fotovoltaïsche zonnepanelen - kwaliteit van panelen header

Fotovoltaïsche panelen: kwaliteit van de installaties

Fotovoltaïsche panelen: kwaliteit van de installaties

Wil je fotovoltaïsche zonnepanelen laten installeren? In dit artikel ontdek je hoe je de kwaliteit van de zonnepanelen beoordeelt om een doordachte keuze te maken.

Als je van plan bent je eigen elektriciteit op te wekken uit zonne-energie, dan zit je vast met deze vraag: hoe beoordeel je de kwaliteit van de fotovoltaïsche zonnepanelen? Er zijn immers verschillende factoren waar je rekening mee moet houden als je zeker wilt zijn dat je nog vele jaren van een kwalitatieve installatie kan genieten.

De lijst kan heel lang zijn … Hou het in eerste instantie dus bij 5 kenmerken om al een eerste selectie te kunnen maken: de mogelijke achteruitgang van de prestaties van de installatie, de stevigheid van de bescherming op de achterkant van de zonnepanelen, de degelijkheid van de cellen, de levensduur van de pv-panelen en tot slot hun ecologische impact.

Waarom kwaliteitsvolle zonnepanelen kiezen?

Kiezen voor pv-zonnepanelen van betere kwaliteit is zeker zijn van een installatie die langer meegaat en een beperkt risico op eventuele problemen tijdens de levensduur van de panelen. Kies uiteraard voor de best mogelijke kwaliteit, want de installatie zal dan op lange termijn meer opbrengen.

Weet welke problemen er kunnen opduiken

PID (Potential Induced Degradation)

Dit is de ‘ziekte’ van zonnepanelen, een fenomeen waarbij de prestaties van de fotovoltaïsche panelen geleidelijk afnemen door een lading in het paneel. In dit stadium kan het paneel gedeeltelijk worden hersteld. Als het probleem niet tijdig wordt aangepakt, zal het paneel delamineren. Als dit gebeurt, is de schade helaas onherstelbaar. Het paneel zal dan volledig moeten worden vervangen.

Wist je dit al? De panelen die voor de groepsaankoop van Wikipower werden geselecteerd, zijn ‘PID free’. Ze hebben dus geen PID.

Sommige goedkope panelen hebben een achterplaat van slechte kwaliteit

Na enkele jaren kan de bescherming achter de panelen loskomen. In dat geval zullen de panelen moeten worden weggenomen om de achterplaat te vervangen.

Let dus goed op en kies voor merken die al enkele jaren op de markt circuleren en hun betrouwbaarheid hebben bewezen. En dat is precies hoe wij bij Wikipower te werk gaan om de panelen voor onze groepsaankopen te kiezen.

Er kunnen hotspots ontstaan in de loop van het leven van de cellen

De te dunne contacten tussen de cellen kunnen verhit raken, wat op lange termijn negatieve effecten heeft op de productie van elektriciteit.

Als je de best mogelijke kwaliteit wilt, raden wij je de technologie ‘Maxeon’ van Sunpower aan. De koperen contacten onder het hele oppervlak van de cellen maken ze immers sterker. Deze technologie kwam trouwens als eerste uit de duurzaamheidstest van Fraunhofer en Atlas 25+. Een installatie met deze technologie verzekert je een uitstekende productiviteit gedurende vele jaren.

Het is een van de redenen waarom wij voor onze groepsaankopen van zonnepanelen altijd voor een installateur kiezen die een categorie ‘Topklasse’ aanbieden. Op deze manier zullen wij je altijd keuzes geven over de kwaliteit van je zonnepanelen.

Hou rekening met de levensduur van een zonnepaneel

De hoogwaarde zonnepanelenlen zijn zo ontworpen om na meer dan 40 jaar nog steeds bruikbaar te zijn, met een productie van minstens 70%.

Verschillende installaties met cellen van polykristallijn silicium werken na 30 jaar productie nu trouwens nog altijd perfect. Sommigen denken dat ze nog gemakkelijk 10 jaar langer elektriciteit kunnen opwekken.

Hoe dan ook krijgen je fotovoltaïsche zonnepanelen een garantie op het materiaal tot 20 jaar en een garantie op de productie tot wel 25 jaar, met behoud van een opwekcapaciteit van 85%. Maar wees gerust: na die 25 jaar zullen de panelen nog steeds bruikbaar zijn. Het kan wel dat hun opbrengst kleiner wordt. Alles hangt af van de kwaliteit van de panelen, van de behandeling tijdens de plaatsing en van hun omgevingsklimaat. Aan jou dus de keuze om ze langer te houden of ze te vervangen door nieuwe, krachtiger panelen.

De omvormer heeft dan weer een gemiddelde levensduur van 12 tot 15 jaar. Dat is een (her)investering van ongeveer 1200 euro (of een afschrijving van € 100/jaar).

>> Lees ook: Hoe betaal je je zonnepanelen?

Jouw keuze van zonnepanelen kan een impact hebben op de planeet

Op ieder continent zijn er fabrikanten van panelen van goede en slechte kwaliteit. We raden je echter aan om alert te blijven als je kiest voor fotovoltaïsche panelen die niet in Europa werden gemaakt. Fabrieken en mijnen in bijvoorbeeld Aziatische landen vervuilen doorgaans meer dan die in Europa. De wetgeving met betrekking tot de vervuiling van lucht, bodem of water is in bepaalde Aziatische regio’s namelijk minder streng.

Bovendien moet een paneel dat van ver komt helemaal tot bij jou worden vervoerd. Door te kiezen voor een paneel dat in hetzelfde continent wordt gemaakt, beperk je dit transport en dus ook de vervuiling en energieschuld. Met andere woorden: je beperkt je ecologische voetafdruk. En uiteindelijk steun je zo ook de lokale economie.

Groene stroom ondersteunen: een zinvolle keuze

Voor de productie van de elektriciteit stoten de fotovoltaïsche panelen geen broeikasgassen of radioactieve stoffen uit. De elektriciteit die ze opwekken, is 100% hernieuwbaar en dus 100% groen.

Toch hoor je wel eens kritiek over de samenstelling van zonnepanelen. Net als bij iedere ontginning van grondstoffen voor je elektronische apparaten en auto’s is voor de ontginning van silicium en vooral de zuivering om tot een elektronische kwaliteit te komen het gebruik van chemische producten en water vereist. Die vervuiling blijft echter beperkt dankzij de behandeling van deze producten en het afvalwater. Het onderzoek naar de optimalisatie van de ontginning en zuivering van het silicium evolueert trouwens voortdurend om de vervuiling zo maximaal te beperken.

Na 1 tot 5 jaar is de energieschuld (het gebruikte aantal kilowattuur) voor de productie en plaatsing van de fotovoltaïsche panelen bovendien gecompenseerd.

Vergeet ook niet dat, in vergelijking met de elektriciteit die wordt opgewekt door kerncentrales, gascentrales of met een andere fossiele energiebron, zonne-energie schoner blijft en minder risico’s voor het milieu met zich meebrengt.

Vertrouw voor een hoogwaardige fotovoltaïsche installatie op de groepsaankoop van Wikipower.

Ons team kiest voor jou de beste zonnepanelen voor de scherpste prijs.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !