changer de fournisseur d'énergie avec un achat groupé

Groepsaankoop energie: hoe verander je van leverancier?

Groepsaankoop energie: hoe verander je van leverancier?

Wil jij een voordelig contract voor elektriciteit en aardgas dankzij de groepsaankopen Van Wikipower? Ontdek hoe je in drie simpele stappen van energieleverancier verandert om ervan te profiteren.

Veel mensen denken dat veranderen van energieleverancier een lang en moeilijk proces is waar veel papierwerk aan te pas komt. Niets is minder waar! Van energieleverancier veranderen doe je makkelijk en snel, zeker met de groepsaankoop energie van Wikipower. We leggen je stap voor stap uit hoe je zonder moeite intekent op het voordelige energiecontract dat we voor je onderhandelden.

De belangrijkste stappen van een groepsaankoop gas en elektriciteit van Wikipower

Het principe van een groepsaankoop is simpel: wij maken gebruik van de kracht van de groep. Wikipower verenigt zoveel mogelijk Belgische gezinnen die hun energiefactuur willen verlagen. Daarna onderhandelen we een zo laag mogelijk tarief. Voor de huidige groepsaankoop hebben we al 32.000 gezinnen samengebracht!

Concreet: hoe talrijker het aantal ingeschrevenen, hoe voordeliger het groepstarief dat we kunnen bekomen bij de energieleveranciers.

We zetten de vier stappen van een groepsaankoop energie met Wikipower nog even op een rijtje:

Inschrijving

Eenvoudig, snel en gratis! Verlenging: schrijf je vrijblijvend in voor de lopende groepsaankoop van elektriciteit en gas.

31 mei 2023

Aanbesteding

We brengen de leveranciers in concurrentie om de beste tarieven te bekomen. We zorgen voor alles!

31 maart 2023

Ontvangst

Ontdek in enkele muisklikken het aanbod dat we voor jou verkregen hebben en hoeveel je ermee kunt besparen.

Half april 2023

Bevestiging

Bevalt het aanbod je? Dan hoef je het enkel nog te aanvaarden. We regelen alle administratieve stappen voor je.

31 mei 2023

Veranderen van leverancier met een groepsaankoop: hoe ga ik in op een aanbod?

Je hebt het door ons onderhandelde aanbod goed ontvangen en hebt een idee van hoeveel je straks kan besparen. Maar wat moet je precies doen om ons voorstel te aanvaarden? Wij leggen je de vierde stap van de groepsaankoop in detail uit: inschrijving en aanvaarding van het aanbod.

1. Je online inschrijven in enkele muisklikken

Van zodra de winnende energieleverancier bekend is, stuurt Wikipower je per mail de voorgestelde tarieven door. De mail zal een link bevatten naar een persoonlijke overzichtspagina met de details van het aanbod. Hier vind je:

 • de details van het contract (contracttype, betaal- en facturatiemogelijkheden);
 • de hoeveelheid geld die je kan besparen, op basis van je huidige contract en je jaarlijkse verbruiksgegevens;
 • een overzicht van de info die je doorgaf bij inschrijving (naam en voornaam, gegevens en verbruik). Indien gewenst kan je je gegevens aanpassen.
 • andere nuttige informatie (info over de leverancier, een overzicht van onze werkwijze en extra tips om je energiefactuur te verlagen).

Als ons aanbod je aanspreekt, dien je enkel nog je inschrijving te voltooien! Klik simpelweg op “Ik aanvaard het aanbod“. Je wordt doorgestuurd naar de bevestigingspagina, waar je volgende drie stappen afrondt:

 1. Bevestiging van je gegevens en aanvaarding van de algemene voorwaarden;
 2. Eventuele aanpassing van je verbruiksgegevens en keuze van betalingswijze;
 3. Laatste check of je gegevens correct zijn en afronding van je inschrijving.

Dit neemt maar 5 minuten in beslag!

2. Je nieuwe energieleverancier bevestigen

Hier hoef je niets voor te doen. Wij zorgen voor alle administratie om van energiecontract te veranderen

De gekozen leverancier stuurt je een brief of mail ter bevestiging van je nieuwe contract. Zodra de contractverandering in orde is, zal hij je hiervan op de hoogte brengen en je de datum meedelen waarop het nieuwe contract ingaat.

3. Meterstand doorgeven

Vooraleer je nieuwe contract ingaat, moet je nog één kleinigheid in orde brengen: de meterstand doorgeven. Je netbeheerder zal je laten weten wanneer dit dient te gebeuren. 

