light year one

Lightyear One: de elektrische zonneauto met een autonomie van 725 km

Lightyear One: de elektrische zonneauto met een autonomie van 725 km

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
De eerste auto die over lange afstand op zonne-energie rijdt, werd vorig jaar in juni voorgesteld in Nederland. De Lightyear One mag uitpakken met minstens 400 km en maximaal 725 km autonomie dankzij zonne-energie.

De eerste auto die over lange afstand op zonne-energie rijdt, werd vorig jaar in juni voorgesteld in Nederland. De Lightyear One mag uitpakken met minstens 400 km en maximaal 725 km autonomie dankzij zonne-energie. Hij werd in 2016 ontwikkeld door een leerling van Solar Team Eindhoven (Nederland), dat de Bridgestone World Solar Challenge wegkaapte in 2013, 2015 en 2017. Het design ontsproot aan het creatieve genie van … een Belg, Lowie Vermeersch.

 

Hoe werkt het?

Lightyear One, een elektrische gezinswagen met 5 plaatsen, laadt helemaal vanzelf op dankzij de energie van de zon. Het voertuig heeft een onafhankelijke vierwielaandrijving om het energieverlies in het circuit tussen de motor en het wiel te optimaliseren. Het dak en de motorkap zijn voorzien van 5 m² aan zonnecellen met veiligheidsglas. Het grote voordeel van deze auto is dus zijn autonomie van wel 725 km. Met zijn zonnecollectors kan hij zich, zij het slechts gedeeltelijk, al rijdend opladen.

Hij laadt ook sneller dan een elektrische auto aan eender welk stopcontact. Lox Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear, legt uit: “Hij kan tot wel 400 km per nacht opladen aan een gewoon stopcontact. […] Met onze auto willen we vooral de grote hiaten van elektrische auto’s wegwerken. Uit studies blijkt dat consumenten die de aankoop van een elektrische wagen overwegen zich vooral zorgen maken over de autonomie en het gebrek aan laadmogelijkheden.

 

400 tot 725 km autonomie

De Nederlandse start-up schat dus een autonomie van 400 tot 725 km, afhankelijk van de omstandigheden. Voorbeelden: in Rotterdam (Nederland) zou 40% van de jaarlijkse 20.000 km op zonne-energie kunnen worden afgelegd. In Luik zou een Lightyear 32 km/dag op zonne-energie kunnen afleggen in de zomer, maar slechts 7 km/dag in de winter. In Madrid (Spanje) zou dit respectievelijk 55 en 17 kilometer zijn.

Benieuwd naar uw woonplaats? Ga naar de officiële website en maak een schatting van de autonomie zonder de batterij te herladen.

Voiture solaire Lightyear One estimation autonomie Liège

 

Eerste leveringen vanaf 2021

Lightyear One zal op heel beperkte schaal worden geproduceerd en zal niet mals zijn voor de portemonnee. De eerste leveringen voor de editie ‘Pionier’, beperkt tot 500 exemplaren, worden tegen 2021 verwacht voor een prijs van € 119.000 excl. btw of een lease van € 1879/maand. De auto zal worden geproduceerd in Helmond (Nederland).

Andere opties voor zonneauto’s

De Lightyear is niet het eerste project van dit genre op de markt. In Duitsland kan bij Sono Motors de Sion worden besteld voor de som van € 25.500. Het is een elektrische monovolume die ook gedeeltelijk kan opladen via zonne-energie maar dan met een autonomie die is beperkt tot 250 km.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !