elektrische steps

Elektrische steps in opmars, maar niet in alle landen even geliefd

Elektrische steps in opmars, maar niet in alle landen even geliefd

De toekomst is nu: hoverboards, segways, gyropods en monowielen zijn geen uitzondering meer in het straatbeeld. Misschien heb jij ook wel al eens raar opgekeken van één van die alternatieve transportmiddelen

Bij die alternatieve transportmiddelen horen ook bijvoorbeeld elektrische steps. Erg leuk, maar mag je met die elektrische steps wel zomaar de weg op? Bij nieuwe technologie horen ook sensibiliseringscampagnes, verplichtingen en gedragsregels, opdat het verkeer steeds in vlotte banen kan blijven lopen.

Benieuwd naar meer tips om je energie-impact te verlagen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Wikipower!

Elektrische steps in opmars in België

Wanneer het terug mooi weer wordt, zie je ook op de straten overal elektrische steps verschijnen. Van verhuurbare elektrische steps tot uitleensteps in toeristische bureaus: elektrische steps slaan aan, en dat bij alle leeftijden. Jonge kinderen vinden ze vooral erg speels, voor minder mobiele oude mensen zijn ze een handig hulpmiddel om de mobiliteit te verbeteren. 

Elektrische steps zijn opplooibaar en compact en daarom bijzonder flexibel en makkelijk om mee te nemen. Deze nieuwe “voortbewegingstoestellen” zijn ook redelijk milieuvriendelijk. In Brussel alleen al maken zo’n 125.000 mensen gebruik van elektrische steps. Dat wil helaas ook zeggen dat er met elektrische steps meer ongevallen zijn dan vroeger. Reden te meer om je te informeren over het correct gebruik van die elektrische steps.

Preventieve maatregelen om dit vervoersmiddel milieuvriendelijk te houden

In België bestaat er geen echt wettelijk kader voor het gebruik van deze elektrische steps. De meeste gemeentes zetten momenteel vooral in op preventie. Zo stellen sommigen van hen charters op voor het goed gedrag van de operatoren en de gebruikers van die gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. In bepaalde steden is een beperking van het aantal elektrische steps van toepassing.

Ook VIAS, het Belgisch instituut voor de verbetering van de verkeersveiligheid, zette preventieve acties op potten rondom veiligheid op elektrische steps. Zo hopen zij het verkeer veiliger en efficiënter te maken.

Tips om je beschaafd voort te bewegen

Gebruik je gezond verstand en blijf vooral beleefd. Volgende tips in het bijzonder zijn van toepassing op elektrische steps:

  • sluit een verzekering af: sinds 1 juni 2019 volstaat een familiale verzekering. Daarvoor was een autoverzekering verplicht;
  • respecteer de wegcode;
  • geef de voorkeur aan producten met de CE-markering;
  • blijf conform de richtlijnen van de fabricant: gebruiksinstructies, gewichtsbeperkingen…;
  • voor je je in het verkeer begeeft, leer je het voertuig te bedienen, volg misschien zelfs een aantal lessen;
  • draag een helm en eventueel andere bescherming;
  • respecteer de snelheidsbeperking (maximaal 25 km/uur op de steenweg);
  • blijf bij voorkeur van de stoep. Rijd je er toch, ga dan niet sneller dan 5 km/uur en respecteer voetgangers.
  • parkeer je met respect voor andere weggebruikers;
  • gun kinderen geen toegang tot dit type voertuig.

De ene regio is de andere niet als het op elektrische steps aankomt

Bij ons is Brussel sowieso al strenger dan andere steden wat het parkeren van elektrische steps betreft. Zo heeft Brussel het achterlaten van elektrische steps in bepaalde delen van de stad verboden. Er zouden boetes tot 2000 euro aangerekend kunnen worden.

Frankrijk neemt maatregelen op nationaal niveau en richt zich tot de gebruiker zelf. Zo is het gebruik verboden voor kinderen onder de 8 jaar.

Bij onze noorderburen zijn maar enkele types step toegelaten op de openbare weg.  Je mag er in Nederland ook in geen geval mee op de stoep rijden

Zowel op wettelijk vlak als op vlak van verzekeringen beweegt er echter heel wat. Voor je op je elektrische step stapt informeer jij je dus maar beter over de regelgeving die van toepassing is in de streek waar jij wil gaan rondrijden.

Blijf geïnformeerd! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om elke maand info te krijgen over je ecologische voetafdruk.

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

kaart-locatie-groepsaankoop-in-je-buurt-wikipower

Vind een groepsaankoop in je buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je graag! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in
de verste hoeken van West-Vlaanderen of in de heuvels van Luxemburg woont. Er is altijd wel een groepsaankoop in je buurt. Ontdek onze acties in jouw gemeente!

familie - groepsaankoop energie - header

De vier redenen om mee te doen aan een groepsaankoop energie

Hoe kun je je energiefactuur makkelijk verlagen? Het antwoord ligt waarschijnlijk in de groepsaankopen energie. Deze solidaire initiatieven maken het leven van duizenden Belgische huishoudens eenvoudiger en staan hen in staat hun elektriciteis- en gasfacturen fors te verlagen. Ontdek in dit artikel de vier belangrijkste voordelen van groepsaankopen en waarom je eraan zou moeten deelnemen.

consommation-electricite-belgique

Analyse van het elektriciteitsverbruik in België

Tussen 2020 en 2021 is de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen met meer dan € 700 gestegen. De oorzaak? De sterke stijging van de energieprijzen op de groothandelsmarkten, als gevolg van het economische herstel na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne. Hoe zit dat in 2022? Is België steeds het land waar de elektriciteitsfactuur het duurst is t.o.v. de buurlanden? Kun je iets doen om je facturen te verlagen? Wikipower onderzoekt het voor je!

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

LOGO WIKIPOWER-01

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !