energieverbruik winter

Was jouw energiefactuur deze winter hoger dan verwacht?

Was jouw energiefactuur deze winter hoger dan verwacht?

De winter van 2020-2021 zorgde bij veel mensen voor een verrassing bij het openen van de energiefactuur. Waarom was die voor veel mensen hoger dan verwacht? En hoe vermijd je gepeperde rekeningen in de toekomst?

De winter van 2020-2021 was er één met een hoog energieverbruik. Vanwege het verplicht thuiswerken en de lage temperaturen, hebben de energiemeters van veel mensen overuren gedraaid. Maar… er zijn ook mensen die hun factuur niét zagen stijgen. Hoe komt dat?

De pandemie blijft duren, thuiswerken wordt de norm

consommation d'énergie en télétravail

Sinds maart 2020 is thuiswerken een dagelijkse realiteit voor veel kantoorwerkers. Maar wie de hele dag thuis zit, betaalt daar natuurlijk ook de rekening voor. Computer, bureaulamp, printer, verwarming etc.: je verbruikt er elektriciteit en gas mee. Hoeveel extra kilowattuur kost een maand thuiswerken jou? Wikipower maakte de som voor een standaard werkdag (8 uur per dag, 20 dagen per maand). In dit scenario is de extra kost ongeveer:

40 kWh/maand voor je werkplek, in dit geval de gemiddelde laptop.

3,2 kWh/maand voor verlichting, uitgaande van het gebruik van 3 ledlampen.

30 kWh/maand voor verwarming, in dit geval zou je 10 % van je woning met 3° verhogen.

Concreet zou je dus tussen 17 en 20 euro per maand kwijt zijn als je met elektriciteit verwarmt, en tussen 11 en 13 euro per maand als je met gas verwarmt.

Die extra kost komt bij de werknemer terecht. Het verplichte thuiswerken wordt als een tijdelijke, geen structurele toestand beschouwd. Je werkgever is dus niet verplicht om de kosten terug te betalen. Het gaat echter zeker niet om een onschuldig bedrag, aangezien de factuur vanwege het uitzonderlijke weer heel wat hoger kan liggen.

Koudegolf : een serieuze last voor je energiefactuur

vague-de-froid

De vorige winters waren erg zacht, maar in 2020 en 2021 werden we niet gespaard. Sneeuw, bevroren meren en temperaturen diep onder de nul: de wonderlijke winter deed mensen hun verwarming ook heel wat hoger zetten. Een hoger verbruik impliceert helaas ook een gepeperde rekening. Hoeveel geld je daar aan kwijt bent, hangt af van meerdere factoren.

In ons dossier over de verwarmingsprijzen bleek dat de energiebron die je kiest om je te verwarmen een grote invloed heeft op je factuur.

Hout en pellets zijn milieuvriendelijke opties met stabiele prijs, maar niet voor iedereen de meest praktische optie. Gas en stookolie zijn meer populaire opties, maar hun prijzen zijn bijzonder labiel. Stookolie is bovendien erg vervuilend, maar wel een praktische optie voor woningen die niet aan het gasnet aangesloten zijn. Elektriciteit ten slotte is de duurste verwarmingsbron, buiten voor mensen met zonnepanelen.

Je distributietarieven hangen af van een vaste en een proportionële prijs (afhankelijk van je verbruik). Die distributietarieven variëren bovendien per gewest en gemeente. De tarieven in een dichtbevolkt gewest liggen lager dan in een landelijker gebied. Een verhoogd verbruik zal dus ook niet in elk gewest dezelfde meerkost meebrengen. In Henegouwen zal die hoger zijn dan in bijvoorbeeld Antwerpen.

>> Ook lezen: waarom betaal je in Vlaanderen minder voor gas?

Als je woning goed geïsoleerd is, zal de koudegolf je verbruik minder beïnvloeden. Woon je daarentegen in een slecht geïsoleerd huis, dan kun je tot wel 30% van je warmte verliezen! En samen met de warmte vliegen ook de euro’s weg.

Het goede nieuws is dat de drie gewesten premies voorzien voor het uitvoeren van een energetische renovatie. Profiteer daaarvan om de nodige werken uit te voeren!

>> Niet missen : vraag een gratis offerte aan en geniet van 12,5% korting op je isolatiewerken!

De extra kosten voor het thuiswerken zijn vrij makkelijk te berekenen, omdat die voor iedereen ongeveer dezelfde zijn. Dat is niet het geval voor je andere energiegewoontes. De huishoudelijke apparaten van sommige mensen zijn niet bijzonder energie-efficiënt, anderen hebben een elektrische wagen of ramen die op het zuiden gericht zijn, wat de kosten voor lampen en de verwarming kan drukken. De winterprik heeft dus niet voor elk huishouden dezelfde gevolgen.

De stroom- en gasprijzen staan weer hoger

Niet alleen de consumptiepiek baart zorgen. De prijzen volgen al meerdere maanden een stijgende tendens.

De jaarlijkse stroomfactuur is 9% duurder t.o.v. augustus 2020 (toen was ze 814€ , intussen 887€). Het verschil is voor gas nog meer uitgesproken: + 37 % tussen augustus 2020 en januari 2021 (van 825 € naar 1.134 €).

Bij die stijging moeten we ook een kanttekening maken. De prijzen zijn in april en mei van 2020 enorm gedaald vanwege de coronacrisis. Intussen zijn ze zich langzaamaan terug naar hun oorspronkelijke niveau aan het herstellen.

Gaat je jaarfactuur weer stijgen?

Wanneer je al die factoren in rekening brengt, is er dus een goede kans dat je jaarfactuur van elektriciteit en gas enorm gaan stijgen i.v.m. vorig jaar. Die prijsstijging staat gelukkig niet in steen gebeiteld! Heel wat Belgische huishoudens hebben hun factuur net naar beneden zien gaan.

1. Door op het juiste moment van contract te veranderen

Ben je tussen maart en september 2020 van contract veranderd, dan heb je daar bijzonder goed aan gedaan. Die maanden zijn de energieprijzen namelijk enorm gedaald. Je hebt er dus alle belang bij om de energietarieven te vergelijken.

Voor de eerste groepsaankoop van het jaar kon Wikipower een uitzonderlijk aanbod onderhandelen met Lampiris. Het ging om een contract met vaste prijs van 3 jaar. Als je aan de actie hebt deelgenomen, heb je dus zeker de juiste keuze gemaakt. Het verschil tussen ons aanbod en dat van de markt is extreem uitgesproken:

drapeau de région flamande

Vlaanderen

305 € goedkoper

Vlamingen deden met dit voorstel meer dan hun voordeel. Het aanbod van de groepsaankoop in Vlaanderen is 305 € goedkoper dan het marktgemiddelde voor een vast contract van 1 jaar (een verschil van 100 € voor elektriciteit en 205 € voor gas).

drapeau region de bruxelles capitale

Brussel

252 € goedkoper

Brusselaars kunnen ook van een voordelig aanbod profiteren bij een groepsaankoop. I.v.m. de huidige prijzen is hun huidig tarief  252 € goedkoper op jaarbasis (93 € voor elektriciteit en 159 € voor gas).

drapeau wallonie

Wallonië

309 € goedkoper

Een Waals huishouden dat van het aanbod van de groepsaankoop gebruik maakte betaalt momenteel jaarlijks 309 € minder dan als ze vandaag van contract zouden veranderen (104 € voor elektriciteit, en 205 € voor gas).

Heb je de vorige groepsaankoop gemist?

Het is nog niet te laat om aan de volgende mee te doen en gemiddeld 245 € te besparen op je energiefactuur !

2. Door op tijd energiewerken uit te voeren

Je wilt je verwarmingsfactuur verlagen? Dan is er maar één oplossing: isolatie! Warmteverlies is een ecologisch en economisch probleem. Wie de koe bij de horens gevat heeft en tijdig isolatiewerken uitvoerde, zal zichzelf daarvoor op de schouders geklopt hebben toen de temperaturen onder het vriespunt zakten in februari.

Heb je het verwarmingsprobleem opgelost, dan moet je jouw elektriciteitsverbruik verlagen. Zonnepanelen kunnen daarbij een goed hulpmiddel zijn. Vergeet niet dat, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zonnepanelen ook tijdens de winter een mooi rendement opleveren – al ligt het dan, toegegeven, lager dan tijdens de zomer. Zonnepanelen kunnen een mooie oplossing zijn om je hogere energiebehoeften vanwege het thuiswerken te dekken.

Dit is het perfecte moment om de energieprestatie van je woning te verbeteren

Vraag een gratis offerte aan en bekom 12,5 % korting op de prijs van je isolatiewerken en de installatie van zonnepanelen!

Wat als ik de boot gemist heb?

hausse des prix de l'énergie : le limiter avec les achats groupés

Ben jij in 2020 niet van contract veranderd en heb je de energie-efficiëntie van je woning niet verbeterd? Geen zorgen, je kan je energiefactuur nog steeds optimaliseren voor de toekomst. Onze lopende groepsaankoop kan daarbij een handig hulpmiddel zijn. 

Wikipower speelt de deelnemende leveranciers tegen elkaar uit om via de samenaankoop voor jou de meest voordelige tarieven te onderhandelen. Maar daar hebben we ook jou voor nodig.

Met hoe meer jullie je zijn bij het inschrijven, hoe groter jullie gewicht bij de onderhandelingen. En je hebt niks te verliezen: je kan je gratis en volledig vrijblijvend inschrijven, en na het ontvangen van het onderhandelde tarief beslissen of je meedoet aan de groepsaankoop of niet.

 

Het goede nieuws is dat het principe van de groepsaankoop ook van toepassing is op de zonnepanelen of isolatiewerken! Dankzij het effect van de groep kun je 12,5% korting krijgen op je offerte! Interesse? Vraag dan vandaag nog een offerte aan om te ontdekken hoeveel je bespaart. >> Ik heb interesse

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

kaart-locatie-groepsaankoop-in-je-buurt-wikipower

Vind een groepsaankoop in je buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je graag! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in
de verste hoeken van West-Vlaanderen of in de heuvels van Luxemburg woont. Er is altijd wel een groepsaankoop in je buurt. Ontdek onze acties in jouw gemeente!

familie - groepsaankoop energie - header

De vier redenen om mee te doen aan een groepsaankoop energie

Hoe kun je je energiefactuur makkelijk verlagen? Het antwoord ligt waarschijnlijk in de groepsaankopen energie. Deze solidaire initiatieven maken het leven van duizenden Belgische huishoudens eenvoudiger en staan hen in staat hun elektriciteis- en gasfacturen fors te verlagen. Ontdek in dit artikel de vier belangrijkste voordelen van groepsaankopen en waarom je eraan zou moeten deelnemen.

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 is de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 700 gestegen. De oorzaak? De sterke stijging van de energieprijzen op de groothandelsmarkten, als gevolg van het economische herstel na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne. Hoe zit dat in 2022? Is België steeds het land waar de elektriciteitsfactuur het duurst is t.o.v. de buurlanden? Kun je iets doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !