Je energiefactuur controleren

4 initiatieven om weer baas te worden over je energiefactuur

4 initiatieven om weer baas te worden over je energiefactuur

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Hoe verlaag je je energiefactuur? Het is een vraag die duizenden Belgische huishoudens zich stellen. Maar een antwoord blijft vaak uit. Toch kan je – of het nu gaat om verlichting of verwarming – met enkele eenvoudige gewoonten weer controle krijgen over je energiebudget. Wij bundelden 4 tips die je helpen een verlichte consument te worden.

Elektriciteit, gas, stookolie … Verlichten en zich verwarmen is niet goedkoop in België. De vrijmaking van de energiemarkt in 2007 zou de prijzen nochtans verlagen … Helaas moeten we nu vaststellen dat, ondanks een tijdelijke dip na de coronacrisis, de energieprijzen sindsien zijn blijven stijgen. Ben ook jij onaangenaam verrast door je energieverbruik van de afgelopen maanden, dan is er gelukkig hoop… De volgende 4 tips geven je alle troeven in handen om te besparen op je energiefactuur.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op energiegebied? Schrijf je dan nu in voor de Wikipower-nieuwsbrief en volg onze actualiteit op de voet!

1. Verbruik minder

Het is een waarheid als een koe: wie elke maand minder diep in de buidel wil tasten, moet zijn verbruik aanpassen. En toch lukt dit veel mensen niet. Sommigen denken zelfs dat als ze minder elektriciteit verbruiken of verwarmen hun leefcomfort erop achteruit zal gaan. Toch moet je echt niet Spartaans gaan leven om grote besparingen te kunnen doen.

Réduire sa consommation d'énergie

Met enkele slimme gewoonten kun je al een verschil maken. De belangrijkste ingrediënten voor succes? Wat gezond verstand, een snufje goede wil en een vleugje discipline. Hier volgen een paar ideeën die je helpen anders te consumeren.

Dagelijkse gewoonten waarmee je minder elektriciteit verbruikt:

Vervang klassieke lampen door spaarlampen of ledlampen, doe het licht uit als je een kamer verlaat, trek elektronische toestellen uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt, hang je wasgoed op in plaats van het in de droogkast te steken enz. In het begin kan het lastig zijn om hier steeds aan te moeten denken. Maar als je dit regelmatig doet, worden deze eenvoudige gewoonten al snel reflexen. En dat zul je snel merken aan je elektriciteitsfactuur!

Goede gewoonten om de verwarmingskosten te drukken:

Naast de klassieke tips, zoals de ramen sluiten wanneer de verwarming aanstaat of de thermostaat lager zetten wanneer je niet thuis bent, zou je ook kunnen nadenken over een nieuw verwarmingssysteem dat een goedkopere brandstof gebruikt.

Pellets (of houtkorrels) zijn bijvoorbeeld een steeds populairder alternatief voor stookolie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze 5 manieren om jouw verwarmingsfactuur te verlagen.

De investeringen voor een optimaal energieverbruik in je woning:

Heb je een doeltreffend isolatiesysteem? Voldoet je verwarmingsketel nog aan de normen? Is je dak geschikt voor de installatie van zonnepanelen? Als dat nog niet zo is, neem je het best even de tijd om deze investeringen of onderhoudsbeurten van naderbij te bekijken. Enerzijds kunnen ze het energieverlies van je woning beperken, en anderzijds kun je er een deel van de energie die je gebruikt zelf mee opwekken.

Hoewel er uiteraard een prijskaartje aan deze werken hangt, betalen ze zichzelf uiteindelijk wel terug omdat je bespaart op je energiefactuur! Weet bovendien dat je kunt genieten van de Vlaamse renovatiepremies voor al je energiebesparende renovatiewerken.

>> Ontdek al onze tips om te besparen op je dagelijks energieverbruik

2. Volg de energieprijs

Minder verbruiken is een mooi begin. Maar om de schommelingen op je energiefactuur beter onder controle te houden, helpt ook wat meer inzicht in de energiesector.

Daarom raden wij je aan je regelmatig te informeren over de energieprijs.

surveillez le marché de l'énergie pour mieux controler votre facture d'énergie

De laatste tijden zijn de prijzen van de energiemarkt fors gestegen, met name wegens het economische herstel na de coronacrisis maar ook door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Als je energiecontract binnenkort vervalt, raden we je aan om de energieprijzen te vergelijken voor je een nieuwe leverancier uitkiest.

Voor wie op de hoogte wil blijven van de algemene gas- en stookoliekoers (die de stookolieprijs beïnvloedt) zijn beurswebsites een uitstekende informatiebron.

Als je eerder geïnteresseerd bent in de concrete schommelingen van je energiefactuur raden we u de website van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) aan. Die publiceert regelmatig de evolutie van de gemiddelde facturen voor elektriciteit en gas van de Belgische huishoudens.

Invloed op een deel van de factuur

Vergeet niet dat de energiekoers maar een stukje van je factuur beïnvloedt. De gas- en elektriciteitsprijs bestaat uit meerdere onderdelen. De energiemolecule zelf maakt op het ogenblik 60 à 85% van de totaalprijs uit. Voor de rest ben je kwijt aan netwerkkosten (transport en distributie) en belastingen en heffingen (BTW, federale bijdrage en gewestelijke bijdrage). En die fluctueren volledig onafhankelijk van de energieprijs en kun je ook niet direct beïnvloeden door bijvoorbeeld van leverancier te veranderen. Des te belangrijker is het dus om het onderdeel van de energiefactuur die je wel kunt beïnvloeden zo goed mogelijk te optimaliseren: de energieprijs!

Zo wordt de energiefactuur samengesteld per regio volgens de CREG-gegevens van april 2022:

3. Vergelijk de prijzen van energieleveranciers

Ziezo, je bent weer baas over je energieverbruik en bent min of meer op de hoogte van de tendensen op de energiemarkt.

De volgende stap? Nog proactiever worden door de prijzen van je energiecontracten regelmatig te vergelijken.

diminuez votre facture d'énergie en comparant vos prix

Omdat de prijzen of je verbruiksgewoonten zijn veranderd

Misschien zijn de marktvoorwaarden inderdaad veranderd … Of heb je ondertussen andere noden … Of de promoties waarop je tijdens de ondertekening van je contract recht op had zijn niet meer geldig … Als je gezin groter is, is het best mogelijk dat je verbruiksgewoontes nu helemaal verschillend zijn!

Kortom, het is goed mogelijk dat je niet meer de voordeligste prijs betaalt voor je elektriciteits- of gasverbruik.

Wanneer en hoe je tarieven vergelijken om je energiefactuur te verlagen?

Om te vermijden dat je energiefacturen de pan uit rijzen, onderzoek je je tarieven minstens één keer per jaar. Hiervoor kun je rekenen op een hulpmiddel van de CREG, namelijk de CREG Scan, maar ook op Energie-Vergelijker.be, de onafhankelijke energievergelijker die Wikipower ontwikkelde. Het is de eerste energieprijsvergelijker die het kwaliteitslabel van de CREG kreeg opgespeld. Zo ben je zeker van complete, objectieve en hoogwaardige informatie. Bovendien kun je via deze weg meteen online van leverancier veranderen.

4. Profiteer van het massa-effect van groepsaankopen

Je vergeleek je prijzen met die van de andere energieleveranciers … Maar keek je ook eens naar de prijzen die je kunt verkrijgen dankzij groepsaankopen? Laat niets aan het toeval over en weeg alle mogelijkheden af. Zo ben je zeker van de laagste prijs!

Het voordeel van een groepsaankoop is dat je geen leveranciers tegen elkaar moet uitspelen. De organisator van de groepsaankoop doet dat voor jou! Je moet je alleen nog inschrijven om je interesse te tonen. Gratis en zonder enige verplichting!

diminuez votre facture d'énergie en participant à un achat groupé

Daarna mag het massa-effect zijn werk doen. Want hoe meer inschrijvingen, hoe lager de prijzen die de organisator van de samenaankoop kan bekomen bij de leveranciers. Zo blijft de koopkracht waar ze hoort te zijn: in de handen van de consument!

Wat zijn de stappen van een groepsaankoop van energie?

Een groepsaankoop verloopt in 4 verschillende stappen:

 1. De inschrijvingsperiode: Door je in te schrijven toon je je interesse voor de samenwerkingsactie. Hoe meer inschrijvingen, hoe beter de prijzen zullen zijn waar de organisator van de groepsaankoop over zal kunnen onderhandelen. Bij Wikipower is deze stap gratis en zonder enige verplichting!
 2. De veiling: Met de lijst van ingeschrevenen kan de organisator een aanbesteding organiseren bij de leveranciers. Wie de laagste tarieven voorstelt, wint de veiling! De experten van Wikipower zorgen overigens dat de voorgestelde offertes een strikt kwaliteitshandvest nakomen.
 3. De bekendmaking van het aanbod: Zodra het winnende bod rond is, wordt het met je meegedeeld, en je beslist daarna of je hierop wilt ingaan. Let op: zorg bij de organisator dat de prijzen niet veranderen terwijl je overweegt of je het aanbod wel of niet accepteert. Bij Wikipower ben je zeker dat het aanbod sowieso vast blijft.
 4. De intekeningsperiode: Als je geïnteresseerd bent in het aanbod moet je gewoon je intekening bevestigen. Je ontvangt dan de bevestiging ervan en hoeft nu maar je meterstanden op te nemen op het moment waar je nieuwe contract effectief ingaat! 

De groepsaankopen van Wikipower, een garantie van kwaliteit

Bepaalde gemeenten organiseren groepsaankopen van energie voor hun inwoners. Als dat niet het geval is waar je woont, kun je steeds profiteren van voorkeurtarieven dankzij Wikipower.

Wij organiseren samenaankopen voor elektriciteit, gas, zonnepanelen en isolatie. Zo kun je al je energieaanvragen centraliseren bij één dienstverlener.

Meer weten? Word nu een van de duizenden huishoudens die al op ons vertrouwen!

Wees niet meer bang van je energiefactuur

De prijzen voor elektriciteit, gas, stookolie enzovoort zullen blijven schommelen. Blijf dus alert om daar munt uit te slaan.

Door onze 4 tips regelmatig te volgen, blijf je baas over je energiefactuur. Neem zelf de energietouwtjes in handen!

Ons team blijft voor je klaarstaan als je meer advies nodig hebt om je factuur te drukken. Neem dus gerust contact met ons op als je vragen hebt. Of laat een comment achter, we zijn altijd benieuwd naar de mening van onze lezers!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op energiegebied? Schrijf je dan nu in voor de Wikipower-nieuwsbrief en volg onze actualiteit op de voet!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
 1. Dirk H

  22/10/2022

  Via de website http://www.mijnenergie.be vind je heel vaak een aanbod voor gas en elektriciteit dat goedkoper is dan de groepsaankopen (Wikipower, IChoosr,…).
  Laatste 5 jaar was groepsaankoop slechts 1 keer voordeliger dan aanbod via de website http://www.mijnenergie.be.

  • Robin Heuschen

   24/10/2022

   Beste,

   Bedankt voor je bericht.

   Onze laatste groepsaankopen van energie waren variabele contracten. Variabele contracten variëren op basis van een tariefformule die bestaat uit een index en de winstmarge van de leverancier. Aangezien er veel tariefformules bestaan, zijn variabele contracten helaas moeilijk met elkaar te vergelijken, behalve als twee energiecontracten dezelfde formule hebben. Men moet rekening houden met veel parameters (de index, het type contract, de indexfrequentie, …) en hierdoor is het onmogelijk te voorspellen welk contract op lange termijn voordeliger zal zijn. Leveranciers proberen vaak een aantrekkelijke tariefformule te kiezen voor hun aanbiedingen om goed te scoren op prijsvergelijkers, maar u kunt geen zekerheid hebben dat ze wel een van de meest concurrerende zal blijven.

   Het is dus moeilijk onze groepsaankopen te vergelijken met andere contracten op de markten. Alleen de vergelijker van de CREG houdt trouwens rekening met onze contracten (en alleen met de prijs die bekendgemaakt wordt na de veiling, niet met de verdere indexeringen). Voor onze groepsaankoop kiezen we altijd een tariefformule die voordelig is en proberen we de winstmarge van de leverancier zoveel mogelijk te drukken. Bovendien hebben we buiten de prijs ook criteria voor het selecteren van een aanbod: groene elektriciteit, geen toeslag voor papieren facturen, pro rata vaste vergoeding, enz.

   Wat de voorbije jaren betreft, zijn we eerder van mening dat onze contracten voor de energiecrisis integendeel heel voordelig waren, en dat toen de prijzen al heel laag waren.

   Zich inschrijven voor onze groepsaankoop verplicht u sowieso nergens toe. Als u ons aanbod niet gunstig vindt, kunt u het gewoon weigeren.

   Mvg,
   Het Wikipower Team

 2. patrick

  15/05/2022

  Beste
  Mijn groepsaankoop met Mega is dit jaar bij mijn afrekening niet zo positief uitgevallen! Hopelijk dit jaar beter?

  Groeten

  • Robin Heuschen

   19/07/2022

   Beste,
   Gezien de recente gebeurtenissen bleven de elektriciteits- en gasprijzen in 2022 maar stijgen. En dat had helaas gevolgen op de factuur van iedereen. Maar met de groepsaankoop ben je zeker dat u minder hebt betaald dan met een ander contract.
   Hoe voordelig het contract van de volgende groepsaankoop zal zijn, hangt van de marktomstandigheden op het moment van onderhandeling af. Een ding is zeker toch: hoe meer mensen we samenbrengen, hoe beter het contract. Dus aarzel niet om je in te schrijven (nog steeds gratis en vrijblijvend) voor de volgende actie!
   Mvg,
   Het Wikipower Team

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Groepsaankoop concept - Wikipower - header

Zo bespaar je met een groepsaankoop

Eendracht maakt macht … en verlaagt ook je facturen! Op dat samenwerkingsprincipe zijn de groepsaankopen gestoeld. Of het nu gaat om elektriciteit, gas, isolatie, zonnepanelen of telefoon- en internetabonnementen … Je kan veel interessantere prijzen verkrijgen door deel te nemen aan een groepsaankoop! Maar hoe gaat dit in zijn werk? Dat leggen wij je uit.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !