Analyse : afschaffing van het uitgebreide sociaal tarief voor de verhoogde tegemoetkoming

Afschaffing uitgebreid sociaal tarief bij verhoogde tegemoetkoming: jaarlijkse factuur van € 1.771 naar meer dan € 2.350

Afschaffing uitgebreid sociaal tarief bij verhoogde tegemoetkoming: jaarlijkse factuur van € 1.771 naar meer dan € 2.350

Vanaf 1 juli 2023 is het afgelopen met het uitgebreid sociaal tarief. Honderdduizenden consumenten zullen binnenkort een publiek tarief moeten kiezen in een energiemarkt waar het goedkoopste contract op jaarbasis € 590 meer bedraagt dan dat aan het sociaal tarief. En met een prijsverschil van wel € 600 tussen het aanbod van de duurste en de voordeligste leverancier, zal het zaak zijn om de juiste keuze te maken. Als je bedenkt dat het maken van een prijsvergelijking heel technisch is geworden, is het aanbod van de groepsaankoop van Wikipower een interessant alternatief.

Het uitgebreid sociaal tarief voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming (RVT-statuut) vervalt vanaf 30 juni 2023. Het was één van de voornaamste maatregelen die soelaas moesten bieden voor de recordstijging van de energieprijzen in 2021 en 2022. Door de uitbreiding van het sociaal tarief konden ongeveer 300.000 gasverbruikers en 500.000 elektriciteitsverbruikers tijdens de energiecrisis geholpen worden. 

Sociaal tarief verhoogde tegemoetkoming: een crisismaatregel...

De maatregel, die begin 2021 werd genomen in het kader van de coronacrisis, werd meermaals verlengd. Dankzij het uitgebreid sociaal tarief voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, hoefden gezinnen met een beperkt inkomen begin 2023 ‘maar’ 7,1 % van hun inkomen te spenderen aan elektriciteit en gas, net iets meer dus dan gezinnen met een gemiddeld inkomen (6,9 %), na aftrek van de woonlasten. 

In onze buurlanden zag de situatie er minder rooskleurig uit: gemiddeld gaven de armste gezinnen in Nederland 16% van hun inkomen uit aan energie, in Frankrijk 22%, in Duitsland 24% en in het Verenigd Koninkrijk zelfs 36%.

...maar dan wel een tijdelijke

Zoals eerder aangehaald, zal het uitgebreid sociaal tarief voor personen met een verhoogde tegemoetkoming op 1 juli 2023 afgeschaft worden. Dat wil niet zeggen dat al wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming zijn recht op het uitgebreid sociaal tarief op dat moment verliest. Wel is het zo dat het RVT-statuut vanaf dan niet langer een afdoende voorwaarde zal zijn om er aanspraak op te maken. Als je van energieleverancier zou willen vranderen en je zeker wilt zijn dat je nieuwe contract begint te lopen vanaf 1 juli, sluit je het best af vóór 31 mei 2023 aangezien je je oude contract minstens één maand op voorhand moet opzeggen.

Aangezien het sociaal tarief inhoudt dat je de laagste prijs in de markt neertelt voor elektriciteit en gas, moeten burgers die het recht erop verliezen er rekening mee houden dat ze meer zullen moeten betalen; enerzijds voor de energie zelf, anderzijds voor de ermee gepaard gaande kosten, taksen en vaste vergoeding, die met het sociaal tarief zo minimaal mogelijk worden gehouden. 

Volgens de geldende regelgeving zijn leveranciers verplicht om personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming en tijdelijk aanspraak maakten op het uitgebreid sociaal tarief, te doen overschakelen op hun laagste tarieven. Nochtans kan het prijsverschil aanzienlijk zijn. Overigens is het minst dure aanbod vaak een 100% digitaal aanbod, waarbij de klant geen recht heeft op papieren facturen of een telefonisch bereikbare klantendienst.  

Je bent van plan om van leverancier te veranderen? Doe mee aan een groepsaankoop en profiteer van exclusieve promoties!

Einde uitgebreid sociaal tarief verhoogde tegemoetkoming: vergelijking van het marktaanbod

Laten we voor de belangrijkste leveranciers bekijken hoe groot het verschil zou kunnen zijn tussen het goedkoopste contract in mei 2023 en het sociaal tarief voor een gemiddeld gezin (inwoner van Antwerpen).

Onderstaande berekeningen werden uitgevoerd op basis van het door de CREG (federale regulator) aanbevolen verbruik voor een gemiddeld gezin. Het gaat om 3.500 kWh voor elektriciteit (met een enkelvoudige meter) en 17.000 kWh voor gas. Aangezien het sociaal tarief berekend is voor het lopende kwartaal en niet in functie van toekomstige waarden, deden we onze berekeningen op basis van de laatst gekende waarden voor elk van de contracten (CREG-methode). 

In de simulatie werd uitgegaan van het goedkoopste aanbod per leverancier, meestal een 100% digitaal aanbod, waarbij de klant geen recht heeft op papieren facturen of een telefonische klantendienst. Niettegenstaande, zou een leverancier ook een ander dan het hier afgebeelde contract kunnen aanbieden aan personen met een verhoogde tegemoetkoming die vanaf 1 juli geen aanspraak meer maken op het uitgebreid sociaal tarief.

Afschaffing van het uitgebreide sociaal tarief voor de verhoogde tegemoetkoming - vergelijking van marktaanbod

In mei 2023 zou een jaarlijkse factuur aan een sociaal tarief van zowat € 1.771 eerder oplopen tot een bedrag van € 2.362 bij de minst dure leverancier (uitgezonderd promoties). Dat is dus € 590 meer per jaar, oftewel een contract dat 33% duurder is dan een contract aan het sociaal tarief. Bovendien gaat het om een online-aanbod, waarbij de klant niet de keuze heeft papieren facturen te ontvangen of de klantendienst per telefoon te contacteren. Volgens ons onderzoek biedt de duurste leverancier zelfs een contract aan dat geraamd wordt op € 2.962. In dat geval betaal je dus 67% meer dan met het sociaal tarief.

Een niet te verwaarlozen extra kost is de vaste vergoeding. Het komt neer op een soort abonnementskost die je dient te betalen voor een commercieel gas- of elektriciteitscontract. Deze vergoeding kan ofwel in één keer integraal gefactureerd worden ofwel pro rata in functie van de tijd dat je contract loopt. Vaak wordt de vaste vergoeding na 6 maanden een pro rata vergoeding. Daar waar je met het sociaal tarief helemaal géén vergoeding betaalt, kan deze bij het duurste contract uit de vergeljiking oplopen tot het zesvoudige!

Blijf je graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes en besparingsmogelijkheden in de energiemarkt? Abonneer je op onze nieuwsbrief om het belangrijkste nieuws direct in je inbox te ontvangen.

Oplossingen voor getroffen consumenten

Uiteraard hebben we deze vergelijking gemaakt op basis van een standaardverbruik (zie hoger). Iedereen heeft een verschillend verbruikersprofiel en de beste manier om te achterhalen welk contract het best bij je noden en je budget past, is door het marktaanbod te vergelijken met behulp van een gratis dienst als Energie-Vergelijker.be, een door de CREG gecertificeerde prijsvergelijkerVia dit platform kan je trouwens profiteren van eventuele promoties en direct switchen naar een nieuw contract.  

De groepsaankoop van Wikipower in mei 2023

Voor wie geen tijd of zin heeft om te vergelijken, bestaat er een alternatief om te profiteren van tarieven onder de marktprijzen: de groepsaankoop! Dankzij de kracht van de groep slagen de energie-experts van Wikipower erin om op regelmatige basis zeer competitieve contracten binnen te halen waarmee gezinnen in heel België kunnen besparen op hun energiefacturen

Voor het lopende aanbod van de groepsaankoop bedragen de tarieven voor 100% groene elektriciteit en voor gas respectievelijk c€ 13,02/kWh en c€ 4,81/kWh. Met de netwerkkosten en de verschillende taksen erbij wordt de jaarlijkse factuur voor een gemiddeld gezin geschat op  2.274. Geïnteresseerd in deze tarieven? Je kan er nog tot en met 31 mei 2023 op intekenen! Je kan je gratis en zonder verbintenis inschrijven om een aanbod op maat te ontvangen en te ontdekken hoeveel je kan besparen. Nadien beslis je zelf of je al dan niet ingaat op het voorstel. 

En als kers op de taart zal de verplichte vaste vergoeding pro rata aangerekend worden vanaf het begin van je contract en zal je kosteloos kunnen kiezen hoe je je facturen wenst te ontvangen (per post of digitaal), wanneer je ze betaalt (maandelijks of per kwartaal), en hoe je de klantendienst kan contacteren (per telefoon of mail).

Belangrijke data voor de groepsaankoop

Inschrijving

Eenvoudig, snel en gratis! Verlenging: schrijf je vrijblijvend in voor de lopende groepsaankoop van elektriciteit en gas.

31 mei 2023

Aanbesteding

We brengen de leveranciers in concurrentie om de beste tarieven te bekomen. We zorgen voor alles!

31 maart 2023

Ontvangst

Ontdek in enkele muisklikken het aanbod dat we voor jou verkregen hebben en hoeveel je ermee kunt besparen.

Half april 2023

Bevestiging

Bevalt het aanbod je? Dan hoef je het enkel nog te aanvaarden. We regelen alle administratieve stappen voor je.

31 mei 2023

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!
4.5/5

4,5 van de 1265 Googlereviews

Meer artikels over hetzelfde thema

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Votre newsletter

Pour bien recevoir nos e-mails, nous vous invitons à ajouter “info@wikipower.be” à votre carnet d’adresses.

Votre newsletter

Un problème est survenu.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele slimme ideetjes meer: groepsaankopen, voorkeurstarieven, tips & tricks voor een lager energieverbruik, bijstand op maat.

Je nieuwsbrief

Om onze e-mails goed te ontvangen, raden we je aan om “info@wikipower.be” toe te voegen aan uw adressenbestand.

Je nieuwsbrief​

Er was een probleem.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !