groencertificaten voor zonnepanelen in Brussel

Groencertificaten in Brussel: een stand van zaken

Groencertificaten in Brussel: een stand van zaken

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Woon je in het Brusselse Gewest en heb je zonnepanelen? Dan zal de kwestie van de groencertificaten je ongetwijfeld interesseren. Hoeveel kan je er krijgen? Wat is de verkoopprijs? Wikipower volgt de evolutie van de situatie op de voet.

Goed nieuws voor Brusselaars die zonnepanelen willen installeren! Het is momenteel nog steeds mogelijk om  groencertificaten te krijgen voor je zonnepanelen, al zijn het er sinds januari 2021 wel minder. Maar wat zijn die groencertificaten nu precies? En wat houdt de derde investeerder in? Ontdek de mechanismen die je in staat stellen om je zonnepanelen in Brussel te laten renderen.

Wacht niet langer om je zonnepanelen te installeren. Wikipower begeleidt je met een groepsaankoop voor zonnepanelen.

Wat zijn groencertificaten?

Het systeem van groencertificaten is een financieel mechanisme met als doel om de sector van de hernieuwbare energie te ondersteunen. Groencertificaten worden door de energieregulator toegekend voor elke MWh (megawattuur) aan groene stroom die je produceert met zonnepanelen, een windmolen of andere systemen. Ze kunnen zowel aan particulieren als aan ondernemingen worden toegekend, en dat voor een periode van tien jaar.

Eens ze in het bezit zijn van groencertificaten, krijgen energieproducenten vijf jaar de tijd om deze door te verkopen aan de hoogste bieder. Ze krijgen de keuze tussen diverse entiteiten: de netwerkbeheerder Elia, energieleveranciers of via een tussenpersoon. Elia en de leveranciers zijn verplicht om elk jaar een bepaald quotum aan certificaten op te kopen.

>> Meer weten over de energieleveranciers in België

De herverkoopwaarde van een certificaat berust op het systeem van vraag en aanbod: als de vraag groter is dan het aanbod, zal de prijs hoog zijn en vice versa.

In het laatste trimester van 2019 bedroeg de prijs gemiddeld 94 euro. Elia hanteert echter een gegarandeerde minimumprijs van 65 euro.

GSC Brussel
Bron: Brugel

Groencertificaten dienen dus als financiële incentives voor de producenten van groene energie.

Wie kan van groencertificaten genieten?

Dit systeem bestond oorspronkelijk in heel België maar werd sinds 2014 achtereenvolgens opgegeven door het Vlaamse en Waalse Gewest. Voortaan komen enkel Brusselse installaties nog in aanmerking voor groencertificaten. Belangrijk om te vermelden is dat Waalse en Vlaamse eigenaars die hun panelen voor 2014 hebben geïnstalleerd tot het einde van de toekenningsperiode (tien jaar) recht blijven hebben op de certificaten.

Ben je een Brusselse particulier en wens je groencertificaten te ontvangen? Dan moet je je installatie eerst laten certificeren door een erkend organisme (bijvoorbeeld: BTV). Dat organisme erkent je als officiële producent van groene energie en wijst je een serienummer voor de productievestiging toe.

Zodra je gecertificeerd bent, moet je een dossier indien bij Brugel. Als alles in orde is, ontvang je elk trimester je groencertificaten en kun je ze doorverkopen aan de organisatie die de beste prijs biedt. De toekenning zal worden berekend op basis van de datum van certificering.

Derde investeerders om je zonne-installatie te financieren

Het systeem van groencertificaten heeft geleid tot een interessante financieringswijze om zonnepanelen te installeren: de derde investeerder. Concreet leunt dit principe dicht aan bij dat van een investeringsfonds. De derde investeerder draagt namelijk de kosten voor de installatie van de zonnepanelen van kleine elektriciteitsproducenten (particulieren of professionals) en ontvangt in ruil daarvoor de groencertificaten die ermee verbonden zijn.

Deze investering door derden loopt doorgaans over 10 jaar. Gedurende deze periode blijven de zonnepanelen ook wettelijk eigendom van de derde investeerder. Pas na tien jaar wordt de eigendom overgedragen op de klant (zonder kosten of soms voor een symbolische euro).

Een win-winsysteem

Met dit systeem is het administratieve gedeelte – het onderhoud van de panelen en de installatie van de bidirectionele meter door Sibelga – eveneens ten laste van de derde investeerder. Die laatste draagt dus het grootste deel van de risico’s. De klant geniet van zijn kant volop van de voordelen van zijn eigen elektriciteitsproductie, zonder dat hij zich over wat dan ook zorgen hoeft te maken.

Deze oplossing is dan ook bijzonder interessant voor mensen met een beperkt budget, die toch willen overstappen op groene energie. Ze kunnen de prijs van de zonnepanelen drukken zonder een krediet te moeten afsluiten.

En welk voordeel heeft dit voor de derde investeerder? Hij krijgt een investeringsrendement dankzij de groencertificaten die hij verdient. Hij kan de verkoop van deze certificaten onderhandelen bij de energieleveranciers, zodat hij de beste prijs krijgt.

Criteria om te kunnen genieten van een derde investeerder

Om je zonnepanelen te laten financieren door een derde investeerder, moet je de volgende voorwaarden respecteren:

 • Je bent eigenaar of mede-eigenaar van het gebouw waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd.
 • Het gebouw heeft een hellend dak van 30 m² of een plat dak van 40 m² dat perfect op het zuiden is gericht, zonder al te veel schaduw.
 • Je engageert je om minimaal veertien panelen te leggen.

Als deze basisvoorwaarden worden gerespecteerd, kun je in principe een beroep doen op een derde investeerder. Toch kunnen er nog andere eisen worden gesteld naargelang de onderneming die je inschakelt voor de derde investering.

Aandachtspunten

In het verleden heeft het systeem van de derde investeerder aanleiding gegeven tot misbruik in Wallonië, waardoor sommige gezinnen in gevaarlijke situaties terechtkwamen.

Brussel heeft lessen kunnen trekken uit deze gebeurtenissen en Brugel, de Brusselse energieregulator, houdt een oogje in het zeil om uitwassen te voorkomen.

Overweeg je deze financieringswijze? Houd dan zeker rekening met de volgende punten:

 • Geef de voorkeur aan een derde investeerder die een volledige en geen gedeeltelijke financiering voorstelt;
 • Controleer je onderhoudsverplichtingen: normaal moeten die minimaal of zelfs onbestaande zijn;
 • Vergelijk de schadeloosstellingen die worden vermeld in het contract met degene die worden gedekt door je verzekering om geen enkel risico te nemen.

Situatie van de groencertificaten in Brussel in 2020 en 2021

Sinds 2018 wil Brugel het aantal toegekende groencertificaten reduceren. Die reductie werkt niet met terugwerkende kracht en heeft geen impact op nieuwe installaties.

In 2019 had de Brusselse regering aangekondigd dat ze voorstander was van dit voorstel en dat het kon worden toegepast vanaf april 2020. De gesprekken hebben echter vertraging opgelopen door de coronacrisis.

Eind april 2020 verklaarde dat het huidige aantal certificaten behouden werd tot in januari 2021.

In 2021 is de vermindering van het aantal groencertificaten dus in werking getreden. Er worden in totaal 17% minder certificaten toegekend voor nieuwe installaties. Zoals beloofd is die regel niet van toepassing op installaties die voor 1 januari 2021 geplaatst werden.

De vermenigvuldigingsfactor werd dus naar beneden aangepast, en vanaf nu zien de voorwaarden voor toekenning er als volgt uit:

 • 2,4 groenstroomcertificaten (GSC) per geproduceerde MWh voor installaties met een vermogen onder 5 kWc (Watt-crête) ;
 • Idem voor installaties met een vermogen tussen 5 en 36 kWc ;
 • 1,9 GSC per geproduceerde MWh produit voor installaties met een vermogen tussen 36 en 100 kWc ;
 • 1,6 GSC per geproduceerde MWh voor een vermogen tussen 100 en 250 kWC ;
 • 1,3 GSC per geproduceerde MWh voor een vermogen boven 250 kWc.

Op de site van Brugel vind je een geschiedenis van de toekenningsvoorwaarden.

Deze beslissing zorgt ervoor dat een nieuwe zonne-installatie erg rendabel blijft in het Brusselse Gewest. Een Brussels gezin dat investeert in zonnepanelen, kan zijn investering in een recordtijd terugverdienen (in sommige gevallen slechts vier jaar).

Profiteer van groenstroomcertificaten zolang het nog kan !

Installeer zonnepanelen met de samenaankoop van Wikipower ontvang 10 jaar lang een financieel voordeel!

Kortom: installeer je zonnepanelen zolang je nog recht hebt op financiële voordelen!

Zonnepanelen werken steeds beter en het rendement op zonnepanelen is voor particulieren een pak hoger dan nog tien jaar geleden. De gewesten kennen daardoor minder subsidies toe. Van de drie Belgische gewesten is Brussel het enige dat nog groenestroomcertificaten toekent aan nieuwe installaties, al past onze hoofdstad dat aantal ook naar beneden aan. Ben je van plan zelf zonnepanelen te plaatsen, wacht dan niet langer. Je doet er goed aan nog te profiteren van financiële hulp zolang het mogelijk is!

Haast en spoed zijn zelden goed – zonnepanelen hebben hun prijskaartje, het is een installatie waar je zo goed mogelijk geïnformeerd aan begint. Wikipower helpt je met plezier gedurende je project: voor, tijdens en na het plaatsen van je zonnepanelen. Via onze samenaankoop kun je ook nog eens mooie kortingen verkrijgen.

Meer weten? Neem contact op met één van onze experts via info@wikipower.be of schrijf je in voor de groepsaankoop zonnepanelen voor een eerste offerte. Die is uiteraard gratis en volledig vrijblijvend.

Dit is het ideale moment om zonnepanelen te installeren.

Profiteer ervan voor het aantal toegekende groencertificaten wordt ingeperkt. Wikipower begeleidt je.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Groepsaankoop Wikipower: en de winnaar is…

resultaat van de groepsaankoop voor energie van Wikipower. Jullie geduld wordt nu eindelijk beloond! Na een week mededinging kunnen we jullie nu eindelijk ons concurrerende

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !