSunpowerSunpower Max
Vermogen (Wp)300320350
Werkelijk rendement van het paneel

270

(= 300 x 0,9)

288

(= 320 x 0,9)

315

(= 350 x 0,9)

# vereiste panelen voor een huishoudelijk verbruik van 3500 kWh

13 panelen

(3500 kWh / 270 Wp)

12 panelen 

(3500 kWh / 288 Wp)

11 panelen

(3500 kWh / 315 Wp)

# vereiste panelen voor een verbruik van 5500 kWh (huis + wagen)

20 panelen

(5500 kWh / 270 Wp)

19 panelen

(5500 kWh / 288 Wp)

17,5 panelen

(5500 kWh / 315 Wp)

Afmeting van één paneel

1650 mm x 991 mm

(= 1,64 m²)

1559 mm x 1046 mm

(= 1,63 m²)

1690 mm x 1046 mm

(= 1,77 m²)

Vereiste afmeting voor 3500 kWh21,45 m²19,56 m²19,47 m²
Vereiste afmeting voor 5500 kWh33 m²31 m²31 m²

6. Hoeveel zal uw fotovoltaïsche installatie kosten?

Alles zal afhangen van de kwaliteit van de panelen die u kiest (vermogen, weerstand, rendement, levensduur enz.), het aantal dat u plaatst en uw dienstverlener.

In principe moet u rekenen op een minimumbudget van 5000 euro voor een kleine installatie. Voor een standaard installatie ligt het bedrag gemiddeld rond 6000 euro. Weet ook dat u kunt genieten van gewestelijke installatiepremies. In Vlaanderen zijn dat de renovatiepremies. Ook in Brussel wordt het de renovatiepremie genoemd. Vraag dus zeker meer informatie!

Sinds 2021 zijn de prijzen van zonnepanelen helaas fiks aan het stijgen. De prijs van de grondstoffen is met 15 à 20% gestegen en die van de panelen met ongeveer 10%. Het slechte nieuws houdt daar niet op, want volgens installateurs andere marktexperts zou de prijs van zonnepanelen tussen nu en oktober 2021 nog meer kunnen stijgen. Die inflatie van de prijzen met tot 20% heeft te maken met de stijging van de vraag en de prijzen van de grondstoffen. Maar potentiële kopers van zonnepanelen kunnen gerust zijn: onze installateurs hebben hun prijzen nog niet verhoogd!

Conclusie 

Nu weet u hoeveel zonnepanelen u best laat plaatsen en het nodige budget! Zo, klaar om te investeren in zonne-energie? Wikipower begeleidt u om uw zonnepanelen tegen de laagste prijs te kiezen! Onze groepsaankopen laten u genieten van voordelige voorwaarden en van de deskundigheid van onze partners. Bespaar 10% uw installatiekosten!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !