energie-vergelijker.be

Welke energievergelijkers zijn betrouwbaar?

Welke energievergelijkers zijn betrouwbaar?

Welk energiecontract kies je best? Welke leveranciers bieden groene elektriciteit aan? Wat is het goedkoopste elektriciteits- of gascontract? Om al deze vragen te beantwoorden, nemen veel mensen hun toevlucht tot online vergelijkingen van energiecontracten. Maar zijn deze wel betrouwbaar? Wikipower geeft een stand van zaken van de voornaamste energievergelijkers in België.

Sinds de vrijmaking van de markt in 2007 is het aantal formules van energiecontracten op de markt (sterk) gestegen. Niet meer dan logisch dus dat er al snel talrijke prijsvergelijkers opdoken die consumenten helpen om door de bomen het bos te zien.

Maar waarom is het zo belangrijk om de elektriciteits- en gasprijzen regelmatig te controleren? Vooral omdat ze van maand to maand variëren. Als je de prijzen nooit controleert, loop je het risico om na enkele jaren veel meer te betalen dan je eigenlijk zou moeten. 

Bovendien is het – zelfs in het kader van een groepsaankoop voor energie – nuttig om de aantrekkelijkheid van het aanbod te evalueren. Je moet dan ook zeker weten dat je de juiste energievergelijker neemt om de meest betrouwbare informatie te krijgen.

Drie types online energievergelijkers

We kunnen de energievergelijkers opsplitsen in drie types:

  1. De private vergelijkers die zijn goedgekeurd door de CREG, de federale regulator;
  2. De vergelijkers van gewestelijke energieregulatoren (de VREG in Vlaanderen, de CWaPE in Wallonië en Brugel voor Brussel);
  3. De niet erkende private vergelijkers.

De platformen van de regulatoren en de vergelijkers die zijn goedgekeurd door de CREG, worden streng gecontroleerd. Bovendien bieden deze vergelijkers de garantie dat ze de normen inzake kwaliteit en onpartijdigheid respecteren en zijn ze verplicht om up-to-date tarieffiches te gebruiken. Consumenten hebben er dan ook alle belang bij om vooral die twee types prijsvergelijker te gebruiken. De niet-erkende vergelijkers bieden jou geen enkele garantie op nauwkeurigheid of transparante informatie. Je loopt dus het risico op rekenfouten of een gebrek aan nauwkeurigheid bij het updaten van de prijzen.

1. De door de CREG erkende vergelijkers

De gewestelijke vergelijkers willen de consument vooral een transparant beeld geven van de energiemarkt, hem niet per se helpen van contract te veranderen. Daartoe moet je je richten tot een private vergelijker, en meer bepaald de vergelijkers die het kwaliteitslabel van de CREG hebben gekregen.

Bij Wikipower staan wij aan de wieg van de allereerste prijsvergelijker die het kwaliteitslabel van de CREG heeft gekregen: Energie-Vergelijker.be. Deze vergelijker biedt je onder meer de volgende voordelen:

CREG Kwaliteitslabel
  • Een kwalitatief engagement, gecertificeerd door de CREG, een neutrale federale entiteit;
  • Een gepersonaliseerde begeleiding via telefoon, e-mail of online chat;
  • Houdt rekening met het Greenpeace-klassement om een grotere transparantie te verzekeren betreffende het ecologische engagement van de energieleveranciers;
  • Houdt rekening met de promoties, kortingen en tijdelijke voordelen;
  • Biedt een servicedienst in geval van problemen;
  • Biedt de mogelijkheid om rechtstreeks van contract te veranderen;
  • Heeft een verhuisdienst.

CREG-label

Het CREG-label garandeert dat de instelling onafhankelijk is t.o.v. de leveranciers van elektriciteit en aardgas.

Om dit label te kunnen krijgen, moet het platform:

  • duidelijke informatie over de dienstverlening verstrekken;
  • de gebruiker een intuïtieve en gebruiksvriendelijke service aanbieden;
  • nauwkeurig zijn en waarachtige, complete, correcte, relevante en up-to-date informatie aanleveren;
  • en verantwoord omgaan met de informatie die van de gebruiker komt en de informatie die aan hem wordt overgemaakt.

Dit label geeft je ook de zekerheid dat je exacte, bijgewerkte en neutrale informatie raadpleegt.

>>Lees ook: Energie-Vergelijker.be en CREG Scan: twee onmisbare tools bij de keuze van het meest voordelige energiecontract

Begeleiding op maat

Als je vragen hebt over de aanbiedingen op de website van de energievergelijker, kun je steeds gratis contact opnemen met een adviseur. Deze zal je verbruik en behoeften analyseren en het aanbod selecteren dat het meest geschikt is voor jouw profiel.

Houdt rekening met de Greenpeace-rangschikking

Al jarenlang beschikt de vereniging Greenpeace over een klassement dat aangeeft welke leveranciers de ‘groenste’ van België zijn. Voor consumenten die veel belang hechten aan de energietransitie, is dat natuurlijk essentiële informatie die zal bepalen of je al dan niet van leverancier verandert.

Promoties en voordelen

Het gebeurt vaak dat leveranciers welkomstvoordelen bieden om nieuwe klanten aan te trekken. Dat is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de keuze van je contract. Sommige van die promoties zijn bovendien enkel toegankelijk via de website van de vergelijker. Om van de beste voorwaarden te genieten, heb je er dus alle belang bij om een vergelijker te kiezen die rekening houdt met die promoties.

Servicedienst

Veranderen van leverancier kan soms problemen opleveren, zowel qua facturatie als qua communicatie. Daarom staan de adviseurs van Energie-Vergelijker.be gratis tot je dienst nadat je je contract hebt overgezet en volgen ze je dossier verder op.

Een enkel platform om de overstap naar een ander energiecontract te regelen

Ben je het beu om van de ene site naar de andere – of nog erger van de ene adviseur naar de andere – te worden gestuurd om je energiecontracten te beheren? Centraliseer je opzoekingen en handelingen voor veranderingen aan je energiecontract dan op een en dezelfde site. Dat is mogelijk met het platform Energie-vergelijker.be waar je de verandering rechtstreeks kunt uitvoeren na je vergelijking.

Verhuisdienst

Van elektriciteits- of gascontract veranderen bij een verhuizing kan een hele rompslomp met zich meebrengen. Om zeker te zijn dat je niets vergeet, kun je ondersteuning vragen aan de adviseurs van Energie-Vergelijker.be. Zij zullen je helpen om deze verandering op serene wijze te regelen.

>> Lees ook: Verhuizing: wat doe ik met mijn energiecontracten?

2. De gewestelijke vergelijkers

De drie gewestelijke energieregulatoren en de nationale regulator bieden stuk voor stuk een online vergelijkingsinstrument. Die vergelijkers zijn onderworpen aan de federale wetgeving. Zo bieden ze een getrouwe weergave van de verschillende contracten die worden aangeboden door de leveranciers.

Je jaarlijkse elektriciteits- en gasverbruik invoeren volstaat om snel een ongefilterde lijst van energiecontracten op maat van je verbruik te krijgen. Die lijst omvat alle leveranciers die actief zijn in je regio.

De vier instrumenten kunnen zowel door professionele als particuliere klanten worden gebruikt.

De V-Test in Vlaanderen

In het Vlaamse Gewest heeft de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) het instrument V-TEST ontwikkeld. Dat verzekert een snelle vergelijking tussen de verschillende aanbiedingen van energieleveranciers.

Voordelen:

  • Bevat het injectietarief voor zonnepaneeleigenaars.
  • Geeft het percentage hernieuwbare energie in de energiemix weer.
  • Houdt rekening met de voordelen en tijdelijke promoties van leveranciers.

Nadelen:

  • Er wordt geen persoonlijke begeleiding of advies aangeboden.
  • Houdt ook geen rekening met het Greenpeace-klassement om het engagement van de leveranciers op het gebied van de energietransitie te meten.
  • Niet mogelijk om rechtstreeks op de site van energiecontract te veranderen.


CompaCWaPE voor Wallonië

In het Waalse Gewest heeft de CWaPE (Commission Wallonne Pour l’Énergie) een instrument met de naam CompaCWaPE ontwikkeld. Qua werking is deze vergelijker in grote lijnen vergelijkbaar met die van de CWaPE.

Voordelen:

  • Houdt rekening met de promoties van leveranciers.
  • Integreert je huidige leverancier in de analyse.
  • Geeft het percentage hernieuwbare energie in de energiemix weer.

Nadelen:

  • Er wordt geen persoonlijke begeleiding of advies aangeboden.
  • Houdt geen rekening met het Greenpeace-klassement om het engagement van de leveranciers op het gebied van de energietransitie te meten.
  • Zonnepanelen worden niet in rekening gebracht voor de vergelijking.
  • Niet mogelijk om rechtstreeks op de site van energiecontract te veranderen.

Brusim voor Brussel

In het Brusselse Gewest heeft Brugel een instrument ontwikkeld dat nauw aanleunt bij dat van zijn Waalse tegenhanger. Het werd alleen aangepast aan de Brusselse markt.

Voordelen:

  • Houdt rekening met de voordelen en promoties van leveranciers.
  • Integreert je huidige leverancier in de analyse.
  • Geeft het percentage hernieuwbare energie in de energiemix weer.
  • Analyse wordt aangepast aan eventuele zonnepanelen.

Nadelen:

  • Er wordt geen begeleiding of advies aangeboden voor consumenten.
  • Houdt geen rekening met het Greenpeace-klassement om het engagement van de leveranciers op het gebied van de energietransitie te meten.
  • Niet mogelijk om rechtstreeks op de site van energiecontract te veranderen.

CREG Scan, voor het hele land

Net als de drie gewestelijke regulatoren heeft ook de nationale energieregulator CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) zijn eigen online energieregulator ontwikkeld: de CREG Scan. Dit instrument onderscheidt zich van de gewestelijke tegenhangers doordat het je huidige contract tussen de duurste en goedkoopste aanbiedingen op de markt positioneert.

Voordelen:

  • Houdt rekening met je huidige leverancier.
  • Geeft aan hoe je huidige contract zich verhoudt tot de goedkoopste en duurste aanbiedingen op de markt.
  • Leidt je naar een erkende vergelijker zodat je desgewenst van contract kunt veranderen.

Nadelen:

  • Er wordt geen begeleiding of advies aangeboden voor consumenten.
  • Houdt geen rekening met de energiemix, noch met het Greenpeace-klassement om het engagement van de leveranciers op het gebied van de energietransitie te meten.
  • Houdt evenmin rekening met de voordelen en promoties van leveranciers.
  • Niet mogelijk om rechtstreeks op de site van energiecontract te veranderen.

Balans van de gewestelijke vergelijkingsinstrumenten

Deze instrumenten zijn wat beperkt omdat ze niet altijd rekening houden met de promoties en omdat ze geen klantenbegeleiding aanbieden. Dat neemt niet weg dat het verdienstelijke opties zijn om de aantrekkelijkheid van een aanbod na te gaan of te bedenken waar je huidige contract zich situeert t.o.v. het marktgemiddelde.

Heb je meegedaan aan een groepsaankoop voor energie, dan kan je de gewestelijke vergelijker doorgaans ook gebruiken om snel de voordelen van het aanbod te controleren.

3. Andere private energievergelijkers

Er bestaan nog tal van andere Belgische energievergelijkers op het internet, zoals aanbieders.be of CallMePower bijvoorbeeld. Ook zij bieden een vergelijking van alle tarieven van de leveranciers, evenals een klantenondersteuning, die op het ene platform al completer is dan op het andere.

Het nadeel is dat de meesten van hen niet over een CREG-label beschikken. Dat betekent dus dat je erg voorzichtig moet zijn met de weergegeven informatie of de neutraliteit van het platform. Als de vergelijker bijvoorbeeld bevoorrechte partnerschappen heeft afgesloten met een of andere leverancier, kunnen de resultaten erop gericht zijn om je naar die leverancier te leiden. Blijf dus steeds kritisch. Je bent gewaarschuwd.

Besluit: gebruik de gereguleerde energievergelijkers

Waarom je ook van energiecontract wilt veranderen, het is steeds belangrijk dat je toegang hebt tot relevante en correcte informatie.

  • Dat is steeds het geval met de vergelijkers van de vier regulatoren van het land. Zij zijn er niet op uit winst te maken en garanderen dus steeds neutraliteit en correcte informatie. Hun voornaamste voordeel is dat ze je snel een idee geven van de globale marktprijzen. Het nadeel is dat ze niet altijd rekening houden met de promoties van leveranciers en dat ze geen enkele begeleiding bieden bij je overstap.
  • Voor meer informatie en advies bij de wijziging van je contract, moet je dus voorrang geven aan een energievergelijker die door de CREG is goedgekeurd. Dat kwaliteitslabel garandeert dat het instrument even betrouwbaar is als dat van de regulatoren zelf.
  • Anderzijds raden we af om niet-gecertificeerde vergelijkers te gebruiken, omdat we twijfelen aan de kwaliteit van de aangeleverde informatie.

Tot slot, als je zelf geen stappen wil ondernemen om de energieaanbiedingen te vergelijken, of als je er gewoon geen tijd voor hebt, kun je steeds vertrouwen op de energiedeskundigen van Wikipower. Zij onderhandelen namelijk in jouw plaats de beste prijzen voor je elektriciteits- en gascontracten dankzij het concept van de groepsaankoop.

Geen tijd om de energietarieven te vergelijken? Wikipower onderhandelt een voordelig contract voor jou!

 

>> Meer informatie over de groepsaankopen van Wikipower

Je hebt nu een duidelijk beeld van de verschillende energievergelijkers in België. Welke kies jij wanneer je terug van contract wil veranderen? Laat het ons weten in de commentaarsectie.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !