Contrôler sa facture d'énergie

4 initiatieven om weer baas te worden over uw energiefactuur

4 initiatieven om weer baas te worden over uw energiefactuur

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Hoe verlaagt u uw energiefactuur? Het is een vraag die ontelbaar veel Belgische huishoudens zich stellen. Maar een antwoord blijft vaak uit. Toch kunt u – of het nu gaat om verlichting of verwarming – met enkele eenvoudige gewoonten weer controle krijgen over uw energiebudget. Wij bundelden voor u 4 tips die u helpen een verlichte consument te worden.

Elektriciteit, gas, stookolie … Verlichten en zich verwarmen is niet goedkoop in België. De vrijmaking van de energiemarkt in 2007 zou de prijzen nochtans verlagen … Helaas moeten we nu vaststellen dat de prijs per kWh eerder omhoogschoot dan naar beneden dook. Maar er is hoop … De volgende 4 tips geven u alle troeven in handen om te besparen op uw energiefactuur.

1. Verbruik minder

Réduire sa consommation d'énergie

Het is een waarheid als een koe: wie minder hoge facturen wil ontvangen, zal zijn verbruik moeten aanpassen. En toch lukt dit veel mensen niet. Sommigen denken zelfs dat als ze minder elektriciteit verbruiken of verwarmen hun leefcomfort erop achteruit zal gaan. Toch zult u echt niet Spartaans moeten gaan leven om grote besparingen te kunnen doen. Met enkele slimme gewoonten kunt u al een verschil maken. De belangrijkste ingrediënten voor succes? Wat gezond verstand, een snufje goede wil en een vleugje discipline. Hier volgen een paar ideeën die u helpen anders te consumeren.

Dagelijkse gewoonten waarmee u minder elektriciteit verbruikt:

Vervang klassieke lampen door spaarlampen of ledlampen, doe het licht uit als u de kamer verlaat, trek elektronische toestellen uit het stopcontact wanneer u ze niet gebruikt, hang uw wasgoed op in plaats van het in de droogkast te steken enz. In het begin kan het lastig zijn om hier steeds aan te moeten denken. Maar als u dit regelmatig doet, worden deze eenvoudige gewoonten al snel reflexen. En dat zult u snel merken aan uw elektriciteitsfactuur!

Goede gewoonten om de verwarmingskosten te drukken:

Naast de klassieke tips, zoals de ramen sluiten wanneer de verwarming aanstaat of de thermostaat op een lage temperatuur instellen wanneer u niet thuis bent, zou u ook kunnen nadenken over een nieuw verwarmingssysteem dat een goedkopere brandstof gebruikt. Pellets (of houtkorrels) zijn bijvoorbeeld een steeds populairder alternatief voor stookolie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze 5 manieren om uw verwarmingsfactuur te verlagen.

De investeringen voor een optimaal energieverbruik in uw woning:

Hebt u een doeltreffend isolatiesysteem? Voldoet uw verwarmingsketel nog aan de normen? Is uw dak geschikt voor een installatie van zonnepanelen? Als dat nog niet zo is, neemt u het best even de tijd om deze investeringen of onderhoudsbeurten van naderbij te bekijken. Enerzijds kunnen ze het energieverlies van uw woning beperken, en anderzijds kunt u er een deel van de energie die u gebruikt zelf mee opwekken. Hoewel er uiteraard een prijskaartje aan deze werken hangt, betalen ze zichzelf uiteindelijk wel terug omdat u bespaart op uw energiefactuur! Weet bovendien dat u ook kunt genieten van de Vlaamse renovatiepremies voor al uw energiebesparende renovatiewerken.

>> Ontdek al onze tips om te besparen op uw dagelijks energieverbruik

2. Volg de energieprijs

surveillez le marché de l'énergie pour mieux controler votre facture d'énergie

Minder verbruiken is een mooi begin. Maar om de schommelingen op uw energiefactuur beter onder controle te houden, helpt ook wat meer inzicht in de energiesector. Daarom raden wij u aan zich regelmatig te informeren over de energieprijs. Als de gasprijs bijvoorbeeld sterk daalt (zoals we in juli 2019 zagen in België), kunt u snel reageren om van dit buitenkansje te profiteren. Het is ook de geknipte kans om te kiezen voor een contract met een vaste in plaats van variabele prijs, voor de tarieven weer de hoogte in schieten.

Voor wie op de hoogte wil blijven van de algemene gas- en stookoliekoers (die de stookolieprijs beïnvloedt) zijn beurswebsites een uitstekende informatiebron. Als u eerder geïnteresseerd bent in de concrete schommelingen van uw energiefactuur raden we u de website van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) aan. Die publiceert regelmatig de evolutie van de gemiddelde facturen voor elektriciteit en gas van de Belgische huishoudens.

3. Vergelijk de prijzen van energieleveranciers

diminuez votre facture d'énergie en comparant vos prix

Ziezo, u bent weer baas over uw energieverbruik en bent min of meer op de hoogte van de tendensen op de energiemarkt. De volgende stap? Nog proactiever worden door de prijzen van uw energiecontracten regelmatig te vergelijken. Want misschien zijn de marktvoorwaarden veranderd … Of hebt u ondertussen andere noden … Of de promoties waarop u tijdens de ondertekening van uw contract recht op had zijn niet meer geldig … 

Kortom, het is goed mogelijk dat u niet meer de voordeligste prijs betaalt voor uw elektriciteits- of gasverbruik. Vermijd dit door uw tarieven minstens één keer per jaar te onderzoeken. Hiervoor kunt u rekenen op een hulpmiddel van de CREG, namelijk de CREG Scan, maar ook op Energie-Vergelijker.be, de onafhankelijke energievergelijker die Wikipower ontwikkelde. Het is de enige die het kwaliteitslabel van de CREG kreeg opgespeld. Dat betekent dat u zeker bent dat u complete, objectieve en hoogwaardige informatie krijgt. Bovendien kunt u via deze weg ook meteen online van leverancier veranderen.

4. Profiteer van het massa-effect van groepsaankopen

diminuez votre facture d'énergie en participant à un achat groupé

U vergeleek uw prijzen met die van de andere energieleveranciers … Maar keek u ook eens naar de prijzen die u kunt verkrijgen dankzij groepsaankopen? Laat niets aan het toeval over en weeg alle mogelijkheden af. Zo bent u zeker van de laagste prijs! Het voordeel van een groepsaankoop is dat u geen leveranciers tegen elkaar moet uitspelen. De organisator van de groepsaankoop heeft dat al voor u gedaan! U moet zich alleen nog inschrijven om uw interesse te tonen. Gratis en zonder enige verplichting! Daarna mag het massa-effect zijn werk doen. Want hoe meer inschrijvingen, hoe lager de prijzen die de organisator van de groepsaankoop kan bekomen bij de leveranciers. Zo blijft de koopkracht waar ze hoort te zijn: in de handen van de consument!

Bij Wikipower organiseren we groepsaankopen voor elektriciteit, gas, fotovoltaïsche panelen en isolatie. Zo kunt u al uw energieaanvragen centraliseren bij één dienstverlener.

Meer weten? Word nu een van de 17.000 huishoudens die al op ons vertrouwen!

Wees niet meer bang van uw energiefactuur

De prijzen voor elektriciteit, gas, stookolie enzovoort zullen blijven schommelen. Blijf dus alert om er munt uit te kunnen slaan. Door onze 4 tips regelmatig te volgen, blijft u baas over uw energiefactuur. Neem zelf de energietouwtjes in handen! Ons team blijft voor u klaarstaan als u meer advies nodig hebt om uw factuur te drukken. Neem dus gerust contact met ons op als u vragen hebt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !