isolation-acoustique

Hoe maak je je huis akoestisch isolatie?

Hoe maak je je huis akoestisch isolatie?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Je voert renovatiewerken uit aan je woning en wilt akoestische isolatie installeren? Wij leggen je uit hoe je je woning geluiddicht kunt maken met de verschillende bestaande technieken en materialen. Daarnaast vertellen we je alles over de isolatiepremies van de drie gewesten in ons land.

Wat is het verschil tussen geluids- en akoestische isolatie?

We spreken over geluidsisolatie wanneer we het geluid dat van binnen in een woning komt willen verzachten en over akoestische isolatie om geluidshinder van buitenaf te beperken.

Voer je bijvoorbeeld werken uit in je slaapkamer om het geluid van de woonkamer eronder niet meer te horen? Dan spreken we over geluidsisolatie. Wil je bovendien niet meer gestoord worden door het geluid van de auto’s op straat? Dan hebben we het over akoestische isolatie.

In dit artikel gaan we dieper in op akoestische isolatie, een belangrijk onderdeel van de klassieke renovatiewerkzaamheden in een woning.

Wat is de beste akoestische isolatie? De verschillende isolatiematerialen

Er zijn hoofdzakelijk drie categorieën isolatiematerialen:

 1. Natuurlijk isolatiemateriaal;
 2. Mineraal isolatiemateriaal;
 3. Synthetisch isolatiemateriaal.

Sommige categorieën zijn beter geschikt voor akoestische isolatie van de vloer, terwijl andere soorten eerder bestemd zijn om muren geluiddicht te maken. Weet bovendien dat je bepaalde materialen kunt gebruiken om je woning geluiddicht te maken én als thermische isolatie.

Voorbeelden van natuurlijke isolatiematerialen zijn kurk, schapenwol, stro of houtwol, cellulosewatten, leem of de zeldzamere kokosvezel. Deze materialen worden beschouwd als zeer ecologisch en zijn dus aan een stevige opmars bezig op de isolatiemarkt. Maar welk materiaal kies je nu precies? Als we de vergelijking maken, zien we dat cellulosewatten en kurk de beste natuurlijke isolatiematerialen zijn. We raden je evenwel aan om een beroep te doen op een professional om je interieur te isoleren met cellulosewatten. Kurk is dan weer bijzonder doeltreffend tegen impactgeluid.

In de categorie minerale isolatiematerialen zijn de twee bekendste materialen ongetwijfeld glaswol en rotswol. Ook perliet (vulkaanrots), geëxpandeerde kleikorrels of cellulair glas (combinatie van gerecycleerd glas en minerale grondstoffen zoals ijzeroxide) zijn minerale isolatiematerialen. Hoewel minerale wol uiterst doeltreffend is tegen lucht- en contactgeluid, benadrukken bepaalde consumenten de mogelijke gevaren van dit materiaal omdat het in de luchtwegen terecht zou kunnen komen. Bescherm dus goed je gezicht als je minerale wol gebruikt.

Synthetische isolatiematerialen zijn het populairst, maar ook het minst ecologisch omdat ze afkomstig zijn van aardolie en plastic. Voor de productie van deze materialen zijn dus veel grijze en niet-hernieuwbare grondstoffen nodig. Deze materialen zijn bovendien ontvlambaar en geven stoffen vrij die schadelijk zijn voor de mens. Vanwaar dan hun succes? Synthetische isolatiematerialen zijn scherp geprijsd en leveren hoge prestaties. Polyurethaan en polystyreen zijn de twee meest bekende synthetische isolatiematerialen op de markt.

Je wil je woning isoleren? Ontdek de isolatiegroepsaankoop van Wikipower!

Hoe je woning geluiddicht maken?

Als je je woning akoestisch gaat isoleren, gebeurt dat doorgaans op de muren, de vloer, het plafond of de ramen. Je gaat daarbij niet op elke plaats op dezelfde manier te werk en gebruikt ook niet overal dezelfde materialen.

Akoestische muurisolatie

Door je muren te isoleren, bescherm je je niet alleen tegen externe geluiden maar verzacht je ook de geluidshinder van aangrenzende ruimtes. Hoe ga je precies te werk?

 1. Een voorzetwand verstevigt je muur met een metalen of houten frame. Daartegen wordt isolatiemateriaal zoals cellulosewatten geplaatst;
 2. Gebruiksklare isolatiepanelen van een bepaald materiaal (zoals glaswol) en een gipsplaat;
 3. Een geluiddichte voorzetwand om geluid van aangrenzende ruimtes te verzachten (buren, andere ruimte …). In tegenstelling tot de klassieke voorzetwand, wordt de geluiddichte wand niet rechtstreeks tegen de muur geplaatst om geluidstrillingen te vermijden.

Akoestische vloerisolatie

Akoestische vloerisolatie is ideaal bij geluidshinder zoals voetstappen van een andere verdieping. Hiervoor bestaan twee oplossingen:

 1. Een isolerende laag (minerale wol bijvoorbeeld) onder de dekvloer van de hogere verdieping;
 2. Een zwevende vloer. Hierbij wordt de vloerbekleding op een soepele onderstructuur geplaatst. Deze oplossing is ideaal bij renovatiewerken omdat ze minder duur is en makkelijker toe te passen is.

Akoestische plafondisolatie

Woon je in een appartement en is je bovenbuur te luidruchtig? Dan kan plafondisolatie een goede oplossing zijn. Er zijn verschillende manieren om je plafond te isoleren, maar de meest courante is nog steeds het plaatsen van een vals plafond met dempers om de geluidshinder te beperken.

Net als bij vloerisolatie kun je een isolerende laag aanbrengen onder de dekvloer van je plafond. Klinkt je plafond tot slot hol? Dan is het beste alternatief de holte opvullen met cellulosevezels. Deze oplossing is niet alleen ecologisch maar ook perfect als thermische isolatie.

Tip van onze expert: denk ook zeker aan dakisolatie voor een nog beter rendement. Deze werken bieden je niet alleen een betere akoestiek, maar leveren ook een heuse energiebesparing op. Een goed geïsoleerd dak kan je jaarlijkse energiefactuur immers met 30% verlagen!

Akoestische raamisolatie

Minder geluidshinder van buiten? Dan doe je er goed aan om dubbel glas te installeren op alle ramen van je huis. Deze aanpassing zorgt bovendien voor een betere thermische isolatie. Je kunt ook beslissen om dubbele beglazing aan de binnenkant te plaatsen: dat is eigenlijk een tweede raam op een vijftiental centimeter van je oorspronkelijke raam. Voor deze werken moet het schrijnwerk wel in goede staat zijn, anders kun je beter je volledige ramen vervangen.

Hoeveel kost akoestische isolatie?

Het totale kostenplaatje van akoestische isolatie hangt af van verschillende criteria:

 • De plaats die je gaat isoleren;
 • De oppervlakte;
 • Het type isolatiemateriaal;
 • De werkuren.

We kunnen je echter wel enkele gemiddelde minimum- en maximumprijzen geven per vierkante meter:

Werkzaamheden

Gemiddelde prijs per m²

Plafond

Minimaal 35 euro en maximaal 50 euro

Muur

Minimaal 5 euro en maximaal 20 euro

Vloer

Minimaal 9 euro en maximaal 25 euro

Raam

Minimaal 50 euro en maximaal 200 euro

 

De werkuren bedragen naar schatting minimaal 60 euro per m² en maximaal 90 euro per m², ongeacht het type isolatie.

Je bent van plan om van leverancier te veranderen? Doe mee aan een groepsaankoop en geniet van exclusieve promoties!

Bestaan er premies voor isolatiewerken?

Om de energietransitie te stimuleren, voerden de gewesten verschillende energiepremies in waarmee de Belgische gezinnen na de werken een bonus kunnen krijgen. Voorbeelden van werkzaamheden zijn de vervanging van het verwarmingssysteem (van stookolie naar gas bijvoorbeeld), de installatie van zonnepanelen of alles wat te maken heeft met isolatie.

In Wallonië blijft het basisbedrag van de premie identiek en bedraagt het 0,15 euro/bespaarde kWh, ongeacht de isolatiewerken die je wilt uitvoeren (akoestische of thermische isolatie) of de plaats waar je de werken uitvoert. Het bedrag kan worden vermenigvuldigd met maximaal zes, in functie van de inkomenscategorie waartoe je behoort. Het totale bedrag van de premie mag echter niet meer bedragen dan 70% van het totaalbedrag van de werkzaamheden.

>> Meer weten over de premies in Wallonië (in het Frans)

Het Brussels Gewest heeft beslist om minimum- en maximumbedragen toe te passen naargelang het type isolatie dat je wenst te plaatsen en op basis van je inkomenscategorie. Ben je bijvoorbeeld van plan om je spouwmuren akoestisch te isoleren? Dan krijg je een premie van minimaal 8 euro/m² en maximaal 15 euro/m². Voor vloerisolatie bedraagt de premie 20 tot 38 euro/m². Kies je voor ecologische materialen? Dan krijg je in alle gevallen een bijkomende premie van 15 euro/m².

>> Meer informatie over de isolatiepremies in Brussel

In Vlaanderen kent de distributienetbeheerder Fluvius de premies toe. In 2021 krijg je een premie van 5 euro/m² voor de isolatie van je spouwmuren en 6 euro/m² voor vloerisolatie. Plaats je hoogrendementsglas om je ramen te isoleren? Dan heb je recht op een premie van 16 euro/m².

>> Meer weten over de isolatiepremies in Vlaanderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Groepsaankoop Wikipower: en de winnaar is…

resultaat van de groepsaankoop voor energie van Wikipower. Jullie geduld wordt nu eindelijk beloond! Na een week mededinging kunnen we jullie nu eindelijk ons concurrerende

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !