energieverbruik van de Belgen

Hoe zit het met de Belgen en hun energieverbruik?

Hoe zit het met de Belgen en hun energieverbruik?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
In het kader van Earth Day op 22 april 2021, boog Wikipower zich over het energieverbruik van de Belgen. Want ook in ons landje is de klimaatverandering incontournable: onze landgenoten stapten massaal en meermaals mee in klimaatmarsen. Er is nog ruimte voor verbetering, maar toch blijken veel Belgen bereid te zijn hun gewoontes aan te passen voor de toekomst van onze planeet. Een balans van ons energieverbruik in België en een vergelijking met onze Europese buren.

De gevolgen van de klimaaatverandering zijn in ons dagelijks leven steeds meer merkbaar. Geen wonder dat Belgen uit alle generaties zich zorgen maken. Wie kiest voor een groene leverancier, kan echter wel zijn steentje bijdragen aan een schonere toekomst

Is het energieverbruik van de Belgen inderdaad veranderd? Het lijkt van wel. Wij leggen onze vergrootglas op de energiefactuur van de Belgen.

Vergelijken en van leverancier veranderen

Wat meteen opvalt bij het bekijken van de statistieken*: in België is er serieuze concurrentie op de energiemarkt. We hebben de keuze uit maar liefst een vijftiental leveranciers op de Belgische markt. Maxime Beguin, CEO van Wikipower, legt uit:

 

"Het vrijmaken van de energiemarkt in 2007 heeft Belgen geholpen de overstap te durven wagen. Dat heeft ook bijgedragen aan het succes van een online platform als Energie-Vergelijker.be. Belgen zijn absoluut bereid hun energieverbruik in vraag te stellen, ongeacht sociale klasse, geslacht, opleidingsniveau of gewest. Het veranderingspercentage ligt op ongeveer 20%, en we zijn daarmee een van de Europese koplopers, zowel voor gas als voor elektriciteit. In 2018 alleen al slaagde Wikipower erin 49.500 huishoudens van leverancier te helpen veranderen en zo in totaal 11 miljoen euro te besparen op hun stroom- en gasfactuur."

Groener consumeren en de groepsaankopen in de gaten houden

Belgen die van energieleverancier veranderen willen in de eerste plaats hun factuur zien dalen. De meeste deelnemers vinden overstappen van een grijze naar een groene leverancier een belangrijk bijkomend voordeel. In plaats van aan de zijlijn van de energiemarkt te staan, willen zij graag actieve consumenten worden die inzicht hebben in hun factuur en op basis daarvan bewuste keuzes maken. Vandaar ook de groeiende interesse in 100% groene groepsaankopen

Die interesse strookt mooi met de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie. In januari 2020 nam de E.U. de Europse Green Deal aan: tegen 2050 moet Europa 100% koolstofneutraal zijn. Tegen 2030 moet het aandeel hernieuwbare energie in Europa daarom groeien tot 30%. En daartoe kunnen we natuurlijk allemaal ons steentje bijdragen door alvast over te schakelen op een 100% groene leverancier.

Help ons bij het vergroenen van je stroom- en gasverbruik

De productie van hernieuwbare energie zit de afgelopen tien jaar in de lift. Onze energiefactuur helaas ook. Samen met de Duitsers en de Denen zitten Belgen in de top 3 van Europeanen die hun energiefactuur het meest zagen stijgen. Wat stroom voor residentiële klanten betreft ligt de prijs in ons land +/- 40% boven het Europees gemiddelde. Voor gas doen we het gelukkig beter: daar zitten we 15% onder het Europees gemiddelde.

Voor een gemiddeld Belgisch huishouden kostte elektriciteit in 2019 0,27 euro/kWh (incl. BTW) en aardgas 0,06 euro/kWhIn het huishouden gebruikten we 73,2% van de energie voor verwarming, 12,8% voor verlichting en elektrische apparatuur, 11,9% voor waterverwarming en 1,7% in de keuken. 

Als actieve consumenten hebben wij er dus dubbel belang bij de prijzen te vergelijken, zowel op milieuvlak als op financieel vlak. Het belang van je energiecontract grondig bestuderen en vergelijken kan dan ook niet overschat worden! Hulpmiddelen zoals onze eigen prijsvergelijker Energie-Vergelijker.be zijn onmisbaar. Energie-Vergelijker is trouwens meer dan gewoon een prijsvergelijker, je krijgt er ook toegang mee tot een team experts die jou met raad en daad bijstaan. Dat doen ze helemaal gratis, het hele jaar door. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Groepsaankoop concept - Wikipower - header

Zo bespaar je met een groepsaankoop

Eendracht maakt macht … en verlaagt ook je facturen! Op dat samenwerkingsprincipe zijn de groepsaankopen gestoeld. Of het nu gaat om elektriciteit, gas, isolatie, zonnepanelen of telefoon- en internetabonnementen … Je kan veel interessantere prijzen verkrijgen door deel te nemen aan een groepsaankoop! Maar hoe gaat dit in zijn werk? Dat leggen wij je uit.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !