Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Wanneer na een harde winter en voorzichtige lente eindelijk de zon door de wolken breekt, is dat voor ons allemaal een groot plezier. Voor mensen met zonnepanelen is dat nog meer het geval. En heb je nog geen zonnepanelen, dan krijg je bij goed weer misschien wel zin om er te installeren om zo ook van een mooi rendement op je stroomfactuur te kunnen profiteren. Een zinnige beslissing, want gemiddeld kan je van je zonnepanelen zo’n 30 jaar profiteren en beginnen ze al na 10 jaar te renderen

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je als een kip zonder kop zonnepanelen moet aanschaffen, want het gaat om een fikse investering. Voor je zonnepanelen koopt of je inschrijft voor onze groepsaankoop, check je dus of je dak al geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen en groene stroom aan te maken. Zijn er misschien energierenovatiewerken nodig? Moet de structuur verstevigd worden of het elektrisch circuit herzien worden?

Om orde in die chaos te scheppen, heeft Wikipower 6 essentiële aspecten op een rijtje gezet die belangrijk zijn om te bepalen of je dak geschikt is voor zonnepanelen.

Tips nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Onze energie-experts staan klaar om voor jou een geschikte installateur te vinden! Neem gratis contact op met al je vragen.

1. De richting en hellingsgraad van je dak

Hellingsgraad en richting van je dak zijn het fundament van je installatie. Is je dak op het noorden gericht en te steil of te plat, dan riskeer je dat je installatie niet erg goed zal renderen.

Idealiter voldoet je dak aan volgende criteria:

  • gericht naar het zuiden;
  • met een hellingsgraad van 30 à 35°.

Dat het niet aan deze voorwaarden voldoet wil nog niet zeggen dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen! Eigenlijk kun je met de meeste richtingen een mooi rendement garanderen.

De enige uitzonderingen daarop zijn een dak dat op het noorden gericht is of een dak met een hellingsgraad van meer dan 50°. Die omstandigheden zijn niet gunstig genoeg voor een zonne-installatie omdat ze overdag niet genoeg zon opvangen.

Panneaux solaires pour toiture plate

2. Het type dak: hellend of plat?

De helling van je dak mag dus niet groter zijn dan 50°, maar wat met een plat dak? Goed nieuws, want je kunt op een plat dak ook zonnepanelen plaatsen, maar er zijn wel wat kleine aanpassingen voor nodig.

Op een plat dak hoef je je over hellingsgraad en richting in ieder geval geen zorgen te maken. Je zonnepaneelinstallateur kan m.b.v. een kader de hellingsgraad op 30 à 35° instellen richting zuiden.

Dat klinkt ideaal, maar deze configuratie kan wel de productiviteit van je panelen verlagen. Dat komt omdat één rij zonnepanelen een schaduw kan werpen op de volgende rij. Dit probleem is vrij makkelijk te voorkomen door de zonnepanelen verder uit elkaar te zetten, wat dan meteen ook het reinigen van de panelen vergemakkelijkt.

, maar daar moet je natuurlijk ook voldoende plek voor hebben. 

Wil je er zeker van zijn een goed zicht te hebben op jouw specifieke situatie, dan haal je er nog het best een installateur bij. Hij kan dankzij zijn ervaring goed inschatten hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen en of hun productiviteit hoog genoeg is voor jouw behoeften.

Wist je dit al?

Mensen denken soms dat een plat dak minder bestend is tegen allerlei weersomstandigheden, met name sneeuw. Maar via de “kunstmatige” helling van de panelen kun je dit probleem makkelijk omzeilen. De sneeuw glijft vanzelf van de panelen en heeft dus geen impact op hun werking.

>>Meer lezen: 5 vooroordelen over de opbrengst van zonnepanelen in de winter

Toit isolé avec panneaux photovoltaïques

3. Een eventuele renovatie van je dak

Heb jij een oud, slecht geïsoleerd dak of dichtingsproblemen? Dan is het een verstandige beslissing je dak wat op te knappen voor je er zonnepanelen op plaatst. 

Logisch, want als je eerst zonnepanelen plaatst zal je bij eventuele latere renovatiewerken problemen ondervinden qua toegankelijkheid. Isolatie van je woning is sowieso één van de meest onderschatte stappen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning en serieus te besparen op je factuur. Je vermijdt er warmteverlies mee, waardoor je tot 30% kan besparen op je verwarmingsfactuur.

Het kostenplaatje valt goed mee dankzij de vele vormen van premies en financiële steun waar we in België recht op hebben. Heb je daar nog vragen over, dan kan je altijd contact opnemen met één van onze energie-experts. Zij helpen je met plezier verder.

4. De stevigheid van de constructie

Een zonnepaneel weegt gemiddeld tussen 15 en 25 kg. Plaats je 10 à 20 panelen op je dak, dan weegt dat al snel zwaar door.

Maar niet alleen het gewicht van de panelen is belangrijk. Ook de winddruk telt. Al naargelang de hoek van je panelen en de hoogte waarop ze vastgemaakt zijn, kan een versterking van je dak nodig zijn. Onthoud ook dat hoe hoger je huis is, hoe belangrijker het is te letten op die winddruk.

Dit is natuurlijk niet iets wat je zelf in 1-2-3 nakijkt. Geen paniek, want Wikipower kan je in contact brengen met een competente installateur die de stand van de zonnepanelen met jou kan opmaken. En neem je de offerte van die installateur ook aan, dan bieden wij je een mooie 10% korting! Je hebt dus niets te verliezen. Een eerste analyse van je dak kan je aanvragen via dit formulier.

Toiture végétale

5. De dakbedekking (materiaal van de tegels, groendak, etc.)

De meeste dakpannen- en leien zijn stevig genoeg om zonnepanelen te dragen, maar er zijn wel uitzonderingen. Zo plaats je best geen panelen op een dakbedekking uit Eternit, polytuile of op ruitleien. 

Let ook op met oude dakpannen (ouder dan 20 jaar), die zijn intussen misschien wat versleten.

En dan zijn er ten slotte nog de daktypes die überhaupt nicht in aanmerking komen voor zonnepanelen. Denk aan een groendak of een rieten dak, waarbij het brandgevaar hoog is.

6. Technische beperkingen van een zonne-installatie

Voor je van je zelfgemaakte zonne-energie kan gaan profiteren, zijn er een aantal technsiche voorwaarden die je moet checken om te weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Het is bijvoorbeeld belangrijk te onthouden dat de achterkant van je zonnepanelen voldoende verlucht moet kunnen worden. Zo vermijd je dat de panelen gaan oververhitten, wat hun rendement kan verlagen. Afhankelijk daarvan moet je het fixatiesysteem aanpassen en je zonnepanelen bijvoorbeeld op rails plaatsen. 

Je moet je zonnepanelen natuurlijk ook aansluiten op je elektrisch systeem. hoe goed is dat te doen met je huidige installatie? Zijn er eventueel werken nodig aan het elektrische circuit in je woning, en zoja welke?

Die factoren beïnvloeden de complexiteit van je project en dus ook je totale budget. Het is belangrijk alle factoren in rekening te brengen en erover te praten met een betrouwbare installateur.

Is je dak technisch te beperkt voor een zonne-installatie, dan zijn er allerlei manieren om toch van zonne-energie te kunnen profiteren. Zonnedelen is daar één van.

 

Onze energie-experts beantwoorden jouw vragen! Neem contact op als je begeleid wil worden bij het installeren van je zonnepanelen.

Contourner l'ombre sur ses panneaux solaires

Bonus: de schaduw op je dak

Werpt een boom of gebouw schadum op je dak? En wat met de schouw? Hoe vaak valt er schaduw op het dak? Zorg ervoor dat je dak zoveel mogelijk zon opvangt wanneer je van plan bent er zonnepanelen op te plaatsen! Het zou jammer zijn dat je dure zonnepanelen niet optimaal functioneren omdat er een schaduw op valt.

Is het om welke reden dan ook niet mogelijk om die obstakels weg te halen, denk dan na over hoe je dat probleem kan omzeilen. Zo vermijd je best plekken waar weinig zonlicht op valt, en kan jij je zonnepanelen in een andere richting plaatsen mocht dat niet in een gunstige richting geplaatst zijn.

Installateur de panneaux solaires

Doe beroep op de de beste professionals van België voor de installatie van jouw panelen !

Wie zonnepanelen wil plaatsen verliest zich al snel in technische rompslomp. Daarom doen talrijke consumenten liever beroep op de professionele begeleiding van een expert. Ook daarvoor kan je de hulp van je installateur inschakelen. Wie verantwoordelijk is voor jouw dossier, zal ook de begeleiding van je product zo goed mogelijk op zich kunnen nemen.

Maar dan moet je natuurlijk wel een installateur vinden die je kan vertrouwen. Daar kan Wikipower je mee helpen. Met meer dan 10 jaar ervaring in de energiesector, selecteren wij voor jou via onze groepsaankoop van zonnepanelen betrouwbare professionals met ervaring. Daarna onderhandelen wij met hen bijzonder gunstige groepskortingen.

Momenteel garanderen onze groepsaankopen jou 10% korting op het totaalbedrag van de installatie van je zonnepanelen! Wil jij ook profiteren van die mooie korting? Dan hoef je enkel het inschrijvingsformulier invullen en zal door één van onze installateurs gecontacteerd worden. Hij zal je situatie in kaart brengen en op basis daarvan de meest geschikte zonne-installatie uitkiezen. Waarop wacht je nog? Geniet meteen van professionele kwaliteit aan een mooie prijs.

Schakel in alle rust over op groene stroom!

Vraag een offerte aan en geniet van -10 % op de installatie van je zonnepanelen! Gratis en volledig vrijblijvende offerte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !