financement panneaux solaires

De financiering van zonnepanelen: dit is de steun die je in België in 2021 kunt krijgen

De financiering van zonnepanelen: dit is de steun die je in België in 2021 kunt krijgen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Ontdek in deze complete gids alle manieren om je zonnepanelen te financieren.

Overstappen op zonne-energie is zowel voor de planeet als je portemonnee een uitstekend idee. Maar hoe betaal je die zonnepanelen? Het is een vraag die veel Belgische huishoudens zich stellen. Dat deze investering op lange termijn rendabel is, lijdt geen twijfel. Maar de startsom bij elkaar krijgen, kan voor bepaalde huishoudens wel een uitdaging zijn. Gelukkig bestaan er talloze mechanismen voor de financiering van zonnepanelen. Gewestelijke leningen, leningen bij de bank, groenestroomcertificaten … Wikipower zette ze allemaal voor jou op een rijtje om je een compleet overzicht te geven van de financiële steun die België biedt.

Algemeen overzicht

Herinnering: wat betaal je voor de installatie van zonnepanelen?

Voor je over de betaling gaat nadenken, moet je eerst weten hoe de kostprijs van je zonnepanelen is opgebouwd. Die prijs hangt af van meerdere factoren:

 • De prijs van de zonnepanelen zelf
  • Hoeveel panelen ga je plaatsen? Wil je dat hun elektriciteitsproductie in je hele jaarlijkse verbruik voorziet?
  • Wat wordt het vermogen van je installatie en dus van je omvormer?
  • Welk model of technologie ga je kiezen?
 • De plaatsingskosten
  • Aan welke firma vertrouw je de plaatsing toe?
  • Hoelang zal die plaatsing duren?
 • Bijkomende werken
  • Moet je dak worden aangepast? Je terrein?

Afhankelijk van je noden en de keuzes die je maakt, kan het budget voor je fotovoltaïsche installatie fors variëren. Sommige kleine installaties kosten bijvoorbeeld nog geen 5.000 euro, terwijl je voor andere, veel grotere installaties wel 20.000 euro moet neertellen. Over het algemeen zal je echter tussen 6.000 en 7.000 euro moeten betalen om te voorzien in een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar.

>>Meer lezen: hoe werken zonnepanelen eigenlijk?

Wat zal de installatie van zonnepanelen je kosten? Schrijf je in voor onze groepsaankoop om een offerte te ontvangen! Gratis en zonder verplichting.

Sinds 2021 zijn de prijzen van zonnepanelen helaas fiks aan het stijgen. De prijs van de grondstoffen is met 15 à 20% gestegen en die van de panelen met ongeveer 10%. Die inflatie van de prijzen met tot 20% heeft te maken met de stijging van de vraag en de prijzen van de grondstoffen. Maar potentiële kopers van zonnepanelen kunnen gerust zijn: onze installateurs hebben hun prijzen nog niet verhoogd!

4 manieren om je zonnepanelen te betalen

1. De gewestelijke lening

  • In Vlaanderen: de Energielening
  • In Wallonië: de Rénoprêt
  • In Brussel: de Groene Lening

2. De lening bij de bank

  • De voordelen van de banklening ten opzichte van de renovatielening
  • Vergelijk de toekenningsvoorwaarden

3. De derde investeerder (enkel in Brussel)


4. De zelffinanciering

Als je een beslissing nam over het vermogen van je installatie, het type van panelen dat je wil laten plaatsen en de firma die dit zal doen, zul je nog één ding moeten regelen: de financiering van de panelen. Beschik je over het nodige budget om zonnepanelen te laten plaatsen? Zou je meer op je gemak zijn als je kon gebruikmaken van financiële steun? En welke zou je kiezen?

Dit zijn de 4 meest gebruikte vormen voor de financiering van zonnepanelen in België:

1. De gewestelijke lening

financement prêt régional pour panneaux photovoltaique

Wist je dat je voor een heel voordelig tarief een lening kunt aangaan bij je gewest? Die gewestelijke leningen worden toegekend voor werken die de energie-efficiëntie van je woning verbeteren. Je kunt er dus gebruik van maken voor de installatie van je zonnepanelen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Dankzij die leningen kun je je betaling over meerdere jaren spreiden.

In Vlaanderen: de Energielening

In de loop der jaren verminderde Vlaanderen de reikwijdte van zijn Energielening. Sinds 2019 kunnen dus enkel financieel kwetsbare personen een lening met 0% rente aanvragen.

 • Toegekend bedrag: tot 15.000 euro
 • Type van krediet: lening op afbetaling
 • Rentevoet: 0%
 • Looptijd: 10 jaar
 • Wie kan er gebruik van maken (voorwaarden 2020): minderbedeelde huishoudens (die bijvoorbeeld steun van het OCMW of een gas- en elektriciteitsfonds krijgen), beschermde klanten, huishoudens met een bruto-inkomen van minder dan 31.550 euro per jaar enz.

Ga voor meer informatie naar de energiesite van het Vlaamse Gewest.

In Wallonië: de Rénoprêt

In het Waalse Gewest kun je een intrestvrije lening aanvragen. Het gaat om de Rénoprêt, financiële steun die wordt aangeboden door de Société Wallonne du Crédit Social (SWCS).

 • Toegekend bedrag: 1000 tot 60.000 euro
 • Type van krediet: consumentenkrediet of hypothecair krediet
 • Rentevoet: 0%
 • Looptijd: afhankelijk van het financiële vermogen van de lener (maximaal 30 jaar)
 • Wie kan er gebruik van maken: iedere persoon van minstens 18 jaar oud met een zakelijk recht op het betreffende gebouw. Opgelet: er kan een beperking gelden voor huishoudens met een inkomen van meer dan 97.700 euro per jaar.

Ga voor meer informatie naar de website van SWCS (in het Frans).

In Brussel: de Groene Lening

De Groene Lening die het Brussels Gewest aanbiedt, is een aanvulling op de Energiepremies. Beide financieringsmiddelen hanteren trouwens dezelfde toekenningsvoorwaarden.

In tegenstelling tot zijn tegenhangers in Vlaanderen en Wallonië is de rentevoet van de Groene Lening niet systematisch 0%. Afhankelijk van het geval schommelt die tussen 0 en 2 %. Toch blijven dat heel voordelige voorwaarden.

 • Toegekend bedrag: 500 tot 25.000 euro
 • Type van krediet: consumentenkrediet (aangegaan bij Credal) of hypothecair krediet (aangegaan bij het Woningfonds)
 • Rentevoet:
  • Consumentenkrediet: 0% voor huishoudens met een jaarlijks inkomen van minder dan 60.000 euro (of 30.000 euro voor een alleenstaande persoon); 1% voor alle andere huishoudens.
  • Hypothecaire lening: 0% voor huishoudens met een jaarlijks inkomen van minder dan 15.000 euro; maximaal 2% voor de andere huishoudens (een gepersonaliseerde rentevoet wordt berekend op basis van het inkomen).
 • Looptijd: maximaal 10 jaar voor het consumentenkrediet en maximaal 30 jaar voor het hypothecair krediet.
 • Wie kan er gebruik van maken (voorwaarden 2020): huishoudens met een jaarlijks inkomen van minder dan 76.086 euro (of 48.913 euro voor alleenstaanden).

Ga voor meer informatie naar de website Homegrade van het Brussels Gewest.

2. De lening bij de bank

Niet alleen de gewesten kunnen je een lening geven. Veel financiële instellingen ontwikkelden speciale kredieten voor werken die je woning milieuvriendelijker maken. We spreken hier ook van een ‘groene lening‘ (of energiekrediet), maar dit is nog wel iets anders dan die van het Brussels Gewest.

Deze groene banklening is ideaal als je bijvoorbeeld zonnepanelen wilt laten installeren, maar je kunt ze ook gebruiken voor bijkomende isolatie. Op de website van je bank kun je meestal wel zien in welke situaties je zo’n lening kunt afsluiten. 

De voordelen van de groene banklening ten opzichte van de renovatielening

Ken je de renovatielening al? Wel, deze groene banklening lijkt daar sterk op. Je kunt beide kredietvormen immers gebruiken om de renovatie van je woning te betalen. Het grote verschil tussen beide is de kostprijs.

De rentevoet varieert tussen 1,3 en 2% voor de groene banklening bij de meeste kredietgevers, terwijl hij 2,2 tot 4% en zelfs meer kan bedragen voor een gewone renovatielening. Door voor een groene banklening te kiezen, kun je dus gemakkelijk enkele honderden euro’s besparen.

Vergelijk de toekenningsvoorwaarden

Naast die rentevoet moet je ook letten op de voorwaarden voor de toekenning van een groene banklening. Die kunnen immers sterk variëren van bank tot bank. Vergelijk ze dus goed! Een van die voorwaarden is bijvoorbeeld dat een bepaald percentage van de lening moet worden gebruikt voor de financiering van ecologische renovaties. In één bank kan dit percentage goed zijn voor 50% van het bedrag van de lening, terwijl een andere bank dit percentage kan vastleggen op 80%. 

Tot slot kan een aantal banken je een groene lening geven om je huis te beschermen tegen brand of diefstal. Er zijn ook banken die je een energielening geven voor de installatie van een alarmsysteem of een brandladder. 

3. De derde investeerder (enkel in Brussel)

De derde investeerder is een financieringsvorm die nu enkel nog beschikbaar is in Brussel. Dit is het principe: een derde firma (de derde investeerder) betaalt je hele fotovoltaïsche installatie. In ruil daarvoor krijgt ze de winst uit de groenestroomcertificaten (lees hieronder) die door je zonneproductie wordt gegenereerd. Na 10 jaar is je investering terugbetaald en jij hebt niets moeten betalen.

Let wel op met dit systeem, want als de Brusselse Regering beslist geen groenestroomcertificaten meer toe te kennen, dreig je financieel in de problemen te geraken.

systèmes de compensations pour panneaux photovoltaiques

4. De zelffinanciering

Het nadeel van de hierboven toegelichte methoden is dat het lang kan duren voor je de lening kunt gebruiken. Dat geldt vooral als je al je mogelijkheden zorgvuldig afweegt (wat trouwens een goed idee is). Daarom is het soms eenvoudiger en sneller om je zonnepanelen zelf te financieren als je daarvoor de middelen hebt. Een niet te verwaarlozen voordeel van deze optie is dat je geen schulden hebt. Dat je bovendien contant voor je panelen betaalt, betekent niet dat ze minder rendabel zullen zijn. Dankzij je productie van zonne-energie kun je nog altijd mooie besparingen doen op je elektriciteitsfactuur.

En tot slot: het is niet omdat je afziet van financiële steun dat je de volle prijs van je groene investering moet dragen. Je kunt immers interessante kortingen krijgen op de kostprijs van je installatie dankzij de groepsaankoop (zie hieronder).

De compensatiesystemen voor een fotovoltaïsche installatie

In Vlaanderen: een rentabiliteit die alle steun overbodig maakt


In Wallonië: nog maar weinig stimulansen

  • De terugdraaiende teller
  • Mogelijkheid van een gemeentelijke premie

In Brussel: er is nog steeds steun voor zonnepanelen, maar …

  • Brussel en de groenestroomcertificaten
  • Gemeentelijke premies ter ondersteuning van groene stroom

Om alles uit je investering in zonnepanelen te halen, kun je ook rekenen op indirecte financieringsvormen. Het gaat dan vaak om premies of financiële stimulansen (bijvoorbeeld: groenestroomcertificaten) die je belonen voor je investering. En dan zijn er nog andere mechanismen die de verlaging van je elektriciteitsfactuur via je productie van zonne-energie bevorderen (bijvoorbeeld het injectietarief).

Al die financiële steunmiddelen moeten de bevolking stimuleren om groene stroom op te wekken. De resultaten zijn zo goed dat de meeste gewesten hebben besloten om de reikwijdte van de steun te beperken of ze zelfs volledig af te schaffen, zoals in Vlaanderen. Ontdek welke compensatiesystemen er nu nog zijn.

In Vlaanderen: een rentabiliteit die alle steun overbodig maakt

In het Vlaamse Gewest is je eigen zonne-energie opwekken heel winstgevend. Alle vormen van premies of stimulansen voor de financiering van zonnepanelen zijn dan ook aan het verdwijnen. De voorwaarden om een gewestelijke lening te krijgen, zijn sterk beperkt, zoals we eerder al schreven.

Je krijgt nog een kleine tegemoetkoming van maximaal 1.500 euro wanneer je panelen plaatst. Tegen 2025 zal deze volledig afgeschaft worden. Voor het reinigen, renoveren of vervangen van een bestaande zonne-installatie krijg je geen geld van de overheid.

Vroeger bestond er in het Vlaams Gewest het systeem van de terugdraaiende teller, waarmee zonnepaneeleigenaars voor elke kWh die ze afgaven aan het net er één terugkregen. Dat systeem oordeelde het Grondwettelijk Hof in januari 2021 als ongrondwettelijk. Zonnepaneeleigenaars met een slimme teller maken vanaf nu gebruik van het systeem van de slimme teller, en krijgen voor overtollige energie die ze afgeven aan het een kleine compensatie via het injectietarief.

Andere goeie initiatieven zijn bijvoorbeeld zonnedelen, waarbij je overtollige zonne-energie afgeeft aan vrienden, familie of kennissen.

Profiteer van uitzonderlijke kortingen voor de installatie van zonnepanelen!

In Wallonië: nog maar weinig stimulansen

De premies die werden toegekend bij de installatie van zonnepanelen zijn in Wallonië geleidelijk verdwenen. De Qualiwatt-premie nam afscheid in 2018 en de voorwaarden voor de toekenning van groenestroomcertificaten zijn nu te streng voor het gemiddelde Waalse huishouden. Welke financiële stimulansen blijven er dan over voor de Walen?

De terugdraaiende teller

compteur qui tourne à l'envers

In dit geval kunnen de Waalse huishoudens nog profiteren van het systeem van de terugdraaiende teller. Het wordt nu nog steeds gebruikt, ondanks de moeizame introductie van het prosumententarief.

Mogelijkheid van een gemeentelijke premie

Hoewel ze geen gewestelijke premie meer kunnen krijgen, kunnen sommige Waalse huishoudens wel nog genieten van een gemeentelijke premie. Dat is bijvoorbeeld zo voor de gemeente Jemeppe-sur-Sambre. Woon je in Wallonië? Je gemeente kan je er vast meer over vertellen.

In Brussel: er is nog steeds steun voor zonnepanelen, maar …

Hoewel het Brussels Gewest nog de meeste steun biedt aan huishoudens met zonnepanelen werd de reikwijdte van de steun de voorbije jaren ook daar teruggeschroefd.

Voor de eigenaars van kleine fotovoltaïsche installaties (minder dan 5 kWc) heeft de stopzetting van deze compensatie sinds 1 november 2021 niet meer alleen een impact op de distributiekosten, maar ook op het energiegedeelte van de factuur, ook wel bekend als ‘commodity’. 

Brussel en de groenestroomcertificaten

De Brusselse huishoudens zijn de enige die nog aanspraak kunnen maken op groenestroomcertificaten. Ter herinnering: dit zijn virtuele waardepapieren die worden doorverkocht aan spelers op de energiemarkt (dus aan de transportnetbeheerder of aan leveranciers).

Op dit moment kunnen de eigenaars van zonnepanelen 3 certificaten per opgewekte MWh krijgen, en dat 10 jaar lang. Ze kunnen die vervolgens doorverkopen tegen zo’n 93 euro per certificaat (gegarandeerde minimumprijs: 65 euro – bron: Energuide).

Nieuwe zonnepanelen in Brussel zullen vanaf juni 2020 echter recht hebben op 17% minder groenestroomcertificaten. Wordt vervolgd …

Gemeentelijke premies ter ondersteuning van groene stroom

Meerdere Brusselse gemeenten bieden hun inwoners de kans om een premie aan te vragen voor werken die de energie-efficiëntie verbeteren, de installatie van zonnepanelen inbegrepen. Dat is bijvoorbeeld het geval in La Hulpe. Aarzel niet om informatie aan je gemeente te vragen.

Andere manieren om je zonnepanelen te financieren

Crowdfunding of de groepsfinanciering


De groepsaankoop van zonnepanelen

Er bestaan ook financieringsmethoden die iets minder gekend zijn en die blijk geven van een mooie solidariteit. We stellen er twee aan jullie voor.

Crowdfunding of de groepsfinanciering

Moet je een eigen huis hebben om zonnepanelen te laten plaatsen? De verleiding is groot om ‘ja’ te antwoorden. En toch moet dat niet per se zo zijn. Er bestaat immers een interessante manier om zonne-energie op te wekken, ook al ben je niet de enige eigenaar van je gebouw. Het gaat om crowdfunding. De mede-eigenaars van een flatgebouw beslissen in zo’n geval om samen te investeren in zonnepanelen en alle bewoners van het gebouw te laten genieten van zonne-energie.

Crowdfunding voor zonnepanelen wordt meestal gedaan in het kader van openbare projecten (voor een school bijvoorbeeld). Toch loont het de moeite om die oplossing uit te breiden naar privé-flatgebouwen.

De groepsaankoop van zonnepanelen

We onderzochten verschillende kredietvormen maar hadden het amper over deze andere manier om de financiering van je zonnepanelen haalbaar te maken: de installatiefactuur verlagen!

Om interessante prijzen te verkrijgen, kun je je zelf aan onderhandelingen met je installateur wagen … Of je laat die taak over aan een organisator van een groepsaankoop! Die organisator verenigt verschillende huishoudens die zonnepanelen willen installeren en speelt dan meerdere installateurs tegen elkaar uit. Daarna kiest hij voor jou de installateur die de interessantste voorwaarden biedt.

Zo kun je genieten van mooie kortingen die je anders niet zou hebben gekregen.

Ontdek een aanbod op maat van je noden

De groepsaankopen van zonnepanelen kunnen je een besparing van wel 550 euro opleveren!

Weet dat je de korting kunt combineren met al de rest: lening, premie, terugdraaiende teller enz. Als je je project goed voorbereidt, zullen je zonnepanelen veel sneller renderen dan je had kunnen dromen!

Overzicht van alle manieren waarop je de financiering van je zonnepanelen kunt verlichten

Je hebt het nu wel begrepen: de financiering van je zonnepanelen voorbereiden, is geen sinecure. Er zijn veel criteria om rekening mee te houden, en ieder gewest heeft zijn eigen voorwaarden. Dankzij deze gids zou je nu wel een duidelijker beeld moeten hebben van alle middelen die er voorhanden zijn om je installatie te bekostigen.

Hier is de overzichtstabel:

 Vlaanderen WalloniëBrussem
ZelffinancieringGeen bijzondere voorwaarden
Gewestelijke leningen

Energielening

(max. € 15.000)

Neem contact op met het Vlaamse Gewest

Rénoprêt

(max. € 60.000)

Neem contact op met het Waalse Gewest of de SWCS

Groene Lening

(max. € 25.000)

Neem contact op met het Brussels Gewest

Groene bankleningenBeschikbaar
Derde investeerderNiet beschikbaarNiet beschikbaar

Beschikbaar

Vraag indien nodig informatie bij het Brussels Gewest

GroenestroomcertificatenNiet beschikbaarNiet beschikbaarBeschikbaar, maar beperkt
Gemeentelijke premiesGeen informatieBeschikbaar in bepaalde gemeentenBeschikbaar in bepaalde gemeenten
Terugdraaiende tellerBeschikbaar tot eind 2020BeschikbaarNiet beschikbaar
CrowdfundingBeschikbaar
GroepsaankoopBeschikbaar

Ben je – nu je weet je hoe je ze moet betalen – klaar om zonnepanelen te laten installeren? Schrijf je in voor de groepsaankoop van Wikipower en ontvang een offerte! Gratis en zonder verplichting.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Groepsaankoop concept - Wikipower - header

Zo bespaar je met een groepsaankoop

Eendracht maakt macht … en verlaagt ook je facturen! Op dat samenwerkingsprincipe zijn de groepsaankopen gestoeld. Of het nu gaat om elektriciteit, gas, isolatie, zonnepanelen of telefoon- en internetabonnementen … Je kan veel interessantere prijzen verkrijgen door deel te nemen aan een groepsaankoop! Maar hoe gaat dit in zijn werk? Dat leggen wij je uit.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !