Panneaux photovoltaïques en hiver

5 fabeltjes over fotovoltaïsche panelen in de winter

5 fabeltjes over fotovoltaïsche panelen in de winter

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
We horen vaak hetzelfde liedje als het over het gebruik van fotovoltaïsche panelen in de winter gaat: "Ze zijn niet rendabel genoeg", "Het is te koud", "De panelen raken beschadigd in slecht weer" … Maar is dat wel zo?

Er valt veel te zeggen over fotovoltaïsche zonnepanelen en hun gebruik in de winter. Veel huishoudens durven nog niet te investeren in zonnepanelen omdat ze denken dat de zon in België niet genoeg schijnt. En inderdaad, ons weerbericht is niet altijd om over naar huis te schrijven … Toch blijft het gebruik van zulke installaties erg rendabel, zelfs in de winter! Wij scheiden feiten van fictie voor u.

1. Fotovoltaïsche panelen zijn niet rendabel omdat de zon in de winter niet genoeg schijnt.

Dat is een nogal vaag argument, want wat verstaan we onder ‘zon’? Als het om de warmte van de zon gaat, is dit argument volledig van de pot gerukt. Wat de fotovoltaïsche cellen van de panelen doet werken, is immers het licht, en niet de warmte van de zon. Het goede nieuws is dat we in onze contreien genoeg licht krijgen. Ook in de winter. Hoewel de dagen korter en minder zonnig zijn dan in de zomer kunnen de panelen in de winter toch nog veel elektriciteit opwekken.

2. Er zijn te veel wolken in de winter. Zo kunnen de fotovoltaïsche panelen geen licht opvangen.

Hoewel de wolken een deel van het licht blokkeren, strooien ze niet zoveel roet in het eten als u zou denken. Want zelfs bij bewolkt weer vangen de panelen het licht op dat gedeeltelijk achter de wolken zit verborgen. Een verklaring hiervoor is dat de fotovoltaïsche cellen niet alleen directe zonnestralen opvangen, maar ook diffuse of weerkaatste stralen. Met andere woorden: zolang er licht is, wordt er energie opgewekt.

3. Het is te koud in de winter. De panelen zijn dan minder krachtig.

Niets is minder waar. Het is grote hitte (temperaturen boven 25 °C) die een negatieve impact heeft op de productie van fotovoltaïsche panelen. In temperaturen onder 0 °C blijven ze daarentegen even goed werken. Zoals hierboven al vermeld, werken de panelen bovendien niet op thermische energie maar wel op lichtenergie. Het potentieel voor energieproductie is dus niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

4. Slecht weer (sneeuw, regen) beschadigt de panelen.

Regen is net goed voor de panelen, want zo worden stof, zand en ander vuil op de panelen weggespoeld. In het geval van sneeuw moeten we vooral opletten met dikke lagen die de panelen kunnen verstoppen en de opname van zonnestralen verhinderen. Gelukkig hebben we in België doorgaans weinig last van sneeuwbuien, waardoor bovenstaand scenario zeldzaam is. Voor dunnere sneeuwlagen moeten we geen schrik hebben. Omdat de panelen glad zijn, zal sneeuw er waarschijnlijk vanzelf afglijden of smelten. Bovendien speelt de sneeuw voor spiegel door de zonnestralen te weerkaatsen. De panelen vangen dus meer licht en blijven zo ook bij sneeuw opmerkelijk productief.

5. De rentabiliteit is nooit optimaal: in de winter produceren de panelen niet genoeg energie en in de zomer produceren ze er te veel.

Net om deze situatie te compenseren, werd het systeem van de terugdraaiende teller in het leven geroepen. De werking is eenvoudig. In de zomer zult u meer energie produceren dan u zult gebruiken. Het teveel aan energie wordt dus in het net geïnjecteerd. Uw teller zal dan ook vertragen en terugdraaien. In de winter is dit omgekeerd. U gaat de energie van het net gebruiken, bovenop de energie die uw panelen opwekken, om in uw verbruik te voorzien. De teller zal dus sneller draaien en vormt dan een tegengewicht voor het teveel dat u in de zomer produceerde. Uiteindelijk kunt u zo het hele jaar door tot een mooi verbruiksevenwicht komen.

Let wel op met het prosumententarief in Vlaanderen. Die legt een dubbele teller op in plaats van de terugdraaiende teller. Dit tarief wordt vaak gezien als een belasting, maar het is eerder een bijdrage. De bedoeling is het gebruik van het net te factureren wanneer het teveel aan energie dat u produceert in dat net wordt geïnjecteerd. De dubbele teller kan het geïnjecteerde deel nauwkeurig bepalen.

Praktische tips

Vergeet bovendien niet dat de factoren die de grootste invloed hebben op de productiviteit van de fotovoltaïsche panelen hun hellingsgraad en oriëntatie zijn. Voor een ideaal rendement moeten de panelen een helling van 35-45° hebben en volledig op het zuiden zijn gericht. Voorkom dus zeker een installatie met een te grote helling of een oriëntatie op het noorden als u alles uit uw energieproductie wilt halen!

Weet tot slot dat als u fotovoltaïsche panelen wilt installeren, u dat het best in de herfst of winter doet. Omdat de vraag in die periode het kleinst is, vermijdt u de lange wachttijden voor de installatie die in de lente of zomer doorgaans de regel zijn.

Laat onze Belgische winter uw transitie naar groene energie dus niet in de weg staan!

Doe besparingen!

Tot 15% korting op uw fotovoltaïsche panelen dankzij de groepsaankopen van Wikipower!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

achat groupé solidaire

Wikipower lanceert de solidaire groepsaankopen

De actie #wikisolidarity van Wikipower werd afgesloten met een schenking van 23.092 euro aan het Rode Kruis die in 4 weken tijd werd verzameld. Gemotiveerd door dit succes lanceert Wikipower nu een projectoproep voor Belgische ngo’s, in de hoop in de toekomst nog andere solidaire groepsaankopen op touw te kunnen zetten.

panneaux photovoltaiques

Fotovoltaïsche panelen: types, technologieën en ontwikkeling

De meeste panelen die we rondom ons zien en die op uw dak zullen worden geplaatst, bestaan uit cellen van monokristallijn of polykristallijn silicium. Maar er bestaan ook andere types van cellen, gemaakt van andere halfgeleidende materialen die toepasbaar zijn op soepele ondergronden.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !