Je energiefactuur controleren

4 initiatieven om weer baas te worden over je energiefactuur

4 initiatieven om weer baas te worden over je energiefactuur

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Hoe verlaag je jouw energiefactuur? Het is een vraag die duizenden Belgische huishoudens zich stellen. Maar een antwoord blijft vaak uit. Toch kan je – of het nu gaat om verlichting of verwarming – met enkele eenvoudige gewoonten weer controle krijgen over je energiebudget. Wij bundelden 4 tips die je helpen een verlichte consument te worden.

Elektriciteit, gas, stookolie … Verlichten en zich verwarmen is niet goedkoop in België. De vrijmaking van de energiemarkt in 2007 zou de prijzen nochtans verlagen … Helaas moeten we nu vaststellen dat, ondanks een tijdelijke dip na de coronacrisis, de energieprijzen sindsien zijn blijven stijgen. Ben ook jij onaangenaam verrast door je energieverbruik van de afgelopen maanden, dan is er gelukkig hoop… De volgende 4 tips geven je alle troeven in handen om te besparen op je energiefactuur.

1. Verbruik minder

Réduire sa consommation d'énergie

Het is een waarheid als een koe: wie elke maand minder diep in de buidel wil tasten, moet zijn verbruik aanpassen. En toch lukt dit veel mensen niet. Sommigen denken zelfs dat als ze minder elektriciteit verbruiken of verwarmen hun leefcomfort erop achteruit zal gaan. Toch moet je echt niet Spartaans gaan leven om grote besparingen te kunnen doen. Met enkele slimme gewoonten kun je al een verschil maken. De belangrijkste ingrediënten voor succes? Wat gezond verstand, een snufje goede wil en een vleugje discipline. Hier volgen een paar ideeën die je helpen anders te consumeren.

Dagelijkse gewoonten waarmee je minder elektriciteit verbruikt:

Vervang klassieke lampen door spaarlampen of ledlampen, doe het licht uit als je een kamer verlaat, trek elektronische toestellen uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt, hang je wasgoed op in plaats van het in de droogkast te steken enz. In het begin kan het lastig zijn om hier steeds aan te moeten denken. Maar als je dit regelmatig doet, worden deze eenvoudige gewoonten al snel reflexen. En dat zul je snel merken aan je elektriciteitsfactuur!

Goede gewoonten om de verwarmingskosten te drukken:

Naast de klassieke tips, zoals de ramen sluiten wanneer de verwarming aanstaat of de thermostaat lager zetten wanneer je niet thuis bent, zou je ook kunnen nadenken over een nieuw verwarmingssysteem dat een goedkopere brandstof gebruikt. Pellets (of houtkorrels) zijn bijvoorbeeld een steeds populairder alternatief voor stookolie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze 5 manieren om jouw verwarmingsfactuur te verlagen.

De investeringen voor een optimaal energieverbruik in je woning:

Heb je een doeltreffend isolatiesysteem? Voldoet je verwarmingsketel nog aan de normen? Is je dak geschikt voor de installatie van zonnepanelen? Als dat nog niet zo is, neem je het best even de tijd om deze investeringen of onderhoudsbeurten van naderbij te bekijken. Enerzijds kunnen ze het energieverlies van je woning beperken, en anderzijds kun je er een deel van de energie die je gebruikt zelf mee opwekken. Hoewel er uiteraard een prijskaartje aan deze werken hangt, betalen ze zichzelf uiteindelijk wel terug omdat je bespaart op je energiefactuur! Weet bovendien dat je kunt genieten van de Vlaamse renovatiepremies voor al je energiebesparende renovatiewerken.

>> Ontdek al onze tips om te besparen op je dagelijks energieverbruik

2. Volg de energieprijs

surveillez le marché de l'énergie pour mieux controler votre facture d'énergie

Minder verbruiken is een mooi begin. Maar om de schommelingen op je energiefactuur beter onder controle te houden, helpt ook wat meer inzicht in de energiesector. Daarom raden wij je aan je regelmatig te informeren over de energieprijs. Als de gasprijs bijvoorbeeld sterk daalt (zoals we in de loop van 2020 zagen in België), kun je snel reageren om van dit buitenkansje te profiteren. Het is ook de geknipte kans om te kiezen voor een contract met een vaste in plaats van variabele prijs, voor de tarieven weer de hoogte in schieten.

Voor wie op de hoogte wil blijven van de algemene gas- en stookoliekoers (die de stookolieprijs beïnvloedt) zijn beurswebsites een uitstekende informatiebron. Als je eerder geïnteresseerd bent in de concrete schommelingen van je energiefactuur raden we u de website van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) aan. Die publiceert regelmatig de evolutie van de gemiddelde facturen voor elektriciteit en gas van de Belgische huishoudens.

Invloed op een deel van de factuur

Vergeet niet dat de energiekoers maar een stukje van je factuur beïnvloedt. De gas- en elektriciteitsprijs bestaat uit meerdere onderdelen. De energiemolecule zelf maakt slechts 20 à 30% van de totaalprijs uit. Het meest ben je kwijt aan netwerkkosten (transport en distributie) en belastingen en heffingen (BTW, federale bijdrage en gewestelijke bijdrage). En die fluctueren volledig onafhankelijk van de energieprijs en kun je ook niet direct beïnvloeden door bijvoorbeeld van leverancier te veranderen. Des te belangrijker is het dus om het onderdeel van de factuur die je wel kunt beïnvloeden zo goed mogelijk te optimaliseren: de energieprijs!

3. Vergelijk de prijzen van energieleveranciers

diminuez votre facture d'énergie en comparant vos prix

Ziezo, je bent weer baas over je energieverbruik en bent min of meer op de hoogte van de tendensen op de energiemarkt. De volgende stap? Nog proactiever worden door de prijzen van je energiecontracten regelmatig te vergelijken. Want misschien zijn de marktvoorwaarden veranderd … Of heb je ondertussen andere noden … Of de promoties waarop je tijdens de ondertekening van je contract recht op had zijn niet meer geldig … 

Kortom, het is goed mogelijk dat je niet meer de voordeligste prijs betaalt voor je elektriciteits- of gasverbruik. Vermijd dit door jouw tarieven minstens één keer per jaar te onderzoeken. Hiervoor kun je rekenen op een hulpmiddel van de CREG, namelijk de CREG Scan, maar ook op Energie-Vergelijker.be, de onafhankelijke energievergelijker die Wikipower ontwikkelde. Het is de enige die het kwaliteitslabel van de CREG kreeg opgespeld. Zo ben je zeker van complete, objectieve en hoogwaardige informatie. Bovendien kun je via deze weg meteen online van leverancier veranderen.

4. Profiteer van het massa-effect van groepsaankopen

diminuez votre facture d'énergie en participant à un achat groupé

Je vergeleek je prijzen met die van de andere energieleveranciers … Maar keek je ook eens naar de prijzen die je kunt verkrijgen dankzij groepsaankopen? Laat niets aan het toeval over en weeg alle mogelijkheden af. Zo ben je zeker van de laagste prijs! Het voordeel van een groepsaankoop is dat je geen leveranciers tegen elkaar moet uitspelen. De organisator van de groepsaankoop doet dat voor jou! Je moet je alleen nog inschrijven om je interesse te tonen. Gratis en zonder enige verplichting! Daarna mag het massa-effect zijn werk doen. Want hoe meer inschrijvingen, hoe lager de prijzen die de organisator van de samenaankoop kan bekomen bij de leveranciers. Zo blijft de koopkracht waar ze hoort te zijn: in de handen van de consument!

Bij Wikipower organiseren we samenaankopen voor elektriciteit, gas, zonnepanelen en isolatie. Zo kun je al je energieaanvragen centraliseren bij één dienstverlener.

Meer weten? Word nu een van de 17.000 huishoudens die al op ons vertrouwen!

Wees niet meer bang van je energiefactuur

De prijzen voor elektriciteit, gas, stookolie enzovoort zullen blijven schommelen. Blijf dus alert om daar munt uit te slaan. Door onze 4 tips regelmatig te volgen, blijft u baas over uw energiefactuur. Neem zelf de energietouwtjes in handen! Ons team blijft voor je klaarstaan als je meer advies nodig hebt om je factuur te drukken. Neem dus gerust contact met ons op als je vragen hebt. Of laat een comment achter, we zijn altijd benieuwd naar de mening van onze lezers!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Hoe je verwarmingsfactuur verlagen?

5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen

Verwarm je elektrisch, met gas of stookolie? We staan in de winter hoe dan ook altijd voor dezelfde uitdaging: ons energieverbruik verlagen zonder in te boeten aan comfort. Er bestaan talloze oplossingen. Maar het is niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos te zien of die keuzes te maken die het best zijn afgestemd op je woning. Daarom scheppen wij voor jou een overzicht om te helpen jouw verwarmingsfactuur stapje voor stapje te verlagen. Samen besparen we!

batterie domestique

Is investeren in een thuisbatterij interessant?

Nu de terugdraaiende teller in Vlaanderen vernietigd werd door het Grondwettelijk Hof, overwegen steeds meer Vlamingen de aankoop van een thuisbatterij. Maar een thuisbatterij heeft nog steeds haar prijskaartje – is het interessant om te investeren in een thuisbatterij?

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !