energieleverancier belgië

De energieleverancier in België: wie is hij? Wat doet hij?

De energieleverancier in België: wie is hij? Wat doet hij?

Wat is de rol van een energieleverancier in België? Ontdek wat leveranciers van elektriciteit en gas zoal doen en hoe een geschikte energieleverancier kiest.

ENGIE, Luminus, Lampiris, Eneco … Aan energieleveranciers geen gebrek in ons landje! Maar wat doet een energieleverancier in België nu precies? Wat is het verschil tussen een leverancier, producent, transporteur en verdeler? Hoe kies je een leverancier? En welke criteria moeten ze respecteren om in aanmerking te komen voor de groepsaankoop van Wikipower? Wij pluizen voor jou uit wat zo’n ‘energieleverancier’ nu precies doet.

Overzicht

De rol van de energieleverancier

energie industrie in belgie

Energieleveranciers zijn onmisbare schakels tussen de energieproducenten en jouw woning. Een leverancier koopt elektriciteit of gas in groothandel bij de producenten om die dan in detailhandel door te verkopen aan ofwel Belgische huishoudens, ofwel ondernemingen. Het is dus je leverancier die je energiefactuur opmaakt.

Om te verzekeren dat de elektriciteit en het gas tot bij jou geraken, moeten ze worden vervoerd en verdeeld via complexe netwerken. Transport en distributie zijn geen bevoegdheden van de leveranciers. Ze moeten dus rekenen op twee heel verschillende spelers:

  • De transmissienetbeheerders (TNB’s): zij vervoeren de elektriciteit via hoogspanningslijnen en het aardgas via hogedrukleidingen. In België is Elia de TNB voor elektriciteit en Fluxys die voor gas.
  • De distributienetbeheerders (DNB’s), ook wel de intercommunales genoemd: zij ontvangen de elektriciteit en het gas dat de TNB’s ze doorsturen en leiden dat tot aan jouw woning. De elektriciteit wordt overgebracht via midden- of laagspanningslijnen, terwijl het aardgas wordt vervoerd via midden- of lagedrukleidingen. Je vindt je DNB met behulp van deze gratis tool van Energie-Vergelijker.be.

Om het gemakkelijk uit te leggen …

Is het je toch nog niet helemaal duidelijk wie nu precies wat doet? Vergelijk het dan met de aankoop van een boek online:

  • De drukkerij is dan de energieproducent.
  • De groothandel die de boeken levert is de TNB.
  • De webshop waar jij je boek koopt, is de energieleverancier.
  • De post of de koerier is de DNB.

Eenvoudig, toch?

De vrijmaking van de Belgische energiemarkt

In 2007 gebeurde er iets dat de hele energiewereld op haar kop zette: de energiemarkt werd in heel België vrijgemaakt!

Daarvóór hadden de huishoudens de keuze tussen twee historische leveranciers: ENGIE (het vroegere Electrabel) en Luminus (het vroegere SPE). Door de vrijmaking kwamen er plots veel leveranciers van elektriciteit en aardgas bij. Hoewel de consument zo meer keuze kreeg, heeft dit de situatie op de Belgische energiemarkt ook complexer gemaakt.

Maar wie zijn dan die nieuwkomers die zich op de marktaandelen van ENGIE en Luminus hebben gestort?

>> Lees ook: Wat betekent de vrijmaking van de markt voor de consument?

Wie zijn de energieleveranciers waaruit we in België kunnen kiezen?

Er zijn nu een twintigtal leveranciers van elektriciteit en aardgas in België. Sommige daarvan zijn ook producent. Ze wekken dus elektriciteit op met klassieke productie-installaties (zoals een kerncentrale) en/of nieuwe, duurzame installaties (zoals windmolens en zonnepanelen). Andere leveranciers beroepen zich op alternatieve vormen, zoals coöperaties. We nemen je even mee over de energiemarkt in België zoals die er in 2022 uitziet.

De leveranciers-producenten

Deze leveranciers produceren een deel van hun elektriciteit zelf. Ze hebben allemaal een transitie naar hernieuwbare energie in gang gezet. Zo bieden ze allemaal groene stroom aan. Bovendien vullen ze hun energieaanbod soms aan door op de energiemarkt te kopen wat hen ontbreekt. Velen verkiezen trouwens lokale energieproducenten. 

LeverancierGeleverde energieWerkingsgebied
AspiravielektriciteitVlaanderen
DATS 24elektriciteit en gasVlaanderen
Ebemelektriciteit en gasVlaanderen
Enecoelektriciteit en gasVlaanderen en Wallonië
ENGIEelektriciteit en gasHeel België
TotalEnergieselektriciteit en gasHeel België
Luminuselektriciteit en gasHeel België
Octa+elektriciteit en gasHeel België
Trevionelektriciteit en gasVlaanderen

Louter leveranciers

Deze leveranciers hebben geen eenheid voor de productie van energie en kopen 100% van hun energie van producenten. Sommigen kiezen ervoor prioritair hernieuwbare en zelfs lokaal geproduceerde energie te kopen.

LeverancierGeleverde energieWerkingsgebied
AntargazgasVlaanderen en Wallonië
Boltelektriciteit en gasVlaanderen
Elegantelektriciteit en gasVlaanderen
Megaelektriciteit en gasHeel België

Coöperaties

Deze leveranciers volgen de bijzondere vorm van de coöperatie, waarbij een klant ook een aandeelhouder en zelfs een bijdrager is door zelf energie op te wekken. Dankzij deze vorm kunnen ze 100% hernieuwbare en lokale energie leveren

LeverancierGeleverde energieWerkingsgebied
CociterelektriciteitWallonië
EcopowerelektriciteitVlaanderen
Wase WindelektriciteitVlaanderen

Gebruik groene stroom

Nog niet klaar om te investeren in een coöperatie? Je kunt groene stroom nog steeds steunen via onze groepsaankopen en tot 350 euro besparen!

Hoe kies je je energieleverancier?

Zoals je ziet, is de lijst met energieleveranciers in België lang. En het is niet altijd gemakkelijk om er een te kiezen. Er zijn veel elementen om rekening mee te houden en hun belang hangt ook af van je eigen gevoeligheid. Stel jezelf de juiste vragen:

Vind je de laagste prijs het allerbelangrijkste?

Als het voor jou vooral belangrijk is om het goedkoopste energiecontract te vinden, dan zal je selectieproces redelijk eenvoudig zijn. Om het beste contract te vinden, kun je een kijkje nemen op platforms die de prijzen vergelijken, zoals Energie-Vergelijker.be. Nadat je wat basisgegevens zoals je postcode of jaarlijks verbruik van elektriciteit of gas invoerde, krijg je al snel een lijst met de goedkoopste contracten voor elektriciteit of gas. Je moet dan gewoon maar door de voorstellen scrollen, eventueel rekening houdend met andere, bijkomstige criteria, zoals het formaat van je factuur of de betaalmogelijkheden.

Vind je het vooral belangrijk dat je leverancier jouw maatschappelijke waarden deelt?

In dat geval komt de prijs op de tweede plaats en is je voornaamste keuzecriterium gestoeld op de waarden van de leverancier. Dat kan bijvoorbeeld zijn vermogen zijn om 100% hernieuwbare en zelfs lokale energie te leveren. Het klassement van Greenpeace kan je dan helpen bij je keuze.

Heb je liever dat je contracten voor elektriciteit en gas bij één leverancier worden afgesloten?

Dit zou je administratieve rompslomp vereenvoudigen, want je ontvangt dan maar één factuur voor je verbruik van elektriciteit en gas. Weet wel dat je dan niet de garantie hebt dat je financieel de beste deal sloot. Als gemak voor jou prioriteit nummer één is, dan kun je alle leveranciers die enkel elektriciteit of enkel gas leveren al van je lijst schrappen.

Heb je een voorkeur voor een specifieke leverancier?

Sommige mensen hebben meer vertrouwen in leveranciers die al een tijdje meegaan. Anderen zijn zich gaan hechten aan een bepaalde firma omdat ze tevreden zijn over de geleverde diensten of extra voordelen (voorbeelden: een app, een domoticaset, onderhoud enz.).

Dit zou voor jou het geval kunnen zijn met een bepaalde energieleverancier. Ga je je persoonlijke voorkeur volgen? Blijf dan wel kritisch en ga regelmatig na of je niet te veel betaalt voor je energie.

Wens je een algemene, optimale oplossing die de beste criteria combineert?

Als je wilt genieten van een contract dat tegelijk voordelig, ecologisch, flexibel en evenwichtig is, kan je het aan Wikipower overlaten om de energieleveranciers in jouw plaats door te nemen. Dit is mogelijk dankzij het principe van de groepsaankopen:

  1. Wij verenigen een groot aantal huishoudens die willen besparen op hun energiefacturen.
  2. We schrijven vervolgens bij leveranciers een aanbesteding uit volgens welbepaalde criteria, zoals de levering van groene stroom.
  3. Daarna leggen we alle ontvangen offertes op de rooster en kiezen we er de meest voordelige uit.
  4. Het aanbod wordt voorgelegd aan de ingeschreven huishoudens, die dan beslissen of ze al dan niet intekenen.

Ben je van plan om van provider te veranderen? Neem deel aan een groepsaankoop om te profiteren van exclusieve promoties!

Groepsaankoop van energie: aan welke criteria moet de offerte van een leverancier voldoen om geldig te zijn?

Voor iedere groepsaankoop van energie die Wikipower organiseert, onderzoekt een team van experten zorgvuldig de offertes van alle leveranciers. Het is de bedoeling om de ingeschreven huishoudens de goedkoopste offerte aan te bieden, maar is nog een hele reeks andere criteria waaraan die leverancier moet voldoen. Een goedkoop contract is goed … maar prijs is niet de enige reden om mee te doen aan een groepsaankoop!

icon 1 vert

Een groen aanbod

Het type van contract dat de leverancier aanbiedt, moet 100% groene stroom aanleveren. Wikipower aanvaardt in geen geval offertes voor andere types van contracten.

icon 2 vert

Elektriciteit en gas

De leverancier moet niet alleen elektriciteit maar ook gas leveren, om optimaal te voorzien in je noden. Je kunt dan kiezen of je een contract voor enkel het één of het andere wilt, of een contract dat beide combineert.

icon 3 vert

Een bijdrage pro rata

De ingediende offerte moet een bijdrage pro rata en niet een vaste bijdrage voorstellen. Het is de bedoeling om een bijdrage te garanderen die bij je persoonlijke situatie past.

icon 4 vert

Een directe promotie

De in de offerte aangeboden promotie moet zijn inbegrepen in de prijs van de bijdrage of de eenheidsprijs. Wij aanvaarden in geen geval promoties die pas in werking treden na afloop van het contract.

icon 5 vert

Facturering naar keuze

Het aanbod moet jou de mogelijkheid geven zelf de manier van facturering te kiezen. Je hebt de keuze uit een papieren factuur (verstuurd per post) of een digitale factuur (verstuurd per mail en beschikbaar op een online portaal).

icon 6 vert

Mogelijke betalingskeuze

Je moet ook kunnen kiezen hoe je betaalt. Zo kun je kiezen tussen een domiciliëring of een overschrijving.

icon 7 vert

Een goed bereikbare klantendienst

Wij hechten ook veel belang aan de klantendienst. De leverancier die de groepsaankoop binnenhaalt, moet je kunnen helpen via de telefoon, via de post of digitaal (ofwel via e-mail, ofwel via de chatbox).

Kortom

De rol van de energieleverancier is – vooral sinds de vrijmaking van de markt in 2007 – cruciaal in het Belgische energielandschap. Consumenten kregen zo veel interessante mogelijkheden. De keuze is zelfs zo groot dat een energieleverancier kiezen een best wel moeilijke opgave kan zijn.

Precies daarom probeert Wikipower het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dankzij de groepsaankopen van energie krijg je een duidelijk aanbod voor een energiecontract.

  • veilig;
  • met 100% groene stroom;
  • en vooral met jouw belangen voorop.

Wil je je aansluiten bij de duizenden huishoudens die al zijn ingeschreven voor de groepsaankopen van energie van Wikipower? Wacht niet langer!

Doe mee met de groepsaankopen van energie van Wikipower!

Wikipower onderhandelt met de Belgische energieleveranciers over de beste prijs voor jou.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !