Achat groupé énergie : sélection fournisseur

Groepsaankoop energie: hoe kiezen we een leverancier?

Groepsaankoop energie: hoe kiezen we een leverancier?

Welke criteria moeten de energieleveranciers die een offerte voor een groepsaankoop indienen bij Wikipower respecteren? Hoe bepalen we de winnaar? In dit artikel ontdek je hoe we jouw toekomstige energieleverancier kiezen.

Bij Wikipower doen we er alles aan om voor jou het beste energiecontract te bedingen. Daarom lanceren we een oproep tot mededinging aan de Belgische elektriciteits- en gasleveranciers. Vervolgens kiezen we het voordeligste energiecontract en dat leggen we voor aan iedereen die zich heeft ingeschreven voor onze groepsaankoop van energie.

Wil dat zeggen dat de prijs het enige criterium is? Helemaal niet! Wikipower bepaalt een aantal zorgvuldig uitgekozen kwaliteitscriteria zodat we een concurrentiële prijsofferte kunnen garanderen die ook strenge normen respecteert. Je verdient energieproducten met de beste prijs-kwaliteitverhouding. En het is onze taak om ze voor jou zo toegankelijk mogelijk te maken.

In dit artikel kom je te weten hoe we een kwalitatief aanbod garanderen voor een lagere prijs!

1. Aanbesteding bij leveranciers

Een groepsaankoop begint met het verzamelen van geïnteresseerden. Door zich in te schrijven, geven duizenden gezinnen te kennen dat ze op zoek zijn naar een goedkoper energiecontract.

Met de belofte van een grote groep geïnteresseerden, trekt Wikipower naar de verschillende energieleveranciers met de vraag een groepstarief te bieden voor gas en elektriciteit. In ruil wordt de promotie aangeboden aan alle gezinnen die zijn ingeschreven voor de groepsaankoop.

Het voordeel voor de gezinnen? Ze ontvangen een heel interessante groepsprijs. En voor de leveranciers? Die kunnen er in één klap flink wat nieuwe klanten bijkrijgen. Win-win dus!

Deze stap is die van de aanbesteding. Hier krijgt elke leverancier de kans om een offerte in te dienen voor de oproep tot mededinging.

Je bent van plan om van leverancier te veranderen? Doe mee aan een groepsaankoop en profiteer van exclusieve promoties!

2. Criteria voor een geldige offerte

Om geldig te zijn, moet de offerte van een leverancier voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria. Anders kan hij simpelweg niet deelnemen aan de oproep tot mededinging en de groepsaankoop ook niet winnen.

Hier zijn we heel streng in. We beloven scherpe prijzen voor de gezinnen die zich hebben ingeschreven. Maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Daarom legt Wikipower je steeds een offerte voor die voldoet aan volgende voorwaarden:

Levering van groene elektriciteit

De ingediende offerte moet voorzien in 100% groene stroom. Het milieu vormt een topprioriteit voor Wikipower. Daarom weigeren we offertes voor de levering van niet-groene energie.

Elektriciteit uit België

De leverancier moet garanderen dat de elektriciteit niet alleen groen maar ook Belgisch is. Aangezien we de korte keten willen stimuleren, is dit een zeer belangrijk criterium voor ons.

Een offerte voor gas en elektriciteit

De leverancier moet niet alleen een offerte indienen voor elektriciteit maar ook voor gas. Ze moet immers zoveel mogelijk tegemoetkomen aan jouw behoeften. Je kan zelf kiezen of je een contract voor uitsluitend gas of elektriciteit wilt of voor beide.

Een pro rata bijdrage

De offerte van de leverancier moet een pro rato bijdrage inhouden en geen vaste bijdrage. Met dit criterium willen we vermijden dat onze deelnemers benadeeld worden als ze beslissen om voor het einde van hun contract van leverancier te veranderen.

Een promotie die meteen ingaat

De voorgestelde promotie moet meteen inbegrepen zijn in de prijs van de bijdrage of in de eenheidsprijs. Wikipower aanvaardt geen promoties die pas op het einde van het contract ingaan. Dat is niet in het voordeel van de consument.

Facturatie naar keuze

De leverancier moet de mogelijkheid bieden om te kiezen hoe je je factuur wilt ontvangen. Zo heb je de keuze uit een papieren (via de post) of digitale factuur (via e-mail en online beschikbaar via de klantenzone).

Betaling naar keuze

Ook moet je vrij zijn om te kiezen hoe je wilt betalen. De leverancier moet minstens twee mogelijkheden voorstellen: via domiciliëring en via overschrijving. Andere mogelijkheden (zoals Zoomit) zijn een pluspunt, maar dit heeft geen invloed op de selectie voor de groepsaankoop.

Vlot bereikbare klantendienst

De klantendienst speelt een belangrijke rol bij een energiecontract. Daarom moet de leverancier die de groepsaankoop binnenhaalt je kunnen helpen via de telefoon, per post of digitaal (via e-mail of chatbox).


3. Oproep tot mededinging aan de leveranciers

Zodra ons team van experts is nagegaan of de offertes voldoen aan alle vereiste criteria, kan de oproep tot mededinging beginnen.

Concreet verloopt alles zoals op een veiling, behalve dat de leverancier die de laagste prijs biedt, wint

De oproep tot mededinging wordt blind gelanceerd. Dit betekent dat de energieleveranciers niet weten wat hun concurrenten hebben gedaan. Zo worden ze aangemoedigd om hun scherpste prijs te bieden.

Om 100% onpartijdigheid te garanderen, gebeurt deze oproep tot mededinging onder toezicht van een deurwaarder.

4. Selectie van de beste offerte

De interessantste offerte wint de groepsaankoop energie. Als je bent ingeschreven, ontvang je een brief met daarin het bedrag dat je potentieel kan besparen dankzij het gekozen contract. Dat bedrag is gebaseerd op je persoonlijke situatie en kan oplopen tot € 245, naar gelang van de marktsituatie! Uiteraard beslis jij op het einde of je deze offerte aanvaardt of niet.

Wist je dit? De promotie die de groepsaankoop wint, is definitief. De winnende leverancier moet zich houden aan de voorgestelde tarieven, ongeacht het aantal gezinnen dat zich heeft ingeschreven.

Met andere woorden, als hij hoopte 1.000 gezinnen aan te spreken met zijn offerte en er uiteindelijk maar 800 beslissen om van energiecontract te veranderen, moet hij hen de beloofde promotie toch toekennen.

De CREG-certificering, een garantie voor kwaliteit

groepsaankoop

In oktober 2021 heeft de CREG, de federale regulator inzake energie, beslist om zijn kwaliteitslabel voor het organiseren van groepsaankopen aan Wikipower toe te kennen. Dat label betekent dat Wikipower zich ertoe verplicht om in volledige onpartijdigheid kwalitatieve informatie te verstrekken in het kader van zijn acties.

Dankzij die kwaliteitsgarantie, weten de consumenten dat ze kunnen rekenen op een betrouwbare en gepersonaliseerde service die onafhankelijk is van energieleveranciers.

Besluit

Ziezo, nu weet je hoe Wikipower de winnende energieleverancier van een groepsaankoop kiest! Zoals je ziet, is het niet zozeer de leverancier die telt, maar eerder de kwaliteit van zijn offerte en uiteraard het besparingspotentieel voor de klant! Op deze manier willen we je op een aangename en eenvoudige manier laten profiteren van de beste prijzen, dankzij de kracht van de groep

300.000 huishoudens hebben al een beroep gedaan op onze dienstverlening. En jij? Ben jij klaar om samen geld te besparen?

Doe zoals duizenden andere gezinnen en haal je energiefactuur naar beneden!

Bespaar gemiddeld 245 euro!

FAQ

Contracten met vaste tarieven werden niet interessant genoeg bevonden nu de prijzen de laatste maanden in dalende trend zijn. Daarom hebben we de voorkeur gegeven aan een variabel aanbod

Weet bijvoorbeeld dat je bij de vier in de markt bestaande formules met vaste tarieven meer dan 20 c€/kWh voor elektriciteit betaalt terwijl wij voor de maand april aan 16.27 c€/kWh zitten.

De term ‘vast’ is dus geen synoniem van ‘voordelig’ en staat dus niet garant voor ‘besparingen’. Sterker nog, daar waar de variabele tarieven de trend van de dalende prijzen volgen, blijven de vaste tarieven hoger. Een leverancier die vaste tarieven aanbiedt, wil zich immers indekken voor het geval er in de toekomst weer een prijsstijging komt. Momenteel stelt een variabel tarief je in staat elke maand maximaal te profiteren van de dalende energieprijzen. 

Heb je echter een vast contract dat dateert van vóór de crisis in 2022, dan raden we je ten stelligste aan om dat contract te behouden tot het vervalt! Je kunt het aanbod van onze groepsaankoop aanvaarden en vragen om het contract pas te laten ingaan op de dag nadat je oude contract is beëindigd (tot 31 mei 2024).

Het winnende aanbod van de groepsaankoop is het meest interessante van de vijf voorstellen die we hebben ontvangen tijdens de aanbesteding. Het aanbod blijft competitief voor prosumenten ondanks de opgelegde vergoeding.  

Het gaat slechts om € 110/jaar voor een gemiddelde installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen van 4kVA. Een zeer groot percentage prosumenten zal dus toch kunnen besparen, ongeacht de te betalen vergoeding. Het is zelfs zo dat de onderhandelde vergoeding voor de groepsaankoop € 2.3/kVA/maand incl. btw bedraagt gedurende de 12 maanden van het contract. Enkel eigenaars van zonnepanelen die zelfvoorzienend zijn of minder verbruiken dan ze produceren zullen niet kunnen besparen.

Komt het weergegeven contract bij de vergelijking niet overeen met je huidige contract? Dat kan verschillende redenen hebben. We volgen de methode van de federale regulator (CREG), die aanbeveelt om de aanbiedingen te vergelijken met producten die maandelijks worden ‘geactualiseerd’. 

  • Wordt jouw product niet meer aangeboden door je leverancier? Wikipower vergelijkt jouw aanbod binnen de groepsaankoop met een product met gelijkaardige kenmerken als dat van je huidige leverancier. 
  • Wordt jouw product nog steeds aangeboden door je leverancier? Wikipower vergelijkt jouw aanbod binnen de groepsaankoop met de geactualiseerde tariefkaart van jouw product, m.a.w. de tarieven van de lopende maand. 

Selecteerde je “huidig product onbekend” in het formulier? Wikipower vergelijkt jouw aanbod binnen de groepsaankoop met het meest courante aanbod van je huidige leverancier.

Het aanbod van de groepsaankoop hanteert tarieven per kWh die voordeliger zijn dan de algemene tarieven van je Mega en TotalEnergies. Je hebt er dus alle belang bij om in te gaan op ons aanbod en zo betere tarieven te genieten zonder van leverancier te veranderen. 

Wij nemen alle administratie op ons wanneer je van tarief verandert en je kan je contract laten ingaan tussen 1 juli 2023 en 31 mei 2024.

Het sociaal tarief overtreft alle concurrentie en stelt de rechthebbenden in staat te profiteren van prijzen die ver onder de marktprijzen liggen. Niettemin, kan het nog steeds voordelig zijn in te tekenen op het aanbod van de groepsaankoop, met name in volgende gevallen: 

  • Geniet je het ‘standaard’ sociale tarief gedurende een bepaalde tijd die niet nader te specificeren valt (herstel na blessure,…)? Dan raden we je aan in te gaan op ons aanbod en 1 januari 2024 op te geven als startdatum van energielevering. Mocht je op dat moment nog altijd het sociaal tarief genieten, dan zal het contract van de groepsaankoop automatisch vervallen. Indien je al vóór 1 januari 2024 geen recht meer hebt op het sociaal tarief, kun je aan de leverancier vragen om de aanvangsdatum van je energielevering te vervroegen.
  • Geniet je het uitgebreid sociaal tarief als gevolg van de huidige crisis? Dan raden we je aan in te gaan op het aanbod van onze groepsaankoop. Het uitgebreid sociaal tarief vervalt immers op 30 juni 2023. Met onze groepsaankoop profiteer je vanaf 1 juli 2023 van een voordelig aanbod. Als de energieprijzen komende winter opnieuw sterk de hoogte in gaan, zal de regering de invoer van het uitgebreid sociaal tarief of andere beschermende maatregelen opnieuw bekijken.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !