certificat-peb

Wat is een EPC-attest en hoe kan je het aanvragen?

Wat is een EPC-attest en hoe kan je het aanvragen?

Wat is "EPC" en waarom heb je er een attest voor nodig?

EPC staat voor ‘Energieprestatiecertificaat‘. Je kan het vergelijken met een energielabel voor huishoudapparaten. 

Een energieprestatiecertificaat helpt de energie-efficiëntie van vastgoed in kaart te brengen, gaande van hele woonblokken tot kleine appartementjes of huizen. Al naargelang de prestatie zal die een score krijgen gaande van A tot G, waarbij A de best mogelijke en G de slechtst mogelijke score is. Een gebouw met een A-certificaat is dus bijzonder energie-efficiënt.

certificat-peb

Wist je dit? Een gebouw in de categorie A verbruikt minder dan  50 kWh/m2 per jaar terwijl een gebouw in de categorie G gemiddeld 450 kWh/m2 per jaar verbruikt.

Dankzij het EPC-attest kunnen toekomstige inwoners van een woning makkelijk de energieprestatie van een bezochte woning inschatten en dus ook een idee krijgen van hoe hoog hun energiefactuur straks is.

Wanneer heb je een EPC-attest nodig?

Sinds 1 juni 2011 is het EPC-attest in België verplicht bij verkoop of verhuur van vastgoed. Ben je eigenaar van de woning en wil je ze kopen of huren, vergeet dan de EPC in je advertentie niet te vermelden, anders kun je beboet worden (het precieze bedrag lees je later in dit artikel). Het moet opgesteld worden VOOR de verkoop of verhuur van je woning.

Een EPC-attest is niet alleen een wettelijke verplichting maar ook erg praktisch voor toekomstige bewoners van een pand. Mocht de EPC-score tegenvallen, dan krijgen zij een idee van eventuele renovaties die aan het pand nodig zijn.

De keerzijde van de medaille is dat je EPC-score ook een invloed kan hebben op de prijs van een pand. Een woning waar nog heel wat isolatie- of renovatiewerken aan nodig zijn, zal natuurlijk aan een lagere prijs verkocht worden.

Je blijft graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bespaarmogelijkheden op de energiemarkt? Abonneer je op onze nieuwsbrief en het belangrijkste nieuws belandt direct in je inbox.

Hoe een EPC-attest aanvragen?

Ga eerst en vooral na of je überhaupt een EPC-attest nodig hebt. Dat is namelijk zeker niet altijd het geval. De Vlaamse Regering maakte deze handige tool waarmee je bepaalt of je een EPC-attest nodig hebt of niet.

Je hebt de check gedaan en een EPC-attest is inderdaad nodig? Doe dan beroep op een EPC-certificateur die goedgekeurd werd door je gewest. Het proces bestaat uit een aantal stappen, verschillend al naargelang in welk gewest je woont. Wij leggen je uit hoe de vork in de steel zit in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Een EPC-attest aanvragen in Vlaanderen

In Vlaanderen is een EPC-attest verplicht sinds 1 november 2008 voor woongebouwen en sinds 2020 ook voor kleinere niet-residentiële gebouwen.

Een EPC-bouwattest is ook nodig bij nieuwbouw en/of bij een energetische renovatie. Sinds 2022 is in Vlaanderen ook een attest verplicht voor gemeenschappelijke ruimtes van bijvoorbeeld appartementsgebouwen. 

Ga na of je woning al een EPC-attest heeft. Weet je dit niet zeker, neem dan contact op met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap via hun contactformulier, zij kunnen je verder helpen. Voeg wel een schriftelijk bewijs van je eigenaarschap mee, zoals bijvoorbeeld een kopie van de akte of de onroerende voorheffing.

Je woning heeft al een EPC-attest, maar je hebt er om één of andere reden een nieuw nodig – dan moet je dit natuurlijk aanvragen. Daarvoor neem je contact op met een gecertificeerde energiedeskundige. Een lijst met gecertificeerde Vlaamse energiedeskundigen vind je hier. Hetzelfde doe je natuurlijk als je woning nog geen EPC-attest heeft.

>>Ook lezen: energetische renovatie: hoeveel kosten de werken?

Een EPC-attest aanvragen in Brussel

In Brussel is het EPC-attest verplicht bij verkoop of verhuur van alle woningen met een oppervlakte van meer dan 18m2. Er bestaan verschillende types certificaten in functie van het doel van het gebouw in kwestie:

  1. Het model “nieuwe gebouwen” waarvan de stedenbouwkundige vergunning voor 1 juli 2008 ingediend werd;
  2. Het type “individueel gebouw” voor oude woningen (al dan niet gerenoveerd);
  3. Het type “kantoor” voor oude woningen van meer dan 500m2.

Hoe je een EPC-certificaat precies aanvraagt hangt af van het type gebouw. Voor nieuwe gebouwen wordt dat geregeld door Leefmilieu Brussel, voor individuele woningen gaat het om een residentiële EPC-certificateur. Voor kantoren is het een tertiaire certificateur. Residentieel of tertiair, alle certificateurs moeten erkend worden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

>>Kijk op de site van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor een lijst met erkende EPC-adviseurs

Een EPC-attest aanvragen in Wallonië

Of je in Wallonië onroerend goed wil verkopen of kopen: het is enkel verplicht een EPC-attest aan te vragen voor gebouwen waarvan de stedenbouwkundige vergunning ingediend werd voor 1 mei 2010. Voor woningen die na die datum gebouwd werden, is het EPC-attest in Brussel eerder een ‘verantwoordelijkheid’ en niet zozeer een wettelijke verplichting.

Een eerste doel van die EPC-verantwoordelijkheid is helpen bij het beheren van een werf bij een nieuwe bouw of kleinere werken die de energetische waarde van vastgoed moeten verbeteren (isolatie, chauffage,…).

Dit EPC-attest is bovendien enkel van toepassing op residentiële woningen (huis, appartement, studio, appartementsblokken…).

Voor meer info hierover neem je een kijkje op de site van het Waals Gewest.

Wat is de kostprijs van een EPC-attest?

De prijs van een EPC-attest hangt af van verschillende criteria:

  • Het type woning: appartement, huis, studio, villa…
  • Het aantal gevels;
  • De totale oppervlakte van het onroerend goed;
  • De certificateur waar je mee samenwerkt.

Een standaard kostprijs valt dus niet op te stellen, maar we hebben natuurlijk wel een idee van de gemiddelde kostprijs van een EPC-certificaat.

Voor appartementen schommelt die kost tussen de 120 en 300 euro voor oppervlaktes tussen  70m2 en 200m2. Voor huizen ligt de kostprijs van een EPC-attest doorgaans tussen 170 en 400 euro voor woningen van 75m2 à 300m2 of groter.

prix-certificat-peb

Ben je de gelukkige eigenaar van een eigendom zoals een villa of een herenhuis, dan werken de certificateurs doorgaans per offerte.

Ter herinnering: een EPC-certificaat is een wettelijke verplichting. Voldoe je niet aan die verplichting, dan riskeer je een boete. Hoe hoog die is hangt af van je gewest.

In Vlaanderen checkt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) via steekproeven of er een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) voorhanden is en of dat correct is opgemaakt.

Is dat niet het geval, dan stuurt het VEKA jou een brief waarop je schriftelijke argumenten kan indienen. Voldoen die niet aan de eisen van het VEKA, dan kan je je verwachten aan een boete tussen 500 en 5000 euro.

De boete betalen verlost je nog niet van de verplichting een EPC-attest op te stellen, wat je na het betalen van de boete dus alsnog in orde moet brengen. En als de woning nog steeds te koop of te huur wordt aangeboden, kan je bij een volgende controle zelfs een tweede boete krijgen, mocht een correct EPC-certificaat ontbreken.

In Brussel ten slotte riskeer je van 8 dagen tot 2 jaar gevangenisstraf en een boete tussen 50 en 100.000 euro (afhankelijk van hoe ersntig de overtreding is) als je de verplichtingen rond het EPC-attest niet nakomt.

Hoe lang is een EPC-certificaat geldig?

In welk gewest je ook woont, een EPC-certificaat is doorgaans 10 jaar geldig behalve als je onlangs grondige veranderingen aan je onroerend goed doorvoerde. Dat is bijvoorbeeld het geval als je de chassis hebt vervangen, nieuwe isolatiewerken uitvoerde of je gasketel vervangde.

Welke werken moet ik uitvoeren om mijn EPC-waarde te verbeteren?

De EPC-waarde van je woning verbeteren kan de verkoop vergemakkelijken en soms zelfs zijn prijs doen stijgen. Ben jij van plan je woning te verkopen, dan raden we je effectief aan om renovatiewerken uit te voeren en zo je EPC-waarde te verbeteren. Maar daar eindigt het natuurlijk niet. Want ook als je niet van plan bent je woning te verkopen, is een hogere EPC-waarde waarschijnlijk nog steeds een goede zaak.