Zo weet je precies hoeveel energie je via je vorige contract hebt verbruikt en vanaf wanneer je het nieuwe tarief geniet. Zodra de netbeheerder op de hoogte is van de meterstand, is het enkel nog wachten tot je nieuwe gas- en/of elektriciteitscontract ingaat!

>> Lees ook: 6 dingen die je moet weten over de opname van de meterstand

Gegevens die nodig zijn om van leverancier te veranderen

Om in België van leverancier te veranderen, volstaat het om deze drie zaken door te geven aan je nieuwe leverancier:

 • Je gegevens (naam, adres en contactinfo);
 • Je EAN-code (zodat we weten om welk leveringspunt het gaat);
 • Je verbruik indien gekend (zoniet wijzen we je automatisch het gemiddeld verbruik van een huishouden toe).

Waarom van leverancier veranderen via een groepsaankoop?

Wie via een groepsaankoop van energiecontract wisselt, profiteert van een aantal voordelen.

Voordelige prijzen

Bij Wikipower doen we er alles aan om exclusieve groepsprijzen voor je te bemiddelen. De resultaten spreken voor zich: dankzij onze samenwerkingsactie besparen deelnemers gemiddeld € 245 op hun jaarlijkse energiefactuur!

Je hoeft niet zelf te vergelijken

Onze energie-experts analyseren de prijzen en contractvoorwaarden voor jou. Wikipower stelt bovendien een lijst op met strenge kwaliteitscriteria waaraan leveranciers moeten voldoen. Zo garanderen we dat het gekozen aanbod niet alleen qua prijs onklopbaar is, maar dat het ook kwalitatief in orde is.

Professionele begeleiding

Ons team energie-adviseurs staat voor, tijdens en na de groepsaankoop ter beschikking. Wij beantwoorden al je vragen per telefoon, mail of chat om je energiebudget optimaal te beheren.

>> Neem contact op

Gemoedsrust

Eenmaal je het formulier om van leverancier te veranderen hebt ingevuld, zit jouw taak erop. Wikipower neemt alle administratie op zich. Vergeet eindeloze wachttijden aan de telefoon en hou meer tijd over voor plezierige zaken. 

>> Vind een groepsaankoop in jouw buurt !

groepsaankoop

Wist je trouwens dat de CREG, de federale regulator inzake energie, in 2021 zijn kwaliteitslabel voor de organisatie van groepsaankopen aan Wikipower heeft toegekend? Dit garandeert dat de informatie die we verstrekken objectief en kwaliteitsvol is. Je kunt dus rekenen op een gepersonaliseerde en betrouwbare service!

Wanneer van leverancier veranderen ?

Wist-je-dat? 

Wettelijk mag je van energiecontract veranderen wanneer je wilt, zonder opzeg- of verbrekingsvergoeding! Je hoeft dus niet tot het einde van je contract te wachten om van leverancier te veranderen.

Het is raadzaam bij afloop van je contract de balans van je energietarieven op te maken. Dit kan je zelfs jaarlijks doen. Welkomstacties en promoties duren vaak maar een jaar. Indien je niet regelmatig vergelijkt, riskeer je dus veel geld te verliezen.

Het is net zo interessant om van contract te veranderen wanneer de economische conjunctuur goed is. Dat is momenteel bijvoorbeeld het geval, nu de elektriciteit- en gasprijzen weer dalen.

Opgelet: wie zonnepanelen heeft en nog over een terugtellende meter beschikt, laat zijn nieuwe elektriciteitscontract best meteen na de jaarlijkse opneming van de meterstanden ingaan. Zo weet je precies hoeveel je van het elektriciteitsnet hebt afgenomen.

>> Lees ook: hoe en wanneer van energieleverancier veranderen?

Leveranciers en groepsaankopen: conclusie

Van energiecontract veranderen met de groepsaankoop van Wikipower is kinderspel. Op 5 minuten schrijf je je in voor het winnende aanbod, waarbij je steeds de volledige controle over je gegevens behoudt. Bij Wikipower is er geen sprake van verborgen procedures of een automatische inschrijving. We maken er een punt van om 100% transparant en onafhankelijk te blijven. We vragen altijd jouw uitdrukkelijk akkoord! 

Ben je klaar om te besparen op je energiefactuur?

Meedoen met de groepsaankoop van Wikipower, een slimme keuze!

FAQ

Contracten met vaste tarieven werden niet interessant genoeg bevonden nu de prijzen de laatste maanden in dalende trend zijn. Daarom hebben we de voorkeur gegeven aan een variabel aanbod

Weet bijvoorbeeld dat je bij de vier in de markt bestaande formules met vaste tarieven meer dan 20 c€/kWh voor elektriciteit betaalt terwijl wij voor de maand april aan 16.27 c€/kWh zitten.

De term ‘vast’ is dus geen synoniem van ‘voordelig’ en staat dus niet garant voor ‘besparingen’. Sterker nog, daar waar de variabele tarieven de trend van de dalende prijzen volgen, blijven de vaste tarieven hoger. Een leverancier die vaste tarieven aanbiedt, wil zich immers indekken voor het geval er in de toekomst weer een prijsstijging komt. Momenteel stelt een variabel tarief je in staat elke maand maximaal te profiteren van de dalende energieprijzen. 

Heb je echter een vast contract dat dateert van vóór de crisis in 2022, dan raden we je ten stelligste aan om dat contract te behouden tot het vervalt! Je kunt het aanbod van onze groepsaankoop aanvaarden en vragen om het contract pas te laten ingaan op de dag nadat je oude contract is beëindigd (tot 31 mei 2024).

Het winnende aanbod van de groepsaankoop is het meest interessante van de vijf voorstellen die we hebben ontvangen tijdens de aanbesteding. Het aanbod blijft competitief voor prosumenten ondanks de opgelegde vergoeding.  

Het gaat slechts om € 110/jaar voor een gemiddelde installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen van 4kVA. Een zeer groot percentage prosumenten zal dus toch kunnen besparen, ongeacht de te betalen vergoeding. Het is zelfs zo dat de onderhandelde vergoeding voor de groepsaankoop € 2.3/kVA/maand incl. btw bedraagt gedurende de 12 maanden van het contract. Enkel eigenaars van zonnepanelen die zelfvoorzienend zijn of minder verbruiken dan ze produceren zullen niet kunnen besparen.

Komt het weergegeven contract bij de vergelijking niet overeen met je huidige contract? Dat kan verschillende redenen hebben. We volgen de methode van de federale regulator (CREG), die aanbeveelt om de aanbiedingen te vergelijken met producten die maandelijks worden ‘geactualiseerd’. 

 • Wordt jouw product niet meer aangeboden door je leverancier? Wikipower vergelijkt jouw aanbod binnen de groepsaankoop met een product met gelijkaardige kenmerken als dat van je huidige leverancier. 
 • Wordt jouw product nog steeds aangeboden door je leverancier? Wikipower vergelijkt jouw aanbod binnen de groepsaankoop met de geactualiseerde tariefkaart van jouw product, m.a.w. de tarieven van de lopende maand. 

Selecteerde je “huidig product onbekend” in het formulier? Wikipower vergelijkt jouw aanbod binnen de groepsaankoop met het meest courante aanbod van je huidige leverancier.

Het aanbod van de groepsaankoop hanteert tarieven per kWh die voordeliger zijn dan de algemene tarieven van je Mega en TotalEnergies. Je hebt er dus alle belang bij om in te gaan op ons aanbod en zo betere tarieven te genieten zonder van leverancier te veranderen. 

Wij nemen alle administratie op ons wanneer je van tarief verandert en je kan je contract laten ingaan tussen 1 juli 2023 en 31 mei 2024.

Het sociaal tarief overtreft alle concurrentie en stelt de rechthebbenden in staat te profiteren van prijzen die ver onder de marktprijzen liggen. Niettemin, kan het nog steeds voordelig zijn in te tekenen op het aanbod van de groepsaankoop, met name in volgende gevallen: 

 • Geniet je het ‘standaard’ sociale tarief gedurende een bepaalde tijd die niet nader te specificeren valt (herstel na blessure,…)? Dan raden we je aan in te gaan op ons aanbod en 1 januari 2024 op te geven als startdatum van energielevering. Mocht je op dat moment nog altijd het sociaal tarief genieten, dan zal het contract van de groepsaankoop automatisch vervallen. Indien je al vóór 1 januari 2024 geen recht meer hebt op het sociaal tarief, kun je aan de leverancier vragen om de aanvangsdatum van je energielevering te vervroegen.
 • Geniet je het uitgebreid sociaal tarief als gevolg van de huidige crisis? Dan raden we je aan in te gaan op het aanbod van onze groepsaankoop. Het uitgebreid sociaal tarief vervalt immers op 30 juni 2023. Met onze groepsaankoop profiteer je vanaf 1 juli 2023 van een voordelig aanbod. Als de energieprijzen komende winter opnieuw sterk de hoogte in gaan, zal de regering de invoer van het uitgebreid sociaal tarief of andere beschermende maatregelen opnieuw bekijken.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !