consommation guirlande de noel

Hoeveel energie verbruikt uw kerstverlichting?

Hoeveel energie verbruikt uw kerstverlichting?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Ben je geïnteresseerd in een groenere kerst met een klein elektriciteitsverbruik? In dit artikel leer je hoe je het verbruik van je kerstverlichting kunt schatten en geven we je onze tips om het te beperken.

In deze feestelijke maar donkere periode vinden veel mensen het fijn om hun woning gezellig te verlichten. In een kerstboom horen natuurlijk lichtjes, aan het balkon hangt u nog wat ledlampjes en nu we toch bezig zijn, waarom de trap niet versieren? Lekker gezellig inderdaad, maar al die verlichting zorgt ook voor een sterk verhoogd energieverbruik in de winter. En daar doet u het milieu natuurlijk geen plezier mee. Maar geen zorgen, we vertellen u hoe u het feestelijk én milieuvriendelijk houdt!

Je blijft graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bespaarmogelijkheden op de energiemarkt? Abonneer je op onze nieuwsbrief en het belangrijkste nieuws belandt direct in je inbox.

Hoe schat u het energieverbruik van uw verlichting in?

Wie het energieverbruik van zijn verlichting wil verlagen, moet ze eerst natuurlijk kunnen inschatten. Dat is simpel:

  • Check eerst het vermogen van de versieringen. Dat wordt aangegeven in watt (symbool: W) en vindt u op het etiket van de verlichting. Doorgaans bedraagt die zo’n 30 à 40 W voor een korter snoer van 5 à 6 meter.
  • Schat daarna in hoe lang u de verlichting tijdens de feesten zal aanzetten. Dat zou bijvoorbeeld een maand lang 4 uur per dag kunnen zijn, in totaal 120 uur.
  • Daarna vermenigvuldigt u het vermogen van de verlichting met het aantal uren om bij zijn totaal elektriciteitsverbruik uit te komen. Als u een snoer van 35 W 120 uur aanzet, komt u uit bij een verbruik van 4,2 kWh voor de totale feestperiode. Dit doet u voor alle verlichting die u tijdens de feestperiode heeft opgehangen op te tellen om zo bij het totaal verbruik uit te komen.

Met de geschatte jaarprijzen van de Direct-tariefkaart van Engie van december 2022 kunnen we schatten dat zo’n lichtsnoer dat 120 uur aan staat gemiddeld 2,39 € kost.

De impact van kerstverlichting

U merkt het, de impact van een lichtsnoer of kerstboomversiering op uw totaal stroomverbruik is niet gigantisch. Maar opgelet, want opgeteld weegt het opeens al heel wat zwaarder door. Daarnaast laten veel mensen hun verlichting per ongeluk wel eens aan staan, bijvoorbeeld ’s nachts (12u in totaal).

Maar goed, laat ons er dan toch even van uitgaan dat elk huishouden maar één lichtsnoer van 35W ophangt en het elke avond uitschakelt. Tellen we de 2,84 miljoenen Vlaamse huishoudens bij elkaar op, dan komen we uit bij een totaalverbruik van 11.760 MWh voor de Vlaamse huishoudens alleen. Daar hebben we straatversiering, shoppingcentra en winkels nog niet bijgeteld! U merkt dat de feestperiode het stroomverbruik in België de hoogte in doet schieten.

Gelukkig is het mogelijk om de feesten ecologisch veel verantwoordelijker vorm te geven en toch ook te genieten van de lichtjes die deze periode zo magisch maken.

réduire la consommation des guirlandes de noel

Maak er dit jaar een groene kerst van

Wilt u het milieu een plezier doen, dan kan u overschakelen op volgende opties met een laag verbruik:

Houd het feestelijk met ledkerstverlichting

Ledlampen zijn uitzonderlijk efficiënt. Ze zijn ecologisch én energie-efficiënt dankzij een verbruik van tot 85% minder dan een klassieke gloeilamp. Hun levensduur is bovendien zo’n 20 keer groter.

Wij hebben even voor u gecheckt wat het vermogen is van een ledslinger van 5 meter. Die blijkt maar 0,1 W!

 

guirlande led

Kerstverlichting op zonne-energie

We leven in de toekomst: tegenwoordig bestaat er kerstverlichting op zonne-energie! Zij hebben ledlampen en vangen overdag zonlicht op, waar ze u ’s avonds mee verlichten. Een snoer dat overdag oplaadt, houdt het gemiddeld zo’n 5 à 6 uur vol.

Op zoek naar buitenverlichting? Dan is kerstverlichting op zonne-energie de ideale keuze. Een gezellige toets voor uw tuin of balkon, die uw energieverbruik niet of nauwelijks omhoog doet gaan!

Een timer, een vaste waarde

LED of niet, wij raden u aan verlichting te zoeken met timer. Door de aan- en uittijden op voorhand te programmeren, houdt u uw energieverbruik onder controle. Kerstverlichting die de hele nacht blijft branden is dan verleden tijd. Geen zin om hier in te investeren? Dan is een stopcontact met timer wellicht een goede optie.

De ultieme milieuvriendelijke oplossing: geen kerstverlichting

Het is natuurlijk ook altijd een optie om de lichtjes achterwege te laten en te kiezen voor papieren of kartonen versiering. Dat is en blijft de meest milieuvriendelijke optie, al bestaan er gelukkig ook andere methoden om uw energieverbruik te verlagen. Niet twijfelen dus en zonder schuldgevoel uw huis met duizend ledlampjes versieren!

Wist u dit?

Wikipower organiseert ook groepsaankopen van ledlampen. Profiteer ervan om voordelig uw oude gloeilampen te vervangen!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !