Inhoudsopgave
De groepsaankopen in België hebben de wind in de zeilen. En terecht, want je kan fiks besparen dankzij dit samenwerkingsinitiatief.
Het bewijs? In de lente van 2023 hebben ruim 32.000 huishoudens zich ingeschreven voor de groepsaankopen van Wikipower en die kunnen samen op jaarbasis mogelijk 7,8 miljoen euro besparen, m.a.w. gemiddeld 245 euro per huishouden!
Dankzij de groepsaankopen kan je de beste energietarieven bekomen. Ontdek het principe en hoe je meedoet (spoiler alert: het is gemakkelijk, gratis en vrijblijvend!).
Wat is een groepsaankoop?
Het belang van de kracht van de groep
Een groepsaankoop werkt dankzij de impact van de groep. Dat leggen we graag uit met een voorbeeld.
Stel dat je melk wil kopen. Voor 12 liter melk betaal je in verhouding minder dan voor 1 liter. Het enige nadeel is dat je de 12 brikken melk wel vóór de vervaldatum moet zien te consumeren. Je kan natuurlijk voorstellen aan je buur om de melk samen te kopen en de brikken te verdelen. Het principe van een groepsaankoop!
Voor energie is het net hetzelfde. Als je je verenigt met andere mensen om energieleveranciers of andere leveranciers in concurrentie met elkaar te brengen, zal je interessantere tarieven kunnen verkrijgen dan in je eentje.
Het goede nieuws is dat je voor deze groepsaankopen niet zelf moet onderhandelen. De initiatiefnemende organisatie zal dit immers voor jou doen. Meestal is dat een onafhankelijke organisatie zoals Wikipower, maar het kan ook een stad of gemeente zijn.
De verschillende stappen van een groepsaankoop
Ontdek hieronder de vier stappen waaruit een groepsaankoop is opgebouwd:
De organisator lanceert de groepsaankoop
De eerste inschrijvingsfase, die de veiling mogelijk maakte, is nu afgelopen.
Dankzij het succes van deze actie zijn de inschrijvingen tot en met 23/12/2022 verlengd.
Zodra de groepsaankoop gelanceerd is, kan je laten weten dat je interesse hebt om deel te nemen door je in te schrijven. Meestal doe je dat via een onlineformulier of een mail waarin je jouw contactgegevens en wat basisinformatie over je verbruik vermeldt (voorbeeld: je jaarlijks elektriciteitsverbruik voor een groepsaankoop van elektriciteit).
Met Wikipower is deze stap volledig gratis en vrijblijvend. Het grote voordeel is dat je zeker bent dat je de onderhandelde offerte ontvangt.
Energieleveranciers worden in concurrentie gebracht: het beste aanbod wint
Zodra er een mooi aantal inschrijvingen is, kan de organisator een aanbesteding uitschrijven bij de betrokken leveranciers (energie, duurzame oplossingen enz.). Die dienen dan elk een offerte in bij de organisator, in de hoop de aanbesteding binnen te halen.
De organisator kiest vervolgens de interessantste offerte. Die offerte moet je niet alleen de grootste besparing opleveren, ze moet ook voldoen aan een welbepaald kwaliteitscharter. Meestal is het de organisator zelf die deze kwaliteitscriteria bepaalt.
Voor de groepsaankoop van elektriciteit van Wikipower bijvoorbeeld, is een van de criteria dat de geleverde energie groen moet zijn.
Bekendmaking van de offerte van de groepsaankoop
Eens de winnende offerte binnen is, zal de organisator ze opsturen naar iedereen die zich heeft ingeschreven zodat ieder voor zich kan oordelen of hij al dan niet op het voorstel wenst in te gaan.
Die offerte verandert niet, wat er ook gebeurt. Wie zich heeft ingeschreven kan er zeker van zijn dat de prijs ongewijzigd blijft, zelfs bij een plotse stijging van de prijzen in de markt.
Intekening en start besparingen
Dankzij het succes is ons aanbod van 01/12 tot en met 23/12/2022 verlengd.
Ben je tevreden over de offerte, dan kan je jouw keuze bevestigen door in te tekenen op het aanbod. Vervolgens neemt de organisator zelf de nodige administratieve stappen om je wijziging van leverancier te regelen.
In het uitzonderlijke geval dat dit echter niet mogelijk is, zal de organisator je de contactgegevens van de winnende leverancier bezorgen. Bij Wikipower kan je rekenen op begeleiding vóór, tijdens en na de groepsaankoop.
Wie kan deelnemen aan een groepsaankoop?
Iedereen die meerderjarig is, kan deenemen. Hét grote voordeel van het concept van een groepsaankoop is dat hij openstaat voor iedereen die fors wil besparen op zijn facturen.
Weet wel dat groepsaankopen die worden georganiseerd door een stad, gemeente of provincie zijn voorbehouden aan de inwoners van die stad, gemeente of provincie.
Maar aangezien andere onafhankelijke en niet-geografisch gebonden instanties er ook organiseren, kan je toch deelnemen aan een groepsaankoop als je gemeente of stad dit soort acties niet onderneemt. Inschrijven kan heel eenvoudig via hun website, zoals dat bij Wikipower gaat.
Meer weten over de huidige groepsaankoop?
Hieronder lees je meer over de lopende groepsaankoop. In de verschillende kolommen ontdek je telkens tot welke datum de verschillende stappen van de groepsaankoop lopen.
Inschrijving
Eenvoudig, snel en gratis! Verlenging: schrijf je vrijblijvend in voor de lopende groepsaankoop van elektriciteit en gas.
31 mei 2023Aanbesteding
We brengen de leveranciers in concurrentie om de beste tarieven te bekomen. We zorgen voor alles!
31 maart 2023Ontvangst
Ontdek in enkele muisklikken het aanbod dat we voor jou verkregen hebben en hoeveel je ermee kunt besparen.
Half april 2023Bevestiging
Bevalt het aanbod je? Dan hoef je het enkel nog te aanvaarden. We regelen alle administratieve stappen voor je.
31 mei 2023Wie organiseert groepsaankopen en waar?
Zoals we eerder al schreven, kunnen de groepsaankopen worden georganiseerd door een onafhankelijke instantie of door je gemeente. Er bestaan ook ‘hybridemodellen’, waarbij een gemeente in zee gaat met een derde instantie om de organisatie van zo’n actie in goede banen te leiden.
Wikipower biedt zich trouwens aan als partner voor dit soort van samenwerkingen. Het bedrijf is actief sinds 2011 en hielp al talloze Belgische gemeenten met de organisatie van een groepsaankoop.
Als je gemeente beslist een groepsaankoop te organiseren, zal je waarschijnlijk een brief in je brievenbus vinden om je daarvan op de hoogte te brengen. Als dat niet zo is, kan je je nog altijd inschrijven voor de nieuwsbrief van Wikipower en zo op de hoogte blijven van de datums waarop er groepsaankopen worden georganiseerd.
Kwaliteitslabel van de CREG

In 2021 heeft de federale regulator inzake energie, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG), zijn kwaliteitslabel voor de organisatie van groepsaankopen toegewezen aan Wikipower. Hierdoor kan de consument zeker zijn van objectieve en kwalitatieve informatie. Je kunt dus rekenen op een gepersonaliseerde en betrouwbare service.
Blijf je graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes en besparingsmogelijkheden in de energiemarkt? Abonneer je op onze nieuwsbrief om het belangrijkste nieuws direct in je inbox te ontvangen.
Aan welk type groepsaankopen kan ik deelnemen?
In principe kan een groepsaankoop voor zowat alles georganiseerd worden. Maar in de praktijk is het concept niet zo geschikt voor de aankoop van alledaagse consumptiegoederen. Daarvoor is de concurrentie met de supermarkten te groot. Groepsaankopen zijn wel ideaal als het gaat om toeleveringscontracten (energie, telecom enz.), specifieke installaties (zonnepanelen, warmtepompen enz.) en zelfs bepaalde vormen van entertainment (restaurants, culturele bezoeken enz.).
Je kan uiteraard aan meerdere groepsaankopen tegelijkertijd deelnemen. Een vanzelfsprekende combinatie is bijvoorbeeld een groepsaankoop van elektriciteit en een groepsaankoop van gas.
Samen besparen met de groepsaankopen
Ben je klaar om je budget te optimaliseren door je facturen te verlagen? Als het antwoord ja is, schrijf je dan nu in voor de groepsaankoop, samen met duizenden andere huishoudens die net als jij hun buik vol hebben van veel te hoge prijzen!

Inschrijven voor een groepsaankoop van Wikipower is eenvoudig, gratis en vrijblijvend. Jij beslist wanneer je de offerte ontvangt. Er valt niets te verliezen, je kan er alleen maar baat bij hebben!

Je kan je vanuit je luie zetel inschrijven aan de hand van een onlineformulier. Bij twijfel kan je altijd met ons bellen of chatten.

Je moet je nergens zorgen over maken! De organisator van de groepsaankoop onderhandelt met de leveranciers en regelt een eventuele overstap naar een nieuwe leverancier.

Dankzij de groepsaankopen kan je zorgeloos investeren in duurzame oplossingen (isolatie, zonnepanelen enz.). Bovendien heb je de garantie dat je met Wikipower groene stroom aankoopt.

Je gegevens zijn beschermd en worden enkel aan de gekozen leverancier meegedeeld als je akkoord gaat met de offerte. We vragen altijd je uitdrukkelijke toestemming.

En tot slot het grootste voordeel: je bespaart aanzienlijk op je facturen dankzij de voorkeurstarieven die we voor jou onderhandelen!
Heb je vragen of wens je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze consulenten op info@wikipower.be.
FAQ
Contracten met vaste tarieven werden niet interessant genoeg bevonden nu de prijzen de laatste maanden in dalende trend zijn. Daarom hebben we de voorkeur gegeven aan een variabel aanbod.
Weet bijvoorbeeld dat je bij de vier in de markt bestaande formules met vaste tarieven meer dan 20 c€/kWh voor elektriciteit betaalt terwijl wij voor de maand april aan 16.27 c€/kWh zitten.
De term ‘vast’ is dus geen synoniem van ‘voordelig’ en staat dus niet garant voor ‘besparingen’. Sterker nog, daar waar de variabele tarieven de trend van de dalende prijzen volgen, blijven de vaste tarieven hoger. Een leverancier die vaste tarieven aanbiedt, wil zich immers indekken voor het geval er in de toekomst weer een prijsstijging komt. Momenteel stelt een variabel tarief je in staat elke maand maximaal te profiteren van de dalende energieprijzen.
Heb je echter een vast contract dat dateert van vóór de crisis in 2022, dan raden we je ten stelligste aan om dat contract te behouden tot het vervalt! Je kunt het aanbod van onze groepsaankoop aanvaarden en vragen om het contract pas te laten ingaan op de dag nadat je oude contract is beëindigd (tot 31 mei 2024).
Het winnende aanbod van de groepsaankoop is het meest interessante van de vijf voorstellen die we hebben ontvangen tijdens de aanbesteding. Het aanbod blijft competitief voor prosumenten ondanks de opgelegde vergoeding.
Het gaat slechts om € 110/jaar voor een gemiddelde installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen van 4kVA. Een zeer groot percentage prosumenten zal dus toch kunnen besparen, ongeacht de te betalen vergoeding. Het is zelfs zo dat de onderhandelde vergoeding voor de groepsaankoop € 2.3/kVA/maand incl. btw bedraagt gedurende de 12 maanden van het contract. Enkel eigenaars van zonnepanelen die zelfvoorzienend zijn of minder verbruiken dan ze produceren zullen niet kunnen besparen.
Komt het weergegeven contract bij de vergelijking niet overeen met je huidige contract? Dat kan verschillende redenen hebben. We volgen de methode van de federale regulator (CREG), die aanbeveelt om de aanbiedingen te vergelijken met producten die maandelijks worden ‘geactualiseerd’.
- Wordt jouw product niet meer aangeboden door je leverancier? Wikipower vergelijkt jouw aanbod binnen de groepsaankoop met een product met gelijkaardige kenmerken als dat van je huidige leverancier.
- Wordt jouw product nog steeds aangeboden door je leverancier? Wikipower vergelijkt jouw aanbod binnen de groepsaankoop met de geactualiseerde tariefkaart van jouw product, m.a.w. de tarieven van de lopende maand.
Selecteerde je “huidig product onbekend” in het formulier? Wikipower vergelijkt jouw aanbod binnen de groepsaankoop met het meest courante aanbod van je huidige leverancier.
Het aanbod van de groepsaankoop hanteert tarieven per kWh die voordeliger zijn dan de algemene tarieven van je Mega en TotalEnergies. Je hebt er dus alle belang bij om in te gaan op ons aanbod en zo betere tarieven te genieten zonder van leverancier te veranderen.
Wij nemen alle administratie op ons wanneer je van tarief verandert en je kan je contract laten ingaan tussen 1 juli 2023 en 31 mei 2024.
Het sociaal tarief overtreft alle concurrentie en stelt de rechthebbenden in staat te profiteren van prijzen die ver onder de marktprijzen liggen. Niettemin, kan het nog steeds voordelig zijn in te tekenen op het aanbod van de groepsaankoop, met name in volgende gevallen:
- Geniet je het ‘standaard’ sociale tarief gedurende een bepaalde tijd die niet nader te specificeren valt (herstel na blessure,…)? Dan raden we je aan in te gaan op ons aanbod en 1 januari 2024 op te geven als startdatum van energielevering. Mocht je op dat moment nog altijd het sociaal tarief genieten, dan zal het contract van de groepsaankoop automatisch vervallen. Indien je al vóór 1 januari 2024 geen recht meer hebt op het sociaal tarief, kun je aan de leverancier vragen om de aanvangsdatum van je energielevering te vervroegen.
- Geniet je het uitgebreid sociaal tarief als gevolg van de huidige crisis? Dan raden we je aan in te gaan op het aanbod van onze groepsaankoop. Het uitgebreid sociaal tarief vervalt immers op 30 juni 2023. Met onze groepsaankoop profiteer je vanaf 1 juli 2023 van een voordelig aanbod. Als de energieprijzen komende winter opnieuw sterk de hoogte in gaan, zal de regering de invoer van het uitgebreid sociaal tarief of andere beschermende maatregelen opnieuw bekijken.