Hoe ga je dan precies te werk?

1- Isolatiewerken

Wist je dat een slecht geïsoleerd dak een energieverlies van tot 30% met zich kan meebrengen? Investeren in je dakisolatie is een fantastische manier om dat energieverlies tegen te gaan. Heb je nog geen dubbele of driedubbele beglazing, dan is het dringend tijd die te plaatsen. Het is een investering die zich dubbel en dik zal terugverdienen!

Heb je plannen om dit soort renovatiewerken uit te voeren, dan reiken de gewesten jou bovendien energiepremies uit.

Tot – 10% op je isolatiewerken !

Schrijf je in voor onze groepsaankoop isolatie

2- Je boiler vervangen als die veel energie verbruikt

Is je boiler ouder dan 15 jaar of verwarm jij je woning met mazout, dan is het een goed idee om een beter verwarmingstype te kiezen – niet alleen vanwege het geld maar ook voor het milieu!

Is je gemeente aangesloten op aardgas, informeer dan of je van mazout en gas kunt afzien. Is aardgas niet op jouw postcode van toepassing, dan investeer je best in een warmtepomp of zonnepanelen. Want inderdaad, in functie van de hellingsgraad van je dak, het vermogen en de hoeveelheid zonnepanelen die je hebt, is het mogelijk je volledige stroombehoeften te dekken met zonnepanelen.

Wist je dit al? Een onderhoud van je mazout– of gasketel is niet alleen een wettelijke verplichting, maar verlengt ook haar levensduur en verlaagt je energieverbruik. Is je ketel goed onderhouden en schoon, dan ligt haar rendement een pak hoger.

3- De warmte van een gebouw regelen

Nieuwe ontwikkelingen op vlak van technologie helpen om gemakkelijker, en soms zelfs vanop afstand, de verwarming in je woning in te stellen.

Renoveer je een woning, denk er dan ook aan de radiatoren te vervangen en/of te investeren in een thermostatische radiatorkraan. 

Ook een intelligente thermostaat kan een slimme investering zijn. Die laatste beschikt over verschillende functies waarmee je je verwarming beter kunt regelen en dus besparen. Daarbij horen ook:

  • Het controleren en op afstand van instellen van de temperatuur van elke ruimte in je woning;
  • Een volledige analyse van je verwarmingsverbruik over een bepaalde periode om zo de consumptiegewoontes in kaart te brengen;
  • De interactie met andere verbonden voorwerpen in je woning zoals verlichting.

4- Ledlampen plaatsen

Ledlampen zijn en blijven de beste optie op de markt omdat ze tussen 6 en 12 Watt verbruiken terwijl klassieke lampen ongeveer 60 watt verbruiken voor dezelfde gebruiksduur. Vermenigvuldig je het verbruik met alle lampen die je dagelijks gebruikt, dan besef je al snel hoeveel je zou kunnen besparen. De levensduur van een ledlamp is bovendien 10 keer langer dan die van een normale gloeilamp.

En toch zijn er nog steeds mensen die de overstap op ledlampen nog niet gewaagd hebben, o.a. omdat de aankoopprijs van ledlampen hoger is dan die van gewone lampen. Net daarom kwamen wij bij Wikipower met een groepsaankoop ledlampen op de proppen, waarmee je jaarlijks tot 130 euro kan besparen!

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

kaart-locatie-groepsaankoop-in-je-buurt-wikipower

Vind een groepsaankoop in je buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je graag! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in
de verste hoeken van West-Vlaanderen of in de heuvels van Luxemburg woont. Er is altijd wel een groepsaankoop in je buurt. Ontdek onze acties in jouw gemeente!

familie - groepsaankoop energie - header

De vier redenen om mee te doen aan een groepsaankoop energie

Hoe kun je je energiefactuur makkelijk verlagen? Het antwoord ligt waarschijnlijk in de groepsaankopen energie. Deze solidaire initiatieven maken het leven van duizenden Belgische huishoudens eenvoudiger en staan hen in staat hun elektriciteis- en gasfacturen fors te verlagen. Ontdek in dit artikel de vier belangrijkste voordelen van groepsaankopen en waarom je eraan zou moeten deelnemen.

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 is de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 700 gestegen. De oorzaak? De sterke stijging van de energieprijzen op de groothandelsmarkten, als gevolg van het economische herstel na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne. Hoe zit dat in 2022? Is België steeds het land waar de elektriciteitsfactuur het duurst is t.o.v. de buurlanden? Kun je iets doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !