energie-vergelijker.be

Welke energievergelijkers zijn betrouwbaar?

Welke energievergelijkers zijn betrouwbaar?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Welk energiecontract kies je best? Welke leveranciers bieden groene elektriciteit aan? Wat is het goedkoopste elektriciteits- of gascontract? Om al deze vragen te beantwoorden, nemen veel mensen hun toevlucht tot online vergelijkingen van energiecontracten. Maar zijn deze wel betrouwbaar? Wikipower geeft een stand van zaken van de voornaamste energievergelijkers in België.

Sinds de vrijmaking van de markt in 2007 is het aantal formules van energiecontracten op de markt (sterk) gestegen. Het zal dan ook niemand verbazen dat er al snel prijsvergelijkers opdoken om consumenten te helpen door het bos de bomen te zien.

Maar waarom is het nuttig om de elektriciteits- en gasprijzen regelmatig te controleren? Heel eenvoudig omdat deze van maand tot maand fluctueren. Als je de prijzen nooit controleert, loop je het risico om na enkele jaren veel meer te betalen dan je eigenlijk zou moeten. 

Bovendien is het – zelfs in het kader van een groepsaankoop voor energie – nuttig om de aantrekkelijkheid van het aanbod te evalueren. Je moet dan ook zeker weten dat je de juiste energievergelijker neemt om de meest betrouwbare informatie te krijgen.

Drie categorieën van online energievergelijkers

We kunnen de energievergelijkers opsplitsen in drie types:

 1. De vergelijkers van gewestelijke energieregulators (CWaPE voor Wallonië, de VREG voor Vlaanderen en Brugel voor Brussel)
 2. De private vergelijkers die zijn goedgekeurd door de CREG, de nationale regulator
 3. De niet erkende private vergelijkers

De platformen van de regulators en de vergelijkers die zijn goedgekeurd door de CREG, worden streng gecontroleerd. Bovendien bieden deze vergelijkers de garantie dat ze de normen inzake kwaliteit en onpartijdigheid respecteren en zijn ze verplicht om up-to-date tarieffiches te gebruiken. Consumenten hebben er dan ook alle belang bij om deze twee categorieën voorrang te geven. De niet-erkende vergelijkers garanderen niet dezelfde nauwkeurigheid. Je loopt dus het risico op rekenfouten of een gebrek aan nauwkeurigheid in de updates van de prijzen.

1. De gewestelijke vergelijkers

De drie gewestelijke energieregulators en de nationale regulator bieden stuk voor stuk een online vergelijkingsinstrument. Die vergelijkers zijn onderworpen aan de federale wetgeving. Zo bieden ze een getrouwe weergave van de verschillende contracten die worden aangeboden door de leveranciers.

Je jaarlijkse elektriciteits- en gasverbruik invoeren volstaat om snel een ongefilterde lijst van energiecontracten op maat van je verbruik te krijgen. Die lijst omvat alle leveranciers die actief zijn in je regio.

Tot slot geven we nog mee dat de vier instrumenten zowel door particuliere als zakelijke klanten kunnen worden gebruikt.

CompaCWaPE voor Wallonië

In het Waalse Gewest heeft de CWaPE (Commission Wallonne Pour l’Énergie) een instrument met de naam CompaCWaPE ontwikkeld. Dat verzekert een snelle vergelijking tussen de verschillende aanbiedingen van energieleveranciers.

Voordelen:

 • Het instrument houdt rekening met de promoties van leveranciers.
 • Het integreert je huidige leverancier in de analyse.
 • Het geeft het percentage hernieuwbare energie in de energiemix weer.

Nadelen:

 • Er wordt geen begeleiding of advies aangeboden voor consumenten.
 • Het instrument houdt geen rekening met het Greenpeace-klassement om het engagement van de leveranciers op het gebied van de energietransitie te meten.
 • Je zonnepanelen worden niet in rekening gebracht voor de vergelijking.
 • Het is niet mogelijk om rechtstreeks op de site van energiecontract te veranderen.

V-TEST voor Vlaanderen

In het Vlaamse Gewest heeft de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) het instrument V-TEST ontwikkeld. Qua werking is deze vergelijker in grote lijnen vergelijkbaar met die van de CWaPE.

Voordelen:

 • Het instrument houdt rekening met het feit of je al dan niet zonnepanelen hebt.
 • Het geeft het percentage hernieuwbare energie in de energiemix weer.

Nadelen:

 • Er wordt geen begeleiding of advies aangeboden voor consumenten.
 • Het instrument houdt geen rekening met de voordelen en tijdelijke promoties van leveranciers.
 • Het houdt ook geen rekening met het Greenpeace-klassement om het engagement van de leveranciers op het gebied van de energietransitie te meten.
 • Het is niet mogelijk om rechtstreeks op de site van energiecontract te veranderen.

Brusim voor Brussel

In het Brusselse Gewest heeft Brugel een instrument ontwikkeld dat nauw aanleunt bij dat van zijn Waalse tegenhanger. Het werd alleen aangepast aan de Brusselse markt.

Voordelen:

 • Het instrument houdt rekening met de voordelen en promoties van leveranciers.
 • Het integreert je huidige leverancier in de analyse.
 • Het geeft het percentage hernieuwbare energie in de energiemix weer.
 • Als je prosument bent (eigenaar van fotovoltaïsche panelen), wordt de analyse aangepast.

Nadelen:

 • Er wordt geen begeleiding of advies aangeboden voor consumenten.
 • Het instrument houdt geen rekening met het Greenpeace-klassement om het engagement van de leveranciers op het gebied van de energietransitie te meten.
 • Het is niet mogelijk om rechtstreeks op de site van energiecontract te veranderen.

CREG Scan, voor het hele land

Net als de drie gewestelijke regulatoren heeft ook de nationale energieregulator CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) zijn eigen online energieregulator ontwikkeld: de CREG Scan. Dit instrument onderscheidt zich van de gewestelijke tegenhangers doordat het je huidige contract tussen de duurste en goedkoopste aanbiedingen op de markt positioneert.

Voordelen:

 • Het instrument houdt rekening met je huidige leverancier.
 • Het geeft aan hoe je huidige contract zich verhoudt tot de goedkoopste en duurste aanbiedingen op de markt.
 • Het leidt je naar een erkende vergelijker zodat je desgewenst van contract kunt veranderen.

Nadelen:

 • Er wordt geen begeleiding of advies aangeboden voor consumenten.
 • Het instrument houdt geen rekening met de energiemix, noch met het Greenpeace-klassement om het engagement van de leveranciers op het gebied van de energietransitie te meten.
 • Het houdt evenmin rekening met de voordelen en promoties van leveranciers.
 • Je zonnepanelen worden niet in rekening gebracht voor de vergelijking.
 • Het is niet mogelijk om rechtstreeks op de site van energiecontract te veranderen.
 •  

Balans van de gewestelijke vergelijkingsinstrumenten

Deze instrumenten zijn wat beperkt omdat ze niet altijd rekening houden met de promoties en omdat ze geen klantenbegeleiding aanbieden. Toch kunnen we deze vergelijkers aanbevelen als je simpelweg de aantrekkelijkheid van een aanbod wil nagaan of wil weten waar je huidige contract zich situeert ten opzichte van het marktgemiddelde. Wanneer je hebt deelgenomen aan een groepsaankoop voor energie kan je de vergelijker van je gewestelijke regulator doorgaans ook gebruiken om snel de voordelen van het aanbod te controleren.

2. De vergelijkers erkend door de CREG

De gewestelijke vergelijkers hebben voornamelijk als doel om een trouw beeld te geven van de markt, en niet om de consument te helpen om van contract te veranderen. Daartoe moet je je richten tot een private vergelijker, en meerbepaald de vergelijkers die het kwaliteitslabel van de CREG hebben gekregen.

Op dit ogenblik is er maar een die deze accreditatie heeft gekregen. Dat is energie-vergelijker.be. Deze vergelijker biedt je onder meer de volgende voordelen:

CREG Kwaliteitslabel
 • Een kwalitatief engagement, gecertificeerd door de CREG, een neutrale federale entiteit.
 • Een gepersonaliseerde begeleiding via telefoon, e-mail of online chat.
 • Houdt rekening met het Greenpeace-klassement om een grotere transparantie te verzekeren betreffende het ecologische engagement van de energieleveranciers.
 • Houdt rekening met de promoties, kortingen en tijdelijke voordelen.
 • Biedt een servicedienst in geval van problemen.
 • Biedt de mogelijkheid om rechtstreeks van contract te veranderen.
 • Heeft een verhuisdienst

CREG-label

Het CREG-label garandeert dat de instelling onafhankelijk is t.o.v. de leveranciers van elektriciteit en aardgas.

Om van dit label te genieten, moet het platform:

 • duidelijke informatie over de dienstverlening verstrekken
 • de gebruiker een intuïtieve en gebruiksvriendelijke service aanbieden
 • nauwkeurig zijn en waarachtige, complete, correcte, relevante en up-to-date informatie aanleveren
 • en verantwoord omgaan met de informatie die van de gebruiker komt en de informatie die aan hem wordt overgemaakt.

Dit label geeft je ook de zekerheid dat je exacte, bijgewerkte en neutrale informatie raadpleegt.

>> Lees ook: Energie-Vergelijker.be en CREG Scan: twee onmisbare tools bij de keuze van het meest voordelige energiecontract

Gepersonaliseerde begeleiding

Als je vragen hebt over de aanbiedingen op de website van de energievergelijker, kun je steeds gratis contact opnemen met een adviseur. Deze zal je verbruik en behoeften analyseren en het aanbod selecteren dat het meest geschikt is voor jouw profiel.

Houdt rekening met de Greenpeace-rangschikking

Al jarenlang beschikt de vereniging Greenpeace over een klassement dat aangeeft welke leveranciers de ‘groenste’ van België zijn. Voor consumenten die veel belang hechten aan de energietransitie, gaat het om waardevolle informatie die de keuze van de leverancier mee zal bepalen.

Promoties en voordelen

Het gebeurt vaak dat leveranciers welkomstvoordelen bieden om nieuwe klanten aan te trekken. Dat is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de keuze van je contract. Sommige van die promoties zijn bovendien enkel toegankelijk via de website van de vergelijker. Om van de beste voorwaarden te genieten, heb je er dus alle belang bij om een vergelijker te kiezen die rekening houdt met die promoties.

Servicedienst

Veranderen van leverancier kan soms problemen opleveren, zowel qua facturatie als qua communicatie. Daarom staan de adviseurs van energie-vergelijker.be gratis tot je dienst nadat je je contract hebt overgezet en volgen ze je dossier verder op.

Een enkel platform om de overstap naar een ander energiecontract te regelen

Ben je het beu om van de ene site naar de andere – of nog erger van de ene adviseur naar de andere – te worden gestuurd om je energiecontracten te beheren? Centraliseer je opzoekingen en handelingen voor veranderingen aan je energiecontract dan op een en dezelfde site. Dat is mogelijk met het platform energie-vergelijker.be waar je de verandering rechtstreeks kunt uitvoeren na je vergelijking.

Verhuisdienst

Van elektriciteits- of gascontract veranderen bij een verhuizing kan een hele rompslomp met zich meebrengen. Om zeker te zijn dat je niets vergeet, kun je ondersteuning vragen aan de adviseurs van energie-vergelijker.be. Zij zullen je helpen om deze verandering op serene wijze te regelen.

>> Lees ook: Verhuizing: wat doe ik met mijn energiecontracten?

3. Andere private energievergelijkers

Er bestaan nog tal van andere Belgische energievergelijkers op het internet: aanbieders.be, CallMePower, MijnEnergie.be, enz. Ook zij bieden een vergelijking van alle tarieven van de leveranciers, evenals een klantenondersteuning, die op het ene platform al completer is dan op het andere.

Het nadeel is dat ze niet allemaal over een CREG-label beschikken. Dat betekent dus dat je erg voorzichtig moet zijn met de weergegeven informatie of de neutraliteit van het platform. Als de vergelijker bijvoorbeeld bevoorrechte partnerschappen heeft afgesloten met een of andere leverancier, kunnen de resultaten erop gericht zijn om je naar die leverancier te leiden. Blijf dus steeds kritisch. Je bent gewaarschuwd.

Besluit: gebruik de gereguleerde energievergelijkers

Welke reden je ook heeft aangezet om van energiecontract te veranderen, het is steeds belangrijk dat je toegang hebt tot relevante en correcte informatie.

 • Dat is steeds het geval met de vergelijkers van de vier regulatoren van het land. Door hun karakter zijn ze steeds gehouden aan de neutraliteit en de weergave van correcte informatie. Hun voornaamste voordeel is dat ze je snel een idee geven van de globale marktprijzen. Het nadeel is dat ze niet altijd rekening houden met de promoties van leveranciers en dat ze geen enkele begeleiding bieden bij je overstap.
 • Voor meer informatie en advies bij de wijziging van je contract, moet je dus voorrang geven aan een energievergelijker die door de CREG is goedgekeurd. Dat kwaliteitslabel garandeert dat het instrument even betrouwbaar is als dat van de regulatoren zelf.
 • Anderzijds raden we af om niet-gecertificeerde vergelijkers te gebruiken, omdat we twijfelen aan de kwaliteit van de aangeleverde informatie.

Tot slot, als je zelf geen stappen wil ondernemen om de energieaanbiedingen te vergelijken, of als je er gewoon geen tijd voor hebt, kun je steeds vertrouwen op de energiedeskundigen van Wikipower. Zij onderhandelen namelijk in jouw plaats de beste prijzen voor je elektriciteits- en gascontracten dankzij het concept van groepsaankopen.

Geen tijd om de energietarieven te vergelijken? Wikipower onderhandelt een voordelig contract voor jou!

 

>> Meer informatie over de groepsaankopen van Wikipower

Je hebt nu een duidelijk beeld van de verschillende energievergelijkers in België. Welke kies jij wanneer je terug van contract wil veranderen? Laat het ons weten in de commentaarsectie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om uw energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

facture d'énergie en télétravail

Thuiswerken – wat met mijn energiefactuur?

Je werkt nu al een tijdje van thuis uit, maar heb je al eens nagedacht over de impact daarvan op je energiefactuur? Wij maakten de som en geven tips!

Je energiefactuur controleren

4 initiatieven om weer baas te worden over je energiefactuur

Hoe verlaag je jouw energiefactuur? Het is een vraag die duizenden Belgische huishoudens zich stellen. Maar een antwoord blijft vaak uit. Toch kan je – of het nu gaat om verlichting of verwarming – met enkele eenvoudige gewoonten weer controle krijgen over je energiebudget. Wij bundelden 4 tips die je helpen een verlichte consument te worden.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !