elektrische steps

Elektrische steps in opmars, maar niet in alle landen even geliefd

Elektrische steps in opmars, maar niet in alle landen even geliefd

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

De toekomst is nu: hoverboards, segways, gyropods en monowielen zijn geen uitzondering meer in het straatbeeld. Misschien heb jij ook wel al eens raar opgekeken van één van die alternatieve transportmiddelen

Bij die alternatieve transportmiddelen horen ook bijvoorbeeld elektrische steps. Erg leuk, maar mag je met die elektrische steps wel zomaar de weg op? Bij nieuwe technologie horen ook sensibiliseringscampagnes, verplichtingen en gedragsregels, opdat het verkeer steeds in vlotte banen kan blijven lopen.

Benieuwd naar meer tips om je energie-impact te verlagen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Wikipower!

Elektrische steps in opmars in België

Wanneer het terug mooi weer wordt, zie je ook op de straten overal elektrische steps verschijnen. Van verhuurbare elektrische steps tot uitleensteps in toeristische bureaus: elektrische steps slaan aan, en dat bij alle leeftijden. Jonge kinderen vinden ze vooral erg speels, voor minder mobiele oude mensen zijn ze een handig hulpmiddel om de mobiliteit te verbeteren. 

Elektrische steps zijn opplooibaar en compact en daarom bijzonder flexibel en makkelijk om mee te nemen. Deze nieuwe “voortbewegingstoestellen” zijn ook redelijk milieuvriendelijk. In Brussel alleen al maken zo’n 125.000 mensen gebruik van elektrische steps. Dat wil helaas ook zeggen dat er met elektrische steps meer ongevallen zijn dan vroeger. Reden te meer om je te informeren over het correct gebruik van die elektrische steps.

Preventieve maatregelen om dit vervoersmiddel milieuvriendelijk te houden

In België bestaat er geen echt wettelijk kader voor het gebruik van deze elektrische steps. De meeste gemeentes zetten momenteel vooral in op preventie. Zo stellen sommigen van hen charters op voor het goed gedrag van de operatoren en de gebruikers van die gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. In bepaalde steden is een beperking van het aantal elektrische steps van toepassing.

Ook VIAS, het Belgisch instituut voor de verbetering van de verkeersveiligheid, zette preventieve acties op potten rondom veiligheid op elektrische steps. Zo hopen zij het verkeer veiliger en efficiënter te maken.

Tips om je beschaafd voort te bewegen

Gebruik je gezond verstand en blijf vooral beleefd. Volgende tips in het bijzonder zijn van toepassing op elektrische steps:

 • sluit een verzekering af: sinds 1 juni 2019 volstaat een familiale verzekering. Daarvoor was een autoverzekering verplicht;
 • respecteer de wegcode;
 • geef de voorkeur aan producten met de CE-markering;
 • blijf conform de richtlijnen van de fabricant: gebruiksinstructies, gewichtsbeperkingen…;
 • voor je je in het verkeer begeeft, leer je het voertuig te bedienen, volg misschien zelfs een aantal lessen;
 • draag een helm en eventueel andere bescherming;
 • respecteer de snelheidsbeperking (maximaal 25 km/uur op de steenweg);
 • blijf bij voorkeur van de stoep. Rijd je er toch, ga dan niet sneller dan 5 km/uur en respecteer voetgangers.
 • parkeer je met respect voor andere weggebruikers;
 • gun kinderen geen toegang tot dit type voertuig.

De ene regio is de andere niet als het op elektrische steps aankomt

Bij ons is Brussel sowieso al strenger dan andere steden wat het parkeren van elektrische steps betreft. Zo heeft Brussel het achterlaten van elektrische steps in bepaalde delen van de stad verboden. Er zouden boetes tot 2000 euro aangerekend kunnen worden.

Frankrijk neemt maatregelen op nationaal niveau en richt zich tot de gebruiker zelf. Zo is het gebruik verboden voor kinderen onder de 8 jaar.

Bij onze noorderburen zijn maar enkele types step toegelaten op de openbare weg.  Je mag er in Nederland ook in geen geval mee op de stoep rijden

Zowel op wettelijk vlak als op vlak van verzekeringen beweegt er echter heel wat. Voor je op je elektrische step stapt informeer jij je dus maar beter over de regelgeving die van toepassing is in de streek waar jij wil gaan rondrijden.

Blijf geïnformeerd! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om elke maand info te krijgen over je ecologische voetafdruk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
 1. Bruno

  20/07/2021

  Kan dit luie volkje niet gewoon fietsen?

  Al die elektrische één- of tweewielers zijn natuurlijk een energiebesparing t.o.v. de gekende vierwielers. Maar het zijn energievreters in vergelijking met een klassieke fiets. Oja, fietsen kost natuurlijk een heel klein beetje moeite …

  • Anna De Smet

   20/07/2021

   Mensen kiezen niet alleen uit luiheid voor een elektrische fiets, maar ook o.a. omdat ze ouder en/of minder mobiel zijn. Gewone fietsen blijven inderdaad het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel! 🙂

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Groepsaankoop concept - Wikipower - header

Zo bespaar je met een groepsaankoop

Eendracht maakt macht … en verlaagt ook je facturen! Op dat samenwerkingsprincipe zijn de groepsaankopen gestoeld. Of het nu gaat om elektriciteit, gas, isolatie, zonnepanelen of telefoon- en internetabonnementen … Je kan veel interessantere prijzen verkrijgen door deel te nemen aan een groepsaankoop! Maar hoe gaat dit in zijn werk? Dat leggen wij je uit.

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !